Beste wijnbouwliefhebbers !

Het lijkt eerder regel te worden dan uitzondering maar de vorst heeft toch weer kunnen toeslaan in Europa. De laatste twee weken voor de ijsheiligen waren best spannend. Ik had net voordien met mijn partners afgesproken om dit jaar geen testen meer uit te voeren omtrent vorstbescherming en alle fysieke proeven uit te stellen tot het einde van dit jaar…en twee dagen later kreeg ik het deksel op mijn neus : ca. 60% bevroren. Gelukkig was de vorst erg laag bij de grond(net tot aan de onderste draad) en had ik nog reserve-scheuten laten staan zodat ik nieuwe afleggers kon maken. Hierdoor heb ik het grootste deel van de schade kunnen herstellen en staat alles er weer keurig bij – zij het : fenologisch zijn we terug op het klassieke jaarritme, terwijl we oorspronkelijk toch zo’n 14 dagen vooruitliepen.
Ik hoop dat het jullie allemaal beter is verlopen maar ik heb helaas toch ook heel wat minder goed nieuws opgevangen. Als het een troost mag zijn, we zijn in België lang niet de enige waar de natuur parten speelt…

Vroege vorst zorgt voor kleinste oogst in Washingon sinds 2012
Vorige maand rapporteerde The Washington State Wine Commision dat opbrengsten van 2019 maar liefst 23% lager liggen dan normaal dat te wijten is aan de vroege voor-oogst vorst. Ook Californië rapporteerde een ‘drop’ van minimaal 8%. Het staat buiten twijfel dat dit prijsimplicaties zal hebben op de flesprijs. De marketeers van diverse domeinen proberen reeds het pad te effenen naar prijsverhogingen door berichten de wereld in te sturen die bevestigen dat de quota inderdaad lager liggen maar dat deze vorst zorgde voor een betere accumulatie van suikers en zuren waardoor de kwaliteit exceptioneel hoog ligt. (Hierbij moet gemeld worden dat deze mening slechts uitsluitend vanuit de marketing komt en niet wordt bevestigd door de meer ‘technische vaklui’.) Koploper blijft Cabernet Sauvignon (27% – in 2018: 29%) gevolgd door Chardonnay (17% – in 2018: 20%) maar opmerkelijk is de opgang van de Pinot noir (3%) maar wel met 61% is toegenomen t.o.v. 2018. Pinot noir blijkt dus erg populair te worden in Washington.
Bied dit een export-opportuniteit voor Belgische Pinot noir?
Bron : “NorthWestWines”

Polar Vortex veroorzaakt schade :
Temperaturen tussen -2 en -4 °C werden genoteerd in Oost-VS. ( 6 + 8 mei 2020)
90 tot 100% schade in UK-wijngaarden in omgeving Cornwall (18 mei : -5,5°C)

In Schotland was 4-8cm sneeuw op 24 april.
Hagel teisterde de Bordeaux-streek: ca. 3 à 4000 ha getroffen met schade lopende van 10 tot   100% . Vooral Entre-Deux-Mers is zwaar getroffen
ijsheiligen brengen vorst mee naar Duitsland (13 mei) (gemeld op SWR)

Geografische Identiteit van Bordeaux blijft uniek.

De Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) heeft haar zaak tegen een Chinees wijnbedrijf wegens schending van handelsmerken bij de Shandong Provincial High People’s Court gewonnen.

Vorig jaar werd het Penglai Yunque-kasteel in Shandong door de Bordeaux Wine Council (CIVB) beschuldigd van schending van het collectieve handelsmerk “Bordeaux”.
Er werd gemeld dat het bedrijf wijnproducten verkocht die niet waren gemaakt uit de aangewezen wijnregio, maar desalniettemin bogen op etiketten met het opschrift “Bordeaux”, en ten onrechte werden geadverteerd als “rechtstreeks geïmporteerd uit de regio met gegarandeerde kwaliteit”.

Het misbruik van het merk had tot oneerlijke concurrentie geleid, oordeelde de rechtbank. Daarom heeft de CIVB de zaak aangespannen om de inbreuk stop te zetten en de verliezen te vergoeden. Als gevolg hiervan stelt de rechtbank dat Penglai Yunque Chateau de CIVB ongeveer 500.000 RMB (£ 56.840) schuldig is aan compensatie.

Bron: “DrinkBusiness” by A. Liang

Round-up, Bayer en Corona…

Het klinkt bijna als de start van een flauwe grap maar toch hebben ze alle drie een link met elkaar. Bayer claimt namelijk, dat door de COVID-19 uitbraak, ze in liquiditeitsproblemen is geraakt waardoor de lopende gesprekken om tot een financiële ‘settlement’ te komen rond de kanker-beschuldigingen ten gevolge van Round-up-gebruik.
Het aantal eisers dat beweerde dat de onkruidverdelger hun kankers veroorzaakte, steeg van 48.600 in februari naar 52.500, zei Bayer in zijn winstoverzicht over het eerste kwartaal. Het is nog te vroeg om te weten welke invloed Covid-19 op de resultaten van dit jaar zal hebben, maar de uitbraak heeft de gesprekken met eisende advocaten al vertraagd. Bayer zei dat het aandringt op een ‘financieel redelijke’ schikking die ook het potentieel voor toekomstige claims oplost.

De Roundup-gesprekken blijven de grootste vraag die hangt over Chief Executive Officer Werner Baumann, die tijdens de jaarlijkse vergadering. Hij verloor de stemming vorig jaar nadat Bayer meerdere Amerikaanse proefverslagen had geleden, de aandelenkoers van het bedrijf had bekritiseerd en vragen opriep over de wijsheid van de overname van Monsanto Co. ter waarde van $ 63 miljard. Bayer is recent nog met 3,8% gestegen, waarmee de verliezen van dit jaar zijn teruggebracht tot 15%.
Ondertussen probeert het bedrijf zowel overheid als publieke opinie te bespelen want het heeft de productie van malaria-tabletten sterk verhoogd en doneerde onlangs 3 miljoen Resochin-tabletten aan de overheid van de VS.
Bron: Fortune

Een zeldzame Australische wijn
(die we misschien nooit zullen proeven)

Drie decennia geleden, in een achtertuin in de Swan Valley in West-Australië, groeide in het geheim een ​​mysterieuze wijnstok. Het zaad werd waarschijnlijk gedragen door een vogel of wind uit een nabijgelegen Cabernet Sauvignon-wijngaard, gelegen in een historisch wijngebied 30 kilometer landinwaarts van de hoofdstad Perth. Nadat ze waren ontdekt, wijdden de houders er een decennium aan om de vermeerdering en experimenten geheim te houden voordat de wijnstok werd gepatenteerd.
Dit is hoe Cygne Blanc, ook bekend als White Cabernet en door velen werd beschouwd als de eerste en enige spontane inheemse wijndruivenras van Australië, werd geboren.
Cygne Blanc heeft bijna nooit bestaan. In tegenstelling tot commerciële wijnstokken, die bijna allemaal directe klonen zijn van ouderstokken, hebben zaailingen die van nature in het wild groeien, het potentieel om uit te groeien tot geheel nieuwe variëteiten. Deze planten verschillen genetisch van hun ouders, hoewel hun fruit zelden de kwaliteiten bezit die nodig zijn om goede wijn te maken. Zaailing wijnstokken duiken de hele tijd op in wijngaarden, maar worden bijna altijd eruit gerukt.
Het geluk zat echter de eenzame Australische wijnstok mee. Het werd ontdekt in 1989 door de steward van de tuin, Sally Mann, die het vond in een stukje okerkleurig vuil. Sally is ook de overleden vrouw van Dorham Mann, een derde generatie wijnmaker en een van de meest invloedrijke en belangrijke oenologen en wijnbouwers van West-Australië.

Foto: Cygne Blanc-druiven die uit de wijnstok komen / Foto door Anthea Mann

“Mijn moeder zag een zaailingwijnstok in de tuin bij het huis, niet in de wijngaard, en dat is eigenlijk wat het heeft gered”, zegt Anthea Mann, dochter van Dorham en Sally, en co-wijnmaker bij Mann Winery.
Sally erkende dat de kenmerkende bladeren van de wijnstok afkomstig waren van de familie Cabernet. Maar het soort druiven dat het zou laten groeien was een mysterie. De kans dat ze goede wijn zouden produceren was op zijn best klein.
“We kregen een grote verrassing toen de wijnstok fruit zette … alles in de wijngaard begon te kleuren en dit ding bleef wit”, zegt Anthea. ‘We wisten toen dat we iets hadden dat een beetje interessant was. Maar het echte voordeel van de variëteit is dat het zo’n heerlijke wijndruif bleek te zijn. Het heeft finesse en verfijning als geen ander. ‘

Cygne Blanc-druiven / Foto door Anthea Mann

Cygne Blanc wordt beschreven als aroma’s van rozenblaadjes, gekruide appel en een zijdeachtige textuur vergelijkbaar met Sémillon of Marsanne.

Om kwekersrechten te verkrijgen, werd Dorham Mann gedwongen in het geheim te verspreiden wat Sally liefdevol ‘haar’ wijnstok ging noemen. In 1999 verzocht hij om de commerciële rechten op het ras, dat de familie Cygne Blanc of ‘White Swan’ noemde. Het is een eerbetoon aan zowel hun geboorteland Swan Valley als de Franse afkomst van Cabernet.
Cygne Blanc verliet slechts één keer het terrein van Mann. In 2001 verleende de familie een exclusieve licentie aan Port Robe Estate, aan de zuidkust van Zuid-Australië, om wat wijnstokken op hun terrein te planten en er een droge, witte tafelwijn van te maken. De wijnmakerij sloot de boeken in 2009 en de wijnstokken zijn verwijderd.

Tegenwoordig wordt iets meer dan een hectare van het landgoed van negen hectare van Mann beplant aan Cygne Blanc. De poortwachters van de enige inheemse druivensoort van Australië (gedefinieerd als een druivenras dat uit een zaailing wordt gekweekt en niet uit een kruising of hybride) produceren slechts 7.000 flessen van op het landgoed gekweekte, traditionele mousserende wijn. Hiervan is een derde van de productie bestemd voor sprankelende Cygne Blanc met ‘zero dosage’, worden 20 maanden gerijpt ‘sur lie’ en worden na in totaal 2,5 jaar vrijgegeven. Mann zegt dat de resulterende wijn tussen de 10 en 15 jaar oud kan worden.

De wijnen zijn allemaal met de hand geplukt, met de hand uitgebraakt en met de hand geëtiketteerd. De Manns openen elk jaar op 1 augustus hun bescheiden proeflokaal en sluiten de deuren zodra de wijnen zijn uitverkocht, meestal acht of negen maanden later. Of Cygne Blanc weer buiten het landgoed van Mann zal komen, blijft onbekend. Maar in een land dat de gevolgen van klimaatverandering voelt, kan een inheemse druif die is geboren en getogen in het klimaat en de bodem van Australië een oplossing zijn.

“We hebben geleidelijk een deel van de wijngaard opgebouwd dat gewijd is aan het produceren van schoon uitgangsmateriaal, zodat we de variëteit kunnen betrekken bij een passend nieuw project”, zegt Anthea.
Voor nu zijn de Manns tevreden met het maken van hun eigen unieke wijnen uit de klonale kopieën van de eigenzinnige wijnstok die meer dan 30 jaar geleden in de tuin van Sally Mann werd gevonden. Sally is in september 2018 overleden.
‘Cygne Blanc is nog specialer voor ons nu we haar kwijt zijn’, zegt Anthea. Sally laat een belangrijke erfenis achter, die van de enige inheemse wijndruivenvariëteit van Australië, haar White Cabernet, die teder wordt verzorgd door haar familie.

Bron : WineEnthousiast – Christine Pickard

Enkele brokjes Corona-wijn-nieuws

Het wijnimperium van David Trone, gaf werknemers een coronavirusloonstijging…en nam het vervolgens weer weg.

David Trone’s Total Wine & More beëindigde stilletjes de verhoging van $ 2 per uur voor eerstelijnsmedewerkers, ook al blijft een groot deel van het land thuis.
David Trone, heeft zichzelf gepositioneerd als beschermer van eerstelijnswerkers tijdens de pandemie van het coronavirus. In de afgelopen dagen heeft hij getweet over ‘contact leggen met vakbondsleiders’ om ‘de arbeidersgemeenschap te ondersteunen’ en plaatste hij een gemaskerde selfie van zichzelf terwijl hij in zijn auto wachtte om te stemmen om ‘werknemers die door deze crisis zijn getroffen’ te helpen. Medio maart kondigde het bedrijf dat hij oprichtte en bezit, een belangrijk voordeel aan voor zijn eigen essentiële werknemers: een loonsverhoging van $ 2 per uur.
Maar een paar weken later keerde het miljardenbedrijf van Trone, Total Wine & More – de grootste particuliere wijn-, bier- en likeurhandelaar van het land, met 206 winkels in 24 staten – om.
Total Wine-medewerkers in het hele land zijn woedend te zijn op de beslissing. Degenen die managers om meer informatie vroegen, kregen weinig antwoorden. ‘Er was geen enkele reden om het weg te halen’, zegt Antonio Arguinzoni, werkzaam bij een Total Wine-winkel in Sacramento. ‘Ze zeiden net dat het stopte en dat iedereen terugging naar het minimum- of uurloon.’ Die week kregen Total Wine-medewerkers die aan bepaalde voorwaarden voldeden wel een wijnvoucher van $ 25, een aanbod dat door sommigen als een beledigende troostprijs werd beschouwd. Bron : BuzzFeed

Concha y Toro, de Chileense wijngigant heeft zijn research labo in Talca omgevormd tot een Covid-19 test centre en doneerde 50.000 liter handontsmetting aan zijn medewerkers.
Het laboratorium voor moleculaire biologie in het Concha y Toro-centrum voor onderzoek en innovatie is gecertificeerd door het biomedische onderzoekslaboratorium van de Maule University om tests voor coronavirus uit te kunnen voeren.


Het heeft de capaciteit om 2300 monsters per dag te verwerken. Concha heeft ook apparatuur aan andere instellingen geleverd om hun diagnostische capaciteit te vergroten.
“We willen samenwerken met onze capaciteiten om deze gezondheidscrisis te overwinnen, door preventie en vroege diagnose te ondersteunen.”, aldus CEO Eduardo Guilisasti.

Advies van Trump voor de wijnindustrie :

https://www.triumphadvisers.me/post/reinventing-your-winery

Oogst 2020 in Zuid-Afrika : Prima !

De wijndruivenoogst van Zuid-Afrika in 2020 zal voor de consument uitzonderlijke wijnen opleveren, dank zij gunstige omstandigheden gedurende het hele seizoen. Dit volgens het jaarlijkse Wine Harvest Report 2020 van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

“Hoewel het altijd belangrijk is om rekening te houden met onze diversiteit in meer dan 10 wijndruivenregio’s, had de sector over het algemeen een zeer goed seizoen, waarvan wij denken dat het wijnen van hoge kwaliteit voor de consument zal opleveren”, zegt Conrad Schutte, consultatiedienstmanager van de wijnindustrie representatieve instantie Vinpro.
De wijndruivenoogst in 2020 wordt geschat op 1.487.991 ton, volgens de laatste schatting van de brancheorganisatie SAWIS (South African Wine Industry Information & Systems) op 24 april 2020. Het is 8,2% groter dan de oogst van 2019.
De weersomstandigheden waren over het algemeen gunstig en de trossen zagen er vroeg in het seizoen veelbelovend uit, maar winderige omstandigheden tijdens de bloei en gevoelige groeifasen van bessen resulteerden in kleinere bessen en een lichtere oogst. Het seizoen werd ook gekenmerkt door een grote variatie tussen en zelfs binnen dezelfde wijngaardblokken in gebieden met droge omstandigheden.
De regio’s Stellenbosch, Swartland, Cape South Coast, Paarl en Breedekloof hebben allemaal meer wijndruiven geoogst dan in 2019, waarbij het Olifants River-gebied bijna terugkeerde naar zijn normale productieniveaus nadat het een van de regio’s was die het hardst werden getroffen door de recente droogte. De regio Klein Karoo kampt nog steeds met de aanhoudende droogte, die ook voorkomt in bepaalde delen van de Robertson-regio, terwijl vorstschade leidde tot grote oogstverliezen in de Noord-Kaap. Bron : WineBusiness

Mechanisering in de wijngaard gaat niet ten koste van kwaliteit

Meer mechanisatie gebruiken in een wijngaard – meer dan alleen mechanisch oogsten – kan de arbeidskosten verlagen zonder de druivenkwaliteit negatief te beïnvloeden, volgens een presentatie op het Vineyard Economics Symposium. Het kan zelfs de druiven beter maken!

Dit is belangrijk omdat in een jaarlijks onderzoek onder wijngaardbezitters, 54% het vermelde tekort aan arbeidskosten en de vermelde kosten als een van hun belangrijkste problemen in 2020 noemde – en dit was vóór de sluiting van Covid-19. In 2019 waren arbeidstekort en kosten de algemene zorg nummer 1.

“De gemiddelde oppervlakte van wijngaarden is toegenomen”, zegt S. Kaan Kurtural, associate specialist voor coöperatieve wijnbouw bij UC Davis Department of Viticulture & Enology. “Het gemiddelde areaal nadert bijna 260 hectare in de VS (merkelijk hoger dan in Europa maar ook hier stijgen de gemiddelde perceeloppervlaktes). Het is moeilijk om al deze wijngaarden in een normale tijd te bereiken. De arbeidskosten zijn gestegen: $ 15 per uur plus voordelen, recentelijk. Mensen willen ook niet werken in wijngaarden. En wijngaarden zijn een landelijke industrie, niet altijd dicht bij bevolkingscentra. “
De meeste wijngaardbezitters denken echter nog steeds niet aan mechanisatie buiten het oogsten, hoewel er apparatuur beschikbaar is om nog veel meer processen te mechaniseren.

“Als je probeert te mechaniseren, zijn blad verwijderen en oogsten de twee gemakkelijkste dingen om te doen”, zegt Greg Gonzalez, directeur van wijngaarden voor Scheid Family Wines op de Central Coast. “Oogsten, ongeveer 90% wordt op die manier gedaan. Maar blad verwijderen, de technologie bestaat al heel lang.”
Kurtural presenteerde resultaten van verschillende onderzoeken, waaronder een uitleg van de “aanraakvrije” experimentele wijngaard UC Davis gevestigd in Oakville. Alles wat kan worden gemechaniseerd in deze Oakville-wijngaard is geweest.

‘Het is allemaal 5 bij 6 voet afstand, Cabernet (kloon) 3309,’ zei Kurtural. ‘In wezen raakt niemand de druiven nog aan.’ Kurtural, die in 2015 bij Cal Davis uit Cal State Fresno kwam, is een productieve onderzoeker naar de effecten van mechanisatie.
Een van zijn bevindingen was contra-intuïtief voor boeren die het liever met de hand doen.

'Als we naar methoxypyrazines keken, produceerden we, als we met de hand gesnoeid  hadden, de meeste methoxypyrzainen,' zei Kurtural. 'We maakten nauwelijks  methoxypyrazines met een mechanisch beheerde wijngaard.'
Methoxypyrazines zijn de klasse van chemicaliën die wijn een "groene" smaak geven en die  veel rode wijnbouwers proberen te vermijden. Kurtural zei dat handsnoeischaren de neiging  hebben om de wijnstokken zo te openen dat ze methoxypyrazines vormen die de bessen later  niet verliezen. Kurtural vertelde na de presentatie dat zijn onderzoek aantoont dat niet  alleen de algehele druivenkwaliteit voor Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah hetzelfde is  met mechanisch wijngaardbeheer - in sommige gevallen is het beter.

‘Het is een herhaalbaar proces’, zei Kurtural. “Er is heel weinig variatie van jaar tot jaar. Voor Syrah, Merlot, Cabernet geldt het. We hebben niet met andere variëteiten gewerkt. Deze druiven zijn meer en meer machinaal bewerkt. Telers hebben deze machines redelijk goed afgesteld. “
Kurtural zei dat het geleidingstype cruciaal is om toekomstige mechanisatiekeuzes mogelijk te maken. De experimentele no-touch wijngaard in Oakville maakt gebruik van een enkel hogedraadsysteem, waardoor alle wijngaardactiviteiten eenvoudig kunnen worden gemechaniseerd.

De keuze van het geleidingsysteem is enorm belangrijk. Dat is misschien de reden waarom, hoewel 90% van de wijngaarden in Californië mechanisch wordt geoogst en 65% mechanisch wordt voorgesnoeid, heeft slechts 45% mechanische verwijdering van bladeren. Andere processen zijn nog minder gemechaniseerd: slechts 7% van de scheutverdunning, 7% van de fruitverwijdering en 2% van de scheutpositionering.

Veel telers die het symposium op hun thuiscomputers bekeken, wilden meer weten over de kosten van mechanisatie.
Kurtural zei dat zelfs met de kosten van het kopen van de apparatuur “het break-even-punt voor ons 18 maanden was”.
Ook een onderzoek uit 2019 waaraan hij co-auteur was, toonde aan dat een Merlot-wijngaard in de San Joaquin-vallei die in drie jaar tijd werd omgebouwd tot volledige mechanisatie, meer winst opleverde, zelfs na de kosten van de apparatuur.
Kurtural zei ook dat hij blinde proeverijen heeft gedaan van wijnen uit dezelfde wijngaard, waarbij één portie mechanisch werd beheerd en de andere met de hand werd beheerd, en dat de wijn uit de mechanisch beheerde wijngaard in elk geval de voorkeur had.

Dat zou Gonzalez niet verbazen, die zei dat Scheid Vineyards zoveel van haar activiteiten heeft gemechaniseerd als past in hun kerncultuur.
Gonzalez zei dat het mechaniseren van wijngaardoperaties geen tijdwinst oplevert, maar wel minder mensen vereist. “Druiven hebben evenveel tijd nodig om te beheren, ongeacht de wijze van beheer”, zei Gonzalez. “We hebben bijna dezelfde uren. De uren zijn niet gedaald. Maar we gebruiken minder mensen. We krijgen meer gedaan met minder mensen. Die mensen krijgen meer uren.”Op deze manier kan Scheid meer van haar wijngaardtaken laten uitvoeren door stafmedewerkers en minder door externe bedrijven.
Bron: Vineyard Economics Symposium – W.B. Gray

Europees wijnproject rond het recycleren van glas

Het Comité Européen des Entreprises Vins, dat de meerderheid van de Europese wijnproducenten vertegenwoordigt, heeft zich aangesloten bij een initiatief ter bevordering van glasrecycling. Het hoopt een recyclingpercentage van 90% te bereiken.

Belangrijke wijn- en glasorganisaties zijn samengekomen en hebben overeenstemming bereikt over een ambitieuze doelstelling voor glasrecycling binnen de EU. Een nieuwe organisatie, het Circular Economy Platform for Glass Collection & Recycling, heeft tot doel 90% van alle in de EU verkochte glasverpakkingen te verzamelen en te recyclen.

“Wijn is geen gewoon product en vertegenwoordigt een duurzaam cultureel symbool van goed leven waarin verpakking een fundamentele rol speelt”, zegt Ignacio Sánchez Recarte, secretaris-generaal van het Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV), eraan toevoegend dat meer dan 90% van Europese wijnen zijn verpakt in glas. “Door de glasverpakkingsketen te helpen hun duurzaamheidsscore te verbeteren, verbeteren we die van ons direct.”

Het Circular Economy Platform for Glass Collection & Recycling brengt FEVE, de Europese fabrikanten van glazen containers voor voedsel, dranken en andere producten zoals parfums, samen met CEEV. Onder de laatstgenoemde leden bevinden zich 23 nationale wijnorganisaties uit 12 EU-lidstaten, samen met Zwitserland, Oekraïne en vier toonaangevende Europese wijnbedrijven; De leden van CEEV vertegenwoordigen meer dan 90% van de in Europa geproduceerde wijn.

OIV-berichten :

– Vinexpo gaat niet door zoals gepland in juli 2020 maar in februari 2021 te Hong Kong.
– het 43ste OIV World Congres in Santiago (Chili) is afgesteld.

tot binnenkort en blijf gezond !
Kris