2020-09 (september)

Wijnbouw(st)er, welkom in de herfst 2020!

We gaan weer richting de grote oogst en dus wordt het weer spannend. Hier en daar zijn er zelfs al druiven geplukt (veelal voor mousserende wijnen).  De branden in de USA in combinatie met een selectief ‘dove’ president maakt dat het prominent aanwezige USA de media van de wijnwereld overspoeld met enerzijds rampberichten van getroffen bedrijven en streken en anderzijds van geruststellende en sussende verhalen van niet-getroffen bedrijven en Trump-aanhangers. Gelukkig zijn dat soort rampen ver van ons verwijderd maar Van Daele zegt : ‘als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel’. Dus enige invloed zullen we er ooit toch van ondervinden…  Ik heb daarom weinig nieuws over de USA-branden opgenomen in deze nieuwsbrief. De technische aspecten die hierbij voor een wijnbouwer van belang zijn zoals ‘smoke-taint’,  impact op afrijping door rookwolken etc…, zijn reeds af en toe aan de orde geweest tijdens de berichten over de branden in Australië.  De overige berichten gaan meestal over steunmaatregelen en verzekeringskwesties die voor ons minder nuttig zijn. 

Ik wil de spits afbijten met een klein maar corona-proof event dat we zelf georganiseerd hebben in onze eigen wijngaard…

DIVINO

…of uit het Italiaans van de wijn(gaard). Mijn dochter is fanatiek aan de slag met zingen en is dit jaar gestart met het uitbrengen van haar eigen muziek. Door de coronapandemie zijn er helaas geen mogelijkheden tot optreden en daarom vroeg ze me of we dit niet zelf konden organiseren. Zo vond op zaterdagavond DIVINO plaats in onze wijngaard. Hierbij werden de gasten per bubbel verwelkomd in een gezellige omgeving waar ze konden genieten van 2 van mijn wijnen (Chardonnay en Merlot beide van 2019) en 2x 40 minuten optreden van Elly Wild met covers en eigen materiaal. 

De weergoden waren ons gunstig gezind en het werd een onvergetelijke toffe avond voor zo’n 60 mensen. Meer vind je terug op Divino waar je ook info vind indien je haar wenst te contacteren voor een gelijkaardig idee. Dit zou namelijk volgend jaar wel eens een reizend concept kunnen worden. Als jij ook zo’n optreden wil organiseren in je wijngaard en je eigen wijn wil promoten, neem dan contact op met elynvdwg@gmail.com – dan vindt volgende zomer misschien wel een DIVINO-editie plaats op jouw domein!

…bekijk zeker het filmpje op YouTube opgenomen door Wout Vandenwyngaert: https://www.youtube.com/watch?v=DQjdyrCJIKc

 

 Zo zie je dat ondanks Corona er toch mogelijkheden zijn…

Metalica en wijn: Waar zit de link ?

Dit artikel is een perfecte opvolger op het vorige artikel.  Waarom zul je je afvragen ? Wel, mijn dochter alias Elly Wild zingt ook in een jonge Belgische symfonische metalband Gallia. ( zie: the official gallia )

Maar ik wou het eerder hebben over de band Metallica die helemaal in’t geheim een concert heeft opgenomen in de wijngaarden van Sonoma. Is hardrock je ding ? Meer hierover vind je hier.

Slechtst presterende bordeaux-wijnen van 2020 !

Zoals eerder deze maand werd opgemerkt, is de Bordeaux 500-index, die de prestaties van de laatste 10 jaargangen van de 50 toonaangevende Bordeaux-labels op de Liv-ex-markt bijhoudt, dit jaar ver gedaald, maar vertoonde tekenen van herstel sinds het zijn laagste punt bereikte. punt in maart.

Liv-ex merkte op haar blog op dat van de 50 landgoederen die in de index zijn vertegenwoordigd, er slechts 13 zijn gestegen sinds juli 2019 en slechts vier meer dan 2% in die tijd.  Een groot aantal hiervan zijn landgoederen op de rechteroever, maar het is Smith Haut-Lafitte die in 2020 de beste algemene prestatie van de 50 heeft laten zien, met een stijging van meer dan 3%.

De best presterende vintage tot dusver dit jaar blijft ondertussen de altijd sterke 2008, hoewel slechts met een zeer marginale 0,33%.  De slechtst presterende vintage tot dusver is daarentegen het veel gehypte 2009, dat het afgelopen jaar gemiddeld met 4,7% het sterkst daalde.

La Fleur-Petrus had het meest te kampen met een daling van ruim 7%, op de voet gevolgd door Château Ausone, terwijl Haut Bailly met een daling van net geen 7% de slechtste prestatie op de Linkeroever was.  Anderen die het moeilijk hebben, zijn onder meer Château Pavie, La Mission Haut-Brion, Angélus, Pape Clément, Cheval Blanc en vervolgens Les Forts de Latour en Pavillon Rouge van Château Margaux.

Nieuwe betaal-methode voor wijn-traders : VINPAY.

VINEX persbericht

Londen – Vin-Exchange Ltd (“VINEX”), de wereldwijde innovator van de toeleveringsketen van de wijnindustrie, heeft een nieuw wijnbetalingsplatform aangekondigd, genaamd VINPay, dat wijnproducenten en -kopers in staat stelt hun werkkapitaal beter te beheren in de huidige uitdagende economische tijden.

Na een succesvolle proef eerder dit jaar, verwerken wijnproducenten uit landen zo ver weg als Nieuw-Zeeland nu hun facturen via VINPay naar kopers in het VK, de VS en in heel Europa. VINPay heeft een financiering van meer dan £ 20 miljoen verzameld, waardoor producenten hun kopers een betalingstermijn van maximaal 150 dagen kunnen bieden.

Denys Hornabrook, medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van VINEX, zei: “In deze onzekere en uitdagende economische tijden willen exporteurs begrijpelijkerwijs niet het risico dragen dat hun koper niet betaalt, en dus is dit een kans om die zekerheid te bieden. bieden kopers tegelijkertijd de mogelijkheid om hun cashflow langer dan 60 of 90 dagen te behouden. Ik moet zeggen dat we deze ontwikkeling meer dan een jaar geleden zijn begonnen, maar onze timing maakt het duidelijk bijzonder relevant voor bedrijven in de huidige omgeving. Het mooie is dat VINPay onze klanten meer liquiditeit biedt op een moment dat het nodig is, en dat u niet via VINEX hoeft te handelen; het is beschikbaar voor alle directe wijnaankopen van bestaande leveranciers. “

Over WWW.VINEX.MARKET (https://en.vinex.market/)                  

VINEX, opgericht in Australië, is een onafhankelijk, particulier bedrijf gevestigd in het VK en heeft een aanzienlijke investering gedaan om toonaangevende digitale innovatie in de wereldwijde wijnvoorzieningsketen te ontwikkelen en te leveren. VINPay vertegenwoordigt het tweede grote initiatief van het bedrijf sinds de oprichting in 2016.

Prowein World Update: uitstel en voorbereidingen

De volgende ProWein – Internationale beurs voor wijnen en gedistilleerde dranken – in Düsseldorf, Duitsland, vindt plaats in maart 2021. Momenteel wordt een uitgebreid hygiëneconcept ontwikkeld dat is afgestemd op ProWein en zijn specifieke vereisten. De planningsfase voor ProWein 2021 is momenteel in volle gang. Andere data op de ProWein World-kalender zijn ProWine in Singapore van 2 – 5 maart 2021 en ProWine in Hong Kong van 12 – 14 mei 2021.

Concours Mondial de Bruxelles: resultaten 2020

8.500 wijnen uit 46 producerende landen namen dit jaar deel aan het Concours Mondial de Bruxelles in Brno, Tsjechië, van 4 tot 6 september. Er werden medailles uitgereikt aan wijnen uit 40 verschillende landen. Aan de top, met het hoogste aantal onderscheidingen, staat Frankrijk (570), gevolgd door Spanje (495), Italië (363) en Portugal (306). Tsjechië pakte 112 prijzen en verzekerde daarmee de vijfde plaats.

Wat kunnen we voor België vermelden :
goud:    Entre-deux-Monts Wiscoutre Rosé 2017
                Chant d’Eole Cuvée Prestige 2015
                Ruffus Brut Rosé
                Jerom Winery – Jerom’s Red 2019

zilver :   Chardonnay Gold Genoels-Elderen 2016
                Pink Pearl Genoels-Elderen 20156
                Chant d’Eole Brut Rosé 2017
                Domaine du Chapitre – Cabaret noir 2018
                Aldeneyck Chardonnay Heerenlaak 2018

Proficiat aan onze Belgische vertegenwoordiging !

Etiketten verwijderen van flessen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt dat er een partij foutief geëtiketteerd is.  Het recupereren van de flessen om ze nadien te voorzien van het juiste etiket is een enorme tijdsverslindende knoeiboel.  Meestal doen we dit door de flessen een tijdlang in een lauw waterbad te dompelen. Heet water gaat veel sneller maar te warm water ondermijnt onze wijnkwaliteit en de opwarming van de glazen fles kan de sluiting nadelig beïnvloeden, om nog maar te zwijgen van het delicate werk bij mousserende wijnen. Niemand houdt hiervan.  Mocht dit probleem je parten spelen, weet dan dat er hiervoor ook technische oplossingen bestaan.

Alpine Engineering Solutions LLC introduceert een eerste delabeler in zijn soort, waarmee de tijd die nodig is om wijnetiketten en kleefstoffen van wijnflessen te verwijderen, tot tien seconden wordt teruggebracht. De delabeler elimineert de dure en tijdrovende praktijk van het weken van flessen in kuipjes met water en het met de hand afschrapen van etiketten.

Wijnmakers krijgen meestal 2, 3 of zelfs 5 dozen met kromme etiketten tijdens het proces van het gereedmaken van de bottellijn. Ze gooien de flessen vaak in een bak om te laten weken, schrapen de etiketten eraf en zetten ze aan het einde van de run weer op de lijn. Soms is de lijn al veranderd, of is er een fles van een ander formaat, zodat ze met de hand moeten labelen. Het idee met deze machine was om die 2, 3 of 5 dozen te pakken, snel de labels eraf te halen en ze weer op de lijn te plakken.  Botteldienstverleners houden rekening met de kosten van het verwijderen van labels bij elke run, omdat kromme labels optreden wanneer de eerste machine-aanpassingen worden gemaakt. Grotere lijnen produceren cases die aan het begin van elke dag worden afgewezen.

In Australië en Nieuw-Zeeland zijn de afgelopen vijf jaar meer dan 400 eenheden op basis van een eerder ontwerp ingezet. De machine die in de VS wordt gelanceerd, is een meer geautomatiseerde versie, waarbij 200 tot 300 flessen per uur worden gelabeld.  De machines zijn ontwikkeld voor routinematig gebruik op bottellijnen, één voor elke lijn, zodat de bottelingsvolgorde behouden blijft, wat essentieel is voor traceerbaarheid.  Geïnteresseerd ? Bekijk even : Lola 200-Delabeler

War of the 'Clones'

“Als wijn een symfonie is, en de wijnmaker de dirigent met terroir het podium, dan zijn druivenklonen de band”, schreef ooit een recensent.

Afhankelijk van de dirigent waarmee je spreekt, zijn klonen ofwel essentieel voor het succes, noodzakelijke maar moeilijk controleerbare elementen.  Om te beginnen, beginnen we net klonen te begrijpen. Terwijl de wijnproductie al duizenden jaren aan de gang is, en mensen over de hele wereld miljarden in alles hebben gestoken, van het begrijpen van de geologie van druivenrassen en de implicaties van klimaatverandering voor ’s werelds meest populaire variëteiten tot steeds ingewikkelder landbouw- en productietechnieken. , zijn er meer dan 10.000 druivensoorten die allemaal verschillend reageren in verschillende bodems, afhankelijk van het type onderstam waarop ze geënt zijn, of ze eigen wortel hebben, of ze nu klonen zijn of gekweekt met ‘massale selectie’ .

© Wikimedia | Pinot clones can make a difference, but can you tell your clone 5 from clone 13?

Ook zijn er alleen al meer dan 1000 klonen van Pinot Noir! Ik ben geen wiskundige, maar zelfs ik kan zien dat de variaties die de mogelijke aroma’s, smaken en eigenschappen die uit deze combinaties naar voren komen, zo oneindig kan zijn als de cijfers na de komma bij het getal Pi.

Het monster van Franken’fruit’

 Het maken van wijn in de VS is sterk gebasseerd op klonen. De meeste moderne wijnhuizen kopen honderden identieke wijnstokken van kwekerijen en planten ze in blokken; velen hebben de afgelopen jaren het mengen van een reeks klonen tot een kunstvorm gemaakt (meer daarover hieronder).

Maar andere regio’s beschouwen klonale selectie als een volkomen vervloeking voor kwaliteit.

“We hebben halverwege de jaren negentig hier in Argentinië klonale selectie geprobeerd”, zegt Daniel Pi, wijnmaker in Mendoza, de Argentijnse Trapiche.  “Er was een hausse aan het importeren van Europese materialen. Maar we ontdekten dat de klonen een zwakke imitatie zijn van de Malbec-wijnstokken die we hebben. Het DNA van de oorspronkelijke Malbec is zo rijk en complex; het werd voor het eerst hier in de 19e eeuw vanuit Bourgondië vervoerd. We gebruiken massale selectie, en voor mij in vergelijking is het gebruik van klonale selectie om wijnen te maken als het creëren van een stad van dollies met blauwe ogen en blond haar. Mooi misschien, maar zo saai. “

Bij massale selectie worden nieuwe wijnstokken geplant uit stekken van verschillende van de hoogste kwaliteit wijnstokken in de wijngaard. Het eindresultaat is anders omdat wijnstokken snel muteren, de wijngaarden die deze methode gebruiken veel genetisch diverser zijn, waardoor, volgens Pi en andere voorstanders, meer genuanceerde wijnen ontstaan.

Maar liefhebbers van klonen beweren dat deze subtiele complexiteit kan worden gevonden zolang er een verscheidenheid aan klonen wordt gebruikt.

“Ik hou niet van mono-klonale wijnen omdat ze te simpel kunnen zijn”, zegt Steven Gerbac, wijnmaker bij de Rusack Vineyards met 8000 dozen van Ballard Canyon. “Dat gevoel van heelheid krijg je niet. Door meerdere klonen uit één wijngaard te gebruiken, denk ik dat het een vollediger beeld van het terroir biedt.”  Gerbac zegt dat hoewel de site uiteindelijk de meest essentiële factor is bij het bouwen van een goede wijn, die klonen door wijnmakers kunnen worden gebruikt, zoals een geweldige chef-kok een kruidentuin of kruidenrek zou kunnen gebruiken.

Onmisbaar gereedschap

Andere wijnmakers zijn van mening dat klonen, mits correct ingezet, voorspelbare en consistente instrumenten zijn die kunnen worden gebruikt om de verfijning van een wijngaard te demonstreren.

Theresa Heredia, een apotheek die nu wijnmaker is geworden bij Gary Farrell Vineyards & Winery in Sonoma, ziet wijngaarden in veel opzichten als laboratoria. Ze maakt 12-14 pinots per jaar, die elk een aparte uitdrukking zijn van plaats … of klonen. Een Hallberg Vineyard Pinot uit 2016 bestaat bijvoorbeeld uit klonen 667, 777, 828, Pommard en een mystery kofferselectie, terwijl een andere Hallberg Vineyard Pinot uit 2016 is gemaakt van 777 en 667. Naast elkaar geproefd, zijn ze totaal anders: de de eerste is weelderig, geconcentreerd, gedreven door rood fruit en krachtig, terwijl de tweede subtieler, zachter, kruidiger en met meer bloemige aroma’s is.

Wat nu?

Andere wijnmakers zoals Matt Dees in Jonata, de Hilt en Kimsey Vineyard in Ballard Canyon, zeggen ook dat vertrouwen in klonale eigenschappen misplaatst is.

 “Ik word chagrijnig van discussiëren over klonen”, geeft hij toe. “Het is onmogelijk om een oordeel te vellen. De kloon die met onze grond werkt, zal een deur verder heel anders werken. En het is niet alleen training of het soort onderstam. De weg naar diepgaande wijn is het testen van een melange van virusvrij klonaal materiaal en kijken wat werkt met uw site. Er is geen simpele klonale route. “

Maar sommige klonen zijn erger dan kwik. Verreweg de grootste klimplant is Sauvignon Blanc Musque, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon 191, die rijpt en verschillende smaken en aroma’s produceert op verschillende plaatsen en jaargangen, is SBM op dezelfde manier altijd vreemd en levert verrassingen op.

“Er zijn zoveel elementen waarmee je rekening moet houden als je bedenkt hoe klonen kunnen veranderen en worden veranderd door de bovengrond, de ondergrond, de onderstam, het weer, leeftijd,…”, zegt Dees, ” dat ik me afvraag hoeveel is echt en hoeveel is marketing?”

Is België wel een bier-land.... of is het een wijnland?

In het rapport ‘Annual Database of Global Wine Markets’ van 2018, worden 47 landen geëvalueerd op hun alcohol-verbruik.  In de grafiek hieronder zie je dat in Italië 67% van alle alcohol via wijn wordt geconsumeerd.

Wine%.gif In België is dat ca. 30% van zijn alcohol via wijn consumeert. het overige gebeurt via bier en spirits. (Merk op de Nederland toch enkele plaatsen hoger staat).

Wanneer we de verhouding van de ‘in België-geconsumeerde hoeveelheid wijn’ ten opzichte van de wereldproductie bekijken, drinkt men in België zo’n 1,11% van de wereldproductie. Als we dezelfde vergelijking maken met het bier dat in België gedronken wordt t.o.v. de wereldproductie, dat bedraagt dit slechts 0.73% van de wereldproductie.  Voor Nederland zijn de cijfers nog opvallender : Nederland drinkt 1.41% van de wereld-wijnvoorraad en slechts 0.75% van de wereld-biervoorraad.

Nog enkele opvallende cijfers :
– China drinkt slechts 6.32% van de wereld-wijnvoorraad maar 24,18% van de wereld-biervoorraad en 26,24% van de wereld-spirits.
– wijnland Frankrijk bevestigd zijn status met 10.9% voor wijn en slechts 1.47% voor bier, Idem voor Italië.
-Duitsland blijkt veel meer een bierland te zijn dan België met een verbruik van 8,02% van de wijnvoorraad maar met maar liefst 5.15% van de biervoorraad.

Moet je ongplukte trossen knippen en laten vallen of aan de wijnstok laten hangen?

Opnieuw staan veel telers voor het dilemma wat ze moeten doen met fruit dat niet verwerkt kan worden.  Het lijkt misschien ondenkbaar om fruit op de wijnstokken te laten staan, maar werk verrichten zonder inkomsten is ook niet logisch. Dit betekent dat je geen trossen met de hand moet laten vallen en geen oogstmachine in de wijngaard laat draaien om de bessen eraf te halen en dus zowel kosten als tijd zou kunnen sparen.

Rottende bessen worden gekoloniseerd door schimmels en fungeren vervolgens als een bron van sporen van wijnstokpathogenen, maar ze zijn slechts één van de vele binnen een wijngaard.

Alle gangbare pathogenen van wijnstokschimmels komen voor in wijngaarden. Afgevallen bladstelen, restjes die aan de wijnstok blijven na mechanische oogst, snoeiafval en houtachtige ranken die zich vastklampen aan draden ondersteunen allemaal de groei van schimmels. Deze schimmels fungeren als bronnen van inoculum die wonden kunnen infecteren die worden veroorzaakt door snoeien en opzuigen, en bessen kunnen infecteren tijdens bloei en ander groen weefsel.

De schimmels die rottende bessen koloniseren, omvatten dezelfde schimmels die vóór de oogst op beschadigde bessen groeien, waaronder Botrytis cinerea en Cladosporium- en Aspergillus-soorten die respectievelijk worden geassocieerd met Botrytis-bosrot, Cladosporiumrot en zuurrot. Schimmels kunnen de rijpende bessen infecteren en vervolgens koloniseren wanneer sporen door de kleinste opening in de cuticula van de bes binnendringen, veroorzaakt door zonnebrand of de aanwezigheid van diffuse, onzichtbare echte meeldauw. Bessen zijn overwinteringsstructuren voor deze schimmels en anderen.

Cladosporium infected Pinot noir

Botrytis cinerea-sporen zijn alomtegenwoordig, aangezien de schimmel kan overleven op dood weefsel en ook levend weefsel kan infecteren. Het groeit op dode bloemkapjes en meeldraden na de bloei en zal een jonge bes infecteren via de wonden die achterblijven als de hoed wordt afgeworpen. In verschillende onderzoeken vond Botrytis-sporulatie in laboratoria plaats op bladstelen die uit de grond werden verzameld en resten van bladeren die na het snoeien uit stokken werden verzameld.

Inoculum dat één jaar is geproduceerd, kan al dan niet worden overgedragen naar het tweede jaar. Het resultaat hangt af van verschillende factoren, waaronder de aanwezige schimmels in de wijngaard en aangrenzende blokken; het weer dat zowel de afgifte van sporen als de fenologie van de wijnstok beïnvloedt, zoals de timing van knopbreuk en bloei; en toegang tot wijngaarden om vloerbeheerpraktijken uit te voeren.

– Voordat de knop breekt, hebben sporen van obligate parasieten die vrijkomen uit schimmelvruchtlichamen en overwinterende structuren geen invloed omdat er niets te infecteren is.

– Door snoeiafval te elimineren, wordt het inoculum verwijderd dat is gevormd op ontbindende clusters en stukjes stokken voordat de knop breekt. Wijngaardtoegang tot afwisselende rijen is vereist om de hout- en trosresten van vorig jaar op te nemen, terwijl de lokale vegetatie of een ingezaaide bodembedekker in de niet-bewerkte rijen behouden blijft.

Alle gangbare ziekteverwekkers van wijnstokschimmels komen voor in wijngaarden en het relatieve belang van het toestaan van ongeplukt fruit op de wijnstokken moet in perspectief worden geplaatst ten opzichte van andere wijnstokweefsels die ook aan het ontbinden zijn.

Clusters die in de wijngaard blijven, zullen het volgende jaar waarschijnlijk geen merkbaar effect hebben op de ziekte als de gebruikelijke methoden voor het beheer van wijngaarden worden gevolgd.

Dr. Akif Eskalen, Cooperative Extension Plant Pathologist, UC Davis.

Nog snel even iets over het weerstation...

Zoals ik reeds melde in de vorige nieuwsbrief werk ik aan een nieuwe versie van een wijnweerstation.

Hier zie je de het verschil tussen model 2 en het model 3

huidige model 2 :

Dit is het nieuwe model 3 (De pcb’s uit China zijn aangekopen en er ontbreekt nog één printje en dan kunnen verder assembleren):

Zo, dat was het weer voor deze maand.  Ik hoop dat je ervan genoten heb. Veel suces met de oogst en tot binnenkort !