Een 22-jarige student uit het noorden van Frankrijk is eergisteren gestorven in een fermentatie-vat bij een wijnmaker in de streek van de Charente. (Saint-Sornin).  De doodsoorzaak is vastgesteld op dood door CO2-intoxicatie.

De betrokkene was lid van een brass-band dat speelde op een wijnfestival in Angouleme. Die avond, rond 23:15, brak een hevige storm los en de groep zocht zijn toevlucht in een wijnschuur. Het slachtoffer was boven op een fermentatie-vat getakeld en na enkele liedjes te hebben gespeeld realiseerden zijn makkers dat hun vriend verdwenen was.

Ze vonden hem uiteindelijk in het vat, buiten bewustzijn, liggend op 50cm gistende druivenpulp. De val zou niet fataal zijn geweest dank zij de most in het vat maar het feit dat de most nog steeds grote hoeveelheden CO2 produceerde bracht het slachtoffer snel buiten bewustzijn. De man is nog naar het hospitaal van Girac gebracht maar kon niet meer gered worden.

Dit is dit jaar reeds het tweede gekende fatale wijn-ongeluk. Eerder was al een 43-jarige wijnmaker omgekomen in Tomelloso (Spanje) toen hij 5 ton druiven bovenop zich kreeg. De brandweer is toen erbij geroepen en hebben de man bevrijdt maar ook hier kwam de hulp te laat.

Als wijnbouwer zijn we tijdens de gistingsfase voortdurend in de nabijheid van CO2. Enige voorzichtigheid is hier aan de orde want bij een opstapeling van CO2 wordt dit levensbedreigend.  (Bij een verzadiging van 20% zijn enkele ademteugen voldoende om onmiddellijke bewusteloosheid te veroorzaken.)  Hou er steeds rekening meer dat CO2 zwaarder is dan lucht en zich langs de bodem kan opstapelen. Opletten dus in kelders !!!

bronnen : Le Figaro