Benodigdheden :

  • Propere ontsmette flessen
  • Kurken
  • Capsules
  • Ontsmetting (Chempro of 2 gr KDS/l + lepeltje citroenzuur)
  • Latex-handschoenen
  • glycerine

Werkwijze :

Bij voorkeur tijdens de winterperiode tussen 1 november en 1 april bij open helder weer. We starten met rood van het jaar ervoor (deze wijn is dus ruim 1 jaar oud). In februari / maart kunnen we dan wit en rosé bottelen (deze wijn is dus een half jaar oud). Hier is het wel zaak uiterlijk half februari met metingen te beginnen, want als je zaken als zuur of kans op troebel nog moet bijstellen heb je tijd nodig.
Flessen dienen in feite reeds zuiver te zijn! (We bergen ze namelijk gereinigd en droog op) Maar in de loop van de tijd krijgen we toch te maken met spinnetjes, stof etc.. Daarom is het verstandig ze voor het gebruik te reinigen d.m.v. bijv Chempro. Dit reinigt, ontsmet en ontgeurt.
Wel goed naspoelen! Als de flessen absoluut zuiver zijn kunnen we ook een oplossing van 2 gram KDS per liter water plus een klein lepeltje citroenzuur gebruiken om te ontsmetten, maar er is een minimale contacttijd nodig van 2 minuten. Alles wat met wijn in aanraking komt maken we zuiver (moet eigenlijk al zuiver zijn) en ontsmetten we.
Kurken: Als ze geparrafineerd en ontsmet zijn kunnen we ze zo gebruiken. Attentie: zorg dat de rest van uw kurken ontsmet blijft, ga niet met uw handen in de zak ( plastic wegwerphandschoenen gebruiken) en sluit nadien goed af. Kurken droog en ver verwijderd van geurbronnen bewaren.
Onbehandelde kurken doen we 2-4 uur in lauw water, waarin per liter 2 gram KDS + wat citroenzuur en een scheutje glycerine. Nadien op een schone keukendoek. Uiteinde van de kurk nooit vastpakken.
Wanneer je je gebottelde wijn gedurende langere tijd wilt bewaren, selecteer hiervoor dan de flessen die als eerste zijn gevuld. Deze flessen hebben de minste kans dat zij bezinksel bevatten.
Wanneer je capsules wilt gebruiken, denk er dan aan om de kurk eerst een paar dagen te laten drogen. Dit voorkomt de vorming van schimmels onder de capsule.
Vind je na een aantal jaar een lichte aantasting door schimmels, dan is dit niet erg, zolang de schimmels maar niet door de kurk in de fles zijn gedrongen.

Verder uiteraard vooraf de capsules desinfecteren, bijvoorbeeld door deze goed uitwassen met heet water.