Wijnbouwer.be
2020-02 (februari)

Beste wijnbouwliefhebbers !

Gelukkig vallen de eerste zes stormen (Ciara, Dennis en volgend weekend Ellen+Francis) in een periode waarin onze wijnstokken er nog weinig last van ondervinden. Laten we hopen dat de aprilse grillen minder hevig zullen zijn.

Ik ben sinds vandaag verlost van de gips rond mijn linkerhand dus het typwerk zal nu binnenkort wel terug iets vlotter gaan. Ondertussen hou ik je graag op de hoogte van de laatste nieuwtjes uit de wijnbouwwereld…

Bordeaux Wine Trade vraagt €300 miljoen aan overheid

Naar aanleiding van de ‘kolossale’ terugval van export van Bordeaux-wijnen naar de VS door te tariefverhogingen van Trump, heeft de Kamer van Koophandel uit Bordeaux een noodkreet geuit richting de overheid. Al verschillende VS-gerichte wijn-traders zijn failliet gegaan en daarom vraagt de koepelorganisatie een dringende steunmaatregel van minimaal 300,000,000 euro om de sector van verdere schade te vrijwaren. (bron : Times -Adam Sage) Volgens RFI zou de export van Franse wijnen naar de VS met 44% gedaald zijn t.o.v. nov.2019.

Enoplastic en Sparflex ondertekenen strategisch akkoord

De aandeelhouders van Enoplastic en Sparflex hebben aangekondigd dat zij een strategische overeenkomst zijn aangegaan die een nieuwe wereldleider in sluitoplossingen voor wijn en sterke drank zal creëren. De aandeelhouders van beide bedrijven, namelijk de investeringsmaatschappij Cobepa, en de families Moglia (Enoplastic) en Soutiran (Sparflex), zullen nauw betrokken blijven bij de ondersteuning van de Groep bij het realiseren van haar gedeelde visie en sterke ambities.

Met 13 productielocaties in 6 landen en een commerciële aanwezigheid in meer dan 90 landen, consolideren de twee groepen hun internationale invloed via hun merken Enoplastic, Sparflex, Le Muselet Valentin, Rivercap, Maverick, Vintacap en Pacifix. (Bron: Wine Communications Group)

Het nieuwe wapen voor de wijnbouwer, zowel in de teelt als in de kelder : de hond!

6.30 uur in de Casablanca-vallei in Chili: twee Labrador-retrievers met de naam Zamba en Mamba besnuffelen stapels eiken latten die bestemd zijn voor wijnvaten. Het internationale vatenproducerende bedrijf TN Coopers rekent op hun opmerkelijke neuzen om schadelijke chemische verbindingen in het hout op te sporen als TCA (2,4,6-trichlooranisol) en TBA (2,4,6-tribromoanisol) die de smaken kunnen verontreinigen en aroma's van wijn opgeslagen in een van zijn vaten. Een signaal naar de trainer dat de honden iets hebben gevonden, levert een beloning op. Na een periode van 30 minuten rusten ze uit en neemt een ander team de routine over.

Het reukvermogen van een hond is 10.000 tot 100.000 keer acuter dan dat van een mens, dankzij 300 miljoen reukreceptoren, vergeleken met onze schamele 6 miljoen. Robottechnologie blijft ook achter. Alleen enkele dure en trage analytische technieken (GCMR en NMR) kunnen beter maar dit is onbetaalbaar. Dit heeft ertoe geleid dat 'de beste vriend van de mens' een essentieel hulpmiddel is geworden bij het volgen van voortvluchtigen en mensen die vastzaten bij instortingen, vinden van de Italiaanse worst waarvan je dacht dat je ze in je koffer kon verbergen terwijl je door de douane ging, bommen ontdekken voordat ze ontploffen en jagen naar dure truffels…

In de wijnindustrie worden honden gebruikt om TCA en aanverwanten te detecteren, die de vloek van wijnmakers overal zijn. Een beetje TCA is de belangrijkste oorzaak van "kurkgeur", een muffe, beschimmelde, natte kartonnen geur en smaak in wijnen. De meeste mensen kunnen het al waarnemen in een concentratie van ongeveer 5 delen per biljoen, het equivalent van een paar druppels in een olympisch zwembad. Maar het is niet alleen een ‘kurk’-probleem maar komt ook voor in het hout waarvan vaten gemaakt worden. Op die manier sleepte Opus winery (Napa) zijn Franse vattenleverancier voor de rechter toen er voor meer dan 3000 flessen aan 325$/fles-cabernet verloren ging. TN Coopers leerde deze les tien jaar geleden, toen het hout kocht voor vaten die later bleek te zijn besmet. "We hebben traceerbaarheid, dus we konden ze allemaal terughalen", zegt Peters. Op zoek naar een preventieve oplossing, zochten de eigenaren advies van een vriend die werkte bij het trainen van honden om bommen en drugs op luchthavens te snuiven. Kunnen honden hen ook helpen?

Na de training begonnen de eerste twee labradorss, Ambrosia en Odysé. Toen kwam er nog een, Moro, en vorig jaar voegden Zamba en Mamba zich bij het bewakingsteam. Een trainer werkt dagelijks met hen en de honden weten dat het tijd is voor serieuze inspectie wanneer hij hun zwarte harnassen aantrekt.

Honden blijken ook een essentieel wapen te zijn in de oorlog van druiventelers tegen plagen en ziekten van wijngaarden.

Michael Honig, werkte samen met Bonnie Bergin, een opvoeder die aan het hoofd staat van de Bergin University of Canine Studies in Sonoma, aan een project om wolluizen te detecteren die zich voeden met wijnstokken en ze uiteindelijk doden. Ze zijn bijna onzichtbaar voor het blote oog, slechts iets groter dan de kop van een speld, en ze verbergen zich onder schors en wortels.

Hoewel honden die aan drugs snuffelen vaak Duitse herders zijn, werkt Bergin met Labradors, gouden retrievers en kruisingen. Ze trainde ze om het feromoon van vrouwelijke insecten, wijnstok voor wijnstok, te snuiven en te blaffen of oogcontact te maken met een trainer of wijnmaker wanneer ze één ontdekten. "Als je de insecten vroeg aanpakt, kun je ze gemakkelijk behandelen zonder de wijngaard te bedekken met pesticiden," zegt Honig. "Het gebruik van honden is organisch" - niet letterlijk, maar het beperkt chemische behandelingen alleen tot de getroffen wijnstok.

Sonja Needs, onderzoekster van de Australische wijn- en dierwetenschap, wijst erop dat honden meerdere voordelen hebben: ze zijn veelzijdig, snel en - eenmaal getraind - kunnen ze gemakkelijk leren om 12 of meer geuren te identificeren.

Ze werkte aan de Universiteit van Melbourne aan het trainen van een border collie om 's werelds ergste wijnplaag, phylloxera, op te sporen die de Europese wijngaarden in de 19e eeuw heeft gedecimeerd. Het was niet gemakkelijk." De insecten moesten worden opgegraven, vers van een besmette wijngaard," heeft Pursuits gemaild om dit uit te leggen. Maar het duurde slechts twee 20 minuten durende trainingssessies voor de honden om te laten zien dat ze de geur van de insecten konden oppikken. Ze hoopt financiering te krijgen om het pilotproject uit te breiden.

Beverage Daily-onderzoek : consumenten raken steeds meer betrokken bij de wijn-beoordeling, qualiteit, prijs… maar desondanks gaat de gemiddelde wijnkennis achteruit. Hoe kan dit?

Antwoord : smartphones ! Tip: Wijnmarketeers, zorg dat je wijn scoort in wijn-app’s !!!

De wijnexport van Australië zou een klap kunnen krijgen van Coronavirus

SYDNEY - De groei van de wijnexport van Australië is vorig jaar vertraagd en zou in 2020 opnieuw een klap kunnen krijgen door de uitbraak van coronavirus als China, de grootste markt, minder kratten bestelt, meldde een brancheorganisatie woensdag.

Het virus, dat is ontstaan in de Chinese stad Wuhan, heeft ernstige gevolgen gehad voor de voedsel- en drankenbedrijven op het Chinese vasteland, met veel internationale bedrijven, waaronder McDonald's en Starbucks Corp, die uit voorzorg tijdelijk winkels in het land hebben gesloten.

"Vooruitkijkend naar 2020, verwachten we dat coronavirus een impact zal hebben op de verkoop, met name naar China, maar in dit stadium is het moeilijk om de mate van die impact te voorspellen," zei brancheorganisatie Wine Australia in zijn exportrapport van 2019.

De totale wereldwijde wijnexport van Australië steeg in 2019 met slechts 3% , vergeleken met een groei van 10% in 2018, aldus het rapport.

Wijn teruggevonden tijdens een drug-arrest die bedoeld was voor de Queen

De politie van Colmar bevestigt dat tijdens een inval van een illegale cannabisplantage op 17 oktober in het dorpje St.-Hippolite, ze naast drugs ook een partij wijn terugvonden van Rolly Gassmann. Er werd gemeld dat de 47 flessen wijn vermoedelijk werden buitgemaakt tijdens verbouwingswerken op het wijndomein. Pierre Gassmann, eigenaar van Rolly Gassmann, vertelde dat het ging om een partij speciale flessen die besteld waren door Buckingham Palace. Waarschijnlijk nog een snelle stockaanvulling vooraleer de Brexit er was… (bron : France Bleu)

Onverwachte uitkomst uit een onderzoek : druiven verhogen de waslaag-opbouw

Lezers weten dat ik nooit beweerd heb dat ik een ‘onderzoeker’ ben, maar ik vind wel veel van het buitenlands onderzoek erg interessant. Toen ik een paper zag waarin G. Gambetta werd vermeld als co-auteur, moest ik het bekijken. En ja hoor, het is weer een behoorlijk interessant artikel over de reactie van druiven op droogte of watertekort. Sommige lezers hebben misschien opgemerkt dat druivenbessen de neiging hebben ‘waxer’ te zijn wanneer de wijnstokken een soort waterstress ondergaan. Ik ben hierin zeker geen expert, dus beschouwde ik het als een of ander mechanisme om waterverlies door de bessen te voorkomen. Dit onderzoek toonde aan dat hoewel druivenbessen meer wax op hun huid produceren wanneer ze onder waterstress staan, dit niet echt de transpiratiesnelheid van water door de cuticula (waslaag) vermindert. Eén en ander sluit mooi aan met hetgeen ik reeds vertelde in mijn laatste studiedag van pcfruit omtrent zonnebrand: één van de factoren om zonnebrand te hebben, is dat de temperatuur zo hoog stijgt dat de waslaag ‘smelt’ en de UVB-stralen de onderliggende beslaag beschadigen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de groep van Simone Castellarin van het Wine Research Centre aan de Universiteit van British Columbia. Ik geef jullie hieronder het abstract en de link.

Abstract

Droogte-evenementen vormen een grote uitdaging voor veel tuinbouwgewassen, waaronder druiven, die vaak worden geteeld in droge en warme klimaten. Het is niet duidelijk hoe de cuticula bijdraagt ​​aan de reactie van de druivenbes op watertekort (water deficit : WD), verder zijn de cuticulaire wassen en de bijbehorende biosynthetische pathways slecht gekenmerkt in deze vrucht. In deze studie identificeerden we kandidaat-was-gerelateerde genen uit het wijnstokgenoom door fylogenetische en transcriptomische analyses. Ontwikkelings- en stress-respons expressiepatronen van deze kandidaten werden gekarakteriseerd in reeds bestaande RNA-seq datasets en bevestigden een hoge responsiviteit van de pathway naar omgevingsstress. Vervolgens hebben we de ontwikkelings- en WD-geïnduceerde veranderingen in de cuticulaire wassamenstelling van bessen en gekwantificeerde verschillen in transpiratie van bessen gekarakteriseerd. Cuticulair alifatisch wasgehalte werd gemoduleerd gedurende de ontwikkeling en een toename werd waargenomen onder WD, waarbij wasesters sterk werden opgereguleerd. Deze samenstellingsveranderingen hielden verband met opgereguleerde kandidaatgenen van de biosynthetische wasroute van alifatische was, waaronder CER10, CER2, CER3, CER1, CER4 en WSD1. Het effect van WD op transpiratie van bessen was niet significant. Deze studie geeft aan dat veranderingen in de hoeveelheid cuticulaire was en samenstelling deel uitmaken van de metabole reactie van de druivenbes op WD, maar deze veranderingen verminderen de transpiratie van bessen niet.

Link : https://doi.org/10.1093/jxb/eraa046

Zenith® nu ook in VS toegelaten

Na de Europese toelating op 28 okt. 2019 is Zenith, van het Italiaanse Enartis, nu ook toegelaten in de VS. Zenith is een reeks revolutionaire producten die kaliumpolyaspartaat bevatten voor wijnsteen- en kleurstabilisatie in rode, witte en roséwijnen op elk niveau van instabiliteit.

Zenith betekent het einde van koude stabilisatie volgens de resultaten van onderzoek dat meer dan zes jaar is uitgevoerd door diverse prestigieuze internationale instituten en universiteiten. De intrinsieke eigenschappen van kaliumpolyaspartaat, een polyaminozuur geproduceerd uit L-asparaginezuur, een aminozuur dat van nature aanwezig is in druiven, maken het mogelijk voor Zenith om in de loop van de tijd totale tartraat- en kleurstabiliteit te behouden, thermische stress te weerstaan en de vorming van tartraatkristallen te remmen, allemaal zonder de organoleptische eigenschappen van wijn te veranderen. Zenith vereist een minimaal energieverbruik, water en mankracht vanwege de eenvoudige en snelle toepassing. "Naast het zorgen voor stabielere wijnen en het toestaan van wijnmakerijen om concurrerend te blijven, wat duidelijke voordelen zijn voor de hele wijnbouwsector, is Zenith een mijlpaal in ecologische duurzaamheid" - Samuele Benelli, zakelijk directeur van Enartis International. "We hebben berekend dat wijnhuizen tot 80% energie en drinkwater kunnen besparen en dat de uitstoot van broeikasgassen met 90% kan worden verminderd door dit product te gebruiken." (bron : Enartis)

Zo, dat was weer een hele boterham, nietwaar? En de maand februari is niet eens helemaal voorbij.

Ik wil jullie nog even in herinnering brengen dat :

– op 27 februari vanaf 13:30 in de hogeschool van Thomas More Geel (lokaal G114) kan gaan kijken naar de 4 concept-studies die studenten hebben bedacht rond automatisering van de monitoring van wijnfermentatie.

– op 22 en 23 februari een uitgebreide wijnproeverij plaatsvind bij Bart en Freddy van Vinovo. Meer vind je op : www.vinove.be

– op 14 en 15 maart : de eerste Belgische wijnbouwbeurs Vi-tec ! (www.vi-tec.be)

groetjes,

Kris Vandenwyngaert

Modify your subscription    |    View online