Wijnbouwer.be
2021 - April

Beste wijnbouw(st)er,

 Een spannende periode is dit, nietwaar?  Door enkele opeenvolgende warme dagen kunnen de druiven plots tot leven komen waardoor ze gevoelig worden voor een late vorstprik. Gelukkig is april tot nu toe redelijk koud gebleven waardoor alles nog rustig is. Maar dat betekent dan weer dat dit jaar het weer moeilijker kan worden om de rode variëteiten tot de ideale rijpheid te laten komen…

Ik ben niet zo’n voorstander van thema-nummers maar de wijn-media in dit moment van het seizoen ‘dwingt’ ons met het eerste hoofdstok toch een beetje in de richting van een ‘vorst’-nieuwsbrief… Met dank aan Julien Louvieaux (Carah) die me een interessant artikel stuurde ter vertaling, over de ontwikkeling van een druivenstok na vorstschade. Tot slot van het hoofdstuk over vorstschade vertel ik je nog even over de proefopzet van mijn anti-vorst-systeem dat boven-verwachte resultaten levert.

VORST
Vorst alom….

     1. Frankrijk heft limieten op voor compensatie op de boerderij nadat vorst de oogst voor 80% beschadigd.      bron: Politico 10 april 2021

 

De Franse premier Jean Castex, midden, bezoekt een wijngaard in het zuidoosten van Frankrijk waar stokken zijn beschadigd door nachtvorst | Philippe Desmazes / AFP via Getty Images

Frankrijk zal onmiddellijk een plafond opheffen voor compensatie bij rampen voor boeren na enkele nachten van uitzonderlijke vorst, die de gewassen in het hele land heeft bedreigd, zei premier Jean Castex zaterdag.

Volgens een schatting heeft de onverwachte vorst 80 procent van de Franse wijngaarden getroffen. Boeren die fruit verbouwen en akkerbouwgewassen, zoals koolzaad, worden ook geconfronteerd met sombere oogsten, vertelde minister van Landbouw Julien Denormandie aan France Info. Denormandie beschreef de situatie als "volkomen uitzonderlijk", en legde uit dat eerder warm weer de gewassen in de knop had gezet, maar de nachtvorst leidde tot een plotselinge bevriezing. "Als de knop eenmaal bevriest, is de hele oogst diep beschadigd, soms zelfs helemaal verloren," zei hij.

2. Vervolg op SKURNIK : April Frost in Frankrijk

Het belooft weer een maand van slapeloze nachten te worden voor onze vrienden in de wijngaarden van Frankrijk.

Vóór 2016 kwam er misschien een of twee keer in een decennium sprake van strenge vorst, maar in de afgelopen tien jaar is de dreiging van vorst consistent gebleken - en in april 2021 is dat niet anders.

De week van 4 april

Afhankelijk van het gebied hebben wijnboeren in Bourgondië, de Loire-vallei, Mâconnais, Chablis en daarbuiten naar wijnstokken gekeken die zeven tot acht dagen vooruit zijn gegaan met bud-break. Deze week worden ze getroffen door drie opeenvolgende dagen van strenge kou (dinsdag 4/6 tot en met donderdag 4/8), wat zeldzaam is en eerder dan het typische ‘vorstseizoen’. Normaal gesproken is het gevaar eind april en mei meer gericht, maar onlangs is het aantal dagen met vorstgevaar in april dramatisch gestegen. Het risico op vorst zal de hele maand aanhouden, met volgende week weer drie tot vier dagen strenge kou. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, is er veel wind geweest waardoor het moeilijk was om de kaarsen zelfs maar aan te steken of ze effectief in sommige gebieden te plaatsen. Bovendien kan de voortdurende dreiging van een avondregen, zoals wat er gisteravond in Chablis, de Jura en de Cote d'Or is gebeurd, het risico verder beïnvloeden door vocht aan de mix toe te voegen. Veel kwekers staan ​​de hele nacht buiten te wachten tot de wind is gekalmeerd of beslissen om kaarsen aan te steken of te bewaren voor de strijd die de komende dagen en weken gaat komen.

De week van 11 april

Overal in Frankrijk heerst vermoeidheid en ontmoediging, zowel tijdens de vorst van de afgelopen zeven dagen als de kans op meer schade in de komende weken. Opwarming van de aarde is echt. Deze telers passen zich zo snel mogelijk aan en gooien zoveel mogelijk verschillende ideeën naar deze zich ontwikkelende uitdaging. Voorlopig ziet dit jaar er een beetje grimmig uit, en in Frankrijk, waar COVID-opsluiting aan de gang is en vaccins lang niet zo overvloedig zijn als in de Verenigde Staten, zijn het een bijzonder moeilijke twaalf maanden geweest.

3)     Vervolg op Do Bianchi : “Frost zelfs in Sardinia.”

door vorst beschadigde wijnstokken in Piemonte, Italië. Foto's via Vinarius, de Italiaanse vereniging van wijnretail.

“Zelfs op Sardinië - denk daar maar eens aan! - zelfs op Sardinië hadden ze vorstschade ”, schreef de voorzitter van de Italiaanse vereniging van wijnverkopers Andrea Terraneo gisteren in een WhatsApp-bericht.

Terwijl Italiaanse wijndruiventelers de schade inschatten van de late voorjaarsvorst van vorige week, toen de temperatuur vanuit Toscane in noordelijke richting onder de -7 °C daalde, worden de vooruitzichten op een overvloedige oogst in 2021 nog twijfelachtiger.

4)     VS: Nieuw record met late vorst in Texas op 21 april  (Wine Business- L. McKee)

Tweede blad van een jonge Picpoul Blanc-wijnstok in Noord-Texas. Fotocredit: Breaking Bud Vineyard

In "normale" jaren zijn de wijngaarden in Noord-Texas en de High Plains-regio's tegen de derde week van april goed op weg om een ​​groot percentage van de in Texas geteelde druiven te produceren. Sommige wijnstokken zouden in bloei staan, andere zouden clusters beginnen te vormen en de dreiging van vorst zou in het verre verleden zijn. 2021 is echter een uitdagend jaar gebleken voor druiventelers in Texas. De meest recente verrassing van Moeder Natuur was een historisch late bevriezing die plaatsvond in de nacht van 20 op 21 april in Noord-Texas en de High Plains.

In de vroege ochtenduren van 21 april 2021 bereikten de temperaturen ten noorden en westen van de regio Dallas-Fort Worth dieptepunten tussen -3.3 °C en 0.5 °C, volgens Michael Cook, specialist in wijnbouwuitbreiding bij Texas A&M Agrilife in de regio Noord-Texas.

Michigan : tot nu toe geen problemen met temperaturen net boven het vriespunt.

New York: Temperaturen net onder het vriespunt : licht schade

Pennsylvania: -0.1 tot -0.3°C : vermoedelijk geen schade

Southern: net ontsnapt aan een drama.

Gedrag van de ontwikkeling van twijgen van wijnstokken na een periode van voorjaarsvorst.

Julien Louvieaux (foto), Alix Rollinat, Anouck Stalport, Olivier Mahieu
CARAH - Dienst wijnbouw

Voorjaarsvorst wordt vooral gevreesd door boomverzorgers en wijnboeren. Dit risico leeft in veel delen van de wereld en is afhankelijk van zowel de intensiteit en duur van de vorstperiode als het ontwikkelingsstadium van de plant. Inderdaad, de slapende knoppen van de wijnstok in de winter zijn bestand tegen zeer lage temperaturen (-15 ° C), terwijl dezelfde knoppen in een meer ontwikkeld stadium, wanneer de eerste bladeren tevoorschijn komen, vorstschade vertonen zodra de temperaturen zeer zwak negatief zijn. (<-0,5 ° C) (Figuur 1). Het belangrijkste gevolg van de voorjaarsvorst is een verlies aan opbrengst dat zeer aanzienlijk kan zijn, evenals een vertraging in de groeiperiode tot de oogst…. 

Lees de rest op: ontwikkeling-na-voorjaarsvorst

Een oplossing tegen voorjaarsvorst

door: Kris Vandenwyngaert

De dreiging om getroffen te worden door een late voorjaarsvorst wordt ieder jaar steeds concreter. De meeste wijnbouwers hebben vooraf goed nagedacht over het perceel waar ze hun druiven aanplanten en gelukkig blijven drama’s beperkt. Toch merken we een trend dat we vaker verrast worden door steeds latere momenten in het jaar met een vorstnacht. Meestal betekent dat een stukje is getroffen en gelukkig niet alles verloren is. Toch willen we ook dat vermijden. Ikzelf, heb een kleine wijngaard op pure zandgrond te Beringen. Die zandgrond zorgt ervoor dat we het warmste plekje in België zijn…maar niets is zonder keerzijde…zandgrond betekent ook vorstgevoeligheid.  Daarom dat ik al enkele jaren werk aan een oplossing die ik nu graag aan jullie voorstel. Is het totaal nieuw? Nee, kijk maar op ‘The complete Guide to Fighting Frost’ op Wine Searcher, in het hoofdstuk Forst fighting staat een stukje gewijd aan Heating Wires. Awel, het is op die strategie gebaseerd maar gelukkig heb ik in tegenstelling tot veel andere experimenten wel succes geboekt.  

Lees meer op Een-oplossing-tegen-voorjaarsvorst

TEELT

‘Grapevine Shaking’ om Botrytis te beperken

In 2008 leidde het overaanbod van Sauvignon Blanc in combinatie met de financiële crisis tot het voor het eerst in Nieuw-Zeeland schudden om bessen te verwijderen. Een paar jaar later financierde de ‘New Zealand Winegrowers Society’ een driejarige subsidie ​​om de effecten van schudden op het laten vallen van fruit, de wijnkwaliteit en botrytis te testen. Mark Allen van Allen Vineyard Advisory legt uit dat, omdat het schudden van de wijnstok vier tot zes weken na de vruchtzetting enige schade aan het bladerdak en de bessen veroorzaakt, pathologen aannamen dat de geschudde wijnstokken een hogere incidentie van botrytis zouden hebben. Ze waren verrast dat ze dat niet deden. In feite waren de botrytis-niveaus duidelijk minder in de geschudde wijnstokken dan in de controle. Proeven hebben uitgewezen dat schudden botrytis bij de oogst met minstens 50 procent vermindert, plus de kosten beduidend minder dan het laten vallen van fruit. Met verhoogde weerstand tegen chemische controles, goede wijnkwaliteit en kostenefficiëntie, toont schudden veel belofte.

Wil je meer hierover weten? Luister dan naar de podcast op deze link

 

OENOLOGIE

Demptos Coorperage(Fr) lanceert Amerikaanse eiken Paradox

Na wereldwijd succes met zijn tegenhanger in Frans eiken, zijn we verheugd om onze nieuwste release van het vat aan te kondigen: de Amerikaanse eik Paradox®.

De binnenwand van het Paradox® vat is beschermd tegen directe blootstelling aan de vlammen, zodat kleur en toostaroma's niet terug te vinden zijn in de wijnen die erin gerijpt zijn. Wijnen blijven trouw aan hun aromatische karakter en het vat heeft weinig invloed op de tanninestructuur van de wijn.

Proefnotities: De Paradox-toast van Amerikaanse eik verheft het fruitige karakter van een wijn met de nadruk op het opbouwen van volume in het midden van de mond. Het Paradox-toastproces heeft minder structuur dan een traditioneel vuur-geroosterd vat, wat resulteert in zoetere, subtielere tonen van eikenhout.

Meer: paradox

Europa verwacht de ergste zomerdroogtes sinds 2000 jaar – onderzoek

 Volgens nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Cambridge was de zomerdroogte in Europa sinds 2015 ernstiger dan in welke periode dan ook in de afgelopen 2110 jaar.

‘Door de mens veroorzaakte klimaatverandering’ was waarschijnlijk de oorzaak, zei de studie gepubliceerd in Nature Geoscience.

GEZONDHEID

Het drinken van wijn kan helpen beschermen tegen staar (Cataract)

Nieuwe studie legt een verband tussen lage en matige alcoholconsumptie met een verminderd risico op staaroperaties.  Bron: American Academy of Ophthalmology

Mensen die matig alcohol consumeren, lijken minder kans op cataracten te ontwikkelen die een operatie vereisen. Wijnconsumptie vertoonde het sterkste beschermende effect, wat suggereert dat antioxidanten die overvloedig aanwezig zijn in rode wijn een rol kunnen spelen bij het voorkomen van cataract. Mensen die dagelijks of bijna dagelijks dronken, hadden echter ongeveer 6 procent meer kans op een staaroperatie in vergelijking met mensen die matig alcohol gebruikten.

Een onderzoeksteam van het NIHR Moorfields Biomedical Research Center in Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust en UCL Institute of Ophthalmology voerden het onderzoek uit omdat eerdere onderzoeken naar cataract en alcoholgebruik beperkt waren in hun opzet en gemengde resultaten boden, variërend van een verhoogd risico door zwaar drinken, om het risico te verminderen van laag tot matig drinken tot helemaal geen verband tussen alcohol en cataract.

Een cataract is een vertroebeling van de normaal heldere ooglens. De meeste cataracten ontwikkelen zich langzaam en hebben geen invloed op het gezichtsvermogen in het begin. Maar na verloop van tijd maken staar het uiteindelijk moeilijker om te lezen, autorijden of de gezichten van mensen te zien. Een oogarts verwijdert operatief de troebele lens en vervangt deze door een kunstlens. Cataractchirurgie is de meest effectieve en meest voorkomende ingreep die in de hele geneeskunde wordt uitgevoerd, waarbij ongeveer 3 miljoen Amerikanen ervoor kiezen om elk jaar een staaroperatie te ondergaan.

Deze studie, de grootste in zijn soort, volgde 490.000 vrijwilligers in het VK die ermee instemden om gedurende hun hele leven gedetailleerde informatie te geven over hun gezondheid en levensstijl. De deelnemers, ingeschreven in twee verschillende studiegroepen, beantwoordden een gedetailleerde vragenlijst die onder meer de hoeveelheid en het type alcohol beoordeelden dat ze consumeerden. Na rekening te hebben gehouden met factoren waarvan al bekend is dat ze staar beïnvloeden - leeftijd, geslacht, etniciteit, sociale deprivatie, gewicht, roken en diabetes - ontdekten de onderzoekers dat mensen die ongeveer 6,5 standaardglazen wijn per week consumeerden (wat binnen de huidige richtlijnen voor veilige alcoholgebruik in zowel de VS als het VK) hadden minder kans om een ​​staaroperatie te ondergaan.

 

Wijndrinkers profiteerden het meest van degenen die zich van stemming onthielden en degenen die andere soorten alcohol dronken, met een afname van 23 procent in staaroperaties in de ene studiegroep en een afname van 14 procent in de andere studiegroep. De onderzoekers merken echter op dat hun studie geen oorzakelijk verband vaststelt, alleen een sterke associatie tussen alcoholgebruik en cataract.

MARKT-ONTWIKKELING

Bier vs Wijn-landen?

Bron: The wine-gourd (blogspot)

In de wereld van alcoholgebruik zijn er bierdrinkers, wijndrinkers en alcoholisten. Sommige landen worden geacht voornamelijk bierdrinkers te hebben, en andere hebben voornamelijk wijndrinkers. Maar hoeveel landen zijn er van elk?

Om daar achter te komen, zijn de gegevens voor 2015 bekeken, zoals opgenomen in de jaarlijkse database van wereldwijde wijnmarkten, samengesteld door Anderson, Nelgen en Pinilla. Tabellen 41b (Volume drankwijnconsumptie per volwassene) en 45b (Volume bierconsumptie per volwassene) bevatten de informatie die we willen.

Merk op dat we de gegevens voor elk land moeten standaardiseren om met verschillende bevolkingsgroottes en demografieën om te kunnen gaan (dat wil zeggen dat we de consumptie per volwassene moeten vergelijken), en dat we ook het alcoholgehalte moeten standaardiseren, aangezien wijn tot drie keer zoveel als bier (dat wil zeggen, we zouden liters alcohol moeten vergelijken). Het resultaat wordt weergegeven in de grafiek, voor 47 landen. Elk punt vertegenwoordigt één land, verticaal gelegen op basis van liters alcohol die in 2015 als bier per volwassene werd geconsumeerd, en horizontaal op basis van liters alcohol die in 2015 als wijn per volwassene werd geconsumeerd. De VS wordt weergegeven als het rode punt.

De roze lijn geeft gelijkheid van consumptie aan - de landen boven de lijn consumeren meer bier dan wijn, en de landen onder de lijn consumeren meer wijn dan bier. Merk op dat er drie landen in de dataset zijn die zeer weinig alcohol consumeren (Algerije, Marokko en India); en er is maar één ander land waar de consumptie van bier en wijn ongeveer gelijk is - Nieuw-Zeeland, van alle plaatsen.

Er zijn 11 landen waar de wijnconsumptie veel groter is dan de bierconsumptie - van rechts naar links in de grafiek: Portugal, Kroatië, Frankrijk, Italië, Moldavië, Zwitserland, Denemarken, Argentinië, Griekenland, Georgië en Uruguay. Merk op dat deze op twee na zich allemaal in Europa bevinden, wat niemand verbaast.  Wat je echter misschien zal verbazen, is de aanwezigheid van Denemarken op deze lijst, aangezien Scandinavië voornamelijk een wereld is waar bier wordt gedronken (nadat ze lang geleden gestopt waren met het drinken van honing mede). Inderdaad, zowel Zweden als Noorwegen bevinden zich net boven de grafieklijn (bij ca. 2 liter wijn en 2,5 liter bier). Zweden is bij bierproducenten eigenlijk bekend als een geweldige markt voor boetiekbieren (er zijn zelfs bieren die alleen in Zweden en hun thuisland worden verkocht). Inderdaad, terwijl dit bericht wordt gepubliceerd, wordt Zweden overspoeld met speciaal gebrouwen paasbieren - er bestaat niet zoiets als een paaswijn (er zijn echter paaslelies).

Er zijn dus 32/47 landen die duidelijk de voorkeur geven aan bier boven wijn. Merk echter op dat de drie grootste bierconsumenten (vanaf de bovenkant van de grafiek: België-Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk) ook evenveel wijn consumeren als de helft van de 11 wijn drinkende landen - ze drinken slechts drie keer zoveel bier als wijn! (Opmerking: UNESCO heeft onlangs "Wijncultuur in Duitsland" opgenomen in de federale lijst van immaterieel cultureel erfgoed.)

De bierdrinkers op de vierde plaats (Ierland) doen het ook niet slecht op het gebied van wijn. De Britten geven maar een klein beetje de voorkeur aan bier boven wijn (3,8 versus 3,1 liter), terwijl Amerikanen een drievoudige voorkeur hebben voor bier (4,2 versus 1,4 liter). Canadezen drinken iets meer wijn en iets minder bier dan Amerikanen, terwijl Zuid-Afrikanen evenveel wijn drinken maar iets minder bier.

Australië staat op de zesde plaats wat betreft bierconsumptie, net achter Roemenië en net voor Spanje; maar verrassend genoeg drinken Australiërs 60% meer wijn dan de Spanjaarden. Het feit dat de inwoners van Spanje twee keer zoveel bier drinken als wijn, maakt hen een vreemde eend in de bijt tussen de belangrijkste wijn producerende landen van Europa. Dit moet worden onderzocht. (En je zou moeten proberen om op internet een foto te vinden met een Spaanse wijn en een Spaans biertje in dezelfde afbeelding!)

Het wijngaardareaal keert terug naar Europa terwijl Spanje en Frankrijk stijgen en China daalt

Bron: Harpers.uk – J. Gilbert

Het wijngaardoppervlak kende in 2020 enkele subtiele maar ingrijpende verschuivingen, waarbij China op de derde plaats viel achter Spanje en Frankrijk, nu het EU-aanplantingsprogramma versnelt en de aanplant in China vertraagd.

Volgens de laatste gegevens van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn (OIV) had Spanje 13% van het wereldwijde wijngaardareaal in 2020. In hetzelfde jaar gleed China van de tweede naar de derde plaats met 11%, terwijl Frankrijk slechts een duwtje in de rug nodig had om, met ook rond de 11% de tweede plaats te veroveren. Italië stond op de vierde plaats met 10%.

De gegevens, uit het State of the Vitivinicultural World-rapport van de OIV, weerspiegelen de voortdurende stabilisatie van het wereldwijde wijngaardoppervlak sinds 2017. De aanplantingen zijn de afgelopen vier jaar grotendeels afgevlakt, met een daling van -0,2% in 2020 tot 7,3 miljoen ha.

Dit is voornamelijk te danken aan de vertraging van de groei van de Chinese wijngaard en de uitvoering door de EU van haar aanplantprogramma, waardoor Europa weer een deel van de dominantie heeft gewonnen.

MARKETING

Ja, Facebook-advertenties verkopen wel degelijk wijn!

Door mijn gedeeltelijke IT-achtergrond ben ik altijd redelijk sceptisch geweest tegenover oa. Facebook en digitale hypes. Maar blijkbaar zijn toch die behoorlijke resultaten boeken (wel ermee rekening houden dat we nu spreken over de VS en niet over België..of is dat niet relevant?)

Zie : Yes, Facebook Ads Do Sell Wine

EVENTS

Vinitaly Special Edition 2021

De wijnwereld komt weer op gang dankzij een speciale editie van Vinitaly die gepland staat op Veronafiere van 17-19 oktober 2021. Een b2b-afspraak in de aanloop naar de 54eVinitaly gepland van 10-13 april 2022.

Vinexpo Paris 2021

Vinexpo Paris en Wine Paris 2021 zijn geannuleerd vanwege de pandemie, ondanks de verplaatsing naar de latere datum van juni van dit jaar.  Als gevolg hiervan vindt de volgende reeks wijnbeurzen in Parijs plaats van 14-16 februari 2022, en keert terug naar de gebruikelijke tijd aan het begin van het jaar, zo werd vandaag aangekondigd.

Je kan vorige nieuwsbrieven ook terugvinden op onze website.
Tot de volgende keer,

groetjes,

Kris

     kris@wijnbouwer.be

      www.wijnbouwer.be

Pas je abonnement aan    |    Bekijk online