Wijnbouwer.be
2021 - Mei

Beste wijnbouw(st)er,

We hebben het einde van mei bereikt en over het algemeen is de vorstschade dit jaar goed meegevallen en hebben er nauwelijks meldingen mij bereikt. Het is een relatief koud voorjaar geweest tot nu toe en daarom dat de fenologie bij de meeste wijnbouwers toch wat achterophinkt ten aanzien van de vorige jaren. De meeste Chardonnay staat in 1ste of 2de blad. Ondanks onze vorstgevoelige zandgrond in hartje Limburg mag ik niet klagen, denk ik.

Chardonnay                                            Merlot

Zelfs mijn Merlot staat een maand verder dan in 2020!

 Maar niet getreurd, we kunnen (of beter konden 😊) hier weinig aan veranderen en trouwens, wie weet, krijgen we wel een fantastische zomer.

Hieronder vind je weer de nieuwsjes van de laatste maand. Het is een extra lange nieuwsbrief geworden omwille van een zeer uitgebreide studies rond schroefdichting en wijnrijping.

Veel plezier.

MARKETING
Fotografie: ‘A Grape View’ wint de hoofdprijs bij de Wine Photographer of the Year-awards

    De Spaanse fotograaf Oscar Oliveras is gekroond tot Errazuriz-wijnfotograaf van het jaar 2021, dankzij een foto (hieronder afgebeeld) die een oogstmachine vastlegt die Semillon-druiven uitlaadt in een tractor. Oliveras 'foto, gemaakt op de eerste dag van de oogst 2020 in Chateau des Ganfards, in Saussignac, Frankrijk, werd uitgeroepen tot kampioen in drie wijncategorieën, als onderdeel van de Pink Lady Food Photographer of the Year 2021 awards.

De fotografieprijzen werden op 27 april via een live YouTube-uitzending bekend gemaakt, waarbij een publiek van wijnliefhebbers, fotografen en beroemdheden van over de hele wereld afstemde. In het wijnsegment werden drie foto's van elk van de People, Produce en Places shortlists bekroond met prijzen voor hun opnamen die momenten van wijnmaken vanaf de grond documenteren.

Tweede plaats : Victor Pugatschew - "Curled Chardonnay"

Tweede plaats : Victor Pugatschew - "Curled Chardonnay"

Tono Balaguer - "cellor worker cleaning tank"

UB40 brengt eindelijk een veganistische "red, red wine" uit

door Anna Starostinetskaya – VegNews

Deze week brachten de leden van de Britse popband UB40 - bekend van de hit "Red, Red Wine" uit 1983 - echte rode wijn uit en die is veganistisch. Ali Campbell en Astro (geboren Terence Wilson) werkten samen met wijnbedrijf Eminent Life om veganistische rode rode wijn te creëren om de 2021-tour van de band te vieren. "We hebben altijd al onze eigen rode, rode wijn willen uitbrengen en we zijn erg opgewonden om dit eindelijk te gaan doen," zei Campbell.

De band werkte eerder samen met Eminent Life om wijnen te creëren, maar deze lancering is de eerste keer dat rode, rode wijn wordt bestempeld als veganistisch en biologisch. De nieuwe wijn heeft een diepe kleur met paarse glinstering en tonen van zoete rode kersen en zwarte pruimen. "Rode, rode wijn heeft een geweldige balans en is echt bevredigend om te drinken", zei Astro. "Net als onze muziek zijn we altijd op zoek naar balans en harmonie."

De veganistische rode rode wijn is verkrijgbaar voor € 28,50 per fles op zowel de UB40- als de Eminent Life-website.

Let’s go: in Italië is een fontein waar gratis rode wijn uitkomt

Wieke Veenboer, FlavorFlav / Foodnews

In Ortona/Italië staat een fontein waar wijn uitkomt en die is zelfs gratis. Het is allicht niet moeilijk om je voor te stellen dat toeristen hier in drommen staan aan te schuiven.  De fontein is inmiddels zo populair dat het z’n eigen website heeft. En het is niet eens de enige in zijn soort. In Spanje, in Ronda is er namelijk ook eentje te vinden. Dus allen ernaar toe deze zomer! …of misschien een idee om toeristen naar je domein te lokken?

KELDERTECHNIEK
Sapwinning: Gebruik van UHPH om sappen te verkrijgen met een betere voedingskwaliteit en gezondere wijnen met een laag SO2-gehalte

R. Carey – Wine Business

Een nieuw most- en wijnproces, bekend als Ultra High Pressure Homogenization (UHPH), is goedgekeurd door de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn (OIV).

Dr. Antonio Morata van de Universidad Politécnica de Madrid, Madrid, Spanje, testte hoe dit proces zou werken in wijn.
Ultrahoge drukhomogenisatie (UHPH) is een hogedruktechniek waarbij een vloeistof onder druk wordt gezet door te pompen met meer dan 200 MPa en onmiddellijk bij atmosferische druk via een speciale klep drukloos wordt gemaakt. In de klep produceren extreem intense schokken en schuifkrachten zodanige krachten dat biologisch weefsel in nano-afmetingen wordt uiteengetrokken waardoor het dus ook een sterk antimicrobiële effect heeft. Het klinkt heftig maar zelfs wanneer de temperatuur in de klep kan worden verhoogd (70–150 ° C), kan het als een zachte technologie worden beschouwd vanwege de enorm korte verwerkingstijd (minder dan 0.2 seconde). Het is gemakkelijk om uitlaattemperaturen na klep van 20–25 ° C te krijgen door de expansie en bijgestaan ​​door warmtewisselaars. Thermische markers als hydroxymethylfurfural (HMF) worden niet gevormd, noch worden schadelijke effecten waargenomen in gevoelige verbindingen zoals terpenen of anthocyanen. Bovendien wordt een intense inactivering van oxidatieve enzymen waargenomen, waardoor de sensorische en voedingskwaliteit van vruchtensappen wordt beschermd en het gebruik van antioxidanten als sulfieten wordt vermeden of verminderd. UHPH kan worden beschouwd als een krachtige en zeer effectieve continue en steriliserende technologie zonder thermische repercussies, die in staat is om verse sappen met de meeste van hun aanvankelijke sensorische en voedingskwaliteit te behouden en hoogwaardige en natuurlijke gefermenteerde derivaten als wijn mogelijk te maken.

De techniek is ondertussen zo’n 2 jaar in onderzoek en je kan er zeker van zijn dat binnenkort de eerste wijn-resultaten van zich zullen laten horen. Wil je meer weten voor deze techniek die nu op de drempel staat : UHPH-technique for healthier wines maar let op, het best wel een technisch pittig artikel.

Nieuwe wijnstijl: Australian Winery maakt 's werelds eerste natuurlijk paarse wijn

S. Perrie – LADbible by Australian Wineries

Een Australische wijnmakerij is erin geslaagd iets te produceren dat nog nooit eerder is gedaan: een paarse wijn.

We zijn erg goed thuis in de verschillende tinten geel, rood en dat heerlijk tussendoor rosé. Maar we hebben nog nooit een paarse tint gezien die er fantastisch drinkbaar uitziet.
Purple Reign Wine gebruikt een mix van Semillon en Sauvignon Blanc en doordrenkt dat met plantaardige ingrediënten om die ongelooflijke kleur te krijgen.
Raw Vine Estate zegt dat de druppel is 'verrijkt met plantaardige natuurlijke antioxidanten om het gebruik van sulfieten te minimaliseren en om een ​​unieke nieuwe kleur en levendigheid te creëren, deze weelderige stijlwijn vertoont een vleugje gras en een vleugje mineralen'.

Zoals de wijnmakerij stelt, leunt de natuurlijke wijn harder op plantaardige in plaats van synthetische toevoegingen, zoals sulfieten, wat betekent dat het een kater kan verminderen.

Er is een theorie dat natuurlijke wijnen je kunnen helpen nadat je een paar glazen te veel hebt gepurpt, omdat ze minder aceetaldehyde bevatten, een chemische stof die in je lichaam wordt afgebroken na het nuttigen van alcohol.

De paarse wijn is ontwikkeld door Tim Macnamara's start-up Masstengo en Purple Reign bestaat al twee jaar. Macnamara werkte samen met Ross Stewart om een ​​nieuwe manier te vinden om wijn te maken en deze heerlijke creatie was geboren.

Technische gas: Stikstofgeneratoren besparen wijnmakers tijd en geld

Het draagt niet mijn voorkeur maar sommige wijnmakers gebruiker graag stikstof als bescherming tegen oxidatie. Mijn voorkeur gaat uit naar -weliswaar duurdere - Argon maar wie ben ik…
Parker Hannifin, brengt nu en stikstof-generator uit die wijnmakers moet toelaten om stikstofgas te generen wanneer ze dit nodig hebben en zo onafhankelijk zijn van leveranciersbeschikbaarheid.

Er zijn twee manieren om stikstof te verkrijgen: levering van een externe leverancier of door een intern stikstofgeneratiesysteem.

Voordelen van eigen stikstofopwekking

Een alternatieve manier om stikstof door een externe leverancier te laten leveren, is door in eigen huis stikstof te produceren. Dit elimineert de administratieve rompslomp van het omgaan met stikstofafgifte en u blijft zich constant afvragen of u voldoende stikstof heeft voor uw activiteiten.

Een stikstofgasgenerator, die stikstof en zuurstof scheidt van een persluchttoevoer, is een zeer kosteneffectieve manier om stikstof te leveren voor een wijnbereiding. Voordelen zijn onder meer:

    Prijsstabiliteit op lange termijn

    Geen contractadministratie met leveranciers van bulkgas

    Betrouwbare en langdurige levering van stikstof in eigen huis

    Geen aanbodtekort, zeker niet als de productie stijgt

    Kosteneffectiever en betrouwbaarder in vergelijking met tanklevering

Interesse: Parker-Nitrogenerator

AI: 9.000 jaar is het wijnbereidingsproces hetzelfde gebleven. De AI-technologie van Tastry staat op het punt dat te veranderen

Persbericht

Sinds 4.000 v.Chr. Is het wijnbereidingsproces grotendeels trouw gebleven aan zijn romantische oorsprong. Stroken groene valleien en majestueuze glooiende heuvels in prachtige zwoele streken zoals Toscane, Californië of Bordeaux maken plaats voor druiven die worden geoogst, ontsteeld en gesorteerd voordat ze worden geplet en geperst. Gist wordt aan het mengsel toegevoegd en het sap wordt gefermenteerd en gerijpt totdat de gewenste smaak en alcoholgehalte is bereikt. Nadat de wijn is geproduceerd en gebotteld, wordt deze in de schappen opgeslagen en uiteindelijk ondergedompeld in ons dagelijks leven.

Een korte inzage in een wijnmakerij is waarschijnlijk adembenemend - van het schilderachtige uitzicht op de wijngaarden tot de ruige proeflokalen met vaten wijn die nog moeten worden gebotteld en verzonden. De magie ligt in de tradities die gedurende duizenden en duizenden jaren zijn gecultiveerd, de fijne kneepjes van de productie en de uren die er in de fabricagepraktijken zitten.

Het maken van wijn is echter een dure aangelegenheid en wijnmakers worden voortdurend gedwongen om te gokken op welke mengsels het goed zullen doen op de markt.

Tastry, een bedrijf in sensorische wetenschappen dat geavanceerde chemie, machine learning en kunstmatige intelligentie gebruikt om consumenten te matchen met wijnen waar ze dol op zullen zijn, biedt zicht op de consumentenmarkt, in tegenstelling tot welke andere technologie dan ook. Nadat TastryAI de chemie van een wijn heeft geanalyseerd, vergelijkt het de smaak, het aroma, de textuur en de kleur van die wijn met alle smaakpapillen van individuele consumenten die aanbevelingen hebben ontvangen, rechtstreeks van Tastry of een van hun vele handelspartners. Binnen enkele seconden kan Tastry voorspellen hoe dat product door elk van die consumenten zal worden beoordeeld; en wanneer samengevoegd, kan TastryAI voorspellen hoe dat product zal concurreren op de markt vanuit een smaakperspectief.

Katerina Axelsson, de oprichter en CEO, werkte als chemicus bij een aangepaste crush-faciliteit in Californië om haar weg te betalen door middel van een scheikundediploma aan Cal Poly. Terwijl ze in het laboratorium was, merkte ze dat dezelfde partijen wijn vaak onder verschillende labels werden gebotteld en vervolgens door dezelfde wijncritici anders werden gescoord. Dit roept de vragen op: hoe kan een consument vertrouwen op een systeem waarin een criticus dezelfde wijn met 87 en 92 punten kan beoordelen?

“Ik zag een kans om nieuwe scheikundige methoden te ontwikkelen om de smaak, het aroma, de textuur en de kleur van wijn op dezelfde manier te beoordelen als onze menselijke biologie. Na jaren van late nachten en lange weekenden, kreeg ik een zeer boeiende dataset ”, aldus Axelsson. “Ik was ervan overtuigd dat het fabrikanten, distributeurs en retailers zou helpen, maar bovenal zou het de consumenten helpen om de wijnen te vinden die ze leuk zouden vinden. Het enige probleem was dat de gegevens veel te complex waren om handmatig te worden verwerkt. "

Op zoek naar begeleiding boekte ze een bijeenkomst van 30 minuten met haar hoogleraar informatica, die al snel uitgroeide tot een vier uur durende crash brainstorm met collega-professoren. Tastry evolueerde van de kernconcepten die die dag werden bedacht om het enige bedrijf te worden de wereld om een ​​computer te leren proeven.

"We werken vooral graag met wijnmakers omdat ze van nature kunstenaars zijn en voortdurend interessante melanges en creatieve technieken voor veroudering en klaring verkennen", aldus Axelsson. "Of het nu gaat om het opbouwen van een luxe reserve voor hun club, of om een ​​massamarktwijn voor kruidenierswaren, TastryAI stelt hen in staat om hun prestaties te testen voordat ze gaan bottelen."

Tastry is het eerste bedrijf ter wereld dat revolutionaire kunstmatige intelligentie en analytische chemische methoden ontwikkelt om te voorspellen hoe sensorische producten (zoals wijn, bier, sterke drank, dranken, geuren, koffie, enz.) Door consumenten zullen worden waargenomen en zullen presteren in de markt voordat ze in de schappen liggen. Het resultaat? Ze democratiseren snel de aan- en verkoop van wijn om wijnmakerijen te helpen groeien, meer geld in de zak van de consument te houden en wijnliefhebbers elke keer van hun favoriete wijn te voorzien. In een recente test met een groot conglomeraat voorspelde het gepatenteerde aanbevelingsproces van Tastry de scores van consumentenproducten met een nauwkeurigheid van meer dan 92%.

“De nauwkeurigheid van TastryAI wordt mogelijk gemaakt door onze gepatenteerde analytische en smaakchemische analysemethoden en onze unieke, op informatie gebaseerde algoritmen. We gebruiken geen gezamenlijke filtering en stoppen mensen of wijn nooit in categorieën. We bekijken elke wijn en elke persoon afzonderlijk en voegen die gegevens vervolgens samen om algemeen inzicht te geven ”, legt Axelsson uit.

Met Tastry weten wijnmakerijen wat ze moeten maken, hoe ze het moeten maken en waar ze het kunnen verkopen. Aan de consumentenkant koppelt Tastry elke persoon aan gepersonaliseerde wijnaanbevelingen die zijn gevalideerd door AI-sensorische technologie, iets dat nog nooit eerder is gedaan. Door Tastry verandert de wijnwereld zoals we die kennen.

"Een van de grootste uitdagingen voor kleine en middelgrote wijnmakerijen is het overtuigen van een onlineconsument om het risico te nemen een onbekende wijn te kopen, maar retailers die de Tastry Recommendender gebruiken, en de consumenten die deze gebruiken, kunnen met vertrouwen kopen", zei ze. "Mijn grootste verwachting is dat TastryAI een enorme aanwinst zal zijn voor onze wijnmakerijpartners terwijl ze blijven uitbreiden naar de DTC-markt."

Ga voor meer informatie over Tastry naar https:/tastry.com/

KLIMAAT
Vorst: Producenten onthullen de omvang van de vorstschade in Champagne

Zoals vorige maand door ‘Drinks Business’ werd gemeld, veroorzaakten twee nachten met vorst begin april wijdverspreide schade aan de wijnstokknoppen in de Champagne, met geschatte oogstverliezen van 20% tot 80%, afhankelijk van de locatie.

Met temperaturen die in sommige delen van de Champagne in de vroege uren van 7 april daalden tot -8 graden Celsius, werden eventuele groene scheuten beschadigd door de vriescondities, samen met slapende knoppen - hoewel de exacte aard van de impact hierop niet is helemaal duidelijk.

Omdat Champagne zich in een koel, semi-continentaal noordelijk deel van Frankrijk bevindt, begint de knopbreuk later dan in warmere meer zuidelijke wijngebieden, wat betekent dat de schade aan wijnstokken in Champagne minder ernstig was dan in bijvoorbeeld Bourgogne of de Languedoc, waar gewassen worden verbouwd. De verliezen zullen naar verwachting respectievelijk 50% en 40% bedragen.

We hebben de meningen van vier champagneproducenten verzameld over het effect van de vorst:

    Moët & Chandon: 20 tot 25% van de vruchtdragende knoppen werd vernietigd in de Chardonnays.

    Champagne Philipponnat: Clos des Goisses en de omliggende percelen op het zuiden hebben 50% van de Chardonnay-knoppen verloren.

    Champagne Drappier: 80% van de knoppen gaat verloren in Chardonnay, Arbanne en Petit Meslier.

    Champagne Louis Roederer: tot 20% verlies op het 240 hectare grote landgoed van Roederer.

Terraview®, 's werelds krachtigste besturingssysteem voor de wijnindustrie versnelt wereldwijde expansie en onthult baanbrekende functies voor het aanpakken van klimaatverandering

BARCELONA, Spanje, 10 mei 2021 - Terraview kondigt met trots de lancering aan van de krachtigste en meest geavanceerde versie van zijn besturingssysteem voor de wijnindustrie. Het platform biedt real-time data-intelligentie binnen handbereik, waardoor wijngaarden met eenvoudige tools naadloos vooruitgang kunnen boeken met hogere voorspelbaarheid, grotere informatiezekerheid en een groenere toekomst.

De onthulling van baanbrekende kenmerken van koolstofvoetafdrukanalyse, vintage matching en augmented reality volumeschatting betekenen een enorme sprong voor wijngaarden om de effecten van klimaatverandering te verzachten. Na met groot succes zijn bètaversie te hebben getest in de belangrijkste markten van Frankrijk, Spanje, Australië en de Verenigde Staten, integreert Terraview nu dieper en breidt het zijn wereldwijde bereik uit naar Zuid-Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse markten.

Klimaatverandering heeft voor enorme, ongeziene uitdagingen gezorgd, van vorst tot water en zelfs duurzaamheid van het land. Jaarlijks heeft de wijnindustrie 640 miljard liter water en 800 miljoen kg kunstmest nodig om plagen en bacteriële aanvallen te bestrijden. Wijnbouwgebieden verliezen tegenwoordig 1,6 miljoen groeidagen per jaar.

Nieuwe features:

    Carbon Footprint Analysis - Terraview zal zijn klanten totale CO2-uitstoot bieden, ook wel bekend als carbon footprint, de eerste in zijn soort in de wijnindustrie van vandaag. Wijngaarden toestaan ​​stappen te ondernemen om aan de eisen te voldoen en te verdienen aan koolstofvastlegging. Door de functie voor het eerst te gebruiken, kan de sector meer dan 22,5 miljoen koolstofkredieten vastleggen, wat neerkomt op $ 600 miljoen of meer per jaar.

    Vintage matching - De vintage matching-functie geeft een totaaloverzicht en visuele benchmarks ten opzichte van eerdere jaargangen, waardoor de gebruiker resultaten kan vergelijken en voorspellen voor meer controle. Vergelijk de top vijf jaargangen of andere jaargangen van uw keuze op een tijdlijn die het overeenkomende percentage aangeeft.

    Volumeschatting met AR - Naast slimme irrigatieadviezen, detectie van ziekten en nutriëntentekorten, realtime weergegevens en opbrengstschatting. De bijbehorende app Vine Click biedt in-situ volumeschatting voor gewassen met behulp van Augmented Reality, waardoor gebruikers het volume van een bos binnen enkele minuten kunnen kennen met behulp van beeldvorming.

Een uniform platform en bijbehorende app

Met het alles-in-één dashboard kunt u visueel toegang krijgen tot gegevens en deze in realtime benchmarken, voor meer controle en efficiëntie, allemaal vanaf één scherm. Het platform vereist geen extra hardware-aankopen en is 100% klaar voor integratie en werkt met IoT-apparaten op de grond, hardwaresensoren en lokale weerstations. Gebruikers kunnen tegelijkertijd werkorderaanvragen aanmaken, toegang krijgen tot satellietbeelden, rapporten downloaden, beslissingen nemen over de dekking van het bladerdak, uitbraken van ziekten, irrigatie, opbrengstschatting en een time-lapse-vergelijking maken in een zeer veilige omgeving.

Vine Click (beschikbaar op iOS en Android) is de bijbehorende app van het platform die offline werkt. Met een enkele klik kunnen gebruikers ziekten en tekorten aan voedingsstoffen detecteren, risico's beheren en kostbare tijd besparen. Als volledig geïntegreerd onderdeel van het platform fungeert het ook als een begeleidingssysteem met suggesties om de ziekte, plagen, voeding of slimme irrigatie aan te pakken. Gebruikers kunnen ter plaatse zoveel mogelijk afbeeldingen geo-taggen en vastleggen om direct inzicht te krijgen.

Prijzen en beschikbaarheid

De standaardversie van het platform en de Vine Click-app zijn gratis beschikbaar. Het Plus-lidmaatschap met premiumfuncties begint bij $ 99 per jaar. Binny Bansal, medeoprichter van Flipkart.com en ontvanger van Time Magazine's 100 Most Influential People of 2016, is de hoofdinvesteerder.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mi Mi Chloe Park, mimi@terraview.co

VERPAKKING
Invloed van verschillende schroefdoppen op wijnkwaliteit

Volker Schneider - Schneider-Oenologie, Germany

Fruitige witte wijnen ontwikkelen verschillende zintuiglijke uitingen van veroudering. De bekendste hiervan is de typische veroudering, die wordt versterkt door zuurstofopname via de flessluiting. Omgekeerd wordt het grotendeels voorkomen door het wijdverbreide gebruik van schroefdoppen, in sommige gevallen met hermetisch afdichtende inzetstukken. Dergelijke sluitsystemen bevorderen echter de zogenaamde reductieve veroudering door de vorming van reductieve vlekken in de fles. De ontwikkeling van een gefunctionaliseerde voering voor schroefdoppen opent een uitweg uit dit dilemma.

Vanaf het moment dat een wijn wordt gebotteld met verschillende sluitingen, begint het ontstaan ​​van verschillende wijnen uit dezelfde oorspronkelijke wijn. In witte wijnen ontwikkelen zich in wezen vier verschillende zintuiglijke uitdrukkingen van rijping en veroudering:

    Typische of oxidatieve veroudering,

    Atypische veroudering (ATA),

    Petroleum smaak,

    Reductieve veroudering.

Elke witte wijn is ongetwijfeld onderhevig aan veroudering. De enige vraag is welke van de bovengenoemde soorten veroudering het is en hoe snel het zich ontwikkelt. Bij de meeste wijnen speelt de flessendop, en met name de zuurstofdoorlaatbaarheid, een prominente rol.

Verschillende chemische reacties en geuractieve verbindingen zijn verantwoordelijk voor de vorming van de verschillende vormen van veroudering. Twee van hen worden vooraf bepaald door wijnbouwfactoren. Benzinesmaak komt bijvoorbeeld bijna uitsluitend voor in Riesling-wijnen die zijn verkregen uit fysiologisch rijpe druiven die onder warme klimaatomstandigheden zijn geteeld, terwijl de ontwikkeling van atypische veroudering uitsluitend wordt waargenomen bij wijnen die zijn verkregen uit gestrest fruit. Het optreden van deze twee zeer specifieke soorten veroudering is niet gerelateerd aan de beschikbaarheid van zuurstof. Bijgevolg wordt het niet beïnvloed door de zuurstofdoorlaatbaarheid (OTR) van de flessluiting.

Desondanks wordt de ontwikkeling van benzinesmaak aanzienlijk verhoogd met schroefdoppen, omdat deze, in tegenstelling tot intern afsluitende sluitingen zoals kurken, weinig materiaal bevatten dat de verbinding die verantwoordelijk is voor de benzinesmaak (TDN) zou kunnen absorberen.

Typische of oxidatieve veroudering

De situatie is compleet anders met oxidatieve veroudering. Het is altijd bekend geweest en is wereldwijd de meest voorkomende sensorische uitdrukking van veroudering van witte wijn. Dit komt voornamelijk door het binnendringen van zuurstof door de flessluiting. Hierbij worden onder invloed van zuurstof geuractieve verbindingen gevormd, waarvan methional, benzaldehyde, 2-fenylacetaldehyde, 3-methylbutanal en furfural de belangrijkste zijn en als indicatorstoffen worden beschouwd. Het zijn hogere aldehyden die worden gevormd door oxidatie van hun overeenkomstige alcoholen. Hun aroma's van noten, droge kruiden, honing, gekookte groenten en gekookte aardappelen maskeren in toenemende mate het fruitige rassenaroma en veroorzaken in extreme gevallen een duidelijk opgemaakt aroma.

In tegenstelling tot het bekende acetaldehyde, dat in zijn vrije vorm zijn typische geur ontlokt die doet denken aan gekneusde appels en sherry en dat kan worden gebonden door zwaveldioxide, reageren deze hogere aldehyden nauwelijks met SO2. Daarom kan hun vorming niet effectief worden voorkomen door te bottelen met verhoogde niveaus van vrij SO2. De reacties die tot hun vorming leiden, zijn grotendeels onomkeerbaar. Ze worden gecontroleerd door zuurstoftoevoer en aanzienlijk versneld door opslag van warme flessen.

Schroefdoppen gaan oxidatieve veroudering tegen omdat ze de gebottelde wijn relatief goed of zelfs hermetisch beschermen tegen het opnemen van zuurstof uit de lucht. Dit is een van de redenen voor hun bijna universele acceptatie in sommige landen. Aan de andere kant is de veronderstelling dat de goed afsluitende schroefdoppen de wijn beschermen tegen elke vorm van nadelige veroudering onjuist.

Schroefdoppen als antwoord op oxidatieve veroudering

Bij zuurstofgevoelige witte wijnen kunnen verschillen in zuurstofopname van meer dan 5 mg / L O2 op sensorische wijze worden onderscheiden. Dit leidde tot de aanvankelijke aanname dat de ideale sluiting voor dergelijke wijnen hermetisch zou afsluiten en het binnendringen van zuurstof zou voorkomen om de fruitige primaire aroma's zo lang mogelijk te behouden. Omdat schroefdoppen beter aan deze eis voldoen dan de meeste andere sluitingen, was er aanvankelijk niets tegen de wijdverbreide introductie ervan. Dit was vooral het geval wanneer, een paar maanden na het bottelen, de zuurstof die in de wijn is opgelost en de zuurstof die in de kopruimte van de fles is opgesloten, volledig door de wijn is gebonden en verbruikt, de sluiting de oxidatieve veroudering onder controle krijgt. Met toenemende flessenopslag komt de invloed van de flessluiting steeds meer naar voren.

Betekenis van het afdichtingselement in de schroefdop

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn schroefdoppen echter geen uniform type sluiting, maar onderscheiden ze zich van elkaar door verschillende afdichtingssystemen met verschillende zuurstofbarrière-effecten.

Elke schroefdop bestaat uit een buitenste aluminium cilinder en een enkel- of meerlaags afdichtingselement. De buitencilinder fixeert het inzetstuk in de juiste positie en drukt het met de vereiste druk op de flesrand. Het afdichtingsinzetstuk zorgt voor de afdichting tussen het product en de sluiting, sluit de fles af en voorkomt diffusie van gassen en vloeistoffen. Het bepaalt de dichtheid en functionele kwaliteit van de schroefdop. De relatieve dichtheid ten opzichte van atmosferische zuurstof wordt gegeven als de "zuurstoftransmissiesnelheid" (OTR) in µg O2 / dag of mg O2 / jaar.

Dankzij hun specifieke eigenschappen zijn de onopvallende afdichtingsinzetstukken het centrale element van schroefdoppen en hun functionele uiteinde. Met andere woorden: schroefdoppen zijn zo goed als hun afdichtingsinzetstukken. Deze laatste worden geproduceerd door gespecialiseerde bedrijven. De veelheid aan fabrikanten van schroefdoppen wordt geleverd door slechts enkele fabrikanten van afdichtingsinzetstukken.

Oorspronkelijk bestond het afdichtingsinzetstuk alleen uit eenvoudige elastomeren zoals PVC of PE, die in de aluminium cilinder werden geïnjecteerd. In de wijnbranche worden dergelijke inserts vooral aangetroffen in de kortomrande MCA of roll-on pilfer proof schroefdoppen, die bij voorkeur worden gebruikt in het segment van eenvoudige en goedkope wijnen. De OTR voor geïnjecteerd PVC is 1,4 mg O2/jaar (Müller en Weisser 2002).

De gouden standaard voor schroefdoppen wordt nu beschouwd als de varianten met lange rok (60 x 30 mm), zoals "Stellvin" of "Longcap", die een BVS-flessenhals vereisen. In plaats van geïnjecteerde elastomeren worden in deze sluitingen overwegend meerlaagse afdichtingsvoeringen gebruikt. Er zijn twee hoofdvarianten van dergelijke afdichtingsvoeringen bekend (figuur 1):

De Saranex ™ liner bestaat uit een 2 mm dikke laag PE-schuim, aan beide zijden bedekt met een laag PVDC (polyvinylideenchloride). De symmetrische structuur van deze voering kan worden omschreven als "PVDC-PE-PVDC". De OTR is 1,0 tot 1,5 mg O2 / jaar met enige temperatuurafhankelijkheid (Vidal et al. 2011).

    De tin-saran voering is asymmetrisch ontworpen, waarbij één zijde van de PE-laag in direct contact staat met het deksel van de aluminium cilinder. In de traditionele versie wordt aan de onderkant van de seal een dun aluminiumfolie met een dikte van 0,02 mm op het papier aangebracht, evenals een PVDC-laag die contact maakt met de wijn. De aluminiumfolie zorgt voor een extra gasbarrière. Hierdoor is de OTR van deze voering 0,0 mg O2/jaar (Vidal et al. 2011), wat overeenkomt met een absolute zuurstofbarrière. In de loop van de diversificatie van het assortiment zijn inmiddels afwijkende ontwerpen ontwikkeld waarbij het papier is weggelaten of het blik is vervangen door aluminium.

Samenvattend kan worden gesteld dat de traditionele schroefdoppen worden gekenmerkt door een lage OTR van slechts 0,0 tot 1,5 mg O2 / jaar en dus door een hoog tot absoluut zuurstofbarrière-effect. De exacte waarden zijn het resultaat van het gebruikte afdichtingssysteem. Om ze te kunnen classificeren, is een vergelijking met de OTR-gegevens van andere sluitingen handig:

Technische kurken hebben een OTR van ca. 1,0 mg O2/jaar, wat ongeveer vergelijkbaar is met die van schroefdoppen. Synthetische stoppen daarentegen zijn bekend geworden vanwege hun soms zeer hoge OTR van tot wel 20 mg O2/jaar, maar er kunnen constante verbeteringen en verschillen worden waargenomen, afhankelijk van de fabrikant en het productieproces. De OTR van natuurkurken varieert ook in een breed bereik tussen 0,5 en 23 mg O2/jaar, waarbij sterke schommelingen worden waargenomen tussen individuele batches en tussen individuele stukken binnen een batch.

Reductieve veroudering

Aan het begin van het millennium, toen de hermetisch afsluitende schroefdop met een tin-saran voering werd geïntroduceerd, namen de wijnindustrieën in Australië en Nieuw-Zeeland een pioniersrol op zich. Een van hun redenen was het streven naar een betere conservering van het fruitige variëteitaroma van witte wijnen onder absolute uitsluiting van zuurstof. Na een korte vertraging heeft ook de wijnindustrie in verschillende Europese landen deze logica overgenomen.

De aanvankelijke euforie 'Down Under' maakte al snel plaats voor een meer sobere reflectie toen een grotere neiging van de wijnen om aroma's te ontwikkelen die werden beschreven als reducerend of zwavelhoudend, werd aangetoond onder omstandigheden van absolute luchtuitsluiting, zoals onder de met tin-saran beklede schroefdoppen. De sensorische gegevens werden ondersteund door analytische gegevens. De luchtdicht afgesloten tin-saran-partijen vertoonden hogere niveaus van waterstofsulfide (H2S), methaanthiol (methylmercaptaan), SO2 en aroma-thiolen van Sauvignon blanc dan de controles die werden gebotteld met minder luchtdichte afdichtingen. De verhoogde niveaus van methaanthiol en H2S, beide vluchtige zwavelverbindingen (VSC's) die relevant zijn voor reductieve vlekken, zijn eerder in verband gebracht met zuurstofgebrek in absoluut luchtdicht afgesloten flessen. Ze worden gevormd onder zeer reducerende omstandigheden door puur chemische routes van minder geuractieve voorlopers. Deze omvatten hun vormen gebonden aan zware metaalionen, disulfiden, thioacetaten en zwavelhoudende aminozuren.

De abiotische vorming van onwelriekende VSC's en de resulterende onaangename smaak (verbrand rubber, rotte eieren, gekookte kool, knoflook, enz.) Wordt reductieve veroudering genoemd. Deze term is in veel landen nog weinig bekend. Reductieve veroudering is het tegenovergestelde van oxidatieve veroudering, wat te wijten is aan hogere aldehyden en hun gerelateerde aromakenmerken van droge kruiden, honing, gekookte groenten, enz.

  De zuurstoftoevoer door de geselecteerde flessluiting bepaalt of de veroudering van de wijn meer in de oxidatieve of meer in de reductieve richting wordt aangedreven. Dit wordt geïllustreerd in figuur 2. Dit is een evenwichtsoefening. In vergelijking met de tin-saran-voering resulteerde het verhogen van de OTR van 0 naar 1,5 mg O2 / jaar door het gebruik van een Saranex-voering in minder reducerende tonen na twee jaar opslag van flessen, maar resulteerde tegelijkertijd ook in een verbetering van de typische aromakenmerken van oxidatieve veroudering.

 Dergelijke resultaten onderstrepen het belang van het afdichtingsinzetstuk met schroefdop en zijn OTR. Bovendien zetten ze vraagtekens bij de waarde van de absolute zuurstofbarrière die wordt geboden door de tin-saran-voering, die in veel landen eenzijdig de voorkeur geniet. In ieder geval stellen ze de wijnmaker voor het dilemma dat hij moet kiezen tussen oxidatieve en reductieve veroudering. In echte wijnbereidingsomstandigheden is hij nauwelijks in staat de ontwikkeling van elke individuele wijn te voorzien.

Reductieve vlekken die pas een paar maanden na het bottelen verschijnen, staan ​​bekend als reductiesmaak na het bottelen. Ze hebben in veel landen een aanzienlijke toename meegemaakt na de introductie van de schroefdop. In tegenstelling tot landen in de Nieuwe Wereld, waar dit probleem is aangepakt en aangepakt, worden dergelijke beperkende vlekken vaak nog steeds genegeerd of verdoezeld als minerale kenmerken in meer traditionele wijnbouwgebieden. In andere gevallen wordt geprobeerd ze te vermijden door opzettelijk wat kopersulfaat toe te voegen voor het bottelen. Deze procedure wordt echter bekritiseerd om ethische, toxicologische, chemische of emotionele redenen.

Concept van een gefunctionaliseerde afdichtschijf om reductieve veroudering te voorkomen

Om de bovengenoemde redenen gebruiken veel wijnmakers geen preventieve koperdosering vóór het bottelen om het optreden van een verminderde smaak na het bottelen te voorkomen. Hierdoor is er geen gebrek aan pogingen om koper in geïmmobiliseerde vorm aan de wijn ter beschikking te stellen, zodanig dat het er niet mee in aanraking komt of zich daarin ophoopt. Een technische oplossing is om het koper op een dragermateriaal te immobiliseren en het in een permeabel polymeermembraan te omsluiten. De thiolen en H2S die verantwoordelijk zijn voor reductieve geuren, diffunderen van de wijn door het membraan naar het geïmmobiliseerde koper en zijn er onomkeerbaar aan gebonden.

Dit concept is overgebracht naar een voering voor schroefdoppen. De structuur is gebaseerd op die van de conventionele tin-saran-voering, waarbij de aluminiumfolie is vervangen door een aluminiumfolie. Het geïmmobiliseerde koperpreparaat bevindt zich achter de laatste laag PE die aan de wijnzijde is aangebracht. De permeabiliteit van deze laag maakt de migratie van de moleculen mogelijk, waardoor de smaak van de wijn naar het koper wordt verminderd, maar niet de migratie van het koper naar de wijn. Tegelijkertijd is de absolute zuurstofbarrière van de tin-saran-voering nog steeds gegarandeerd. Het doel is om het fruitige aroma te behouden door zuurstof volledig uit te sluiten en tegelijkertijd de moleculen te verminderen die verantwoordelijk zijn voor het verminderen van de smaak na het bottelen. Figuur 3 toont de structuur van deze gefunctionaliseerde, VSCs-absorberende voering.

Vind hier meer informatie over ALKOvin ™ active.

Effect op thiolen

In een eerste test werd het effect van deze voering gecontroleerd op een witte wijn (vrij SO2 = 40 mg / L, Cu ++ <0,1 mg / L), die werd gebotteld met een duidelijk waarneembare reductiesmaak, afgesloten na inertisatie van de kopruimte met stikstof, en rechtop opgeslagen. De traditionele tin-saran-voering diende als vergelijking. Figuur 4 laat zien dat de sensorisch waarneembare reductie-geur verdween na acht maanden opslag onder de gefunctionaliseerde voering. De zintuiglijke waarneming is in overeenstemming met het gedrag van de thiolen zoals methaanthiol en ethaanthiol die betrokken zijn bij reductieve geuren na het bottelen, waarvan de inhoud tot een fractie werd teruggebracht door het gebruik van de actieve voering. De gelijktijdige differentiatie van het gehalte aan dimethyldisulfide toont aan dat het effect van deze actieve voering zich indirect ook uitstrekt tot disulfiden.

Effect op voorlopers van reducerende bijsmaken

Disulfiden en thioacetaten zijn essentiële voorlopers van de onwelriekende VSC's en de resulterende reductieve onaangename smaak na het bottelen. Om het innovatieve concept echt te laten werken, moet een op deze manier gefunctionaliseerde voering ook VSC's kunnen wegvangen in dezelfde mate als ze in de fles ontstaan ​​uit hun voorlopers. Daarom werden wijnen bij verdere proeven verrijkt met deze voorlopers, gebotteld onder inerte omstandigheden, verzegeld met schroefdoppen uitgerust met de respectieve voeringen, en rechtop bewaard.

Figuur 5 toont de resultaten voor thioacetaten. Na acht maanden flessenopslag was hun inhoud in de flessen die waren afgesloten met de actieve voering slechts 47% van die onder de tin-saran voering. Thioacetaten kunnen echter niet direct reageren met koper. Hun uitputting wordt verklaard door een verschuiving in het dynamische evenwicht tussen hen en de overeenkomstige thiolen tijdens opslag. De resulterende thiolen worden vervolgens geadsorbeerd door de actieve voering. Deze adsorptie van de thiolen versnelt het verval van thioacetaten en leidt uiteindelijk tot hun effectieve afname. Bij de tin-saran-voering daarentegen hopen de gevormde thiolen zich op en blijven de thioacetaten op een hoger niveau, wat resulteert in een tweevoudig hogere intensiteit van de sensorisch waarneembare reductiesmaak.

Analoge experimenten werden uitgevoerd nadat een wijn met disulfiden was verrijkt. Figuur 6 toont de resultaten na acht maanden opslag van flessen onder omstandigheden van uitsluiting van zuurstof. In vergelijking met de tin-saran-voering leidde de gefunctionaliseerde voering tot een afname van 75% van dimethyldisulfide en een afname van 100% van diethyldisulfide. Tegelijkertijd stapelde methaanthiol zich op onder de tin-saran-voering, wat niet voorkwam onder de actieve voering, met als resultaat dat het de intensiteit van de sensorisch waarneembare reductiesmaak bijna halveerde. Aangezien disulfiden niet direct met koper kunnen reageren, kan worden aangenomen dat ze eerst worden gereduceerd tot thiolen en als zodanig vervolgens worden gebonden aan de actieve voering.

Effect op aroma-thiolen

De invloed van de gefunctionaliseerde voering op aroma-thiolen was van bijzonder belang. Dit zijn aromatische stoffen die zwavel bevatten en een geur opwekken die doet denken aan passievrucht, guave, grapefruit en zwarte bessen. Ze zijn gevoelig voor koper en zuurstof, net als de thiolen die verantwoordelijk zijn voor reductieve onaangename smaken. Ze zijn in sensorisch significante concentraties aanwezig in wijnen van Sauvignon blanc en enkele andere druivensoorten.

Tabel 1 toont de resultaten op een Sauvignon blanc na 12 maanden flesopslag in vergelijking met de tin-saran voering. De procentuele verliezen van de aromatische thiolen waren nauwelijks meetbaar en niet significant. Ze waren onevenredig lager dan die van de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de reductieve onaangename smaak. Blijkbaar fungeert de PE-laag die de actieve laag van de nieuwe voering van de wijn scheidt als een soort molecuulfilter. Het laat de laagmoleculaire thiolen methaanthiol en ethaanthiol waardoor reductieve vlekken gemakkelijker passeren dan de hoger-moleculaire aromatische thiolen.

Resultaten op industriële schaal

In een vergelijkende grootschalige proef met 21 wijnen in Australië en Nieuw-Zeeland vertoonde de gefunctionaliseerde voering een nauwelijks meetbare OTR van bijna 0,0 mg O2/jaar, wat vergelijkbaar is met die van de traditionele tin-saran voering. Dienovereenkomstig waren de SO2-verliezen tijdens opslag ook vergelijkbaar laag.

Over een periode van 24 maanden werd geen toename van het kopergehalte waargenomen in de flessen die met de gefunctionaliseerde voering waren verzegeld en neergelegd. De gegevens die zijn verkregen voor OTR en koper bewijzen dat de VSC's die sensorisch worden waargenomen als reducerende onaangename smaken uitsluitend worden verminderd door onomkeerbare binding aan het koper dat in de nieuwe voering is geïmmobiliseerd. De som van de verkregen resultaten geeft aan dat ondanks bewaarcondities onder een hermetisch afsluitende schroefdop, reductieve veroudering veroorzaakt door de vorming van onwelriekende thiolen aanzienlijk kan worden verzacht zonder de wijn te verrijken met koper. Tegelijkertijd kan de uitsluiting van zuurstof door deze schroefdoppen oxidatieve veroudering volledig voorkomen. Oxidatieve veroudering en reducerende veroudering als tegengestelde probleemgebieden verliezen onder deze omstandigheden hun betekenis.

Wijnen die niet vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een smaakvermindering na het bottelen, gedragen zich op dezelfde manier onder de gefunctionaliseerde voering als onder de tin-saran voering. In dergelijke gevallen wordt een daling van de methaanthiolspiegels van gemiddeld slechts 27% waargenomen, waardoor sensorische differentiatie uitgesloten is.

De gefunctionaliseerde voering tegen reductieve veroudering is nu in de handel verkrijgbaar onder de handelsnaam ALKOvin active®.

TEELTTECHNIEK
Genetica: Nieuwe technologie bestrijdt echte meeldauw op genetisch niveau.

Leslie Mertz / GoodFruit-grower

Echte meeldauw van druiven heeft een nieuwe vijand in een geavanceerde technologie die het vermogen van de meeldauw om druiven te besmetten, uitschakelt.

"De meeldauw ontwikkelt minder snel resistentie tegen deze technologie in vergelijking met traditionele fungiciden, en het vermindert de behoefte aan chemische fungicidetoepassingen", zegt Mary Wildermuth, universitair hoofddocent planten- en microbiële biologie aan de University of California, Berkeley die studeert hoe u de infectiemodus van meeldauw “uitschakelt”.

De primaire financiering voor het project kwam van de American Vineyard Foundation (AVF) en de National Science Foundation. AVF-voorzitter Tony Stephen zei dat de organisatie "innovatief druiven- en wijnonderzoek ondersteunt en gelooft dat het werk van Dr. Wildermuth een baanbrekende technologie vertegenwoordigt die wijndruiventelers in staat zal stellen echte meeldauw te bestrijden met minder afhankelijkheid van fungiciden."

Onderzoekers van de University of California, Berkeley bestrijden echte meeldauw met een technologie die RNA-interferentie (RNAi) wordt genoemd, ook wel bekend als door spray geïnduceerde gen-uitschakeling. De technologie controleert echte meeldauwziekte

Hoe het werkt

De technologie die door het Wildermuth-team wordt gebruikt, saboteert effectief de productie van bepaalde eiwitten waardoor de meeldauw op planten kan groeien. Het werkt op genetisch niveau en interfereert met de boodschapper ribonucleïnezuur, of mRNA, dat de meeldauw nodig heeft om zijn DNA in specifieke eiwitten te vertalen. Dit geeft de technologie zijn naam: RNA-interferentie, of RNAi. (Een andere term voor deze benadering is door spray veroorzaakte genuitschakeling.)

De onderzoekers hebben deze taak volbracht door speciaal ontworpen moleculen te gebruiken die bekend staan ​​als dubbelstrengs RNA of dsRNA, die de cellen van de meeldauw binnendringen en worden omgezet in kleinere moleculen die kleine interfererende RNA's of siRNA worden genoemd. Deze siRNA binden aan het beoogde mRNA van meeldauw - en alleen het beoogde mRNA - en hakken het in stukjes, waardoor de eiwitbereidingsroute wordt afgesloten. Met andere woorden, "het maakt gebruik van een proces dat al bestaat in de echte meeldauw", zei Wildermuth.

Zij en haar onderzoeksgroep doen al meer dan 15 jaar onderzoek naar de interactie tussen echte meeldauw en waardplant. In de afgelopen jaren hebben Wildermuth, assistent-projectwetenschapper Jyoti Taneja en afgestudeerde student Amanda McRae (die onlangs haar doctoraat heeft afgerond) geprobeerd de door spray aangebrachte of actuele RNAi-technologie te ontwikkelen voor gebruik tegen echte meeldauw.

Lab naar veld

Met die kennis, hebben de onderzoekers siRNA's ontworpen en getest om ook verschillende andere doeleiwitten uit te schakelen, zei Taneja. Hun broeikasproeven hebben aangetoond dat actuele RNAi "echte meeldauwziekte duidelijk en sterk vermindert in vergelijking met onbehandelde planten", zei ze.

Hun prioriteit is nu om de technologie in het veld te beoordelen en te optimaliseren. Taneja schatte dat het RNAi-product binnen drie tot vijf jaar beschikbaar zou kunnen komen voor telers. Die uitrol kan niet snel genoeg komen, zei ze.

Uiteindelijk hopen de onderzoekers hun werk uit te breiden naar andere soorten echte meeldauw, zoals die gericht zijn op rozen, meloenen, pompoen-, kersen- en appelbomen, zei Wildermuth. Voorlopig houden ze echter hun primaire focus op echte meeldauw van druiven.

Maak kennis met de zelfrijdende tractor die achter je volgende glas wijn zou kunnen staan

Je houdt ervan of je bent bang voor ze, maar robots worden langzaamaan onderdeel van ons werkkrachtenbestand en nemen taken op zich op in gebieden als de landbouw. En dit is niet alleen iets voor instituten om Europees geld mee te sprokkelen en te spenderen. Nee, in meer up-to-date-landen staat dit al een heel stuk verder…

meet-self-driving-tractor-behind-your-next-glass-wine

VEILIGHEID
Wijngaardexplosie creëert een rivier van rode wijn

Newsweek – Soo Kim

Een rivier van rode wijn werd dinsdag gezien uit een Zuid-Afrikaanse wijnmakerij net buiten Kaapstad in de regio West-Kaap nadat een tank met 50.000 liter wijn was ingestort.

Video's van de "traumatische" explosie bij Darling Cellars, waarbij geen gewonden werden waargenomen, werden door verschillende gebruikers op sociale media gedeeld.

Twitter-gebruiker @lukas_byron, een multimediajournalist bij Cape Town Etc, deelde een video van de wijn die naar de omliggende wijngaarden stroomt.

Film op YouTube: Wine-river

 

WETENSCHAP
DNA-markers ontdekt in onderzoek naar druivengenetica onthullen wat de perfecte bloem maakt

Wijn- en tafeldruiven bestaan ​​dankzij een genetische uitwisseling die zo zeldzaam is dat het in de afgelopen 6 miljoen jaar maar twee keer in de natuur is voorgekomen. En sinds de domesticatie van de wijnstok 8000 jaar geleden, is kruisen nog steeds een gok.

Wanneer telers tegenwoordig nieuwe variëteiten kweken - in een poging om beter smakende en meer ziektebestendige druiven te produceren - duurt het twee tot vier jaar voordat veredelaars weten of ze de genetische ingrediënten hebben voor de perfecte bloem.

Vrouwtjes zetten vrucht, maar produceren steriel stuifmeel. Mannetjes hebben meeldraden voor stuifmeel, maar missen fruit. De perfecte bloem heeft echter beide geslachtsgenen en kan zichzelf bestuiven. Deze tweeslachtige variëteiten leveren over het algemeen grotere en beter smakende bessenclusters op, en zij zijn degenen die onderzoekers gebruiken voor extra kruising.

Nu hebben Cornell-wetenschappers samengewerkt met de University of California, Davis, om de DNA-markers te identificeren die het geslacht van druivenbloemen bepalen. Daarbij hebben ze ook de genetische oorsprong van de perfecte bloem vastgesteld. Hun artikel, "Meerdere onafhankelijke recombinaties leidden tot hermafroditisme in Grapevine", gepubliceerd op 13 april 2021 in de Proceedings of the National Academy of Science.

"Dit is het eerste genomische bewijs dat seks met wijnstokbloemen meerdere onafhankelijke oorsprong heeft", zegt Jason Londo, corresponderende auteur van de paper en een onderzoeksgeneticus bij de Grape Genetics Unit van de USDA-Agricultural Research Service (USDA-ARS), gevestigd bij Cornell AgriTech

"Deze studie is belangrijk voor de veredeling en productie, omdat we genetische markers hebben ontworpen om je te vertellen welke exacte bloemseks-signatuur elke wijnstok heeft," zei Londo, "zodat veredelaars ervoor kunnen kiezen om alleen de combinaties te behouden die ze willen voor de toekomst."

Tegenwoordig zijn de meeste gecultiveerde wijnstokken tweeslachtig, terwijl alle wilde leden van het geslacht Vitis alleen mannelijke of vrouwelijke bloemen hebben. Terwijl veredelaars proberen ziekteresistentie-genen van wilde soorten op te nemen in nieuwe veredelingslijnen, is het vermogen om zaailingen te screenen op bloemseks steeds belangrijker geworden. En aangezien het geslacht van de druiven niet alleen uit zaden kan worden bepaald, besteden fokkers veel tijd en middelen aan het kweken van wijnstokken, om ze een aantal jaren later weg te gooien als ze erachter komen dat het rassen van hetzelfde geslacht zijn.

In de studie onderzocht het team de DNA-sequenties van honderden wilde en gedomesticeerde wijnstokgenomen om de unieke geslachtsbepalende regio's voor mannelijke, vrouwelijke en hermafrodiete soorten te identificeren. Ze herleidden het bestaande hermafrodiete DNA naar twee afzonderlijke recombinatiegebeurtenissen, die ergens tussen de 6 miljoen en 8.000 jaar geleden plaatsvonden.

Londo theoretiseert dat oude wijnbouwers deze hoogproductieve wijnstokken tegenkwamen en zaden of stekken verzamelden voor hun eigen behoeften - het bevriezen van de hermafrodiete bloemeigenschap in gedomesticeerde wijnstokken die tegenwoordig worden gebruikt.

Veel wijndruiven zijn terug te voeren tot de genenpool van de eerste of tweede gebeurtenis. Cultivars zoals cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en Thompson seedless komen allemaal uit de eerste genenpool. De pinotfamilie, sauvignon blanc en gamay noir zijn afkomstig uit de tweede genenpool.

Wat chardonnay en riesling uniek maakt, is dat ze genen van beide gebeurtenissen dragen. Londo zei dat dit erop wijst dat oude wijnbouwers druiven kruisten tussen de twee genenpools, die enkele van de belangrijkste cultivars van vandaag creëerden.

Het documenteren van de genetische merkers voor het identificeren van mannelijke, vrouwelijke en perfecte bloemsoorten zal uiteindelijk de ontwikkeling van cultivars helpen versnellen en de kosten van veredelingsprogramma's verlagen.

"Hoe meer druiven-DNA-markers worden geïdentificeerd, hoe meer veredelaars de wijn- en druivenindustrie vooruit kunnen helpen", zegt Bruce Reisch, co-auteur en professor in zowel de afdeling Tuinbouw als Plantenveredeling en Genetica van SIPS. "Moderne technologieën voor genetische sequencing en multi-institutionele onderzoekssamenwerkingen zijn essentieel om betere druiven beschikbaar te maken voor telers."

Pas je abonnement aan    |    Bekijk online