Wijnbouwer.be
2021 - Juni

Beste wijnbouw(st)er,

Ongelooflijk maar waar. Ik heb dit jaar nog steeds niet moeten spuiten. Mijn druiven (zowel Merlot maar vooral Chardonnay en die ook  de 4 Rondo’s die ik heb) steken al een meter boven de hoogste draad uit en tot gisteren had ik nergens enig teken van echte of valse meeldauw. Dit is me nog nooit overkomen. Het schitterende weer van de afgelopen weken zal natuurlijk wel geholpen hebben en de regen van de laatste dagen zal nu wel voor een ommekeer zorgen maar zo laat heb ik nog nooit mijn eerste sproeibeurt gehad. Ik hoop dat het jullie ook zo positief verloopt.

Zo, hier is weer een lading recent nieuws uit de wijde wijnwereld…

TEELT-TECHNIEK
Nieuw ‘Smart Sprayer Control System’ wordt getest bij Trichero

    T. Rieger

Bij Trinchero Estates (TFE)voert men dit jaar proeven uit in de wijngaarden met een nieuwe slimme, geleide sproeibesturingstechnologie die is ontworpen om de efficiëntie van de spuittoepassing te verhogen, het gebruik van chemicaliën te verminderen en te besparen op spuitkosten voor telers. Deze technologie is ontwikkeld door wetenschappers en ingenieurs van het Amerikaanse Department of Agriculture Agricultural Research Service (USDA-ARS) gedurende een decennium van onderzoek en veldtesten. Systemen worden nu landelijk gebruikt in commerciële landbouwtoepassingen. TFE is een van de eerste wijngaarden die het systeem gebruikt en organiseerde op 20 mei in samenwerking met de Lodi Winegrape Commission de eerste velddemonstratie van telers in hun wijngaard.

Smart Guided-spuitsysteem LiDAR-scaneenheid gemonteerd op een luchtstraalspuit voor wijngaardproeven. Trinchero Family Estates in Lodi. Foto: Ted Rieger

De technologie is ontwikkeld door een team van USDA-ARS-onderzoekers onder leiding van landbouwingenieur Dr. Heping Zhu. Veldstudies uitgevoerd in boomgaarden, kwekerijen en wijngaarden door Ohio State University, Oregon State University en de University of Tennessee, tonen aan dat het systeem kan zorgen voor een vermindering van het gebruik van pesticiden, variërend van 47 tot 73 procent met gelijke of betere bestrijding van plagen en ziekten. Het systeem kan ook zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de drift in de lucht en voor een vermindering van het spuitverlies op de grond.

Het systeem maakt gebruik van een LiDAR (lichtdetectie en peiling) hogesnelheidsscaneenheid die aan de voorkant van de spuiteenheid of tractor is gemonteerd en die de loofwand vóór de spuitdoppen scant om een ​​driedimensionale weergave van de loofwand en de grootte ervan te creëren. Deze informatie wordt vervolgens verwerkt om te bepalen welke spuitdoppen worden geactiveerd en hoe ze pulseren om met variabele snelheden te spuiten die passen bij de grootte en architectuur van het bladerdak. Het systeem is verkrijgbaar als kit om aan te vullen en aan te passen aan bijna elke straalspuit. De kit maakt gebruik van magneetventielen en sproeikoppen van het merk Tee-Jet. In het dashboard van de tractorbestuurder is een tabletcomputer met software gemonteerd om het spuitsysteem te besturen en gegevens over spuittoepassingen en -locaties te loggen.

Tweede plaats : Victor Pugatschew - "Curled Chardonnay"

Een Smart Guided-spuitsysteem met LiDAR-scaneenheid aan de voorkant van een John Deere 4X4-bedrijfsvoertuig. Foto: Ted Rieger

Smart Guided Systems, LLC, (www.smartguided.com), gevestigd in Indianapolis, kreeg in 2018 een licentie om de USDA-ARS-technologie te commercialiseren, die nu het "Smart-Apply Intelligent Spray Control System" wordt genoemd. (Zie www.smartapply.com voor meer informatie.) Het bedrijf is onlangs een samenwerking aangegaan met John Deere voor verkoop en distributie. De in Modesto gevestigde John Deere-dealer Belkorp Ag, levert regionale verkoop en ondersteuning voor de systemen in Noord- en Centraal-Californië. Peter Young, verkoopdirecteur van Belkorp Ag, zei dat de Smart-Apply kan worden aangepast aan de meeste soorten veldspuiten en tractoren. Young zei: "We zijn op zoek naar meer telers in de regio die proeven willen doen met het systeem in commerciële wijngaarden."

KELDER-TECHNIEK
Rijpende wijnen in amforen geproduceerd met een 3D-printer

Om de benodigde ruimte in wijnmakerijen te optimaliseren, legt Quentin Joly uit dat het bedrijf ook vierkante tanks kan ontwerpen

Biopythos, ( https://biopythos.fr/ ) gelegen in de buurt van Limoges, was het enige bedrijf dat porseleinen amforen op de markt kon brengen. “Dankzij 3D-printen kunnen we nu ook zeer snel keramische amforen in alle maten en bijna alle vormen leveren”, zegt Quentin Joly. Als salesmanager van het bedrijf is hij ook mede-aandeelhouder van 3D Minerals, dat in 2019 in hetzelfde pand werd opgericht om gepatenteerde 3D-printmachines voor keramische objecten te ontwerpen en te verkopen.

Een paar weken geleden ontmoette Joly wijnboer Eric Billières in de Bordeauxstreek. “Hij vroeg ons om twee amforen van 1,80 m en 350 liter voor hem te maken. Maar we hadden alleen gipsen mallen voor 120 of 500 liter”.

Het bestellen van een nieuwe mal zou maanden hebben geduurd. “Met 3D-printen konden we het hem binnen een paar dagen opsturen. We hoeven alleen een computerbestand aan te passen om vaten met verschillende capaciteiten en vormen te ontwerpen. De pasta die uit de machine komt, wordt vervolgens gedroogd en gekookt, net als bij het traditionele proces, waardoor we wijnbouwers verschillende gradaties van doorlaatbaarheid kunnen bieden”, legt Joly uit.

Woensdagochtend 19 mei werd in de 3D Minerals-werkplaats een amfora met spitse bodem geprint voor een wijnboer uit de regio Rhône-Alpes, die van plan is deze in het zand te begraven en "nieuwe energie" in de wijn te brengen. "Hij had al amforen, maar haalde ze uit Georgië, wat logistiek veel uitdagender was".

Een nieuwe generatie Italiaanse wijnmakers ontdekt de voordelen van kastanjehout

S.M.Grunwald / Pix

Alfredo Sannibale, kastanjevatenmaker. Foto met dank aan Sarah May Grunwald.

De werkplaats van Alfredo Sannibale staat vol met metalen hoepels, houten duigen, zagen en oude Italiaanse machines, en gevuld met de geur van zaagsel en motorolie.

Het is de enige kastanjevatenwerkplaats die nog bestaat in Lazio. Toen hij daar in de jaren vijftig begon te werken, waren er nog negen andere werkplaatsen in de buurt. Maar na de Tweede Wereldoorlog begonnen de zaken al te veranderen en vandaag is er nog maar één over - en Sannibale is met pensioen.

“Deze werkplaats is hier al sinds 1860”, zegt Sannibale. “Mijn overgrootvader is deze workshop begonnen. Hij had twee zonen, waaronder mijn grootvader, die vier zonen had, en twee werden vatenmaker. Ik ben de jongste zoon en de enige die meedeed aan de workshop. Ik heb twee kinderen en geen van beiden is geïnteresseerd in dit werk.”

Nu is er echter een nieuwe groep wijnmakers geïnteresseerd en is Sannibale, tot zijn eigen verbazing, een mentor geworden voor een nieuwe generatie die graag zijn vak wil voortzetten.

Hoewel het moeilijk is om de exacte datum vast te stellen waarop houten vaten in Italië verschenen, is het bekend dat vaten steeds belangrijker werden naarmate het Romeinse rijk zich uitbreidde. Wijn was van het grootste belang voor de Romeinse identiteit en om een ​​grote hoeveelheid wijn door een rijk te vervoeren, hadden kooplieden een efficiënter systeem nodig dan de fragiele amforen die ze gebruikten. De Romeinen hebben waarschijnlijk ergens in de derde eeuw voor Christus, het gebruik van houten vaten van de Kelten overgenomen. Vaten waren groter en zouden niet breken zoals vaten van klei. Ze konden tijdens het transport worden gerold en als vat worden gebruikt voor zowel fermentatie als raffinage.

 

Eik was niet altijd het primaire hout. Door de wijngeschiedenis heen hebben wijnboeren en kooplieden vaak hout gebruikt van lokaal beschikbare soorten. In Italië betekende dit meestal kastanje, kers en acacia, omdat Italiaans eiken niet goed was voor de productie en opslag van wijn.

In de Castelli Romani, een groep steden bovenop twee vulkanische kratermeren ten zuidoosten van Rome, was kastanje (Castanea sativa) het meest gebruikte hout. De bossen werden in de 19e eeuw aangeplant voor de productie van voedsel en wijn en leverden hout voor vaten en palen in de wijngaarden. Ze creëerden een circulaire, lokale economie. De stad Albano Laziale was het centrum van de productie van vaten. Vóór 1960 waren er minstens tien werkplaatsen die druk bezig waren met het maken van vaten voor lokale wijnmakers.

"Albano was het centrum voor het maken van vaten in Castelli Romani, omdat het het meest centraal is en direct aan de Via Appia ligt", zegt Sannibale. "Het was een splitsing in de weg naar wijnproducerende gebieden zoals Genzano en Marino of Frascati en Grottaferrata."

In de jaren zestig werd het gebruik van kastanje echter zeldzaam omdat industriële wijnmakers de voorkeur begonnen te geven aan staal, hars en grote eikenhouten vaten, samen met internationale druivensoorten.  "Vroeger hadden telers kleine percelen van één tot drie hectare en maakten ze een kleine hoeveelheid wijn", zegt Sannibale. “Toen kwamen de industriële producenten erbij en plantten enorme arealen wijnstokken. De kleine producenten konden het niet volhouden.”

Omdat zijn vaten niet meer in trek waren, stopte Sannibale in de jaren 70 met het maken van vaten en ging hij bij de plaatselijke brandweer. Hij hield zijn atelier open voor andere timmerprojecten, maar zijn hart bleef de vaten trouw. In 2014 kochten Daniele Presuti en Chiara Bianchi van Cantina Ribelà hun wijngaarden en begonnen ze met de bouw van hun cantina en huis, in de hoop goede wijn te maken op basis van diepgaand en zinvol antropologisch onderzoek naar de wijn uit het gebied. Ze kwamen een boek van Simona Soprano tegen en leerden over Sannibale. In 2016 bestelden ze hun eerste vat bij hem. Al snel begonnen andere geïnteresseerde wijnmakers opdrachten bij hem uit te voeren.

Wil je het eens proeven…?

-          Cantine Riccardi Reale Tucuca Rosato Lazio 2019     https://www.cantinericcardireale.it/english.html

-          Cantina Giardino Gaia Fiano Campania 2018

https://www.cantinagiardino.com/

-          Cantina Ribelà Saittole Bianco Lazio 2016

https://www.cantinaribela.it/en/wines

NIEUWE PRODUCTEN
Sonoma Collection Wines brengt 'Thinnings' uit

De familie achter La Prenda Vineyards en Sonoma Collection-wijnen heeft net op tijd voor de zomer een vroege oogstwijn uitgebracht, genaamd 'Thinnings'. De naam 'Thinnings' verwijst naar de praktijk van het selectief verwijderen van druiventrossen vroeg in het seizoen om de kwaliteit en het oogstniveau te beheren.

Bij het proeven van Chardonnay-druiven in 2018 ontdekte het team dat de druiven van onze Sonoma Valley-wijngaarden vroeg in het seizoen een ideale balans tussen zuurgraad en suiker hadden. "We hebben echt genoten van de zuivere smaken van deze chardonnay-druiven terwijl ze zich ontwikkelden. Het zuur en de suiker waren in balans en we proefden tropische fruitsmaken die we erg lekker vonden. We hebben meteen geplukt om de frisheid van de eerste oogstdagen vast te leggen", zegt La Prenda Winemaker Michael Cox, “Als je door de quarantaine op zoek bent naar wijn die beter voor je is, dan is deze wijn met een lichte body en een laag alcoholgehalte het. De druiven worden vroeg geplukt als het zuur hoog is en het suikergehalte (Brix) laag, wat resulteert in een van nature alcoholarme wijn. Dit is een pure expressie van Chardonnay die niet wordt gehinderd door eiken of boterachtige (malolactische) tonen. Fris en een beetje verlegen in aroma's opent de wijn zich met een beetje tijd met discrete hints van limoen en groene meloen. De wijn is ultra-krokant en helder in de mond met tonen van vers gesneden groene appels. Het omvat echt onze "Wines for Lunch"-filosofie.”

Nieuw veganistisch leer is gemaakt van wijndruiven

Nakagawa. A / Ecowatch

Veganistisch druivenleer, ook wel "wijnleer" genoemd, is het nieuwste plantaardige leer dat zijn weg vindt naar de milieuvriendelijke mode-industrie.

Veganistisch leer is gemaakt van cactusbladeren, ananas, maïs en appelschillen. Nu is veganistisch druivenleer, ook wel "wijnleer" genoemd, het nieuwste plantaardige leer dat zijn weg vindt naar de milieuvriendelijke mode-industrie. Het is gemaakt van de bijproducten van de wijnindustrie, bekend als afvallen, inclusief de stengels, pitten en schillen van druiven en wordt traditioneel gebruikt als organische meststof of om dieren te voeren.

Het wijnleer wordt meestal gebruikt in tassen en schoenen en er zijn verschillende bedrijven die het hebben overgenomen. Vegea, een in Milaan gevestigd bedrijf, streeft naar het maken van duurzame materialen gemaakt van biopolymeren, polymeren die worden geproduceerd uit levende organismen, meestal planten en bomen. Op 26 maart 2020 bracht het mainstream merk H&M zijn Conscious Collection uit met Vegea's wijnleer.

Vegea's wijnleer heeft niet veel water nodig om te worden geproduceerd en het water dat wordt gebruikt is recyclebaar. Bovendien, terwijl dierlijk leer een looiproces doorloopt waarbij veel giftige chemicaliën worden gebruikt waarvan bewezen is dat ze schadelijk zijn voor leerbewerkers, doet het wijnleer dat niet.

MARKETING
Nieuwe trends in etiketten

M. Heid / Food & Wine

Met de hand getekend, minimaal, spetterend, broeiend, grillig, heidens en klaar voor Instagram. Wijnetiketten zijn tegenwoordig gevarieerder en belangrijker dan ooit tevoren.

“Het etiket van de wijn is spaarzaam - bijna terughoudend. Een elegante zwarte vlek van een figuur drijft op een veld van ivoor. De naam van de wijn, "Welly", is weggestopt in een hoek. Er is geen andere tekst, geen vintage of variëteit of appellatie, op de voorkant van de fles. Het label is minder een reclamebord en meer een knipoog, een beroep op je rechterhersenhelft in plaats van op je linkerhersenhelft.”

Voor een wijn met Welly's prijskaartje en afkomst - een Cabernet Sauvignon van $175 van Lail Vineyards, een van de meest gewaardeerde producenten van de Napa Valley - is alles aan het label onorthodox. En toch voelt het ook onderdeel van de tijdgeest van dit moment.

"We zien zeker een trend naar zeer artistieke, met de hand getekende, minimalistische uitdrukkingen op labels - bijna als kleine kunstwerken", zegt David Schuemann, eigenaar en creatief directeur bij CF Napa Brand Design.   Schuemann schreef letterlijk het boek over het ontwerpen van wijnetiketten en zijn bedrijf heeft geholpen bij het toezicht houden op de recente make-overs van het label voor Heitz Cellar, Groth en andere high-end Napa-producenten. Zelfs 10 jaar geleden zei hij dat een zwaargewicht als Lail waarschijnlijk geen label zou hebben overwogen dat zijn bona fides niet uitzond. Maar de tijden veranderen en wijnmakers passen zich aan een nieuwe generatie consumenten met nieuwe smaken en actieve Instagram-accounts.

"Ik denk dat er een soort ongeschreven regel was dat de naam van de [producent] op het label moest staan ​​en dat je nooit controversiële afbeeldingen zou gebruiken", zegt Jeremy Otis, designdirecteur bij Force & Form, een merk-ontwerpstudio. in San Francisco. "Dave Phinney brak die regels met The Prisoner, en het werkte, en nu loop je Safeway of Kroger binnen en zie je veel labels die je 15 jaar geleden nooit zou hebben gezien."

Otis wijst erop dat, afgezien van de provocerende etiketkunst van The Prisoner, bijna alle informatie van die wijn is gedegradeerd naar het achteretiket. "Dat bouwt mysterie op en zorgt ervoor dat mensen de wijn oppakken en ronddraaien om meer te leren", zegt hij.

Zodra een shopper dat doet, is de strijd bijna gewonnen. "Ik weet dat dit een beetje eng klinkt, maar ik heb in wijnwinkels en supermarkten gestaan ​​en gekeken hoe mensen wijnen kiezen", zegt Schuemann. "Ik kan je vertellen dat als een consument een wijn oppakt en ernaar kijkt, er waarschijnlijk 80% kans is dat hij die in zijn mandje doet."

Als mensen met wijn omgaan, lezen ze niet alleen het etiket op de achterkant. De textuur, snit en andere elementen van de verpakking van de fles zijn ook van belang. "Veel consumenten wrijven met hun vingers over het etiket van een wijn, en als het rijk en goed gemaakt aanvoelt, geeft dat hen het gevoel dat de wijn dat ook zal zijn", zegt Schuemann. Vooral als het gaat om duurdere wijnen, zegt hij dat veel labels tegenwoordig strakke, eenvoudige afbeeldingen combineren met reliëf, uitsnijdingen of andere textuurelementen die het label een premium gevoel geven.

Wine Business “PACK Design Awards”

Als je wil meedoen aan de verpakkingswedstrijd van Wine Business 2021 dan kan je je nu hier inschrijven.

Maar het is ook interessant om te zien wat in 2020 hoge scores heeft geoogst.
Zie op deze link een overzicht van winnaars: 2020-awards

Wie is de ster in de reclamespot 'Wine In A Can' van Archer Roose?

Ja, dat is Effie Trinket zelf, Elizabeth Banks, in de commercial. En ja, de grap in de advertentie is echt - Banks is feitelijk mede-eigenaar van het merk (via een persbericht gedrukt door de Associated Press) en fungeert als chief creative officer.

Afgezien van haar rol in de filmserie "Hunger Games", verscheen Banks in alle drie de "Pitch Perfect" -films (ze regisseerde de tweede film van de serie en vestigde een record voor de hoogste brutowinst van een beginnende regisseur, volgens de Los Angeles Times), die optrad als Betty Brant in Sam Raimi's "Spider-Man"-trilogie, had rollen in de horrorfilms "Slither" en "Brightburn", de komedies "Zack and Miri Make a Porno", "Wet Hot American Summer" en zijn direct-to-Netflix sequels, en "The 40-Year-Old Virgin", en had een terugkerende rol als Dr. Kim Briggs op de NBC sitcom "Scrubs." Banks regisseerde, produceerde, schreef en verscheen ook in de reboot van de film 'Charlie's Angels' uit 2019.

De commercial zelf: klik hier

VARIËTEITEN
Klimaatuitdaging voor Duitse Riesling

K. Willcox  / Wine-searcher

Klimaatverandering heeft een verwoestend effect gehad op bossen en (de meeste) boeren in Duitsland.   Volgens de Duitse minister van landbouw sterven de bossen in ongekend tempo af, die in februari waarschuwde dat 79 procent van de sparren, 80 procent van de dennen, 80 procent van de eiken en 89 procent van de beuken "enorme schade" hebben geleden als gevolg van de buitengewone droog en warm weer en plagen veroorzaakt en versneld door klimaatverandering.

Simpel gezegd, de Centraal-Europese vegetatie evolueerde niet om onder deze omstandigheden te gedijen. Maar sommige vegetatie doet het beter dan ooit. De druiventelers hebben grotendeels geprofiteerd van deze warmere temperaturen. De oogsten waren niet alleen een kaskraker in kwantiteit, de kwaliteit was in veel gevallen ook veel beter.  "In vorige generaties waren wijnmakers bang dat hun Riesling-druiven niet optimaal rijp zouden zijn", zegt Stuart Piggott, voorheen consultant bij Gut Hermannsberg in Niederhausen, die dit jaar terugkeerde naar James Suckling om Duitse wijnen te behandelen. "Die dagen zijn voorbij."

Maar hoelang zal dit veelbesproken tijdperk van grote Duitse wijn duren voordat het klimaat net iets te heet wordt om pittige zuurgraad te behouden? En hoe passen wijnmakers – en het Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter (VDP) – zich aan deze veranderingen aan en bereiden ze zich voor op de toekomst? We spraken met wijnmakers, importeurs en experts om te zien hoe de Duitse wijncultuur evolueert, en weigert, in een steeds warmer en droog klimaat.

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie is het afgelopen decennium (2011-2020) het warmste dat ooit wereldwijd is geregistreerd sinds mensen dergelijke dingen begonnen te volgen, met de warmste zes jaar sinds 2015.

Volgens de Huglin-index begon de gemiddelde temperatuur in Duitsland in de jaren zeventig en tachtig langzaam en gestaag te stijgen. De gemiddelde temperatuur in 1976 was met 15,7 graden een buitengewone piek. De meeste jaren '80 en '90 kenden gemiddelde temperaturen tussen 13,7 en 15,8. Tussen 2013 en 2020 was het laagste gemiddelde 15,5 en het hoogste 17,8.

Deze temperaturen brengen de levensvatbaarheid van verschillende van de klassieke Duitse druiven - Müller-Thurgau, Riesling, Pinot Blanc - in gevaar en luiden een tijdperk in waarin Grenache, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Pinot Noir zouden kunnen gedijen, volgens Huglin-metingen.

"Maar het is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt", waarschuwt Piggott. "Huglin is ondertussen een achterhaalde methodiek maar het levert wel interessante historische data. De ondergrens van het druiventeeltvermogen is bekend, want dat is een fenomeen dat al tientallen jaren wordt bestudeerd. We weten waar we bepaalde druivensoorten niet kunnen planten omdat het te koud zal zijn. Maar de bovengrenzen zijn pas recentelijk een probleem geworden. Ik geloof niet dat Duitsland tijdens mijn leven zal stoppen met het planten van Riesling, en ik ben 60."

Piggott is geen ontkenner van klimaatverandering. Hij voorspelt alleen dat landbouw en wijnbereiding zich zullen aanpassen aan de omstandigheden op de grond, en dat de stijl van wijnen die we gewend zijn, kan evolueren.  Piggott nam deel aan een experimentele aanplant van 1000 Pinotin-wijnstokken buiten Berlijn. De wijn was veelbelovend, zegt hij. Piggott is voorzichtig optimistisch.  "Klimaatverandering is verschrikkelijk, maar het heeft ook een grote golf van creativiteit losgemaakt", zegt hij. "Dingen die tien jaar geleden onmogelijk leken, zijn realiteit. Duitsland maakt nu enkele van de beste Pinot Noir ter wereld, en ik zie geweldig werk worden gedaan om het vermogen te behouden om het soort Riesling te kweken waar we van houden."

FILM
Blind Ambition

Documentaire “Blind Ambition” introduceert het eerste Zimbabwaanse sommelier-proeverijteam dat deelneemt aan "de Olympische Spelen van de wijnwereld". Kaleem Aftab praat met zijn hoofdrolspelers en filmmakers over de kansen die wijn biedt, evenals de voortdurende diversiteitsproblemen van de industrie

Het opmerkelijke verhaal van TeamZIM, de eerste vertegenwoordigers uit Zimbabwe die deelnamen aan de World Blind Wine Tasting Championships, wordt verteld in Blind Ambition, een nieuwe documentaire van de Australische filmmakers Warwick Ross en Rob Coe, die net zijn wereldpremière beleefde op het Tribeca Film Festival in New York.

De reis van teamgenoten Joseph, Tinashe, Marlvin en Pardon is als de wijnversie van Cool Runnings (het verhaal van Jamaica's eerste Olympische bobsleeteam). Het is een verhaal over hoe wijn een positieve impact kan hebben op levens. Deze vier migranten werden gedwongen Zimbabwe te ontvluchten op zoek naar een beter leven in Zuid-Afrika. Ondanks dat ze alle vier vrijwel geheelonthouder waren, werden ze de beste en meest onwaarschijnlijke sommeliers van Afrika.

Bekijk hier de trailer

AGENDA
Sitevi kondigt de terugkeer van de grote technische tentoonstellingen aan

Eindelijk terug positief nieuws vanuit de evenementen…

Het is geweldig om goed nieuws te horen. "Na 2020 en de ongekende wereldwijde gezondheids- en economische crisis, heeft Sitevi, 's werelds toonaangevende tentoonstelling van landbouwmachines voor de wijnbouw-, olijf- en fruit-groente-industrieën" in een persbericht bevestigd dat het zijn 30e tentoonstelling zal houden van 30 november tot 2 december in Montpellier. 75% van het vloeroppervlak is al geboekt, waarvan 24% door internationale bedrijven. Het evenement vindt plaats in het expositiecentrum van de stad dat met 3.000 m² is uitgebreid in vergelijking met de vorige show in 2019.

De organisator, Comexposium, heeft gezegd dat tot op heden meer dan 90% van de exposanten apparatuur voor de wijnstok- en wijnindustrie op de markt brengt. Comexposium zal opnieuw zijn start-up village uitrollen, dat fungeert als een “springplank voor innovatieve jonge start-up bedrijven in de agrarische sector”, samen met zakelijke ontmoetingen tussen bezoekers met projecten en de exposanten van de show. "Ze werden voor het eerst georganiseerd in 2019 en genereerden meer dan 600 vergaderingen", benadrukten de organisatoren van Sitevi.

Pas je abonnement aan    |    Bekijk online