Wijnbouwer.be
2021 - Juli

Beste wijnbouw(st)er,

Wat een ellende! Regen en nog eens regen. Het valt zelfs niet mee om een gunstig moment te vinden om überhaupt te kunnen spuiten tegen mogelijke schimmel door al deze nattigheid…om nog maar te zwijgen van de gevolgen die ons te wachten staan doordat zeer veel druivenstokken nu al geruime tijd met de voeten in het hoge grondwater staan. De gevolgen hiervan zijn meestal pas op lange tijd herkenbaar. Als het weer toch te slecht is om buiten te komen, dan hier alvast wat leesvoer.

 
WIJN-RECHT
Petrus wint handelsmerkzaak in China

    De legendarische wijnmakerij van Bordeaux, Petrus, heeft een overwinning behaald in China tegen fraudeurs die een niet-bestaande tweede Petrus-wijn maken

N. Wang

De legendarische wijnmakerij van Bordeaux, Petrus, heeft een overwinning behaald in China tegen fraudeurs die een niet-bestaande tweede Petrus-wijn maken die voor het eerst werd gezien op de grootste wijnbeurs van het land.

Het vonnis van het Beijing People's High Court bevestigde twee eerdere rechterlijke uitspraken die in het voordeel van het Pomerol-landgoed beslisten tegen het in Wenzhou gevestigde wijnbedrijf voor de inbreuk op zijn wettelijk handelsmerk Chinese naam 伯萃斯”.

De wijnmakerij van Bordeaux werd blijkbaar gewaarschuwd door een rapport dat N. Wang in 2017 deed op de China Food and Drinks Fair (Chengdu), de grootste wijn- en sterke drankbeurs van het land, toen flagrante vervalsingen werden tentoongesteld in het Kempski-hotel. De vervalsingen waren zo aangemoedigd en gangbaar dat het, het best kan worden omschreven als "Disneyland van nepwijnen".

Een van de copycat-wijnen werd door niemand anders geproduceerd dan het bedrijf Wenzhou, dat de lookalike PACURS claimde als het tweede label van Petrus, dat het Pomerol-landgoed nooit heeft geproduceerd.

 

Het rapport uit 2017 zette Petrus ertoe aan om volgend jaar een rechtszaak aan te spannen tegen het Chinese bedrijf bij de Intellectuele Eigendomsrechtbank van Peking, waarbij hij aanvoerde dat de wijn van het Wenzhou-bedrijf de officieel gedeponeerde Chinese naam "伯萃斯" schendt, die het in 2014 een jaar voor de Wenzhou had toegepast.

Volgens vrijgegeven gerechtelijke documenten, betoogt Petrus dat het bedrijf Wenzhou een gelijkaardige naam en hetzelfde ontwerp gebruikte om het publiek te misleiden, in strijd met artikel 30 van de handelsmerkwet van de Volksrepubliek China. Dit leidde tot de uitspraak van de rechtbank in het voordeel van Petrus.

Het bedrijf uit Wenzhou ging echter in beroep tegen de zaak bij het National Intellectual Property Court en uiteindelijk bij het hooggerechtshof van Peking. Beiden bevestigden de eerdere uitspraak van de rechtbank en gaven Petrus een overwinning om zijn handelsmerk Chinese naam te gebruiken.

Het Hooggerechtshof van Peking oordeelde dat wanneer twee handelsmerken worden toegepast op soortgelijke goederen, de merkrechten daarom worden verleend op basis van het principe wie het eerst komt, het eerst maalt. In dit geval Petrus.

Interessant is dat dit niet de eerste keer is dat het bedrijf Wenzhou in de controverse over nepwijn terechtkomt. Het is ook de distributeur van een van de nepmerken van Chateau Lafite Rothschild in China, zoals het in 2016 bij een andere zaak betrokken was.

 Bekende merken zoals Penfolds en Lafite zijn allemaal verwikkeld in langdurige rechtszaken om hun intellectuele eigendomsrechten in China te verdedigen, dat vaak wordt bekritiseerd door juridische experts vanwege zijn lakse IP-projecties.

Het land heeft zijn inspanningen opgevoerd om IE-rechten te beschermen. In 2019 wijzigde het zijn handelsmerkwet om deponeringen te kwader trouw te beteugelen.

 
Pesticiden veroorzaakten hersenbeschadiging bij kinderen, zeggen rechtszaken in Californië

Don Thompson

In navolging op Europa waar chloorpyrifos-methyl sinds 2020 verboden is er nu een rechtzaak lopende in Californië naar aanleiding van aangetoonde hersenschaden bij kinderen.

Rechtszaken die maandag in Californië zijn aangespannen, eisen mogelijke class-action schadevergoeding van Dow Chemical en zijn opvolger voor een veelgebruikte bug-killer die verband houdt met hersenschade bij kinderen.

Chloorpyrifos werd in de VS goedgekeurd voor gebruik op meer dan 80 gewassen, waaronder sinaasappels, bessen, druiven, sojabonen, amandelen en walnoten, hoewel Californië vorig jaar de verkoop van het pesticide en het sproeien ervan dit jaar verbood. Sommige andere staten, waaronder New York, hebben besloten het te verbieden.

Stuart Calwell, hoofdadvocaat in de rechtszaken, voerde aan dat de effecten ervan aanhouden in de landbouwgemeenschappen in de Central Valley die zijn besmet met chloorpyrifos gedurende tientallen jaren van gebruik, met meetbare niveaus die nog steeds worden aangetroffen in de huizen van zijn klanten.  Advocaten voorspellen dat minstens 100.000 huizen in de grootste landbouwstaat van het land mogelijk het grootste deel van hun bezittingen moeten weggooien omdat ze besmet zijn met het bestrijdingsmiddel.  "We hebben het in de huizen gevonden, we hebben het gevonden in tapijt, in gestoffeerde meubels, we vonden het in een teddybeer en we vonden het op de muren en oppervlakken," zei Calwell. "Dan pakt een klein kind een teddybeer op en houdt hem vast."  Dat moet allemaal worden opgeruimd, zegt hij, want "het gaat niet vanzelf weg".

Staatsrecords tonen aan dat 61 miljoen pond van het pesticide werd toegepast van 1974 tot 2017 in vier provincies waar de rechtszaken werden aangespannen, zei Calwell.

Ambtenaren van Dow en de aan haar gelieerde Corteva Inc. hebben niet onmiddellijk gereageerd op telefonische en e-mailverzoeken om commentaar.

Corteva stopte vorig jaar met de productie van het bestrijdingsmiddel. Het in Delaware gevestigde bedrijf werd opgericht na een fusie van Dow Chemical en Dupont en was 's werelds grootste fabrikant van chloorpyrifos. Het bedrijf heeft gezegd dat het gelooft dat het product veilig is en zei dat het de productie heeft stopgezet vanwege de dalende verkoop.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat chloorpyrifos de hersenen van foetussen en kinderen beschadigt. Het werd voor het eerst gebruikt in 1965, maar werd in 2001 verboden voor huishoudelijk gebruik.

 
VARIA
Dochter, 19, opent de vintage Petrus van £ 2.000 van haar vader om sangria te maken op een huisfeest met haar vrienden nadat het 17 jaar was bewaard

Hij is hierboven afgebeeld met dochters Lara (links) en Sele (rechts)

Pete Jones had het bijna twee decennia lang veilig bewaard en keek uit naar de dag dat hij eindelijk zijn kostbare fles wijn zou openen voor een speciale gelegenheid.

Maar de droom van de restaurateur om te genieten van zijn vintage Petrus uit 1999, ter waarde van £ 2.000, werd verbrijzeld toen zijn tienerdochter en haar vrienden het gebruikten om sangria te maken.

De Britse vader, 56, die al meer dan 20 jaar in Madrid woont, was 's avonds uitgegaan zodat z’n jongste dochter Lara, 19, een feestje kon geven voor haar vrienden.

Toen hij afgelopen zaterdagochtend wakker werd, was zijn dierbare fles nergens te bekennen.

Toen hij Lara in een sms ondervroeg, antwoordde ze: 'Ik hoop dat het niet duur was... Ik denk dat mijn vrienden het dronken.' Hij vertelde haar dat het een 'fles van 2500 euro' was. In plaats van op het dak te slaan, gaf hij zichzelf de schuld dat hij de fles in het zicht had achtergelaten met een stel tieners in huis.

'Ik ben gewoon ontdaan dat ik het, na 17 jaar te hebben bewaard, niet eens heb kunnen proeven', zei hij.  'En het tragische is, zij ook niet, nou ja, niet goed. Het werd gebruikt om een ​​tinto de verano' te maken, de typisch Spaanse zomerdrank van rode wijn vermengd met frisdrank en uitgegoten over ijs. Meestal wordt de goedkoopste rode wijn gebruikt, vaak uit een pak.

'Ik kwam thuis en het feest was in volle gang. Ik dronk wat met ze, deed wat gênante dans in de keuken en ging toen naar bed om ze aan hun lot over te laten', zei meneer Jones.

 Hij liet ook de fles van het landgoed Chateau Petrus in Bordeaux staan ​​en deze werd rond 5 uur 's ochtends geopend. De beroemde wijnmaker produceert slechts ongeveer 30.000 flessen per jaar en het product wordt consequent tot de duurste ter wereld gerekend.

'Vroeger lag het verstopt in de kelder. Maar ik heb het onlangs uitgehaald om aan een vriend te laten zien... en ik was er niet aan toegekomen om het terug te plaatsen', gaf de radeloze vader toe. De volgende dag rende hij naar de glasbak in de buurt van hun huis om te controleren of Lara de recyclebare spullen had weggegooid. 'Daar was het. Een stoffige oude Petrus die leeg ligt bovenop alle bierflesjes. Mijn dochter geloofde me niet toen ik haar vertelde hoeveel het eigenlijk waard was. Toen huilde ze veel en vroeg of ik haar ooit kon vergeven', zei hij.

De heer Jones kocht de wijn per ongeluk terwijl hij haast had op kerstavond in 2004 en zei tegen een winkeleigenaar dat hij 'een fles van de bovenste plank' moest halen. Hij voegde eraan toe: 'Mijn vrouw, Silv, was woedend, maar ik legde het weg door erop te staan ​​dat het een wijnjaar was uit het geboortejaar van onze oudste dochter en dat we het bij een speciale gelegenheid met haar mochten drinken.'

Hij moest Sele, 21, het nieuws vertellen dat haar verjaardagswijn zonder haar was geopend.

 
Op zoek naar een nieuwe stek? Angelina Jolie wil uit de wine-bizz stappen en verkoopt haar domein

Angelina Jolie moet naar de rechtbank om een ​​van de laatste overblijfselen van haar huwelijk met Brad Pitt van zich af te schudden, inclusief de wijnmakerij die ze samen bezaten en die ze zo snel mogelijk wil beëindigen.

De actrice heeft zojuist documenten ingediend waarin ze een rechter vroeg om een ​​straatverbod voor de overdracht van hun vermogen op te heffen, dat automatisch werd ingevoerd toen hun echtscheidingspapieren van start gingen. De aanwinst waar ze vooral in geïnteresseerd is, is Nouvel, LLC, hun Franse wijnmakerij.

Het is een standaardding dat rechtbanken doen in gevallen als deze, maar nu zegt Angie dat ze de bevriezing onmiddellijk moet verwijderen, zodat ze haar deel van de bizz aan een derde partij kan verkopen ... een deal die blijkbaar op tafel ligt, maar de barrière moet worden verwijderd doorheen gaan.

Haar advocaten merken op dat ze hierover ook contact hebben opgenomen met het juridische team van Brad in de hoop de zaken op te lossen zonder een formele hoorzitting, maar ze zegt dat de advocaat van Brad zei dat hij contact met haar zou opnemen. Angelina zegt dat ze zich zorgen maakte over het verlies van de deal in de tussentijd, dus ging ze door en vroeg de rechter om tussenbeide te komen.

 

Nouvel lijkt de LLC te zijn die het kasteel/de wijngaard in de Provence begon te exploiteren die het voormalige stel in 2011 oppikte ... voor een gerapporteerde $ 60 miljoen of zo. Onduidelijk hoeveel het bedrijf nu waard is ... maar de drankbiz is booming.

 
NIEUWE PRODUCTEN
Enartis lanceert EasyTech (direct toevoegbare gisten en nutriënten)

Enartis is trots om de lancering aan te kondigen van een nieuwe selectie producten – Easytech – die eenvoudigere bereidingsmethoden biedt die de activiteiten van de wijnmakerij gemakkelijker maken, evenals de middelen die nodig zijn om producten adequaat te bereiden, inclusief apparatuur, energie, water en, belangrijker nog, personeel.

Easytech zal voor de oogst van 2021 twee gisten en twee inentingsvoedingsstoffen toevoegen:

    EnartisFerm WS en EnartisFerm Q ET (nieuw)

    Nutriferm Arom Plus en Nutriferm Ultra (nieuw)

De twee giststammen in het Easytech-portfolio zijn geselecteerd vanwege hun intrinsieke kenmerken en vanwege hun productieproces, waardoor ze geschikt zijn voor directe inoculatie, zonder dat rehydratatie nodig is om optimale fermentatieprestaties te garanderen.

Wil je meer weten: EasyTech-Range van Enartis

 
Monarch autonome elektrische tractor gedemonstreerd

Nee, het is niet makkelijk om in België een rendabele wijnbouwer te zijn. Ja, ons klimaat maakt het niet gemakkelijker met zijn schimmelvriendelijk karakter, late voorjaarsvorst, hagelbuien afgewisseld met zonnebrand en sinds kort nog overstromingsgevaar in gebieden bij rivieren… Maar de grootste vijand voor iedere rendabele wijnbouwer zijn taksen en loonkost. Voor een taksverlaging zijn we aangewezen op een IQ-stijging bij onze landleiders (dat wordt dus nog even wachten….) maar loonkostverlaging kan misschien… wie weet is dit een mogelijkheid?

 

Lodi-wijndruiventelers zagen op 9 juli een velddemonstratie van de Monarch autonome/bestuurder-optionele elektrische tractor bij Round Valley Ranches Clay Station Vineyard in de Lodi American Viticultural Area (AVA). De nieuwe tractortechnologie, ontworpen om milieu-, arbeids- en kostenbesparende voordelen voor wijngaardactiviteiten te bieden, heeft belangstelling gewekt door een voortdurende reeks velddemodagen die sinds 2020 in de wijngaarden van Californië worden gehouden.

Jonathan Wetmore en Aaron Shinn, partners van Round Valley Ranches, vroegen om de demo en organiseerden de velddag in een Cabernet Sauvignon-wijngaard in samenwerking met Monarch en de Lodi Winegrape Commission (LWC). De getoonde tractor was een "Beta 1" demo-eenheid die een OnTarget-veldspuit trok en bedient.

Douglas Kolker, hoofd groei van Monarch, legde de voordelen van de technologie van de tractor uit en verschafte bestel- en prijsinformatie. Hij zei dat hij als elektrische tractor de uitstoot en kosten van diesel elimineert, waardoor de ecologische voetafdruk van een boerderij wordt verkleind. "De tractor is optioneel voor de bestuurder, in staat om autonoom te werken, hij kan 24/7 worden gebruikt om arbeidskosten en overuren te besparen, en hij biedt betrouwbaarheid en verbetert de veiligheid van de bestuurder met minder tijd op het veld", zei Kolker.

De Monarch Tractor is in ontwikkeling sinds 2016. Het in Livermore gevestigde bedrijf werd opgericht in 2018. Het heeft als missie om landbouwpraktijken te verbeteren om schone, efficiënte en economisch haalbare oplossingen voor boeren mogelijk te maken. Het bedrijf begon dit jaar met de bouw van 15 eenheden voor zijn "Pilot Series" en zal in 2022 een grotere oplage van zijn eerste "Production Series" produceren. De eerste tractor uit de pilotserie werd dit jaar geleverd aan Wente Vineyards in Livermore op Earth Day, 22 april. Enkele van de wijngaarden die de tractor met succes heeft bewezen, zijn maaien, schijven, spuiten en gegevensverzameling.

Kolker zei dat de vraag naar de tractor tot nu toe de productie heeft overtroffen. Maar hij zei dat telers die een aanbetaling van $ 500 per tractor deden, in de rij zouden worden geplaatst voor levering wanneer de tractoren van de productielijn beschikbaar komen, en zouden worden vastgehouden aan de huidige prijzen. De huidige prijzen voor twee versies van één beschikbaar model zijn $ 58.000 voor een tweewielaangedreven eenheid en $ 68.000 voor een vierwielaangedreven eenheid. Telers in Californië kunnen mogelijk subsidie ​​aanvragen en verkrijgen om te helpen bij de aankoop via de programma's van de California Air Resources Board om de dieselemissies van landbouwvoertuigen en -apparatuur te verminderen.

 

Tractorspecificaties en bediening

De Monarch-tractor alleen al heeft een totaalgewicht van ongeveer 1800 kg. Het accupakket, dat zich voor in de tractor bevindt, weegt bijna de helft van het gewicht van de unit. Het is uitgerust met 12 camera's om visuele gegevens van 360 graden in te voeren om te programmeren voor autonome werking. De tractor wordt eerst handmatig over een gewenste route door de wijngaard gereden om route- en locatiegegevens te verzamelen. De gegevens worden verwerkt en de tractor kan vervolgens autonoom over dezelfde route worden bestuurd om specifieke functies uit te voeren op toekomstige ritten. De camera's, samen met extra aangesloten sensoren, kunnen worden gebruikt voor autonome gegevensverzameling om de wijnstokgroei, plaag- en ziektedruk te bewaken, ontbrekende wijnstokken vast te leggen en andere gewenste informatie te verkrijgen. Het datasysteem van de tractor kan elke dag meer dan 240 GB aan gewasgegevens verzamelen en analyseren. Het kan realtime aanpassingen doorvoeren en maakt gebruik van ‘machine learning’ om gegevens en veldgezondheid te analyseren. Alle gegevens worden veilig opgeslagen in de cloud.

De tractor werkt met een continu vermogen van 40 pk met een piek van 70 pk en levert een hydraulische stroom van 72 liter per minuut om aangekoppelde gereedschappen te bedienen met een hefvermogen van 1000 kg. Het kan met een topsnelheid van 40 km/h reizen, hoewel dat niet wordt aanbevolen voor algemene operaties. Het heeft een draaicirkel aan het einde van rijen van ongeveer 4m en kan in rijbreedtes tot ongeveer 2m werken, afhankelijk van de functie en de grootte van het bladerdak.

De tractor kan werken op een volle batterijlading tot maximaal ongeveer 12 uur, als hij alleen wordt gebruikt voor een taak zoals verkenning/gegevensverzameling. Afhankelijk van de bewerking, het terrein en het vermogen dat nodig is om aangekoppelde gereedschappen te bedienen, kan de tractor over het algemeen 4 tot 10 uur werken voordat de batterij moet worden opgeladen of vervangen. De oplaadtijd van de batterij met een Monarch-oplader is 4 tot 5 uur. De tractor geeft een waarschuwing op afstand wanneer de lading bijna leeg is en kan zelfstandig terugkeren naar de laadeenheid. Het bedrijf ontwerpt een batterijwisselwagen met kraan en uitschuifsysteem die één persoon in het veld kan bedienen. De batterij wordt geleverd met 10 jaar garantie.

Monarch Tractor ondersteunt het concept "Right to Repair". Monarch ranch-specialist Tim Rowe zei: "Alle onderdelen die op de tractor worden gebruikt, zijn kant-en-klare OEM-onderdelen (Original Equipment Manufacturer) uit de auto-, landbouw- en elektronica-industrie." Hij voegde eraan toe: "We willen dat je reparaties zelf kunt uitvoeren. Je kunt ook met een servicemedewerker in Livermore via de camera of online praten en zij kunnen je er doorheen leiden."

Meer informatie is beschikbaar op www.monarchtractor.com

 
Kunnen ondergrondse warmtewisselaars vorst in wijngaarden tegengaan?

Vitisphere (Fr)

 

“De wijnranken rond de kelderopeningen hebben vaak geen last van vorst. Zou dit kunnen komen door de gematigde lucht die permanent in de ondergrondse galerijen heerst, en zou het onze wijnstokken kunnen opwarmen bij vorst over grotere gebieden met een apparaat geïnspireerd op de ondergrondse warmtewisselaar? Deze technologie is beproefd en getest voor het verwarmen en koelen van huizen, maar tot nu toe heeft niemand zich erin verdiept voor de wijnbouw”. François Jamet, een wijnboer in Saint-Nicolas-de-Bourgueil, heeft aan het probleem gewerkt en legt uit hoe het volgens hem zou kunnen werken: "In Saint-Nicolas en in de hele regio zijn er veel wijnmakerijen, soms met verschillende niveaus van galerijen, waar de lucht het hele jaar door rond de 12°C is. Ventilatoren die zich bij de ingang van deze kelders bevinden en in scheidingswanden zijn ingebouwd, kunnen de gematigde luchtstromen concentreren en naar buiten duwen. De stromen zouden naar wijngaarden worden geleid met leidingen met een grote diameter”, beweert hij.

Jamet presenteerde zijn idee op sociale media en aan de wijnproducentenorganisatie Saint-Nicolas. “Ik wil discussies op gang brengen, iedereen mag erover nadenken. Vloeistofenergiespecialisten en studenten zouden de kwestie ter hand kunnen nemen en de haalbaarheid en voordelen ervan kunnen bestuderen, vooral in het geval van advectievorst, met een grote massa koude lucht. Gematigde lucht uit de kelders zou de koude lucht vervangen of ermee vermengen door te worden geroerd door windtorens”.

Volgens Jamet kan het idee alleen collectief worden uitgevoerd. “De financiering van de apparatuur moet worden gedeeld tussen de wijnboeren. Eigenaars van wijnhuizen moeten ook profiteren van het leveren van de gematigde lucht, een natuurlijke energiebron die niets kost om te produceren".

 
AWARDS
Decanter 2021

Ik ontving een mail van Olivia Mason met als hoofding van “Discover which wines won medals…”.
Het ging om de uitslag van 18de maar wel de meest omvangrijke editie die Decanter ooit heeft gedaan. Aanvankelijk een beetje lusteloos, was ik aan het grasduinen doorheen de ellenlange lijsten van wijnen maar dit sloeg onmiddellijk om toen ik ontdekte dat toch enkele Belgische wijnbouwers het aangedurfd hadden om hier hun flessen te tonen. Kijk hieronder maar eens!!!!

 

Entre-Deux-Monts met Wiscoutre Brut (2018) en Bacquaert Brut, Hoenshof met Cuvée Hoenshof (2018) en Château de Bousval met Gouttes d’O Chardonnay (2019) en Tout Cru Chardonnay (2019) behaalden Brons met respectievelijke scores van 89, 89, 87, 88 en 89.

Van harte proficiat met dit schitterende resultaat op een internationaal niveau.

 
Concour Mondial Bruxelles 2021

Nee, het is nog niet gedaan! Ook in dit concour hebben de Belgische wijnbouwers hun kunnen aan de wereld getoond

 

Een geweldige proficiat aan allen

 
MARKETING
Oudere drinkers verkiezen schroefdoppen boven kurken, vindt Wine Intelligence-studie

J. Lawrence / Drinksbusiness.com

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het eigenlijk millennials die de voorkeur geven aan flessen met kurken sluiting, waarbij 65-plussers aangetrokken worden tot schroefdoppen, heeft een nieuwe studie gevonden.

 

Volgens een onderzoek in opdracht van Wine Intelligence zijn oudere consumenten de meest enthousiaste gebruikers van wijnen met een schroefdop.

Lulie Halstead, een senior analist bij Wine Intelligence, vertelde dat de algemeen aanvaarde wijsheid dat jongere drinkers meer open staan ​​voor alternatieve sluitingen, in strijd was met de onderzoeksgegevens.  “We hebben een punt bereikt waarop bruikbaarheid en functionaliteit voor consumenten minstens zo belangrijk zijn als traditie; ons bewijs toont aan dat oudere consumenten nu de voorkeur geven aan flessen met schroefdop boven flessen met kurk, omdat ze heel gemakkelijk te openen zijn", aldus Halstead.   “Ons onderzoek geeft aan dat de acceptatie van schroefdop onder drinkers ouder dan 65 jaar wijdverbreid is. Volgens ons onderzoek geeft echter een groter percentage van de consumenten van begin twintig de voorkeur aan kurk.

 “Gen Z associeert kurk met hogere kwaliteit en beschouwt wijnen met een schroefdop als minder prestigieus. Millennial-respondenten hebben ook een voorkeur getoond voor natuurkurk boven alternatieven zoals plastic stoppen.”  Meer dan de helft (51%) van alle respondenten van 65 jaar en ouder gaf in de Vinitrac-enquête van Wine Intelligence aan dat ze flessen met schroefdop "ok vonden".  Daarentegen sprak 18% van de respondenten in de leeftijd van 18-24 jaar een hekel aan schroefdoppen, vergeleken met slechts 4% van de 65-plussers.

Halstead voegde toe dat de houding ten opzichte van verschillende flessluitsystemen ook aanzienlijk varieerde, afhankelijk van de verschillende markten over de hele wereld.

"De gegevens van Wine Intelligence over de Amerikaanse markt suggereren dat veel oudere Amerikanen terughoudend zijn om wijnen te kopen die niet onder kurk zijn verzegeld", meldde ze. "Dit zet hen op gespannen voet met hun Euro-tegenhangers."

Carlos de Jesus van Amorim gaf vanmorgen commentaar op de bevindingen en vertelde dat het "goed nieuws" was voor natuurlijke kurk, eraan toevoegend dat de voorkeur voor het sluitingstype onder "zo'n gewild cohort als de Gen Z opent een hele reeks nieuwe mogelijkheden”.

Hij voegde eraan toe: "We kijken ernaar uit om de jongere consumenten verder te betrekken bij hoe hun voorkeur voor de enige echt 100% duurzame, 100% hernieuwbare en 100% recyclebare wijnsluiting een meetbare, aantoonbare positieve impact heeft op zowel het milieu als de wijn. ”

 
OIV-NEWS
Een nieuwe R&D-strategie: OIV werkt samen met toonaangevende producenten voor onderzoek

L. Riley

De International Organization of Vine and Wine (OIV) werkt samen met toonaangevende wijnbedrijven voor R&D-doeleinden.

Als nieuwe manier van samenwerken voor de OIV is een consortium van vijf wijnbedrijven opgericht om het R&D-werk van de organisatie te promoten en te ondersteunen.  Deelnemende bedrijven zijn Concha y Toro, Moët Hennessy, Sogrape, Familia Torres en Yalumba Family Winemakers.

Gelanceerd met als doel bij te dragen aan het promoten en ondersteunen van de technische en wetenschappelijke verspreiding van de OIV, zei de organisatie dat het consortium een ​​"vruchtbare dialoog zou bevorderen met belangrijke bedrijven in de wijnbouwsector om onderzoeks- en kennisoverdrachtsinspanningen te wederzijds te delen".  Om de weg te effenen, gaan de bedrijven in het consortium met elkaar in gesprek om onderzoeksgebieden te identificeren die consensueel worden erkend als prioriteiten voor de druiven- en wijnsector, aldus de OIV.

 

In de follow-up, en in het kader van OIV-subsidies, zei de OIV dat het consortium: onderwerpen voor onderzoek subsidies zou voorstellen; adviseren tijdens het selectieproces; indien van toepassing, subsidieontvangers ontvangen en gezamenlijke communicatieacties ontwikkelen.  Sommige van de geplande gebieden die in aanmerking komen voor subsidies voor 2021-22 zullen de belangrijkste wetenschappelijke gebieden van de verschillende OIV-commissies en subcommissies bestrijken en zullen op hun beurt beantwoorden aan de doelstellingen van het Strategisch Plan van de OIV voor de periode 2020-24, voegde de OIV eraan toe.

 
OIV kiest nieuwe president

De International Organization of Vine and Wine (OIV) heeft Luigi Moio gekozen tot nieuwe president

 

De Italiaanse Moio, hoogleraar oenologie aan de Universiteit van Napels en directeur van de afdeling Vine and Wine Science van dezelfde universiteit, neemt nu een mandaat van drie jaar op zich. Hij volgt de Braziliaanse Regina Vanderlinde op.

Moio is al meer dan 25 jaar betrokken bij de zintuiglijke, biochemische en technologische aspecten van het aroma van wijn en is de auteur van ongeveer 250 wetenschappelijke publicaties.

Sinds 1998 is hij wetenschappelijk expert voor het Italiaanse Ministerie van Landbouwbeleid. Van 2009 tot 2014 was hij voorzitter van de Technology Expert Group van de OIV en van 2015 tot 2018 van de Oenology Commission.

Moio, die op 12 juli  op ​​de algemene vergadering van de OIV tot voorzitter werd gekozen, was de tweede vicevoorzitter van de OIV.

 
BOEK
Wine Wars (Eng)

‘Wine Wars’van Mike Veseth (ook wel de ‘Wine Economist’ genoemd) en Benjamin Lewins geweldige ‘In Search of Pinot Noir’ zijn uitgeroepen tot wijnboeken van het jaar 2011 door Paul O'Doherty, de boekrecensent van JancisRobinson.com. Wine Wars heeft ook een Best American Wine Book-prijs ontvangen van Gourmand International en ontving de zilveren medaille in de categorie Best Business and Economics Book 2011 van ForeWords Reviews.

Inhoud:

Prelude: Grape Expectations?
1. A Tale of Two Glasses
2. Old Bottles, New Wine

Flight One: Globalization: Blessing or Curse?
3. The DaVino Code
4. Missionaries, Migrants and Market Reforms
5. The Masters of Wine
6. Curse of the Blue Nun
7. America’s Hangover

Globalization Tasting

Flight Two: The Miracle of Two Buck Chuck
8. Martians versus Wagnerians
9. They Always Buy the Ten Cent Wine
10. Everyone’s a Critic
11. The McWine Conspiracy
12. The Future of Wine in Three Bottles

Two Buck Chuck Tasting

Flight Three: Revenge of the Terroirists
13. Mondovino and the Revenge of the Terroirists
14. The War on Terroir
15. The China Syndrome
16. The Best of Wines or the Worst of Wines?

Te koop via Bol.com aan 22.99€

 
AGENDA
Ensenada Mexico organiseert van 31 oktober tot 4 november 2022 het 43e World Congress of Vine and Wine

Ensenada Mexico zal van 31 oktober tot 4 november 2022 het 43e World Congress of Vine and Wine organiseren, de eerste bijeenkomst van dit type voor de OIV sinds 2019.

Mexico werd voor het eerst toegelaten tot de OIV in 1980, organiseerde toen een congres in Tijuana, maar had zijn lidmaatschap laten vervallen. In 2018 begon Mexico met het proces voor heropname, wat leidde tot deze aankondiging op de 19e algemene vergadering van de OIV. Er is een organisatiecomité in oprichting met vertegenwoordigers van verschillende staats- en federale overheidsinstanties van Baja California, de nationale druiven- en wijnorganisatie Consejo Mexicano Vitivinicola (CMV) en het marketingorgaan van de staat, Provino, dat als lokale gastheer fungeert.

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online