Wijnbouwer.be
2021 - September

Beste wijnbouw(st)er,

Gelukkig is september nog min of meer een normale maand geworden. We zullen maar dankbaar zijn met het beetje zon dat we mochten krijgen. De druiven rijpen langzaam, erg langzaam zelfs omwille van de verarmde bladstand.
Als het een troost mag zijn, in onze buurlanden is het niet beter. Ik ben medio augustus een pneumatische wijnpers gaan ophalen in Italië. In de heenrit reden we doorheen Frankrijk en op de terugrit langs Duitsland. Overal – Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië – zagen de wijngaarden er verschrikkelijk uit. In Italië heb ik diverse wijngaarden gezien waar de eigenaar het gewoon heeft opgegeven en er dit jaar niets maar aan wil doen… Ook in de pers wordt me dat bevestigd: Vitisphere meldt 29% minder opbrengst in Frankrijk en ‘Drinks Business’ meldt zelfs een terugval van 60% in Champagne voor 2021.

In België zijn we natuurlijk wel een beetje vertrouwd met het gevecht tegen de schimmels en daarom denk ik dat we iets beter gewapend waren tegen dit desastreuze natte jaar

 
VARIA
Frans familielid Cointreau verkoopt historisch wijndomein in de buurt van Stellenbosch

Bron: C. Smith/Fin24 – Financials & Economics

 

Foto:   Het historische wijndomein Morgenhof, op slechts drie kilometer buiten Stellenbosch, op de hellingen van de Simonsberg, werd op 25 augustus geveild

 

De geschiedenis van de boerderij gaat meer dan 330 jaar terug. In 1993 kocht de huidige eigenaar, Anne Cointreau, het landgoed van 213 hectare. Ze is een lid van de beroemde Cointreau-familie uit de Cognac-streek van Frankrijk. Op meer dan 70 hectare van de boerderij zijn wijngaarden aangeplant.

De restauraties en upgrades die door Cointreau zijn uitgevoerd, omvatten de bouw van een ondergrondse rijpingskelder die plaats biedt aan maximaal 2 000 Franse eiken wijnvaten. Het landgoed kan zijn wijngeschiedenis terugvoeren tot de Franse Hugenoten. Het is gelegen langs een populaire wijntoeristische route en biedt verschillende horecamogelijkheden.

Tot de gebouwen op de boerderij behoren een historisch herenhuis, een tweede woning, een wijnproefkamer, restaurant, bistro, kapel (populair voor bruiloften) en feestzaal.

"De veiling omvat alles - slot, voorraad en vat. Het wordt verkocht als een continuïteit met handelsmerken en contracten", zegt Joff van Reenen, directeur van de High Street Auction Company.

 

 Morgenhof wijnproef-area

"De eigenaresse zegt haar zaken af ​​te ronden om te gaan genieten van haar gouden jaren met haar kleinkinderen in Frankrijk."

Bovendien omvatten de eigendomsstructuren van de onderneming aandelen in een internationale entiteit die in een belastingparadijs is gevestigd. De juridische structuur biedt goedgekeurde deviezenvoordelen van de SA Reserve Bank, evenals door de SA Revenue Service beoordeelde prikkels voor belastingverlies.

 

Morgenhof onderaardse vatenkelder

"Het is uiterst zeldzaam dat een historisch landgoed als Morgenhof wordt geveild. Ik zou het zelfs een kans van je leven willen noemen", zegt Van Reenen.

 

Er is een niet nader genoemde minimumprijs en er is al interesse getoond vanuit Europa en de VS.

Helaas, is het domein reeds van de hand gegaan. Klik hier om te zien wat je gemist hebt

 
Goed om weten: wees nooit de tweede goedkoopste wijn op de kaart!

https://www.youtube.com/watch?v=mlg3H1StHpQ&ab_channel=CollegeHumor

 

Imago is voor ons wijnbouwers met – vergeleken met onze collega’s uit de omringende landen – lage afzetvolumes erg belangrijk.  Niemand wil dat zijn wijnen omschreven worden als ‘nog net goed genoeg’, ‘basic’ of ‘budget-wijn’. Een beetje chauvinisme en trots op onze producten is zeker niet misplaatst. 
Maar wie zijn wijnen levert aan een restaurant (of zelfs bistro) kan maar beter aandachtig zijn over de positie die product op de wijnkaart inneemt.  Staat je wijn er te boek als ‘de op één na goedkoopste’ dan krijgt het bij veel wijnliefhebbers automatisch het label van ‘afzetter’ (of ‘rip-off’ (Eng) of ‘vol’ (Fr)).  Met de euforie van een deal met de sommelier van het restaurant nog in het hoofd, vergeten we vaak dit aspect mee te nemen.  De reputatie van de ‘op-één-na-goedkoopste-wijn’ is tegelijk een mythe en een vermoeden. Reden genoeg om een Engels wijnmagazine te verleiden om het uit te testen.

 

Van 249 restaurants werden de wijnkaarten verzameld en van de 6335 wijnen die erop vermeld stonden werd informatie ingewonnen, tegelijk met extra informatie zoals de prijs van een menu, naam, omschrijving… Deze wijnen werden door de database van Wine-searcher gehaald om de goedkoopste aankoopwaarde terug te vinden. 
De gemiddelde prijstoeslag (100 x marge / goedkoopste aankoopprijs) die de restaurants hanteerde was 303% en dit was zowel voor rood als voor witte wijn.

Vervolgens werd berekend of op de ‘op-één-na-goedkoopste-wijn’ een hogere winstmarge werd berekend (wat volgens sommige kranten werd beweerd) maar dat bleek niet het geval te zijn.

Het meeste werd in de restaurants verdient met de nummers 3,4 en 5.

 

De achterliggende reden voor deze 3 posities is simpelweg omdat deze wijnen het meest gedronken worden. Zowel de goedkopere wijnen lager op de kaart als de topwijnen helemaal bovenaan worden vrij stelselmatig overgeslagen.
Uit dezelfde studie bleek ook dat een glas wijn bestellen niet absurd veel duurder was dan een fles. In’t algemeen was een flink glas van 25cc slechts 7% duurder in verhouding tot een fles.

De grafiek toont wel dat onze sommeliers toch wel betrekkelijk eerlijk omspringen met de wijnprijzen en ook dat in de restaurants het meest wordt verdiend aan de middenklasse wijnen. De reputatie van de ‘op-één-na-goedkoopste-wijn’ is dus een mythe, helaas wel een hardnekkige mythe.
Voor ons wijnbouwers leert het ons, dat we de meeste omzet bij een restaurant kunnen bereiken door een goede middenklasse wijn af te leveren, eerder dan een matige of een top-wijn.

 
Arbeiders Moët gaan staken

Bron: O. Styles/Wine-searcher


Enkele honderden arbeiders gingen op woensdag in staking op het hoofdkantoor van Moët & Chandon in Epernay, Frankrijk, en eisten de zogenaamde "Macron-bonus", die LVMH naar verluidt weigerde uit te betalen aan het personeel.

 

De bonus, genoemd naar de Franse premier die deze instelde naar aanleiding van de protesten van de 'gilets jaunes' eind 2018, is een belastingvrije jaarlijkse bonus van € 1000 die door bedrijven wordt betaald aan werknemers van wie het loon minder dan drie keer het minimumloon. Eerder dit jaar kondigde de Franse regering de verlenging aan, maar de lokale vakbondsvertegenwoordiger Alexandre Rigaud van de CGT (General Worker's Union) vertelde persbureau AFP, LVMH en Moët & Chandon weigeren.

 "Het management van Moët et Chandon en LVMH willen de Macron-bonus dit jaar niet betalen en de werknemers begrijpen niet dat het management met de winst van LVMH, de persoonlijke waarde van de heer [Bernard] Arnault en de omzet van Moët & Chandon niet wil het betalen als onderdeel van een eerlijke verdeling van de winsten met loontrekkend personeel", zei Rigaud, die zei dat LVMH-werknemers de bonus in de twee voorgaande jaren hadden ontvangen.

Bernard Arnault, die aan het hoofd staat van de LVMH-groep, werd dit jaar de rijkste persoon ter wereld en is naar schatting 186 miljard dollar waard. Volgens Rigaud bleken 250-300 LVMH-medewerkers te staken.

 
NIEUWE PRODUCTEN & TECHNIEKEN
Voor deze vaten wijn is het "merroir" ... niet "terroir"

Bron: J. Laurenson/Markets

Een wijnmaker in het zuidwesten van Frankrijk heeft een nieuw proces uitgevonden en gepatenteerd waarbij wijnvaten onder water worden gedompeld.

In het Franse Baskenland, in de baai bij Saint-Jean-de-Luz, wijst onderzeese wijnmaker Emmanuel Poirmeur naar iets onder water dat eruitziet als grote witte boeien.

 

"We hebben nu bijna 50 vaten", zei hij.

Ze zijn gerangschikt in nette lijnen 15 meter naar beneden. Duikers verankeren ze aan de zeebodem om de wijn onder zeer ongebruikelijke omstandigheden te laten fermenteren.

 

"Ze hebben een constante druk en beweging en stabiliteit van temperatuur, dus ze bewegen met de oceaan mee en daardoor zijn hun metabolisme, hun gewoonten, heel anders, dus ze creëren vreemde aroma's, oceaanaroma's", zei hij, terwijl hij het proces beschreef.

Later, op het land, hevelt hij een paar glazen troebel wit over. De smaak is verrassend: zeer sterk, citroenachtig."Zoals wanneer je citrus ruikt," zei hij. “Het past heel goed bij onze gastronomie, zeevruchten en vis.”

De rosés, witte en rode wijnen zijn allemaal licht bruisend en vaak is de smaak van fruit zo sterk dat je het zou kunnen aanzien voor vruchtensap in plaats van wijn.

In de Nicolas-wijnwinkel in de nabijgelegen badplaats Biarritz, verkoopt Egiategia - de onderzeese wijn van Poirmeur - voor iets minder dan $ 50 per fles voor de pure onderwaterversie en 15€ voor een land-zee-melange.

Manager Denis Bajolle zei dat het een van zijn bestverkopende producten is.

"In juli en augustus is het onze bestverkochte wijn", zei hij in het Frans. "Mensen willen proberen, willen zien, deze wijn die in het water is gerijpt."

Poirmeur zei dat hij 200.000 flessen per jaar verkoopt - een stijging van 10.000 in slechts vijf jaar. Maar hij verkoopt ook het recht om zijn proces te gebruiken. Binnenkort wordt er ook onderwaterwijn gemaakt in Spanje en Parijs.

Nog meer zien: LINK

Contact:              Egiategia, chemin des Blocs,
zone portuaire de Socoa, Ciboure, Côte basque (FR)
bezoek alleen na reservatie: tel +33 05 59 54 92 27.
internet:              https://www.egiategia.fr
Facebook:          
https://www.facebook.com/egiategia

 
Snelle methode om te testen op Brettanomyces bruxellensis

In Australië in het AWRI heeft enkele jaren geleden men een nieuwe methode geperfectioneerd om op een snellere manier Brettanomices bruxellensis op te sporen.  De klassieke methode werkt via het ‘platen’ of enten van wijn op een voedingsbodem waarna een kweekperiode volgt om dan onder de microscoop de bepaling te doen. Een procedure die enige tijd in beslag neemt.

 

Foto wikipedia

De nieuwe methode versnelt de procedure tot 1 à 2 dagen en wordt nu als service aangeboden aan de Australische wijnbouwers.
De methode maakt gebruik van de polymeraseketen op reactie (PCR) gebaseerde Veriflow™-technologie en richt zich specifiek op B. bruxellensis-DNA.
De techniek wordt ook gedistribueerd worden naar buitenlandse labo’s. Indien je een probleem hebt met deze wilde gist in de kelder, kan je je vertrouwde analyse-labo contacteren en vragen of ze deze techniek reeds in huis hebben. Tijd is een belangrijke factor bij zo’n infectie.

Meer op : LINK

 
Pellenc lanceert zijn online monitoringplatform van wijngaard tot kelder

Bron: V. Gobert/La Vigne

De fabrikant van de 'full liner' zet Pellenc Connect op de rails. Alle gegevens van de machines in de groep kunnen worden teruggekoppeld naar dit platform om prestatie- en krachtkaarten te maken, enz.

Zie het allemaal binnen handbereik. Dit is de belofte van Pellenc met zijn verbonden platform dat kan worden bekeken op smartphones, tablets en pc's. Met de naam Pellenc Connect, zal het toegankelijk zijn vanaf de oogst van 2022.. Alle gegevens van dragers en keldermachines zijn daar te vinden. Het zal zelfs een echte OAD zijn die opbrengstkaarten, groeikaarten, tot dringende curven zal integreren.

Wie opbrengstkaarten zegt, zegt nieuwe sensoren. Pellenc verhoogt niet alleen de capaciteit van zijn trechters, maar brengt bovendien 4 loadcellen per bak aan. De volumes bereiken 2.000 liter op de XL- en 1.600 l op de L-modellen. Om dit te bereiken, werd hun vorm in 3 dimensies gewijzigd.

 

Pellenc maakt van de gelegenheid gebruik om de loadcellen te huisvesten die nuttig zijn voor dynamisch wegen: de maximale fout in gewicht die door de fabrikant wordt opgegeven, is slechts 3% op een vlakke ondergrond in statische en 5% in dynamische situaties. Het is mogelijk om realtime de massa te volgen die op tijdstip t in de vergaarbakken aanwezig is, de hoeveelheid die nog moet worden geoogst in relatie tot een bepaald quotum, evenals de reeds geoogste hoeveelheid en de gemiddelde opbrengst per hectare. Opbrengstkaarten kunnen automatisch worden gegenereerd en geüpload naar het Pellenc Connect-platform.

groeikrachtkaarten van de pre-cutter

Naast opbrengstkaarten kunnen groeikaarten worden toegevoegd. Ze worden verkregen dankzij de infraroodsensor die nuttig is voor het openen en sluiten van de TLVP-voorsnoeier wanneer de stokken passeren. Pellenc past het aan zodat het ook het aantal en de diameter van de wijnstokken meet. Kaarten worden vervolgens op het perceel gegenereerd en geüpload naar het platform in de cloud. Het is dan mogelijk om de opbrengst- en groeikrachtkaarten van hetzelfde perceel te vergelijken. Het platform wordt dan een echte Decision Support Tool (OAD). Het geeft nuttige informatie om de wijngaard beter te beheren: bemesting, irrigatie, bodemanalyses, enz.

Naast het agronomische aspect, zullen de dozen in de cabine die de gegevens van de vervoerders (motor, hydrauliek, transmissie, enz.) en hun GPS-positie via GSM verzenden, directe monitoring van de vloot mogelijk maken. Het doel is de werkorganisatie te verbeteren, maar ook de hulpverlening te optimaliseren. Distributeurs hebben toegang tot bedrijfsparameters en foutcodes en kunnen zeer snel op afstand communiceren. Scherm delen is zelfs mogelijk! Als laatste redmiddel en voor statistische doeleinden om haar producten te verbeteren, heeft de fabriek ook deze toegang.

 

Verbonden kelder

Pellenc beheert een groot deel van de productketen en integreert op zijn platform tot oenologische gegevens (koude productie, tankregeling, persen). Dit is te danken aan de Pera-machines. Het doel is om de doorstroming tijdens de oogst beter te beheersen en het wijnbereidingsproces fijner en met meer communicatie te beheersen. Tanktemperaturen en perscurves worden direct op het scherm geanalyseerd, waar u ook bent.

 
TEELTTECHNIEK
's Werelds eerste biologische behandeling tegen Pierce Disease

Bron: L. Allens/FarmPress

 

Een wijnstok wordt ingeënt. Een groep Texas A&M-onderzoekers heeft een bacteriofaagbehandeling ontwikkeld die van belang is voor en invloed heeft op de druiventeeltgemeenschap als 's werelds eerste biologische behandeling voor de ziekte van Pierce bij wijnstokken.

Microbioloog Carlos Gonzalez noemt het 'een hervonden technologie'.

Fagen - de vijand van gevaarlijke ziekteverwekkers - zijn het grootste wapen van de natuur in de strijd tegen schadelijke bacteriën, werken stil en ongezien, en worden in het algemeen als vanzelfsprekend beschouwd.

Nu heeft een groep Texas A&M-onderzoekers een bacteriofaagbehandeling ontwikkeld die een impact heeft als 's werelds eerste biologische behandeling voor de ziekte van Pierce bij wijnstokken.

Hoofdonderzoeker, microbioloog Carlos Gonzalez noemt het "een opnieuw gevonden technologie", en legt uit: "Bacteriële fagen bestaan ​​al heel lang en worden gebruikt in antibiotica voor de behandeling van menselijke ziekten. Ze werden pas in het tijdperk van de genetica in de landbouw gebruikt en zelfs toen verbood de economie het gebruik ervan omdat het moeilijk is om een ​​​​bacteriële faag te patenteren.

"Terwijl we in de menselijke wereld te veel antimicrobiële middelen hebben gebruikt en nu problemen hebben omdat bacteriën er resistent tegen worden, in termen van planten, is het verwant aan een ‘shotgun’-effect dat alle bacteriën doodt - en sommige vormen van bacteriën zijn gunstig in de planten wereld. Sommige huidige producten die worden gebruikt om vectoren van insecten te bestrijden die ziekten verspreiden, kunnen onverwachte schadelijke effecten hebben op nuttige insecten die niet tot de doelsoorten behoren, zoals honingbijen”, zegt Gonzalez.

"In het geval van de ziekte van Pierce wordt de betrokken bacterie gevectoriseerd door een insect, de ‘glass winged sharpshooter’ met glazige vleugels die zich voedt met plantenweefsels en het riet, dus het is een effectieve vector die soms kan worden bestreden met systemische pesticiden.

"Maar onze onderzoeksresultaten resulteerden in een injecteerbare biologische remedie die de plant van binnenuit geneest in plaats van als een oppervlaktetoepassing. Zoals met elke biologische, als je vertrouwt op pesticiden die niet systemisch zijn en het regent, zal het niet veel goeds doen, "zei hij. "We hebben een bacteriofaagbehandeling ontwikkeld die de plant van binnenuit geneest in plaats van een chemische stof die insecten doodt die de ziekteverwekker overdragen."

De bacteriofaagtherapie, een precisiebehandeling van bacteriële infecties waarbij virussen worden gebruikt die alleen de bacterie zelf infecteren en doden, is gebruikt in testwijngaarden in Noord-Californië en heeft na twee seizoenen naar verluidt de omvang van de ziekte van Pierce in wijngaarden onder hoge ziektedruk verminderd met bijna 60%.

 
Nieuwe prototype-app geeft voedingsstatus van wijnstokken weer

Bron: RD&A-News

Een team van wijnbouwers, plantenfysiologen en machine learning-specialisten heeft een prototype smartphone-app ontwikkeld die voedingsstoornissen in wijnstokken diagnosticeert. Ze hopen dat de app op een dag telers een 'one-stop-shop' zal bieden om plagen, ziekten, abiotische stress en herbicideschade op te sporen.

 

Onderzoeksteamleider Dr. Suzy Rogiers, hoofdonderzoeker Plantenfysiologie bij het NSW Department of Primary Industries, zei dat symptomen voor voedingsstoornissen bij wijnstokken bijzonder verwarrend kunnen zijn omdat er niet veel nauwkeurige afbeeldingen van hen in de literatuur of veldhandleidingen waren.

"En wat er is, vertoont geen symptoomprogressie of cultivarverschillen", zei ze.

Ze zei dat de sectorbrede kwestie het team, bestaande uit wijnbouwers, plantenfysiologen en machine learning-specialisten van het National Wine and Grape Industry Centre en School of Computing and Mathematics van Charles Sturt University, New South Wales, ertoe aanzette om met een technische oplossing te komen  die moet de telers moet helpen om te gaan met deze symptoomverwarring.

 

"De voeding van wijnstokken is een zeer aanzienlijke kostenpost voor het beheer van een wijngaard, en als er niet correct mee wordt omgegaan, zullen de opbrengst en kwaliteit eronder lijden. Dus ongeacht de teeltregio of klimaatzone, is het belangrijk om aan de voedingsbehoeften van wijnstokken te voldoen."

Als onderdeel van het project kweekte het onderzoeksteam Chardonnay- en Shiraz-wijnstokken onder verschillende voedingsregimes om verschillende symptomen te veroorzaken. Vervolgens maakten ze honderden foto's van de symptomen.

"Deze beelden werden vervolgens verwerkt door middel van machine learning en de voedingswaarde van de bladeren werd geverifieerd door middel van laboratoriumanalyse."

Suzy zei dat de vooruitgang van beeldverwerking en machinaal leren het mogelijk had gemaakt om snelle hulpmiddelen te ontwikkelen om voedingsstoornissen van wijnstokken te beoordelen met behulp van visuele symptomen.

"Een door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven smartphone-app geeft telers een nauwkeurige, onmiddellijke en betaalbare diagnose van de oorzaak van verschillende wijnstokaandoeningen."

 

Suzy zei dat de feedback van de industrie over de prototype-app tot nu toe positief was en dat de app momenteel gericht is op slechts een paar aandoeningen, maar het team onderzoekt commercialiseringspartners.

"Zodra we een commerciële partner hebben, kunnen we ons verder ontwikkelen met meer aandoeningen, zodat het iets heel nuttigs wordt voor de Australische wijnsector", zei ze.

 
MARKETING
De ‘palate quiz’

Jullie hebben misschien ook al gemerkt dat er weer een nieuwe hype doorheen het wereldje waait van de wijn-enthousiastelingen: de ‘palate quiz’.  Het is een – meestal digitale – quiz of vragenlijst die bedoeld is om je te matchen met je meest geliefde wijnen.  Momenteel doen een hele hoop online questionaires en smartphone-app’s de ronde die jou bestoken met vragen en voorkeuren om vervolgens je te vertellen wat je moet aankopen om van je wijn te kunnen genieten.

Zo’n vragenlijst die je vraagt ​​of je je koffie zwart of met room drinkt, neigt naar pure chocolade of melkchocolade, enzovoort, zoals een manier om te voorspellen of je Merlot of Sauvignon Blanc wilt drinken. Deze sorteermechanismen zijn een populair hulpmiddel geworden op het gebied van wijn-e-commerce, voornamelijk gericht op beginners. Ze zijn een leuk idee: een niet-intimiderende manier om mensen te helpen erachter te komen van welke wijnen ze kunnen genieten.

 Ik wou dat ze echt werkten.

 

Palate-quizzen lijken gebaseerd op het idee dat iedereen een ideale smaak heeft waarnaar ze op zoek zijn - dat ik, een drinker van bittere zwarte koffie en eter van scherpe donkere chocolade, bitter smakende wijnen zal willen drinken. Maar dat komt gewoon niet overeen met hoe ik of iemand anders die ik ken eet of drinkt. We zijn allemaal inconsequent, houden van zoet voedsel en verachten anderen; sommigen van ons zijn nogal omnivoren, met een eetlust voor alles. Iemand smeert misschien graag boter op een stuk toast, maar houdt niet van een boterachtige, geroosterde Chardonnay.

Wijnclubs als Winc en Bright Cellars onderwerpen klanten/leden al jaren aan smaakquizzen. Nu heeft een Californische startup genaamd Tastry een technologie gelanceerd die belooft geavanceerder te zijn, met behulp van kunstmatige intelligentie om de smaakmatrix van een wijn in kaart te brengen en die af te stemmen op het gehemelte van een persoon.

"Ik had de hypothese dat je het menselijke gehemelte kon begrijpen door een nieuwe technologie te ontwikkelen die niet is ontworpen om te kijken naar de kwaliteit van de wijn, maar om te begrijpen hoe consumenten de wijn ervaren", vertelde Tastry CEO Katerina Axelsson me tijdens een telefoongesprek. eerder deze zomer.

Haar bedrijf analyseert individuele wijnen tot op moleculair niveau en vergelijkt ze vervolgens met andere wijnen in haar database. Deze datagestuurde benadering zou in theorie de fouten van de

 

Wanneer je Tastry's smaakquiz doet - beschikbaar in de app BottleBird - voorspelt het systeem welke wijnen goed bij jouw smaak passen. Die aanbevelingen zijn "80-93% nauwkeurig", zei Axelsson, wat betekent dat mensen meestal zeggen dat ze de wijnsuggesties echt leuk vinden. Naarmate een persoon de app blijft gebruiken en meer datapunten biedt, zei ze, neemt die nauwkeurigheid toe.

Ik heb zo’n app gedownload en de enquête ingevuld. Het presenteerde me een reeks smaken en aroma's en vroeg of ik pro, neutraal of anti was. Ik antwoordde eerlijk (ik ben pro-zwarte olijf, neutraal-zure snoep, anti ten opzichte van de geur van sigarentabak) en wachtte gretig terwijl de app mijn resultaten berekende.

 

De eerste wijn (helaas overwegend wijnen uit de VS maar dit is logisch gezien de herkomst van de app) die op de lijst stond, die voor 99% overeenkwam met mijn smaakpapillen, was onmiddellijk een wijn die ik NOOIT zou willen kopen.

Ik ben wel te vinden voor het concept van een smaakquiz - het voelt leuk en maakt wijn misschien toegankelijker voor nieuwkomers en het kan een leuk tijdverdrijf zijn om eens samen met je wijnvrienden te doen. Maar gelukkig is smaak toch nog iets te complex om er waarde aan te hechten.

Zin om zo eens iets te proberen :

                https://www.goodpairdays.com/quiz/

                https://intovino.com/quiz/what-is-your-wine-palate/

                https://vinepair.com/discover-your-wine-palate/

 
Grüner Veltliner steekt Chardonnay voorbij dit jaar

Bron: P. Vigna/Food&Dining

Qua herkenning of verkoopvolume is het nog lang geen Chardonnay.

 

Maar Grüner Veltliner heeft zijn eigen niche gebouwd in het midden van de Atlantische Oceaan, met een handvol wijnmakerijen die erin uitblinken en anderen die dat succes zien en het proberen.

De belangrijkste witte wijnsoort van Oostenrijk was 30 jaar geleden nauwelijks internationaal bekend, maar dat is drastisch veranderd. De invloedrijke wijncritica Jancis Robinson merkt op dat "tegenwoordig geen zichzelf respecterende wijnkaart van restaurants, of het nu in New York of Hong Kong is, het zich kan veroorloven om tenminste één voorbeeld hiervan te missen."

De groei kan worden toegeschreven aan het successen zoals bij Galen Glen Winery in Andreas, Schuylkill County, waar in 2003 de tweede aanplant van de wijnstok in het land plaatsvond. Beginnend met 450 wijnstokken, beslaat de druif nu 3,5 hectare van het heuvelachtige terrein dat een van de beste wijnmakerijen van de regio, en de wijn heeft niet alleen de nationale erkenning van Galen Glen gewonnen, maar ook internationale onderscheidingen.

"Ik denk dat wat gasten interesseert in onze Gruner is dat het een verhaal heeft", zei wijnmaker Sarah Troxell, die samen met haar echtgenoot Galen Glen oprichtte. Hun dochter Erin bracht onlangs haar oenologie en wijnbouwachtergrond in de mix. "Het is vrij eenvoudig, deels gericht op eten en deels op relatie. En het verhaal resoneert omdat het parallel loopt met iets in hun eigen leven. Wie heeft zijn partner/echtgenoot niet gevraagd om zomaar een kans voor hen te wagen?

Gelijkaardige verhalen worden opgetekend door Mont Salem VIneyards, Bellview Winery, Galer Estate, Fero Vineyards, Stony Run Winery en vele anderen.

Diverse pepinieres uit de VS bevestigen de ‘booming’ vraag naar Grüner Veltliner die in enkele gevallen de aantallen van Chardonnay overtreft.

 
AGENDA
Wine & Spirits Show 2021 – Londen

Gaat door op 15,16 en 17 oktober in de Old Town Hall in Chelsea.

Meer op : LINK

 
CapeWine 2022 – Zuid-Afrika

De driejaarlijkse CapeWine show gaat volgende jaar opnieuw door van 5 tot 7 oktober (na dus een jaar te zijn uitgesteld). Het hele event wordt georganiseert rond het thema ‘sustainability 360’.

https://www.capewine2022.com/

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online