Wijnbouwer.be
2021 - Oktober

Beste wijnbouw(st)er,

Bij iedereen zal ondertussen de oogst wel achter de rug zijn. Hopelijk staan er nu veel vaten rustig te pruttelen. Ik weet niet hoe het bij jullie verliep maar ik was toch verbaasd dat mijn opbrengst nauwelijks minder was dan gewoonlijk. Chardonnay was zelfs – ondanks alle valse meeldauw-aanvallen – hetzelfde als vorig jaar. De suikers waren ietsje minder en de zuren ietsje hoger maar niets wat niet kan bijgestuurd worden.

Op naar het nieuws…

 
VARIA
Partnerschap maakt genoom-zoekmachine mogelijk op 7.000 wijnstoksoorten

"Uiteindelijk zullen we de meest gedetailleerde genotypische dataset voor druiven hebben die ooit is gemaakt", zegt Moira Sheehan, projectdirecteur van Breeding Insight.
(Foto M. Petric)

 Een nieuw partnerschap dat de genetische geheimen onthult die verborgen zijn in 7.000 wijnstokken, levert aanwijzingen op die de Amerikaanse druivenindustrie veerkrachtiger kunnen maken en nieuwe soorten druiven kunnen opleveren waar zowel telers als consumenten van kunnen profiteren.

 Breeding Insight – een project van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) dat geavanceerde middelen levert aan speciale gewasveredelingsprogramma’s – en VitisGen2 – een onderzoekssamenwerking van meerdere instellingen onder leiding van Cornell AgriTech om nieuwe druivenrassen te ontwikkelen – financieren gezamenlijk een poging om in kaart te brengen de genomen van twee uitgebreide wijnstokken-plasmacollecties bij Cornell AgriTech in Genève, New York, en de Universiteit van Californië, Davis, samengesteld door de USDA's Agriculture Research Services (USDA-ARS). Het doel is om de data beschikbaar te maken voor publieke en private veredelaars.

Met behulp van het 'rhAmpSeq'-platform ontwikkeld door VitisGen2 zal elk monster 2.000 DNA-markers hebben die alle 19 wijnstokchromosomen overspannen, waardoor meer gedetailleerde vergelijkingen van genetische eigenschappen mogelijk zijn dan ooit tevoren.

"Uiteindelijk zullen we de meest gedetailleerde genotypische dataset voor wijnstokken hebben die ooit is gemaakt", zegt Moira Sheehan, projectdirecteur van Breeding Insight.

De uitgebreide collecties samengesteld door USDA-ARS zijn schatkamers voor de druivenindustrie en de talrijke producten die het ondersteunt, waaronder wijn, jam, vers fruit en meer, in een groeiende economische sector met een waarde van meer dan $219 miljard en een belangrijke industrie in Californië, Washington, New York, Oregon en Texas.

Lance Cadle-Davidson, medeleider van het VitisGen2-project en een USDA-ARS-geneticus bij Cornell AgriTech, noemde voordelen voor het karakteriseren van de kiemplasma-collecties.

"Een van de redenen om dit te doen, is om te ontdekken welke genetische diversiteit in Vitis daarbuiten bestaat," zei Cadle-Davidson. "Als we al die genetische diversiteit kunnen vastleggen, zal het onze analyse van kweeklijnen versnellen en ons helpen de genetische basis van gewenste eigenschappen te identificeren."

"Het is vergelijkbaar met Google eropuit gaan en woorden van alle websites schrapen, zodat ze hun zoekalgoritmen sneller kunnen uitvoeren", zei hij.

Tot op heden hebben de twee VitisGen-projecten meer dan 70 DNA-markers ontdekt die zijn geïdentificeerd in druivengenen voor fruitkwaliteit en ziekteresistentiekenmerken - resultaten die de VitisGen-projecten gebruiken in verbeterde processen en datasets met de steun van Breeding Insight.

"Hoe praat ik met een kweker die op het punt staat met pensioen te gaan en overtuig hem ervan om deze [informatica]-tools te gebruiken?" zei Lance. “Ze moeten kunnen doorgeven aan de volgende persoon om de ontwikkeling voort te zetten en de context te begrijpen van 35 jaar werk dat ze hebben gedaan.

 
Zonnepanelen helpen Franse wijnmaker klimaatverandering op afstand te houden

Een dak van zonnepanelen overschaduwt Pierre Escudie terwijl hij de laatste dikke druiven inspecteert die moeten worden geoogst in zijn wijngaard in het zuidwesten van Frankrijk, na een jaar van strenge vorst en verzengende hitte die veel van de gewassen van zijn buren hebben beschadigd.

De zonnepanelen isoleren de druiven tijdens periodes van extreme kou en beschermen ze tegen de harde zonnestralen tijdens hittegolven. De panelen draaien ook om meer licht op de wijnstokken te laten vallen op meer bewolkte dagen.

Stijgende mondiale temperaturen, samen met de toenemende frequentie van hittegolven, droogtes en koude perioden, veranderen de smaak van Franse wijnen. Door warmere temperaturen rijpen de druiven eerder, waardoor er meer suiker in de druif komt.

"We hebben oplossingen nodig als we onze lokale druivenrassen willen behouden", vertelde Escudie aan Reuters in de wijngaard in de buurt van Perpignan, waar hij Marselan-, Grenache Gris- en Chardonnay-druiven verbouwt.

De technologie van roterende zonnepanelen is misschien wel de toekomst, zei hij.

“We zullen iets moeten doen, want we gaan van een mediterraan klimaat naar een semi-aride klimaat. Dertig jaar geleden dachten we dat 32 graden Celsius een extreme temperatuur was, terwijl het vandaag 38 of zelfs 40 graden is", voegde hij eraan toe.

Agrivoltaics zijn een snel ontwikkelende technologie die zonnepanelen over velden en wijngaarden plaatst om dubbel gebruik van het land te krijgen door stroom te produceren tijdens perioden van fel zonlicht, terwijl de gewassen nog steeds kunnen groeien.

Verschillende bedrijven in Europa ontwikkelen gelijkaardige zonnetechnologie om een ​​verscheidenheid aan gewassen te dekken, van tarwevelden tot fruitboomgaarden.

Een lager suikergehalte werd waargenomen in gewassen die worden beschermd door de zonnepanelen op het land van Escudie als gevolg van verminderde blootstelling aan de zon, waardoor zijn wijngaard overmatig alcohol tijdens het fermentatieproces kon vermijden, zei Alexandre Cartier, business manager bij Sun'Agri, gevestigd in Lyon, dat zich ontwikkelde de zonnepanelen.

"Je kunt zien dat de wijnstok veel bladeren heeft die erg groen zijn in vergelijking met de wijnstok zonder enige schaduw," zei Escudie.

De panelen helpen ook de grond eronder te isoleren met ongeveer twee graden Celsius, waardoor gewassen en wijnstokken worden beschermd tegen het soort late vorst dat in de lente de wijnproductie in heel Frankrijk verwoestte.

Verwacht werd dat een vorst eind april van dit jaar de wijnproductie in Frankrijk met bijna een derde zou verminderen in vergelijking met de afgelopen jaren.

In een voor beide partijen voordelige regeling gebruikt een onafhankelijk energiebedrijf het land van Escudie om zonnepanelen te installeren om stroom te produceren die aan het net wordt geleverd en genoeg energie opwekt om ongeveer 650 huizen in het gebied van stroom te voorzien, zegt Sun'Agri. Escudie profiteert op zijn beurt van de gewasbescherming door de panelen op zijn land te hebben.

Prioriteit in de opzet wordt gegeven aan de kwaliteit van het gewas boven de energieproductie, wat betekent dat ongeveer 15 tot 20% van de potentiële energievoorziening in de loop van een jaar verloren gaat, zei Cartier.

De technologie van Sun'Agri verwerkt weergegevens en bepaalt wanneer de gewassen moeten worden verduisterd en wanneer de panelen moeten worden gedraaid en de gewassen zonlicht moeten krijgen.

Het bedrijf streeft ernaar zijn technologie in 2022 en 2023 in het zuiden van Frankrijk, de Rhônevallei en rond de Middellandse Zee te gebruiken op ongeveer 40 kleine landbouwterreinen van twee tot vier hectare.

 
In Israël werd een 1500 jaar oude wijnfabriek gevonden.

Experts zeggen dat het de grootste bekende wijnmakerij uit dit tijdperk is.

Bron: J. Peiser/Washington Post

 

Archeologen maakten maandag bekend dat ze de 75.000 vierkante meter grote wijnmakerij in de stad Yavne in centraal Israël hebben ontdekt. Ze hebben vastgesteld dat het 1500 jaar oud is.

Eerst was er de trapvloer - de plaats waar blote voeten op druiven stampten, waardoor de sappen uit hun schil moesten gutsen. Dan was er het compartiment waar de suiker van de zoete vloeistof in alcohol veranderde. Eenmaal klaar, stroomde de wijn in spelonkachtige achthoekige putten die in de aarde waren uitgehouwen.  Het werd vervolgens gebotteld en verscheept. De fabriek produceerde meer bijna twee miljoen liter per jaar.  (=ongeveer zoveel als vandaag in heel België en Nederland samen!)

"We waren verrast om hier een geavanceerde fabriek te ontdekken, die werd gebruikt om wijn in commerciële hoeveelheden te produceren", zeiden de directeuren van de opgraving, geleid door de Israel Antiquities Authority, in een verklaring aan The Washington Post. "We mogen niet vergeten dat het hele proces handmatig is uitgevoerd."

Archeologische opgravingen zijn gebruikelijk in Israël. Lokale gemeenten en non-profitorganisaties helpen vaak de opgravingen te financieren, wat een toeristische trekpleister kan zijn en inzicht kan geven in het leven in oude Israëlische steden.

De opgravingen staan ​​ook bekend om hun fascinerende vondsten. Vorige week kondigde de Israel Antiquities Authority de ontdekking aan van een zeldzaam 2700 jaar oud toilet in Jeruzalem. In april zei de IAA dat het een 1600 jaar oud veelkleurig mozaïek had gevonden in Yavne, waar - twee maanden later - archeologen zeiden dat ze een uiterst zeldzaam, volledig intact 1000 jaar oud kippenei ontdekten.

 

Het was bekend dat de wijnmakerij "Gaza- en Ashkelon-wijn" produceerde, genoemd naar de twee havensteden ten zuiden van Yavne. Het werd beschouwd als een "prestige ... lichte witte wijn", aldus Jon Seligman, een van de leiders van de opgraving.

“Het werd naar vele, vele landen rond de Middellandse Zee gebracht. We hebben het over Egypte, Turkije, Griekenland en zelfs naar Zuid-Italië", zei Seligman.

In de oudheid werd wijn vaak gebruikt als vervanging voor water, dat vaak vervuild was, zei Seligman. Zelfs kinderen dronken toen wijn.

 
Wijnboeren Ventoux willen grasmat vergroten en 30.000 flessen recyclen

De producentenorganisatie van Ventoux heeft haar missie en negen verbintenissen uitgevaardigd die haar tegen 2030 een meer duurzame en regionaal gerichte weg zullen inslaan. Haar voorzitter Frédéric Chaudière schetst haar ‘groene’ strategie:

‘We volgen drie routes:
bescherming van levende organismen (bos, bodem, enz.);
vermindering van de impact en aanpassing aan klimaatverandering (nieuwe technologieën, vermindering van emissies, enz.);
en een focus op de regio (partnerschappen met de lokale toeristenindustrie, andere gewassen, enz.). Ons eerste thema zal ongetwijfeld koolstofafdruk zijn, waarbij groenere bodembedekking wordt ontwikkeld. Men hoopt hierbij de ‘AOC-verplichte’ zwartstrook uit het lastenboek te kunnen verwijderen en mee te gaan met de mondiale trend van doorlopend groen.

Tegelijkertijd is glas onze belangrijkste bron van broeikasgasemissies. We zijn in gesprek met partners om een ​​statiegeldregeling op te zetten zodat onze flessen kunnen worden hergebruikt. Dat betekent natuurlijk dat het eerst lokaal moet worden uitgerold. We hebben de steun van de wijnmakerijen nodig om de logistieke uitdagingen aan te gaan. Economisch gezien is het een complexe gok, aangezien de prijs van een teruggewonnen, gewassen en hergebruikte fles vaak hoger is dan die van een nieuwe fles. Er zijn ook vragen over de keurmerkfles van de producentenorganisatie, waarvan het gewicht zou kunnen worden verlaagd tot 400 gram.

 
MINDER ERNSTIG MAG OOK WEL EENS…
De kat van de wijnbouwer

https://www.youtube.com/watch?v=GlBh3MfLxG4&ab_channel=PaulLangton-Rogers

 
ECONOMIE
Argentijnse wijngaarden kunnen niet bottelen wegens glastekort

Wijngaarden in Argentinië hebben moeite om wijnflessen te vinden te midden van een wereldwijd tekort aan glas.  De tekorten worden verergerd door een brand in een fabriek van een van de weinige glasproducenten in het Zuid-Amerikaanse land. Wijnmakers zeggen nu dat banen en winsten in gevaar komen als ze hun producten niet op tijd bottelen, terwijl lokale politici waarschuwen dat de prijzen voor consumenten zullen stijgen.

"We hebben nog nooit zo'n tekort gehad", zegt Mariana Onofri, wiens gelijknamige wijnbedrijf ongeveer 6.000 flessen tekortkomt van de 30.000 die het elk jaar nodig heeft voor zijn biologische wijnen. "Mijn activiteiten worden op zijn minst nog minstens zes maanden beïnvloed, omdat ik het bottelen niet kan afmaken."

De wijnexport uit Argentinië is ook enorm gestegen als gevolg van het glastekort, waarbij steeds meer producten in bulk-containers worden verscheept om naar het buitenland te worden gebotteld.

Hiernaast wordt ook een gelijkaardig tekort aan papier gemeld waardoor hetzelfde scenario zich afspeelt rond etiketten en verpakking labels met dat verschil dat dit probleem zich niet beperkt tot Argentinië maar ook problemen veroorzaakt in de VS en elders.

 
TricorBraun neemt Vetroelite over

Persmededeling (12 okt 2021)

Wereldwijde verpakkingsleider TricorBraun heeft vandaag aangekondigd dat het een overeenkomst is aangegaan om Vetroelite, leverancier van premium glasverpakkingen, over te nemen van LBO France. De overname versterkt de Europese aanwezigheid van TricorBraun en zet de wereldwijde expansie van het bedrijf voort.

Vetroelite, opgericht in 1994, biedt hoogwaardige glazen verpakkingsoplossingen voor de snelgroeiende industrieën voor gedistilleerde dranken, gastronomische voedingsmiddelen, huisparfums, wijn en cosmetica. Vetroelite is wereldwijd aanwezig, opereert vanuit meerdere locaties in Europa en Noord-Amerika en bedient klanten in 90 landen.

"We zijn erg verheugd om onze Europese aanwezigheid uit te breiden met de overname van Vetroelite", aldus Court Carruthers, president en CEO van TricorBraun. “Het Vetroelite-team heeft een sterke reputatie opgebouwd voor hoogwaardige, innovatieve verpakkingsoplossingen, gevoed door diepgaande expertise en toegewijde klantenservice. We zijn er trots op Vetroelite te verwelkomen in de TricorBraun-familie en kijken ernaar uit om de aanhoudende groei van Vetroelite te ondersteunen.”

Link: Volledige persmededeling

 
FILM
“The Secret of Santa Vittoria” – 1969

Een film over de nazi's heeft normaal gesproken geen komische wending, maar deze slimme film slaagt erin tegelijkertijd inspirerend en meeslepend te zijn, zonder de vreselijke realiteit van het leger van de Führer te negeren. In een klein stadje (Santa Vittoria) is Bombolini de lokale dronkaard, maar nadat hij in een vlaggenmast is geklommen en vast komt te zitten, wordt hij per ongeluk aangesteld als de nieuwe burgemeester nadat de nazi's denken dat hij de leider is.

Ondanks dat het aanvankelijk een vreselijke keuze lijkt te zijn, grijpt hij naar de gelegenheid, maar komt pas echt op gang als hij ontdekt dat de Duitsers van plan zijn Santa Vittoria te bezetten en, erger nog, hun wijn af te nemen. Met een miljoen flessen te verbergen is het een flinke klus, maar gaat Bombolini's plan werken?

 
You Will Be My Son” – 2011

Hoewel zachte komedie een veelvoorkomend thema lijkt te zijn voor veel wijnfilms, is dat niet altijd het geval. 'You Will Be My Son' is een Franse tragedie die het verhaal vertelt van een wijnmaker die niet tevreden is met het vooruitzicht dat zijn zoon de controle over zijn wijngaard overneemt. Teleurgesteld over het gebrek aan talent van zijn enige erfgenaam, ontdekt hij de kwaliteiten waarop hij had gehoopt bij een van de jeugdvrienden van zijn zoon.

Het is onvermijdelijk dat de wijnmaker de vriend van zijn zoon uitnodigt om in plaats daarvan een partner in de wijngaard te worden, wat veel wrijving veroorzaakt en een spannende thriller creëert.

 
VEILIGHEID
Vier doden op familiewijngaard bij buitenissig ongeval

Bron: Europ’s Daily Beast

Volgens de Italiaanse brandweer zijn vier Italiaanse mannen tussen de 40 en 70 jaar oud omgekomen tijdens het produceren van wijn uit hun familiewijngaard.

Ze werden gevonden op de vloer van een kleine schuur waar ze druiven aan het vergisten waren zonder goede ventilatie. De lokale officier van justitie, Pierpaolo Bruni, zei dat er een onderzoek naar de doden zou worden geopend, maar dat de kamer "niet voldoende geventileerd" was voor het hoge niveau van kooldioxide dat het fermentatieproces produceert.

De politie vermoedt dat een van de oudere mannen eerst naar de schuur ging om het vat met gistende druiven te roeren terwijl ze zich voorbereidden om de vloeistof naar vaten over te brengen toen hij werd overweldigd door dampen. De tweede oudere heer ging toen waarschijnlijk naar binnen om hem te redden, maar werd ook overmeesterd. De twee jongere mannen en een vrouw, schoondochter van een van de mannen, volgden ook. De vrouw viel flauw bij de ingang en werd gereanimeerd en herstelt in een plaatselijk ziekenhuis.

Waar en hoe moet u een CO-melder installeren?

 
NIEUWE PRODUCTEN & TECHNIEKEN
Nieuwe app '1275' helpt wijnverzamelaars om flessen te volgen

Bron: C. Mercer/Decanter

A mobile app that claims to set a new standard on transparency by allowing customers to more easily track the condition of their bottles - from the winery gates to storage - has been launched by Switzerland-based collections business 1275.

 

Van het volgen van temperatuurveranderingen tijdens het transport tot het in realtime bekijken van de opslagomstandigheden, klanten van 1275 kunnen de nieuwe mobiele app gebruiken om flessen te monitoren die zijn gekocht en opgeslagen via het bedrijf voor het verzamelen van fijne wijnen, aldus de groep.

Het in Zwitserland gevestigde 1275-Collections is een relatief nieuwe speler op de markt voor fijne wijn en werd rond het einde van 2019 gelanceerd, hoewel CEO Denis Houles al meer dan 20 jaar in de wijn business werkt.

1275 biedt wat het beschrijft als een 'end-to-end'-oplossing voor verzamelaars, is 1275 gespecialiseerd in het rechtstreeks inkopen van wijnen van topproducenten en biedt advies op maat voor vermogende kopers. Flessen worden opgeslagen in het magazijn in Genève.

Houles zei dat een belangrijk onderdeel van het bedrijf verzamelaars meer toegankelijke informatie geeft over de herkomst en toestand van hun wijnen. ‘Dit idee van 1275 was eigenlijk bedoeld om de kwestie van traceerbaarheid aan te pakken. Ik denk echt dat het tegenwoordig het grootste probleem is voor verzamelaars', zei hij.

'Ik ben altijd verbaasd geweest over hoeveel geld sommige klanten hebben uitgegeven aan wijn die ze nog nooit hebben gezien of geïnspecteerd', zegt Houles, die eerder de Claret Club oprichtte, die goede wijnevenementen hield voor verzamelaars in Londen, Parijs en Genève.

Hij is echter van mening dat de markt aan het veranderen is en dat verzamelaars steeds meer op zoek zijn naar meer informatie. ‘We monitoren het transport vanaf het moment dat [de wijn] het landgoed verlaat. We hebben temperatuur- en GPS-monitoring, zodat we het verhaal van elke fles kunnen documenteren. Elke fles en koffer is voorzien van een rfid-chip.

 'Ons doel is om toekomstbestendige collecties te creëren die over 20 jaar alleen al door de chip te scannen, je de hele geschiedenis van de [wijn] kan vertellen.'  Houles zei dat hij 1275 ziet als onderdeel van een bredere trend in de industrie. ‘We doen gewoon wat we denken dat goed is. We willen ons niet tegen de handel zetten. We weten allemaal dat er enkele handelsspelers zijn die heel goed werken.'

 

Via de 1275-app, gemaakt in samenwerking met Gravitywell in het VK, kunnen verzamelaars 1275-gelabelde flessen scannen om de bewaarcondities en reisgeschiedenis, inclusief temperatuurveranderingen, te bekijken.

Ze zullen ook de nieuwste beoordelingen van critici kunnen zien en een directe Liv-ex-feed met marktgegevens kunnen bekijken - het soort functies dat, naast het concept om flessen in een verzameling gemakkelijker te bekijken, zijn onderzocht door andere techneuten. ook slimme bedrijven in de wereld van goede wijnen.

Naast de standaardvergoedingen voor verzekering en opslag, zullen 1275 klanten die €100.000 en meer besteden, een eenmalige adviesvergoeding in rekening worden gebracht, aldus Houles. De groep biedt een 'ontdekkingscollectie' aan vanaf € 25.000, zonder overlegkosten, voegde hij eraan toe.

Met een team van zes zei Houles dat het bedrijf momenteel ongeveer € 15 miljoen aan wijnactiva beheert en 'we kopen momenteel zwaar in'. Hij zei dat de feedback van de wijnmakerij over het bedrijf positief was, van high-end Bordeaux-kastelen tot toonaangevende landgoederen in andere delen van de wereld, zoals de VS of Italië.

 
G'Vine - Franse gin gemaakt van wijndruiven - breidt uit naar VS

COGNAC, Frankrijk, 13 oktober 2021 /PRNewswire/
Deze maand biedt G'Vine - een revolutionaire gin gemaakt van druiven in plaats van granen - in de VS online dit product aan bij Speakeasy en zorgt voor een verhoogde distributie in winkels en restaurants via hun importpartner , PM Spirits. Dit product, gecreëerd in 2006 op basis van de expertise van meester-distilleerder Jean-Sébastien Robicquet, past in G'Vine druiven en wijnstokbloesems toe en biedt een luxueuze, aromatische ervaring.

 

"Dit is de gin voor het evoluerende landschap van consumenten die het ambacht van fermentatie waarderen, die op zoek zijn naar complexere en aantrekkelijkere smaaktonen en mondgevoel, en die afstand willen nemen van gedistilleerde dranken en gluten in het algemeen", aldus Robicquet.

De essentie van G'Vine komt grotendeels van de fijne Franse druiven en de wijnstokbloem. Een keer per jaar, half juni, bloeit de wijnstokbloem. Deze delicate bloem, die slechts een paar dagen bestaat voordat hij rijpt tot een druivenbes, wordt onmiddellijk met de hand geplukt om zijn geur en smaak te behouden.

De timing van de ‘launch’ kwam goed van pas op de Internationale Gin and Tonic Day van 19 oktober.

Eerder dit jaar was Jean-Sébastien Robicquet de 9e (en de eerste Franse) persoon die werd geëerd met de eer om te worden opgenomen in The Gin Hall of Fame.

 
TEELTTECHNIEK
Een robot voor het besproeien van smalle, steile wijnstokken

Bron: Vitisphere

 

Yanmar werkt al aan de mogelijkheid om de robot aan te passen aan grotere wijngaarden en geschikt te maken voor grondbewerking of loofbeheer. - Foto: M Bazireaux

"De reden waarom Yanmar ermee heeft ingestemd om zijn robot te laten zien, is omdat hij echt door de mand valt", beweert Mathieu Liebart, hoofd van de experimentele landgoederen bij de Champagne Wine Marketing Board. “In tegenstelling tot start-ups die bekendheid moeten geven aan wat ze doen, is dit een gezond bedrijf dat geen geld hoeft te vinden om te innoveren”.

Na drie jaar in de ontwikkelingsfase heeft de Japanse fabrikant, bekend om zijn tractoren, scheepsmotoren en machines voor openbare werken, bijna zijn vierde prototype van de YV01 voltooid. De autonome tractor met grote bodemvrijheid is ontworpen voor het bespuiten van smalle, glooiende wijnstokken in de Champagne, Bourgondië en de Loire-vallei, die tussen de 1 en 1,5 meter breed zijn.

Gemonteerd op twee sporen is de robot 1,6 meter hoog en vrij onopvallend om naar te kijken. "Hij weegt slechts één ton en is heel gemakkelijk te vervoeren op een trailer, zonder dat een speciale vergunning nodig is", legt Junko Buguet, marketing- en verkoopmanager van Yanmar, uit.

In tegenstelling tot zijn Ted- of Bakus-tegenhangers heeft de Yanmar-robot twee rupsbanden met tweewielaandrijving en loopt hij op een 27 pk-benzinemotor met hydrostatische transmissie, die wijnboeren kennen. Zijn tank van 17 liter geeft hem ongeveer 4 uur autonomie en hij heeft een capaciteit van 200 liter gewasbeschermingsmiddelen, genoeg om iets meer dan een hectare te spuiten.

Het bedrijf toonde zijn robot op 12 oktober aan het grote publiek op de Viteff-beurs. Volgend jaar levert het enkele robots voor demonstratie, om ze in 2023 op grotere schaal op de markt te brengen voor een bedrag van € 99.000 per eenheid.

 
Elektrische tractoren worden aan het werk gezet in wijngaarden

Bron: K. Todorov/ Wine & Busines

 

Ontwerper Steve Heckeroth bouwt al drie decennia elektrische tractoren. Het bedrijf produceert nu twee modellen, waaronder de e70N, die is ontworpen voor wijngaarden. Foto :K. Todorov.

Dieseltractoren die onlangs in de rij stonden voor de oogst, kunnen op een dag allemaal worden vervangen door elektrische machines, net als de emissievrije tractor van Solectrac die naast het hoofdkantoor van de wijngaard Wooden Valley aan het opladen is. De glanzend blauwe e70N-tractor is een van de zeven elektrische tractoren die er in gebruik zijn bij een half dozijn wijngaarden en boerderijen in Noord-Californië, dankzij een subsidie ​​van $ 1 miljoen van het Bay Area Air Quality Management District om emissievrije technologie in de landbouw te stimuleren.

De subsidie ​​gaf eigenaren van wijngaarden en boerderijen de mogelijkheid om emissievrije tractoren te kopen met een grote korting van twee bedrijven: Solectrac en Monarch Tractor. Het district kende een subsidie ​​van $ 480.000 toe aan Monarch Tractor en een subsidie ​​van $ 514.688 aan Solectrac, een divisie van Ideanomics, zo maakte het district in juli bekend.

"Ik wil [wijnbouwers] de tools geven om het gemakkelijker te maken om voedsel te verbouwen, maar ik wil dat ze het kunnen doen op een manier die de planeet niet vernietigt", zei Solectrac-oprichter Steve Heckeroth toen hij de e70N liet zien op Oldschool-wijngaarden. "Voedsel verbouwen is een van de hoogste roepingen die iedereen kan doen."

Het in Santa Rosa gevestigde Solectrac produceert ook een eUtility-tractor en distribueert een elektrische tractor uit India die bekend staat als de Compact Electric Tractor, of CET.

 

Volgens de voorwaarden van de subsidie ​​van het luchtdistrict betaalden bedrijven 20 procent van de kosten van emissievrije tractoren, zoals de e70N van $ 75.000. Old School Vineyards, een wijngaard van 320 hectare, en Arroyo Lindo Vineyard, een wijngaard van 82 hectare in de Russian Valley AVA, verwierven elk een Solectrac e70N. De Mushroom Farm in Pescadero kocht een e70N en een eUtility-tractor, zei Heckeroth.

“We hebben besloten om aan dit programma deel te nemen omdat we elektrische tractoren graag als een haalbare optie in wijngaarden zouden zien, als een manier om uiteindelijk de uitstoot van broeikasgassen te verminderen wanneer de bron van de elektriciteit niet-vervuilend kan zijn, zoals met zonne-energie”, zegt Michelle Riddle, directeur van wijngaardactiviteiten voor Old School Vineyards en Arroyo Lindo Vineyard. “We hopen dat we met dit idee elektrische tractoren kunnen inzetten in onze operaties. Ze zijn schoner en stiller dan dieseltrekkers en moeten uiteindelijk bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot.”

De e70N ziet eruit als elke andere moderne dieseltractor: verlichting, stuur en alles. Ze werken tot acht uur op lithium-ijzerfosfaatbatterijen, die volgens Heckeroth 's nachts moeten worden opgeladen. Het gewicht van de accu's - ongeveer 1.000 pond - draagt ​​er ook toe bij dat tractoren betere tractie op het veld krijgen.

Sinds deze zomer hebben wijngaardploegen aangegeven gegevens te verzamelen over de effectiviteit van de emissievrije tractoren en emissies van dieseltractoren die op de verschillende eigendommen rijden.

www.soletrac.com

 
MARKETING
EU-wijnen en gedistilleerde dranken bieden voedingsinformatie en ingrediënten via een nieuw gestandaardiseerd e-label

Het ‘U-label’-platform is opgebouwd via een samenwerking tussen CEEV (Comité Eruopéen des Entrprises Vins et Spirits Europe).
Het platform gebruikt QR-technologie om gebruikers toe te laten informatie te vinden in iedere Europese taal via een simpele click.

De technologie bevindt zich momenteel in een proeffase met 16 bedrijven die het platform in verschillende landen testen, producten en maten. De bedrijven die bij de proef betrokken zijn, zijn onder meer Absolut Vodka; Remy Cointreau; GH Mumm en Taittinger-champagne.

Vanaf 1 november staat het open voor alle wijn- en gedistilleerdbedrijven van elke omvang.

 

Voor de wijnsector zullen nieuwe specifieke etiketteringsregels voor wijn en gearomatiseerde wijnproducten worden aangenomen door de EU-instellingen in het najaar van 2021, in het kader van de hervorming van de gemeenschappelijke landbouw van de EU Beleid (GLB).

Het U-Label biedt wijnmerken een manier om de door de EU opgelegde verplichte aanduidingen te presenteren wetgeving en enkele vrijwillige indicaties die het bedrijf kan besluiten toe te voegen of niet. Verplichte aanduidingen zijn onder meer basisproductkenmerken (naam, afbeelding, productcategorie, land van herkomst), de ingrediëntenlijst, de voedingswaardedeclaratie per 100 ml, een pictogram waartegen wordt gewaarschuwd voor drinken tijdens de zwangerschap en een generieke boodschap over verantwoorde consumptie

Het e-label bevat geen enkele vorm van marketinginformatie en gebruikers van het e-label ontvangen geen gerichte advertenties na het scannen van QR-codes die zijn gegenereerd met het U-Label-platform.

“Consumenten van vandaag verwachten meer transparantie over de producten die ze consumeren, en digitale etikettering kan hierop inspelen aan deze vraag door het vergroten van de informatie die bedrijven delen met hun consumenten, zonder de uiterlijk van de verpakking”, zegt Jean-Marie Barillère, voorzitter van CEEV.

 
Carbon-farming, groeit binnen de wijnbouwsector

Ik moet toegeven dat ik niet goed wist onder welke rubriek is dit topic moest plaatsen. Hoort dit nu bij ‘TEELT’ of is het eerder een ‘MARKETING’-troef?  Vergeef me, als ik het mogelijk fout heb ingeschat maar ik was van mening dat de impact naar het publiek(lees:klanten) groter is dan op mogelijke teeltresultaten. Corrigeer me indien ik dit fout heb ingeschat!

Bron: D. McIntyre / The Washington Post

 

Dus wat is carbon-farming? (Nee, je kweekt geen koolstof.) Het idee is om meer koolstof uit de atmosfeer op te vangen dan je erin vrijgeeft. Het wordt ook koolstoffixatie genoemd of regeneratieve landbouw, hoewel aanhangers van iedere term hun eigen nuances kunnen aanvoeren. Het betekent het composteren van biomassa en het telen van bodembedekkers tussen de rijen wijnstokken. Die bodembedekkers wil je niet bewerken, omdat bij het bewerken van de grond koolstof vrijkomt in de atmosfeer, dus "no soil-till" of "minimal soil-till" zijn sleutelbegrippen. U wilt ook het gebruik van tractoren of andere machines die de grond kunnen verdichten, minimaliseren. Dat betekent dat dieren, waaronder schapen, in dienst moeten worden genomen om in de winter op de bodembedekkers te begrazen, wanneer de wijnstokken hen niet zullen verleiden met vers voedsel. De resulterende mest helpt de wijngaard te bemesten zonder synthetische chemicaliën. Wijnmakerij Tablas Creek in de regio Paso Robles heeft een fulltime herder in dienst om zijn kudde te hoeden. Schapen tussen de slapende wijnranken zijn ook behoorlijk fotogeniek en ideaal voor marketing.

Koolstoflandbouw klinkt misschien trendy, maar het is echt ouderwetse landbouw, ondersteund door moderne gegevens over koolstof-afvang en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Sceptici beweren dat het niet genoeg koolstof vastlegt om een ​​verschil te maken tegen klimaatverandering, en daarom gaat koolstoflandbouw hand in hand met inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het maken van wijn is energie-intensief. Je hebt temperatuurregeling nodig om de fermentatie te beheersen en te zorgen voor een goede opslag, zodat je wijn niet bederft. Zonne-energie-arrays zijn nu een bekend gezicht bij wijnmakerijen - ze gedijen tenslotte op overvloedige zonneschijn. Ook elektrische voertuigen spelen een rol. Sommige wijnmakerijen gebruiken elektrische tractoren in hun wijngaarden en elektrische vorkheftrucks in hun wijnmakerijen. De komende jaren zullen we ongetwijfeld meer elektrische landbouwmachines zien.

Flessen kunnen minder gaan wegen. Ongeveer de helft van de ecologische voetafdruk van de wijnindustrie komt van flessen, van productie tot transport (leeg) en opnieuw transport (wanneer vol). Flessen variëren van ongeveer 350gr aan de lichte kant tot meer dan een kilo voor die pretentieuze kolossen. Sommige wijnmakers houden om esthetische redenen van zware flessen, terwijl anderen zeggen dat zwaardere flessen nodig zijn voor wijnen die bedoeld zijn om te rijpen. ‘Dat punt lijkt me onzin’, aldus McIntyre, ‘omdat de meeste Bordeaux-kastelen geen belachelijk zware flessen gebruiken voor hun leeftijdswaardige wijnen.’ (Bescherming tegen licht kan een voordeel zijn van dikker glas, aangezien wijn, gedijt in het donker. Dus houdt de lichten uit in uw kelder.) De vooruitgang op dit front zal waarschijnlijk traag zijn. Maar naast lichtere flessen zie je meer wijnen in helder glas, dat gemakkelijker te recyclen is dan groen of bruin. Er worden minder flessen afgewerkt met folie, papieren of plastic capsules, traditioneel maar puur decoratief. En hoewel glas vrijwel zeker de verpakking bij uitstek zal blijven, zien we mogelijk meer dozen en blikken, vooral voor wijnen die niet bedoeld zijn om te bewaren.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid is ook onderdeel geworden van de klimaatactieagenda. Wijnmakerijen die een Organic of Bio-certificering behalen worden beloven hun wijngaardarbeiders eerlijke lonen en voordelen te betalen en lokale bedrijven en liefdadigheidsinstellingen te ondersteunen. Het is een erkenning dat hoewel wijn de vroege effecten van klimaatverandering acuut voelt, we hier allemaal samen in zitten en het samen moeten oplossen.

 
OPLEIDINGEN
NAC start met vervolgcursus “Verwerking van druif tot wijn”

In navolging van de populaire cursus wijnbouw die het NAC nu reeds enkele jaren aanbiedt, is er een vervolg aangebreid dat zich meer toespitst op het vinificatiegedeelte. Momenteel volgen een 18-tal cursisten de pilootcursus die bestaat uit 52 uur theorie en 12 uur praktijkopleiding. Deze lessen gaan telkens door op verschillende wijndomeinen. Op die manier kunnen de cursisten ook telkens een beeld kunnen vormen hoe alles er in de praktijk aan toegaat en hoe iedere wijnbouwer er zijn eigen stijl op nahoudt om de verschillende facetten van het wijnmaken tot een goed einde te brengen.

 

Behandelde thema’s:
-Praktijk: oogstbepaling en pluk van de latere rassen (Riesling), ontstelen en persen van druiven, eerste stappen van de vinificatie (voorklaring, opstart gisting...), overhevelen, tirage, het na-klaren van de wijn, het bottelen en etiketteren van flessen, metingen

 -Theorie: de algemene werking van het NAC uitgelegd en het verloop van de cursus; basiskennis van de scheikunde voor wijnbouwers; overgang van de teelt naar de vinificatie (fysiologie van de druif, het juiste oogstmoment en vinificatie-handoff), de start van de vinificatie en in het bijzonder deze van witte stille wijnen. Zowel praktische als theoretische punten komen naar voor. De lesgever gaat ook dieper in op het zuurmanagement.
Er zal dieper ingegaan worden op de rol en functie van deze producten/micro-organismen en het effect op de wijn. Ook de rol van sulfieten in de vinificatie wordt hier besproken.
Natuurlijk is witte wijn niet de enige wijn die geproduceerd wordt in België. In deze les wordt er dieper ingegaan op de productie van rosé en rode wijnen. De maceratie komt hierbij sterk aan bod.
Na de theorie over de productie van de stille wijnen gegeven is, zal verdergegaan worden op de mousserende wijnen.
Onder het motto “meten is weten” zal er dieper ingegaan worden op de kwaliteitscontrole met alle parameters en bijhorende analyses. Het meten van de zuurgehaltes en het waarnemen van fouten die tijdens de vinificatie kunnen optreden worden besproken. Wijntechnische (nood)ingrepen zoals chaptaliseren in droge of natte vorm, zuur/zoet verhouding aanpassen... komen hier aan bod.
In de les rond lagering en opvoeding van wijn zal leer je over het schonen en oversteken, de lagering en stabilisering van wijn verbreden. Er wordt ook dieper ingegaan op de rijping op fles, houten of inox vaten.
Ook de productie van biologische en natuurwijnen zal naar voor komen. Ook wordt er ingegaan op de milieu-impact van een wijndomein: hoe kunnen we deze verlagen en welke maatregelen kunnen er getroffen worden zowel in de wijngaard als tijdens de vinificatie.
De inrichting van de vinificatieruimte. Welke apparatuur hebben we nodig? In welke volumes? Naarmate de vinificatie zijn einde nadert komt de afwerking van het product aan bod: de eindklaring, het bottelen, de verpakking en opslag.
HACCP in de wijnbouw, douane en accijnzen, etiketteren, regelgeving en hygiëne tijdens de vinificatie mogen uiteraard niet ontbreken.
Om af te sluiten bekijken we het financiële plaatje van dit alles. Is het rendabel? Afzetmogelijkheden van de wijn. We testen ook de vergaarde kennis met een open boek proef.

Geïnteresseerd in deze of de eerste module rond wijnbouwteelt of zelfs een opleiding fytolicentie? Data en locatie hangen af van het aantal geïnteresseerden.           

Neem alvast contact op met Jonas Van de Voorde                                jonas@nacvzw.be     of    bel:   0498.91.44.21

 
AGENDA
Wine Paris & Vinexpo Paris

Gaat door op 15,16 en 17 oktober in de Old Town Hall in Chelsea.

Meer op : LINK

 
Vi-Tec : 18 & 19 december 2021 in Waregem Expo!

Tip van een aandachtige lezeres! (bedankt Kathy)

De vereniging WOW, Wijnbouwers Oost West, heeft het initiatief genomen om de allereerste Benelux wijnbouwbeurs, Vi-tec! , te organiseren. Deze beurs is bestemd voor alle wijnbouwers-wijnmakers in de Benelux, zowel hobby-matig tot professioneel. 

Er komen leveranciers uit België, Frankrijk, Spanje, Slovenië, ...

Alle facetten van de wijnbouw zullen aanbod komen zoals de materialen voor de aanleg, de teelt, de oogst, het wijnmaken, het bottelen en marketing.  Iedere namiddag zijn ook 'masterclasses' voorzien die gratis toegankelijk zijn.   

Meer op: vi-tec

 
VinExpo Shanghai 2021: Cancelled

Vinexpo Shanghai 2021 werd slechts 10 dagen voor de officiële openingsdatum abrupt geannuleerd, met als belangrijkste reden voor de annulering door pandemie veroorzaakte internationale reisbeperkingen, heeft de organisator aangekondigd via zijn officiële Chinese WeChat-account.

De beurs georganiseerd door Vinexposium en Comexposium China stond gepland voor 20-22 oktober in Shanghai in het Shanghai World Expo Exhibition & Convention Center (SWEECC), maar op 11 oktober trok de organisator plotseling de stekker eruit, minder dan twee weken voor de startdatum , waardoor er verwarring ontstaat bij wijnmakerijen en producenten.

 
EU Viticulture

Nog een erg interessante tip vanuit het NAC (thx Geert!)

On 9th November, Copa-Cogeca will host a Workshop followed by a Press Conference discussing the EU viticulture sector and 2021 harvest outcomes.

 The Workshop will take place from 16:00 - 17:30 CET.
The Press conference will take place from 17:30 - 18:15 CET.

Be sure to register by 3rd November here: https://bit.ly/3DDI8lS.

All necessary links will be shared on 8th November.

(Agenda will follow shortly)

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online