Wijnbouwer.be
2021 - December

Beste wijnbouw(st)er,

 

De beste wensen voor een schitterend 2022!

De eerste duidelijke en nationale vorst-prikken hebben we gehad. Bovenstaande foto nam ik op 22 december.  Gelukkig had ik nog net de avond ervoor twee kleine vaatjes jonge wijn naar buiten gebracht.  Ondertussen heb ik net als velen onder u ook m’n boosterprik ontvangen zodat ik nu zonder angst kan genieten van onderstaande…. 😊

 

Wat nieuws in de wijnwereld? Wel, het was betrekkelijk rustig. Onderaan de nieuwsbrief vind je zoals gewoonlijk de agenda-puntjes. Ik heb dit even aangepast zodat je er steeds de volledige agenda er terugvindt. Zo kan je steeds dat event terugvinden zonder te moeten denken 'waar heb ik dat gelezen...'.

Veel leesplezier !

 
VARIA
De beste foto's van het jaar van Lodi-wijnland

Wat is dat toch met wijngaarden en foto’s?  Wijnbouw biedt blijkbaar veel inspiratie aan fotografen en dat heeft men ook bij Lodi Wine gemerkt. Jaarlijks zetten ze de beste foto’s per maand in de kijker en bij god…wat zijn er weer prachtige shots bij! 

Kijk even hieronder naar – toch wel bijzonder - prachtige  winnende foto (inzending maart) van 2021.
Meer foto’s kan je vinden op hun blog :
foto's 2021 van Lodi Wines

 
In tegenstelling tot wat wijnbouwers denken:” Terroirgist bestaat niet”

Bron: Vitisphere

Terroir-gist bestaat niet. Bacteriën ook niet. Dit is althans de overtuiging van Franse onderzoekers. Toegegeven, Saccharomyces cerevisiae komt voor in wijngaarden, maar in zeer minieme hoeveelheden. "In feite zijn ze zeldzaam, ongeveer één op de 1.000 bessen herbergt een stam van Saccharomyces cerevisiae. Een wijnmaker kan het selecteren en vermenigvuldigen om de fermentatie uit te voeren. Het concept van een 'terroirgist', in de zin van een gist die uitsluitend in een bepaald blok of in een bepaald oogstjaar voorkomt, is echter niet wetenschappelijk bewezen”, stelt Isabelle Masneuf-Pomarède, oenoloog en professor bij Bordeaux Sciences Agro. Dus waarom zijn zoveel producenten van het tegendeel overtuigd? “Het komt door een gebrek aan wetenschappelijke kennis, wat deels onze verantwoordelijkheid is, omdat we onze onderzoeksresultaten onvoldoende bekend hebben gemaakt. Ik weet zeker dat wijnboeren die zeggen dat ze terroir of lokale gisten gebruiken oprecht zijn”, zegt Patrick Lucas, hoogleraar oenologie aan het Vine & Wine Science Institute (ISVV).

 

Volgens Patrick Lucas zijn de Amerikanen van mening dat alle micro-organismen in de wijngaard een directe invloed hebben op de kwaliteit van de wijn, wat niet is bewezen

Op 9 november hielden de twee wetenschappers een conferentie over de controversiële kwestie in de Cité du Vin, tijdens het evenement 'Vendanges du Savoir'. Volgens Masneuf-Pomarède verscheen het concept van terroirgisten eind 2013 na de publicatie van een wetenschappelijk artikel van David A. Mills, professor aan de Universiteit van Davis in Californië, en zijn team. “Hij is een gerenommeerd onderzoeker in de wijnmicrobiologie. Hij bestudeerde de populatie van micro-organismen in 273 monsters van most uit drie verschillende regio's, de Central Coast, Sonoma en de Napa Valley, gedurende drie jaar. Hij toonde aan dat, afhankelijk van het productiegebied, de microbiële gemeenschappen verschillend waren. Hij veronderstelde dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de kenmerken van de wijnen”, legt Masneuf-Pomarède uit. In 2014 ondersteunde een tweede studie van de Universiteit van Chicago dit idee. "De auteurs speculeerden dat de micro-organismen die in de bodem en op de plant voorkomen een belangrijke rol spelen in de sensorische eigenschappen van de wijn".

Een van de onderzoeken die Amerikaans onderzoek tegenspreken, citeerde Patrick Lucas die door Jackson Peter van de Universiteit van Straatsburg in 2018 werd gepubliceerd. “Deze onderzoeker bestudeerde meer dan 1.000 stammen van Saccharomyces cerevisiae van verschillende wijngaarden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Zijn onderzoek toont aan dat er geen verschil is tussen de stammen op basis van hun geografische oorsprong”, vat Lucas samen, die hetzelfde resultaat opmerkte voor de melkzuurbacterie Oenococcus oeni. “Gistingsmicro-organismen worden niet in één regio geïmmobiliseerd. We hebben onlangs gezien hoe snel een virus de wereld rond kan worden getransporteerd... Nou, hetzelfde geldt voor gist en bacteriën. De hele Europese wetenschappelijke gemeenschap is het met ons eens”, voegde hij eraan toe.

 
‘Winejobs Top Dog’-competitie winnaar 2021

Ieder jaar verkiest de WineJobs de opvallenste wijngaard-hond . (link) Honden horen nu inderdaad vaak bij een wijndomein en zijn soms de rechterhand van menig wijnbouwer.   Iedere wijnbouwer mag foto’s insturen van zijn hond en enkele weken geleden werd de wijnhond van 2021 bekend gemaakt: Clive ‘the bung boy’ van domein Sigurd Wines.

 

“Clive is het hardst werkende lid van het Sigurd Wines-team. Hij staat altijd klaar om naar zijn werk te gaan, wachtend voor, onder of bovenop de Ute. In de wijnmakerij zorgt hij ervoor dat alle tennisballen of bungs veilig en handig voor je voeten liggen, klaar om te gooien. Het enige dat hem kan afleiden is de vorkheftruck! Daarom is een ander deel van zijn werk gezelschap houden en de chauffeur van de heftruck beschermen, waarbij hij zich meestal op de schoot van de chauffeur bevindt. Als je ooit de loopstop verliest, bel dan Clive, hij is je (goede) jongen.”

 
MARKT & TRENDS
Coca-Cola en PepsiCo lonken naar de alcohol-markt

Na hun langverwachte debuut in alcohol, pauzeren Coca-Cola en PepsiCo toch nog even om meer te kennis te vergaren voordat ze beslissen de markt effectief te betreden.

 

Coca-Cola en Molson Coors werkten voor het eerst samen in 2020 om Topo Chico Hard Seltzer te creëren, dat eerder dit jaar in negen staten in de Amerikaanse schappen lag. Na een veelbelovende lancering kondigde Molson Coors aan dat het de drank in 2022 landelijk zou uitrollen. PepsiCo en Sam Adams-maker Boston Beer volgde deze zomer met plannen om een ​​hard aanbod te lanceren onder het Mtn Dew-merk dat naar verwachting begin volgend jaar in de schappen zal liggen.

Alcohol vertegenwoordigt een lucratieve kans voor niet-alcoholische bedrijven wiens eigen industrie geen betekenisvolle groei heeft op een schaal die groot genoeg is om het resultaat te beïnvloeden, zei Nathan Greene, een analist bij Beverage Marketing Corporation.

"Er komen veel producten op de markt. In feite is er altijd een hoog niveau van innovatie, maar de schaal van Coke en Pepsi - waar ze naar op zoek zijn, wat ze succes noemen - is op dit moment vrij beperkt", zei hij. "Alcohol vertegenwoordigt de grootste kans om marges te genereren, zelfs als het met een partner is, vergeleken met verschillende niet-alcoholische producten."

Een belangrijke reden waarom de frisdrankreuzen ervoor hebben gekozen om samen te werken, is vanwege het gecompliceerde distributiesysteem in de VS met drie niveaus dat in 1933 werd ingevoerd om te voorkomen dat een speler de industrie domineerde zoals gangsters hadden tijdens de drooglegging. Volgens de federale wet mogen alcoholproducenten hun product alleen verkopen aan door de staat erkende groothandelaren. De distributeurs verkopen op hun beurt de alcoholproducten aan door de staat erkende winkels waar consumenten het vervolgens kunnen kopen.

Eerdere studies toonden reeds aan dat hard selzers vooral de markt afsnoepen van de jonge wijn en bier-drinkende jeugd. Het is dan niet verwonderlijk dat grote spelers uit die markt (Molson Coors, AB InBev en Boston Beer) maar wat graag in zo’n partnership stappen met Coca-Cola of PepsiCo. De wijnmarkt dreigt hier de boot te missen en de impact zal waarschijnlijk pas binnen enkele jaren merkbaar zijn.  Over een uitrol van Coca-Cola of PepsiCo naar de rest van de wereld is nog geen informatie verspreid geweest.

 
Historische fusie in Champagne creëert gigantische groep

Bron: P. Schmitt/Drinking Business

De grootste fusie van de 21e eeuw in Champagne werd gisteren voltooid (15 dec), en ziet de oprichting van een nieuwe supercoöperatieve groep met de capaciteit om 24 miljoen flessen te produceren.

 

De deal behelst de fusie van twee van de toonaangevende coöperatieve groepen van Champagne, CRVC-Champagne Castelnau en Centre Vinicole-Champagne Nicolas Feuillatte, na goedkeuring van hun respectieve raden van bestuur gisteren, waarbij de fusie op 31 december van kracht wordt.

Samen verenigt de nieuwe coöperatieve groep - die de naam Terroirs et Vignerons de Champagne heeft gekregen - ongeveer 6.000 wijnboeren en 3.000 hectare wijngaard, wat neerkomt op bijna 9% van de Champagne-appellatie, die in totaal 34.000 ha beslaat.

De unie van coöperaties heeft een potentiële productiecapaciteit van 24 miljoen flessen – 8% van de wereldwijde champagnemarkt van ongeveer 300 miljoen flessen – en de nieuw gevormde supergroep streeft naar een omzet van € 300 miljoen.

Christophe Juarez - die sinds 2017 CEO is van Nicolas Feuillatte - is benoemd tot CEO van de uitgebreide groep en zal zijn nieuwe rol op 1 januari 2022 opnemen, rechtstreeks rapporterend aan de president, Véronique Blin.

Juarez zei dat de deal ervoor had gezorgd dat Terroirs et Vignerons de Champagne nu een van "de drie grote operatoren in Champagne" was, met "de macht om het coöperatieve model op alle mogelijke manieren te valoriseren".

 
WETENSCHAP
SupPlant's plantsensoren vervangen druivendrukkamer

Dr. Yishai Netzer, een expert op het gebied van toegepaste fysiologie en ontwikkeling van bekwame irrigatiemethoden voor wijndruiven, voltooide onlangs een revolutionair irrigatie-experiment en concludeerde dat in 90% van de gevallen de slimme plantsensoren van SupPlant het stengelwaterpotentieel van de wijnstok net zo goed kunnen aantonen als een druk kamer

 

Dr. Netzer is een doctor in de landbouwkunde aan de Ariel University en het Eastern R&D Center Israel. Hij voltooide het experiment samen met Dr. Noa Ohana-Levi, een datawetenschapper. Het irrigatie-experiment werd sinds het groeiseizoen 2017 uitgevoerd in een 'Sauvignon Blanc'-wijngaard in de buurt van Kibbutz Merav in Israël.

Het experiment controleerde de schatting van de waterstress op basis van informatie verkregen door slimme sensoren geproduceerd door SupPlant, een Israëlisch AgTech-bedrijf. Het experiment heeft aangetoond dat de sensoren van SupPlant het waterpotentieel in de middag net zo goed kunnen voorspellen als een drukkamer met een nauwkeurigheid van 90%. Stengelwaterpotentieel, meestal gebruikt om waterstress van planten aan te geven als een belangrijke parameter voor irrigatie en voor het beheersen van wijnstokopbrengsten en wijnkwaliteit.

Het is belangrijk om wijndruiven niet te irrigeren bij 100% van het maximale waterverbruik, om waterstress in de wijnstokken te creëren. De droogte van de druif zorgt voor meer polyfenolen en anthocyanines en een interessante smaak. In veel wijngaarden over de hele wereld wordt een drukkamer gebruikt om het droogtestressniveau van de wijngaard te controleren: een blad van de wijnstok wordt in de drukkamer gestoken om het waterpotentieel van de stengel te controleren. Het nadeel van de drukkamer die veel wordt gebruikt, is de tijd en het werk dat in het proces wordt geïnvesteerd.

De sensoren van SupPlant worden op de planten en hun omgeving geplaatst en communiceren met de cloud wat de plant waarneemt, en vertalen die gegevens door het gebruik van kunstmatige intelligentie en big data naar irrigatie-aanbevelingen en bruikbare inzichten. SupPlant gebruikt alle verzamelde gegevens over 32 gewassen uit 14 landen om de beste kennisbasis te creëren. De sensoren van SupPlant worden op 5 locaties van de plant geplaatst (diepe grond, ondiepe grond, stengel/stam, blad en druif) en bewaken de groeipatronen van planten en fruit, het daadwerkelijke watergehalte in de bodem en plantgezondheidsgegevens. Naast deze gegevens bewaakt SupPlant realtime en voorspelde klimatologische gegevens en voorspelde plantengroeipatronen. Al deze informatie wordt elke 10 minuten geüpload naar een algoritme in de cloud dat boeren nauwkeurige irrigatie-aanbevelingen geeft op basis van de integratie van al deze gegevens.

 
VEILIGHEID & GEZONDHEID
Franse wijnindustrie woedend over het Franse kankerplan

Het tot het uiterste doorvoeren van het nul-risicobeleid voor kankerpreventie stuitte op felle tegenstand van de Franse wijnindustrie. “Deze beslissing is een provocatie, een oorlogsverklaring en een veroordeling van onze sector”, schamperde Jean-Marie Fabre, voorzitter van de Franse onafhankelijke wijnbouwersorganisatie. De ‘oorlogsverklaring’ waarnaar hij verwijst, is het rapport dat op 9 december is goedgekeurd door de speciale commissie voor de strijd tegen kanker van het Europees Parlement (BECA), waarin in paragraaf 11 staat dat "alcoholgebruik een risicofactor is voor veel vormen van kanker, zoals mond, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, colorectale en borstkanker” en “herinnert zich de studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die erkent dat er geen veilig niveau is als het gaat om kankerpreventie en benadrukt dat hiermee rekening moet worden gehouden bij het bespreken en het uitvoeren van kankerpreventiebeleid”.

 

Hoewel het geen wetgevende reikwijdte heeft, zal het verslag de Europese Commissie waarschijnlijk in staat stellen haar voorstellen voor een communautair kankerplan te baseren op het politieke standpunt van het Europees Parlement, dat begin 2022 in een plenaire vergadering een standpunt zal innemen. “Over alle amendementen die problematisch zijn voor de industrie, is door de commissie gestemd. We zullen tijdens de plenaire vergadering draagvlak moeten creëren, maar makkelijk zal het niet worden”, waarschuwt Anne Sander, Europarlementariër uit de Elzas.

“Geen consumptie betekent geen productie, wat betekent dat een strategische sector voor de Europese Unie moet worden ontmanteld. Het is een politieke keuze waarvoor het Parlement, de Commissie en de Raad verantwoordelijkheid zullen moeten nemen”, waarschuwde Fabre, die elke instelling opriep verantwoordelijkheidszin te tonen. “Kanker is een ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Dit zijn simplistische analyses op basis van een gedeeltelijke studie van The Lancet die een ideologisch, dogmatisch en utopisch standpunt weerspiegelen”, voegt de wijnboer Fitou toe en veroordeelt een absurde logica: “om te voorkomen dat longkanker wordt veroorzaakt door fijne deeltjes, is de commissie in staat om mensen niet meer inademen... Het is een bekend feit dat plezier een manier is om de levensverwachting te verhogen. Laten we een preventie- en educatiebeleid opzetten”.

Begrijpe wie begrijpe kan? De houding en standpunt van deze Franse wijnbouwers worden op gefrons onthaald in de media. Er zijn ook andere manieren om met dit thema om te gaan, zoals…

Wine in Moderation”                  check hier hun website en registreer je als wijnbouwer !

 
NIEUWE PRODUCTEN & TECHNIEKEN
Brett uit vaten verwijderen met alleen stoom

Bron: Vitispher

 

Technieken gericht op het verwijderen van Brettanomyces-gisten uit vaten omvatten echografie en ozon. Maar hoewel deze technologieën zijn verbeterd, heeft onderzoek aangetoond dat er een veel eenvoudigere oplossing bestaat.

Volgens het Excell-laboratorium is een goed uitgevoerde stoomreiniging met heet water voldoende om vaten te reinigen voordat ze met wijn worden gevuld. "Een wetenschappelijk onderzoek heeft dit zojuist opnieuw bevestigd", zegt Tommaso Nicoleto, die specificeert dat de temperatuur in de duigen, waar de wijn en micro-organismen binnendringen, moet oplopen tot 55°C tot een diepte van 6 mm.

Voor het hoofd van de afdeling oenologie van het laboratorium, om de Franse filosoof Montesquieu te parafraseren, "perfect is de doodsvijand van het goede". “Een stoombehandeling mag niet te lang duren, anders neemt het gehalte aan opgeloste zuurstof in de wijn toe doordat de poriën in het hout groter worden, waardoor er meer verbruikt wordt”.

De snelheid van kraken en breken van de duigen nadat de vaten met wijn zijn gevuld, zal waarschijnlijk ook toenemen. Het is ook het beste om in de winter buiten niet schoon te maken en een goede warmwatergenerator te hebben.

 
Traxx, de compacte robot met ‘hoge ontruiming’ maakt zijn wijngaarddebuut

De komst zal naar verwachting voor opschudding zorgen in de kleine wereld van autonome high-clearance machines. De Traxx-robot werd voor het eerst gepresenteerd op Sitevi 2021. Het bedrijf achter de nieuwe machine is Exxact Robotics, een jonge dochteronderneming van Exel Industries, het moederbedrijf van Tecnoma.

 

De 'compacte' een-rijige robot met hoge bodemvrijheid wordt in twee configuraties geproduceerd: een voor grondbewerking en een voor spuiten. De eerste is klaar. "We zijn een jaar van veldproeven in Bordeaux, Champagne en Bourgondië aan het afronden en gaan deze winter beginnen met het op de markt brengen", zegt Colin Chaballier, algemeen directeur van Exxact Robotics. De spuitversie, die iets minder geavanceerd is, wordt in 2022 getest en zal worden uitgerust met Tecnoma's Panel'Jet recovery-spuittechnologie.

Met een benzinemotor (37 pk) en hydraulische transmissie, kan Traxx werken in handmatige modus, met afstandsbediening of in autonome modus, op basis van een vooraf uitgezette GPS-route. Maar volgens de ontwerpers is het grote voordeel het formaat: 3,2 meter lang en 1.300 kg zonder gereedschap. “We hebben ons specifiek op dit aspect gefocust om de bodemverdichting te verminderen”, legt Chaballier uit.

Meer zien? Kijk dan hier naar een film van Exxact Robotics over Traxx.

 
New Holland breidt zijn elektrische XPower-oplossing voor onkruidbestrijding uit naar smalle wijnstok-rijen

New Holland heeft de knop omgedraaid en haar commitment aan elektrische onkruidbestrijding bevestigd. De Italiaanse fabrikant heeft via zijn technologiedochter AgXtend een prototype onthuld van de Xpower XPN elektrische onkruidmachine voor ‘smalle’ wijngaarden. Gemonteerd op een Braud 9070 N trekker met grote bodemvrijheid, wordt het prototype met 4 modules voor één rij en twee halve rijen hydraulisch aangedreven, in plaats van de aftakas voor het al bekende model op tussenrijen trekkers. De aldus aangedreven generator van 36 kW - 50 pk produceert een wisselstroom die wordt omgezet in gelijkstroom. De stroom is hetzelfde: 8.000 volt wordt geleverd aan de applicators. Gemonteerd op een zwenkbaar inter-vine apparaat, wieden ze over een breedte van 40 cm, dit alles wordt bediend vanaf het Intelliview 4-scherm in de cabine. In feite is de XPN geïntegreerd in de drager met behulp van technologie die is ontworpen om veelzijdig te zijn.

De ontwikkeling van de tool is nog gaande en is gericht op het dichter bij de grond brengen van de elektrocutiemodule. Het doel is om zich aan te passen aan de trellising- en wijngaardbeheertechnieken van smalle wijnstokken met lage druiventrossen, en zo breuk te voorkomen. Ook zal, in tegenstelling tot het prototype dat op Sitevi werd getoond, de bewegende elektrode op een spil een langwerpige en stijve U-vorm aannemen in plaats van flexibele strips. Volgens AgXtend is het streven om zo min mogelijk bewegende delen te hebben, met een zo goed mogelijke grondtracking voor de applicatiemodules. De rijsnelheid van de tractor met hoge bodemvrijheid is dezelfde als die van een conventionele tractor: tussen 2 en 4 km/u, afhankelijk van de bodem- en weersomstandigheden en de dichtheid en diversiteit van de grasmat.
Tot slot zegt AgXtend dat er twee verschillende hydraulische aandrijfoplossingen worden getest, maar dat de fabrikant de processen nog geheim houdt.

Meer zien? Kijk dan hier naar een film van Agxtend XPN.

 
Nog meer nieuws van New Holland: een betoverend visionair tractorconcept

Landbouwmachinespecialist New Holland Agriculture heeft samengewerkt met de buitenbeentjes op het gebied van autodesign in Pininfarina om een ​​concept te presenteren dat sexier is dan een tractor zou moeten zijn. Ontworpen om de manier waarop premium speciale druiven worden verzorgd te verbeteren, navigeert de pod-achtige Straddle Tractor Concept meerdere rijen door steile, smalle heuvelachtige wijngaarden om zijn steentje bij te dragen door de meest weelderige, aromatische rode en witte wijnen naar eettafels en cocktailuren te brengen.

Hoezeer we ook van Pininfarina's klassieke en moderne automobielwerk houden, het is altijd interessant om gewone, alledaagse voorwerpen door de ogen van het bedrijf te bekijken. De Straddle Concept is niet echt het eerste tractorconcept dat we hebben gezien van het beroemde huis van design, maar het is zeker de meest opvallende en toekomstgerichte.

New Holland zegt dat de lange, slanke Straddle speciaal is ontworpen voor gebruik op de smalle hellingen van wijngaarden van enkele van 's werelds meest gevierde wijnregio's, van Champagne tot Bourgondië. Het legt uit dat dergelijke wijngaarden druivenrijen hebben die niet meer dan 1,5 m van elkaar zijn gescheiden, vaak ingebouwd in steile heuvels, waardoor de druiven met de hand moeten worden geplukt en onderhoud wordt uitgevoerd door tractoren die over de rijen vegen.

Het Straddle Concept onderzoekt het toepassen van geavanceerd ontwerp en technologie om het werk van de teler gemakkelijker te maken, terwijl het er nogal aantrekkelijk uitziet. Het is zelfs niet moeilijk om je een vermogende belegger voor te stellen die geniet van de Straddle-show onder het genot van een glas.

De Straddle verdient zijn naam door met een druk op de knop zijn breedte te vermenigvuldigen, zijn wielen uit te rekken om meerdere rijen te spreiden, terwijl een achterste module meerdere rijen verder uitspreidt als een paar vleugels, waardoor één machine een beweging met meerdere rijen voor elke machine kan uitvoeren doorgang.

New Holland zegt weinig over de mechanica van zijn concept en laat het dienst doen als ontwerpstudie. Het bedrijf merkt wel op dat het compatibel is met elektrische aandrijflijntechnologie, en dient als onderdeel van de Clean Energy Leader-strategie van het bedrijf, die de landbouw wil verschuiven van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen naar meer duurzame energieoplossingen. De luchtloze banden elimineren ondertussen rubber en lekke banden.

New Holland maakt ook geen melding van plannen in de buurt of ver weg om een ​​op Straddle geïnspireerde tractor te bouwen, dus het lijkt erop dat boeren vastzitten aan ruwere gebruiksontwerpen zoals de Braud High-Capacity Grape Harvester er net boven. Je kunt de Straddle van dichtbij bekijken in deze korte videoclip hier.

 
TEELTTECHNIEK
Nieuw meerjarig bodembedekkersgras toont voordelen in proeven
Oakville Bluegrass goed geschikt voor wijngaarden zonder teelt

Een nieuw hybride meerjarig grasbedekkersgewas, op de markt gebracht als ‘Oakville bluegrass’, heeft tijdens meer dan twee jaar aan proeven in Californische wijngaarden en door UC Davis voordelen aangetoond voor duurzaam beheer van wijngaarden zonder bewerking, efficiëntie van het watergebruik van wijnstokken, koolstofvastlegging en culturele kostenbesparingen. (UCD) onderzoekers in experimentele proeven.

 

Oakville bluegrass in volle groei tijdens het winterslaapseizoen van de wijnstok

Het bodembedekkersgras, gepatenteerde hybride cultivars van Poa bulbosa, bekend als Radix Poa bulbosa (RPb), werden ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst ontwikkeld in een laboratorium in Oregon door Radix Research, Inc. als overblijvend gras voor ongeveer 10 jaar gebruik vóór herbeplanting. RPb toonde ook groeikenmerken en een seizoensgebonden levenscyclus die het aantrekkelijk maken als een potentieel dekgewas voor meerjarige landbouwgewassen onder niet-till-beheer. RPb is gepatenteerd in 2015 en wordt gedistribueerd onder licentie van het in Oregon gevestigde Radix Evergreen, mede-eigendom van plantenveredelaar Chad Miebach die RPb heeft ontwikkeld.

 

Oakville bluegrass in rust tijdens het groeiseizoen van de wijnstok.

Het gras wordt in Californië getest en op de markt gebracht door Vitidore, Inc., opgericht in 2019 door John Knutson, mede-oprichter en VP of solutions die ervaring heeft met marketing en verkoop in de zaadindustrie, en ondernemer Dave Curry, mede-oprichter en CEO. Vitidore heeft een handelsmerk aangevraagd voor de naam "Oakville bluegrass" en heeft een licentie om het in Californië op de markt te brengen. Volgens Knutson heeft "Vitidore de exclusieve rechten om dit product te verkopen voor alle gebruiksgebieden in de landbouw in Californië, en een niet-exclusief recht voor de rest van het land. We breiden ons project uit van een tweejarige inspanning van proefprojecten in onderzoeks- en commerciële installaties en verwachten deze markten verder te laten groeien dan waar we nu zijn."

Proeven en onderzoek worden gecoördineerd door Vitidore, medeoprichter en directeur van wetenschap en technologie, Dr. Alyssa DeVincentis, een doctoraat in de hydrologische wetenschappen aan de UCD met een onderzoeksachtergrond in de wetenschap van bodemgewassen. Vitidore heeft belanghebbenden uit de landbouw ingeschakeld voor veldproeven. Sinds 2019 worden er proeven uitgevoerd door UCD Cooperative Extension wijnbouwspecialist Dr. Kaan Kurtural en zijn onderzoekslab.

Grasgroeicyclus vult wijnstokgroei aan

DeVincentis zei dat Oakville bluegrass speciale eigenschappen heeft waardoor het als dekgewas voor wijngaarden zeer toepasbaar en heilzaam is in mediterrane klimaten. Het gras is met name complementair in groei aan wijnstokken met een tegenovergestelde seizoensgebonden groeicyclus die verband houdt met zijn reactie op 12 uur daglicht. Het gras begint zijn jaarlijkse groeicyclus na de eerste herfstregens en blijft groen tijdens de winterrust van een wijnstok. Het gras begint zijn rustperiode in het vroege voorjaar, dus het zal niet strijden om bodemvocht met wijnstokken als ze in de lente beginnen te groeien. "Zelfs als lenteirrigatie in de wijngaard wordt gestart, zal het gras nog steeds inactief zijn en slapend blijven", zei DeVincentis. "Dit gras lijkt te beantwoorden aan de behoefte aan zelfbeëindiging, in tegenstelling tot andere soorten bodembedekkers, en de timing van de seizoensgebonden groeicyclus is de sleutel tot waarom het zo goed werkt," voegde ze eraan toe.

Oakville bluegrass kan andere wijngaardvoordelen bieden. Hij wordt niet groter dan 15 cm, dus maaien is over het algemeen niet vaker dan één keer per seizoen nodig. Het vormt in de loop van de tijd een dichte mat om de groei van onkruid te helpen voorkomen, de onkruidconcurrentie te verminderen en het gebruik van herbiciden te verminderen of te elimineren. Het produceert biomassa. Het kan arbeid en hulpbronnen besparen als een overblijvend gras dat meer dan 10 jaar een levensvatbaar dekgewas zal zijn. DeVincentis merkte op: "Het moet worden gebruikt in een no-till-systeem, dat dient om koolstof- en waterverliezen in de bodem te verminderen, en het is een hulpmiddel waarmee boeren no-till-landbouw kunnen implementeren."

Veldproeven en resultaten

Tegen het einde van 2021 zal Oakville bluegrass worden geplant op meer dan 50 Californische proeflocaties op ongeveer 250 hectare, waaronder 185 hectare in wijndruivenwijngaarden, 40 hectare in boomgaardfruit en notengewassen en 25 hectare in onderzoeksproeven door UC en het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Er worden veldproeven uitgevoerd in de wijngaarden van Californië in de volgende provincies: Fresno, Lake, Sonoma, Napa, Monterey, San Luis Obispo en Santa Barbara.

DeVincentis zei: "We zijn erop gericht de landbouw te helpen zich aan te passen aan en de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Oakville bluegrass is een manier om dit te doen. Ons doel is om middelen en informatie te verstrekken om onzekerheden te verminderen en telers te helpen betere beslissingen te nemen." Meer informatie is beschikbaar op: www.vitidore.com

 
Ongehoord - jonge wijnstokken verbrijzeld door vorst in Bordeaux

Bron: Vineas

 

“We hebben de wijnstok gelijk teruggesnoeid in de hoop dat hij weer gaat groeien. Het zal afhangen van de druivensoort, maar we hebben reden tot hoop omdat het jonge wijnstokken zijn”, besluit Massimo Giudici. - kredietfoto: Massimo Giudici (Simonit & Sirch)

Geëxplodeerde bast en gebarsten wijnstokken op stam van Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. Dit visioen van hout van wijnstokken, gemarteld door de voorjaarsvorst, werd aan het einde van de herfst ontdekt door de meester-kleermaker Massimo Giudici (Simonit & Sirch) in de wijngaarden van de Zuid-Gironde (in de gemeenten Barsac en Pujols). Op percelen waar de temperatuur wereldwijd daalde tot -6°C afgelopen april, vertonen geplante planten van 2 tot 4 jaar al maanden gescheurde bast, alsof ze gebroken waren, op hun jonge wijnstokken. Nadat hij deze ongebruikelijke schade alleen op geïsoleerde planten in dit deel van de wijngaard van Bordeaux heeft waargenomen, herinnert Massimo Giudici zich dat hij in Italië heeft gezien dat bomen na 2017 volledig zijn aangetast. "Er is niets aan te doen", merkt de kleermaker op, die "besluit om hak het drie jaar oude hout om te vertrekken".

"Het brak. Het is niet goed", bevestigt professor wijnbouw Alain Deloire (Montpellier Supagro). Volgens de gemaakte sneden (foto hieronder) merkt de deskundige op dat "de voorjaarsvorst de cambiumcellen heeft aangetast, de meest kwetsbare van het hout (omdat het meristeemcellen zijn). Om deze schade te krijgen moest de temperatuur dalen tot -8-12°C, tenzij er sprake was van verzwakking van de voet (zoals grondbewerkingsgereedschappen). "

 

Toen de professor voor het eerst dergelijke schade in Frankrijk zag, wijst hij erop dat de vorst niet het hele cambium heeft vernietigd, waardoor er floëem en schors kunnen worden geproduceerd, maar geen hout. "Het is te beschadigd, het kan niet worden hersteld: 30 tot 80% van de geleiding [van het sap] gaat verloren, ook al zijn dit jonge wijnstokken in installatie. Doorgaand op deze tak, is de wijnstok binnen 5 tot 10 jaar dood. Receper onder het geëxplodeerde gebied. "

"We hebben de voet doorgesneden, in de hoop dat hij opnieuw begint. Het zal afhangen van de druivensoorten, maar we hopen dat het goed zal gaan aangezien dit jonge planten zijn', besluit Massimo Giudici.

 
WIJN-RECHT
EU verleent lidstaten het recht om resistente rassen te gebruiken in appellationwijnen

Bron: J.Mazzeo /Decanter

Na een recente wijziging van de EU-regels mogen lidstaten nu resistente rassen gebruiken bij de productie van wijnen met beschermde oorsprongsbenamingen (BOB).

Het besluit, dat vorige week in het Publicatieblad van de Europese Unie is gepubliceerd, maakt deel uit van een bredere herziening van eerdere regelgeving die gemeenschappelijke kwaliteitsregelingen, marktordening, definities, beschrijvingen, presentaties en etikettering van Europese landbouwproducten en levensmiddelen vaststelde.

Vóór de aankondiging mochten alleen wijnstokken van de soort vitis vinifera worden gebruikt voor binnen de EU geproduceerde BOB-wijnen, terwijl wijnstokken die enig genetisch spoor van niet-vinifera-soorten vertoonden, zoals schimmelresistente PIWI-variëteiten (Pilzwiderstandsfähig), werden uitgesloten.

Volgens de geactualiseerde regelgeving kunnen de lidstaten nu echter wijnstokrassen gebruiken die tot vitis vinifera behoren, evenals hybriden die zowel vitis vinifera als niet-vinifera genetisch materiaal bevatten van wijnstoksoorten van Amerikaanse en Aziatische oorsprong.

Het besluit van de EU kwam als reactie op de uitdagingen van klimaatverandering en om de Europese wijnbouwsector te helpen duurzamer te worden. Een aantal hybride variëteiten profiteren inderdaad van een hogere weerstand tegen veelvoorkomende ziekten zoals valse meeldauw en echte meeldauw, wat betekent dat de wijngaarden weinig tot geen behandelingen nodig hebben, of het nu gaat om chemische bestrijdingsmiddelen of biologisch goedgekeurd koperspuiten.

'Resistente rassen hebben een aantal voordelen en geen nadelen, afgezien van een kleine commerciële uitdaging die voortkomt uit een marktsegment dat altijd alleen bepaalde BOB-wijnen zal drinken', zegt Werner Morandell van wijngaard Lieselehof, die al tafelwijnen maakt van PIWI-druiven in de Italiaanse Alto Adige.

 

‘Allereerst hebben de meeste PIWI’s geen behandelingen in de wijngaard nodig, afgezien van een paar moeilijke jaargangen, wanneer ze er misschien een of twee nodig hebben. Van de ongeveer 70 PIWI-druiven die ik heb kunnen bestuderen, hebben er misschien 15 een of twee behandelingen nodig. Maar zelfs voor die, het hangt echt af van de regio. Op een plek waar het heel weinig regent, zoals Sicilië, waar een vinifera-rank niet meer dan vijf of zes behandelingen per jaar nodig heeft, heeft geen van die PIWI's sowieso behandelingen nodig.'

Volgens Morandell zijn verdere voordelen onder meer een verminderde bodemverdichting en een aanzienlijke tijdsbesparing voor de producent: 'Als je 15 of 20 keer per jaar met een zware tractor door de wijngaarden gaat, wordt de grond uiteindelijk erg verdicht. Het wordt als beton. Als je echter door mijn wijngaarden loopt, kun je zien dat de grond erg zacht is. Ten slotte kan al die tijd die wijnbouwers normaal gesproken besteden aan het piekeren over wanneer ze nu met een tractor gif moeten verspreiden, kunnen worden gebruikt om zich op nuttiger werk te concentreren.'

De nieuwe EU-regels zullen waarschijnlijk een revolutionaire impact hebben op de toekomst van de wijnbouw in belangrijke wijnlanden zoals Italië en Frankrijk, maar wijndrinkers zullen de veranderingen niet snel merken. De goedkeuring van de lidstaten - evenals groen licht van de relevante regionale autoriteiten - is nodig voordat hybride rassen in een bepaalde BOB-regelgeving kunnen worden geïntegreerd.

Vincent Pugibet, voorzitter van de PIWI France-vereniging van producenten en eigenaar van Domaine La Colombette in de Languedoc, is van mening dat, hoewel de goedkeuring van de EU een stap in de goede richting is, het gebrek aan samenwerking tussen de talrijke wijnbouwinstituten in Europa nog steeds een groot obstakel vormt dat de opmars van resistente rassen tegenhouden.

‘De mogelijkheid om ze in appellations te gebruiken hoort er gewoon bij. Je hebt ook het probleem van de concurrentie tussen verschillende instituten in Europa. Het is het grootste obstakel voor resistente druiven om in de toekomst te groeien', zei hij.

Pugibet legt uit dat INRA, dat zelf zijn eigen hybride soorten kweekt, duidelijk concurreert met andere buitenlandse instituten. ‘De INRA zal ons nooit toestaan ​​om Italiaanse hybriden te gebruiken, omdat ze zelf hun eigen hybriden kweken, snap je? Het is alsof Renault verantwoordelijk was voor het autoriseren van FIAT om auto's in Frankrijk te verkopen.'

 
AGENDA
Nieuw

....

 
Overzicht 2022
Januari
Februari

12-13 Wein - Hannover (DUITSLAND)

          https://www.webermesse.de/messe/wein-hannover
14-16 Wine Paris & Vinexpo - Paris (FRANKRIJK)

          https://www.vinexposium.com/en/wineparis-vinexpo/
18-19 Wein & Genuss  - Linz (OOSTENRIJK)

          http://www.weingenusslinz.at
22-23 WeinFrühling - Hamburg (DUITSLAND)

          https://www.webermesse.de/messe/wein-hamburg-fruehling

 
Maart

04-06 WeinMesse Rheinland-Pfalz - Leipzig (DUITSLAND)
          https://www.weinmesse-rlp.de/leipzig
12-13 Wein - Aachen (DUITSLAND)
          https://www.webermesse.de/messe/wein-aachen
29-29 Prowein 2022 - Düsseldorf (DUITSLAND)
          https://www.prowein.com/
31-07 Expovina 2022 - Zürich (ZWITSERLAND)
          https://www.expovina.ch/

 
April

05-07 Agrovina 2022 - Martigny (ZWITSERLAND   )     wijnbouw
          https://www.agrovina.ch
10-12 Intervitis Interfructa - cancelled → Digitaal vervang-event
          https://www.dwv-kongress.de/en/about-the-congress.html
10-13 Vinitaly 2022 - Verona (ITALIË)
          https://www.vinitaly.com/en/
15-27 WeinFrühling - München (DUITSLAND)
          https://www.webermesse.de/messe/wein-muenchen-fruehling
25-28 Primeurweek van Union des Grands Crus de Bordeaux (FRANKRIJK)
          nog geen details bekend

 
Mei
Juni

11-12 Vi-Tec 2022 - Waregem (BELGIE)     wijnbouw
          https://www.vi-tec.be

 
Juli
Augustus
September
Oktober

05-07 CapeWine 2022 - Kaapstad (ZUID-AFRIKA)
          https://www.capewine2022.com/
31-04 43e World Congress of Vine and Wine     (MEXICO)
          nog geen details bekend

 
November
December
Overzicht 2023

17-19 Feb   Weimesse Berlin 2023 (DUITSLAND)
                    https://www.weinmesseberlin.de
28-30 Nov   Sitevi 2023 - Montpellier (FRANKRIJK)
                    https://en.sitevi.com/

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online