Wijnbouwer.be
2022 - Februari

Beste wijnbouw(st)er,

Februari zullen we geweten hebben. Tjonge tjonge, wat een wind! Gelukkig begint het ook in het wijnbouwwereldje een beetje te waaien. De ene mail na de andere roept om ons op om workshops, online-studiedagen, webinar’s en presentaties van allerhande bij te wonen… Gelukkig maar, nietwaar? Zo kunnen we na een volle dag snoeien, s’ avonds wegzakken achter onze laptop en niemand die merkt dat we af en toe even indommelen 😊

 
VARIA
Nieuwe website voor weerstation, diverse alarmen en automatisatie (o.a. vorstbescherming)

Degene die me al wat langer kennen weten waarschijnlijk nog wel dat ik al enkele jaren werk aan een weerstation, specifiek voor wijnbouw en automatisatie en aan een systeem ter bescherming tegen vorst voor de wijnstokken.

 

Het is mijn bescheiden mening dat je een systeem niet na één jaartje op de markt smijt, ook lijkt alles naar wens te werken, maar dat je hier toch enkele jaren ernstig aan test, fine-tunen, verbetert en perfectioneert. Onder leiding van docent Christine Smeets werd samen met de IT-studenten van Thomas More te Geel, ook de website, die alles moet visualiseren en gebruiksvriendelijk laat bedienen, onder handen genomen.
In 3 teams werd hier parallel gewerkt aan 3 onafhankelijke verbeterde versies.  16 Februari stelden de teams hun resultaten voor en ik was danig onder indruk van de geleverde prestaties. Wat ook deel uitmaakte van hun project, was dat ieder team ook een promo-clip diende te maken van hun oplossing. Hieronder vind je hun resultaten:

Team Metavision: https://www.youtube.com/watch?v=oZ_m6-ln6ns

Team ImproVision: https://youtu.be/g5n9pyCxAFo

Team CloudWine: https://youtu.be/5q10nSigwj0

Bedankt aan alle betrokken studenten voor deze mooie prestatie!

 

 
Venus Vinifera: een gemeenschap van vrouwen in de wijnbusiness

Bron: Riotact / L. Ridge

De door mannen gedomineerde horeca was een uitdaging voor Caitlin Baker toen ze meer dan tien jaar geleden haar carrière in restaurants begon.

Nu, de manager van gastronomisch restaurant Aubergine, heeft ze besloten om de kansen te creëren die ze in haar vroege dagen miste, vooral als het ging om het vinden van mentoren met wie ze zich kon identificeren. Met een diverse groep andere horecaprofessionals in Canberra is ze Venus Vinifera begonnen - een wijngroep voor vrouwen die zich richt op onderwijs en het opbouwen van een ondersteunende gemeenschap.

"Toen ik voor het eerst begon met wijn en gastvrijheid, had ik niet echt veel vrouwen als mentoren", vertelde ze aan Region Media.

“Naarmate ik ouder word en ik naar managementfuncties ga, voel ik dat het gedeeltelijk mijn verantwoordelijkheid is om het pad voor de volgende generatie gemakkelijker te maken, en de middelen die ik heb in mijn werk en ook in mijn gemeenschap te gebruiken om het voor hen gemakkelijker te maken .”

 

Caitlin Baker runt Venus Vinifera met een team van vrouwen die in alle facetten van de wijn- en horecasector werken. Foto: Thomas Lucraft.

Wat begon als een groep professionele collega's die een praatje maakten terwijl ze een fles wijn deelden, is nu uitgegroeid tot een organisatie die regelmatig evenementen organiseert om vrouwen voor te lichten over verschillende wijnen en gedistilleerde dranken en zal binnenkort vertakken naar een online forum.

De naam Venus Vinifera is een woordspeling. Vitis vinifera is de Latijnse naam voor wijnstokken en Venus is een Romeinse godin. Caitlin zegt dat ze wat tijd hebben besteed aan het brainstormen over een naam, maar toen ze Venus Vinifera bedachten, wisten ze meteen dat het de juiste keuze was.

"Als ik aan het woord Venus denk, denk ik aan krachtige vrouwen en moedige vrouwen."

Venus Vinifera – vaak afgekort tot VV – streeft ernaar om “alle vrouwen te omvatten, inclusief degenen die vrouwelijk identificeerbaar zijn, niet-binair zijn en trans-ervaring/geschiedenis hebben” en is een mix van degenen die werken in de horeca, wijnbereiding, distributie en sommigen die gewoon meer willen weten over wijn.  “Het is een super diverse groep. Er zijn zeker horecaprofessionals, nieuwkomers, er zijn nogal wat meisjes die aanwezig zijn die gewoon een grote interesse in wijn hebben, maar in de openbare dienst of als advocaat werken, "zegt Caitlin.  "Het is een groep voor iedereen die een gemeenschap wil hebben rond wijn of sterke drank, ongeacht wat hun eigenlijke taak is."

Verschillende vrouwen die de groep leiden, werken voor enkele van de meest gewaardeerde locaties van Canberra, zoals Bar Rochford, Pilot en Aubergine. Ze hebben de steun van die werkplekken gehad om de groep te creëren, met de restaurants aan boord als locaties voor proeverijen en lessen.

Venus Vinifera heeft een evenementenprogramma ontwikkeld voor de eerste helft van 2022 waarin een scala aan onderwerpen is opgenomen. Evenementen zijn voorzien van professionals uit de industrie, zoals Freddie Raimbaud, de wijninkoper voor Dan Murphy's winkels in de ACT-regio en een leraar bij de Wine and Spirit Education Trust (een internationale instantie die toezicht houdt op de certificeringen van wijn en gedistilleerde dranken). In februari organiseert ze een evenement om de wereld van Amerikaanse wijnen te verkennen. Andere evenementen zullen onderwerpen behandelen zoals het navigeren door de horeca als vrouw, een champagne-masterclass en een evenement met de titel 'wat de F is een digestief?', gerund door Lucy Pallet-Jones van het Spirits Platform.

VV lanceert in maart ook hun website, inclusief een 'members only'-platform, dankzij wat sponsorgeld van Lark Hill Winery en alcoholvrij bierbedrijf Heaps Normal. Deze ruimte zal extra leermiddelen bevatten en een forum waar vrouwen contact kunnen leggen en mentoren kunnen vinden. Ze zijn van plan verschillende evenementen op te nemen en te uploaden zodat leden ernaar kunnen verwijzen, evenals exclusieve extra inhoud.

Een kleine lidmaatschapsbijdrage dekt de toegang tot deze online bronnen die alleen voor leden zijn, evenals tickets met korting voor evenementen en lessen. Maar Caitlin zegt dat evenementen nog steeds open zullen zijn voor het grote publiek, en ze willen ze toegankelijk en gastvrij maken. De groep zal uiteindelijk uitbreiden naar bier en een grotere verscheidenheid aan sterke drank en wijn.

Caitlin hoopt dat deze gemeenschap een ruimte zal zijn die meer jonge vrouwen in staat stelt te slagen, aangezien het hen de middelen en mentoren biedt om hun eigen weg te banen in de horeca.

 

Word lid van de mailinglijst voor Venus Vinifera en blijf op de hoogte van hun aankomende evenementen via Instagram.

 
MARKT & TRENDS
Met een verminderde ecologische voetafdruk, bag-in-box wijn vergroot zijn marktaandeel

Bron: Forbes

 

Wijn als consumentenproduct is synoniem geworden met de glazen fles, maar veel wijnhuizen zoeken elders naar containers en een toonaangevend alternatief is het bag-in-box-formaat. Volgens gegevens van Future Market Insights heeft het wijnsegment het grootste aandeel in de bag-in-box-productie binnen de drankenindustrie. Meer nog, het is het enige marktsegment dat een significante groei kan noteren, daar waar alle andere verpakkingsvormen, hoe creatief soms ook, een neergaande trend tonen.

Van bekende supermarktmerken tot Europese wijncoöperaties tot enkele van de meest gerespecteerde wijnhuizen, bag in box-containers vinden een plaats op tafel. Deze producten worden vaak BIB genoemd en hebben een aantal sterke verkoopargumenten. Zoals Jason Haas, algemeen directeur bij Tablas Creek, in een recent blogstuk schreef, is BIB "veruit het meest effectieve pakket om de ecologische voetafdruk van wijn te verminderen. Mensen willen wijn kopen, geen glas. Zolang je de consument kan overtuigen van de kwaliteit speelt de verpakking nauwelijks een rol."

BIB leek tot voor kort geen realistische optie voor Tablas Creek, omdat de topprijs voor een doos wijn van 3 liter op de Amerikaanse markt over het algemeen rond de $ 30 ligt. Bota Box, een consistente speler in het BIB-landschap, geeft bijvoorbeeld aan dat hun producten variëren van $ 5,99 tot $ 22,99. "Aangezien onze goedkoopste wijn destijds $ 25 was en de doos vier flessen bevat, dacht ik niet dat het een optie voor ons was", schrijft Haas.

 

Maar er zijn redenen om deze bezorgmethode te overwegen. Behoud is een grote. Een geopende doos kan in de koelkast enkele maanden lekker blijven, dankzij de eenvoudige technologie die zuurstof uit de wijn houdt. Bovendien is BIB gemakkelijk op te slaan en te vervoeren, waarbij outdoorliefhebbers een leidende markt zijn voor containers die niet breken en licht van gewicht zijn.

Maar het is de verminderde ecologische voetafdruk die echt een overtuigend argument is. Haas heeft een beoordeling geraadpleegd die is gepubliceerd door de Sustainable Winegrowing Alliance (SWA) om zijn basis voor dit aspect op te bouwen. "Vergeleken met de verpakking die nodig is om diezelfde wijn in glazen flessen van 750 ml te doen, is de ecologische voetafdruk van de bag-in-box-verpakking 84% minder, en de ecologische voetafdruk van de distributie van deze lichtere, compactere verpakking is 60% minder", hij schrijft. Volgens Haas weegt het zeven pond - het equivalent van vier flessen zou 11 pond wegen.

Hoewel veel landen zich misschien net openstellen voor deze verpakkingsstijl, hebben andere regio's van de voordelen geprofiteerd. BIB heeft een niche gevonden op de Europese markt waar deze verpakkingsstijl ‘het’ groeisegment is. Marktonderzoek uit Frankrijk suggereert dat BIB 44% van de wijnverkoop in supermarkten vertegenwoordigt en dat ze populaire opties zijn bij lokale wijncoöperaties in heel Europa. Wines of Chile, een organisatie van Chileense wijnproducenten, meldt dat de bag-in-box-export in 2020 met meer dan 19% in volume groeide. Uit onderzoek van verpakkingsleverancier Smurfit Kappa en Wine Intelligence blijkt dat er 3,7 miljoen nieuwe BIB-wijnconsumenten in Frankrijk en het VK gedurende een periode van zes maanden eind 2020 en begin 2021.

"De stijgende vraag naar flexibele en duurzame verpakkingsoplossingen zal de verkoop blijven stimuleren, vooral in de voedingsmiddelen- en drankensector", aldus een analist van Future Market Insights. “Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, zetten bedrijven in op verschillende innovaties.” Het vraagt natuurlijk van de wijnbouwer een flinke dosis zelfvertrouwen, want veel wijnbouwers – hoewel ze het nooit zullen toegeven – zijn meer afhankelijk van het ‘prestige en uitstraling’ van hun glazen flessen om ze verkocht te krijgen, dan van de kwaliteit van de wijn die erin zit…”

En consumenten passen zich aan de innovaties aan. Deze maand rolde Tablas Creek Winery hun eerste BIB-product uit. Haas zei dat het tijd was om "de vraag te beëindigen" over de honger van de consument naar het kopen van een high-end wijn in een doos. "Daarom hebben we besloten om onze teen in dit water te dopen", schrijft hij. De wijnmakerij heeft 100 kisten van hun blend Grenache, Mourvèdre en Counoise, Patelin de Tablas Rosé 2021, omgeleid naar 300 3L BIB-packs. Het was binnen vier uur uitverkocht nadat het was aangekondigd aan leden van de wijnclub, en mensen smeekten om meer op sociale media. Echte wijnkenners weten immers dat een wijn in grotere hoeveelheden, beter ‘rijpt’. Dat was vroeger reeds de reden om o.a. magnums op de markt te brengen. Op Instagram schreef een fan: “Ik ben op zoek geweest naar meer kwaliteitswijnen in een doos. Ik hoop dat er nog meer van jou en andere producers komen."

 
KLIMAAT
Franse wijngaarden testen anti-vorstlampen

Een jaar geleden trad Déborah Ducamp naar Château Le Sartre in Léognan, net als de 24 andere start-ups in de eerste intake van de incubator van Bernard Magrez. Haar Wine Protect anti-vorstlamp project vordert goed. “We sneden onszelf in de hand met een eerste prototype. IR-snoeren doen niet wat ze beloven. Het effect dat ze opleveren is nauwelijks meetbaar en erg onderhevig aan omgevingswind. Dat hebben we snel geleerd en daarom ontwierpen we vervolgens een nieuwe module met een ingebouwd zonnepaneel, een batterij, een weerstation en zes verwarmingen om zes wijnstokken te beschermen”, legt Ducamp uit.

De module, gemaakt van 100% Franse materialen, wordt bevestigd aan de draad boven het stokken en wordt automatisch geactiveerd wanneer de temperatuur onder het door de wijnboer bepaalde instelpunt daalt. “Tijdens onze proeven in Léognan in december wisten we met deze nieuwe modules tot 7°C te winnen. Een enorme verbetering ten opzichte van onze eerdere IR-proeven.”, zegt een opgetogen Ducamp.

Tegen de lente zullen in verschillende Franse wijnregio's een tiental modules worden geïnstalleerd om de zonnepanelen en de batterij goed te kalibreren. “Het doel is om een ​​temperatuur van minimaal 0°C onder de module te garanderen gedurende de gehele vorstperiode, d.w.z. maximaal 7 tot 8 uur, met een volledige batterijlading van de ene nacht op de andere”.

Ducamp wil ook graag geld inzamelen om personeel aan te nemen. 'Ik ga een Miimosa-fonds oprichten en een stagiaire inhuren om de koepels opnieuw te ontwerpen. Het idee is dat ze het werk in de wijngaarden, met name het sproeien, niet mogen hinderen en dat ze zich vanzelf moeten ontvouwen bij het intreden van de vorst". De Wine Protect-modules zouden begin 2023 officieel op de markt moeten komen.

 
NIEUWE PRODUCTEN & TECHNIEKEN
New Holland introduceert 's werelds eerste door methaan aangedreven tractor

Persmededeling

 

New Holland Agriculture North America heeft vandaag de lancering in de VS aangekondigd van 's werelds eerste productie T6 Methane Power-tractor. De lancering is het hoogtepunt van een meerjarig ontwikkelingsproject om een ​​tractorreeks te creëren en op de markt te brengen die het gebruik van duurzamere brandstofbronnen in de Amerikaanse landbouw bevordert.

“De T6.180 Methane Power is het resultaat van New Hollands pionierswerk op het gebied van het gebruik van alternatieve brandstoffen via onze Clean Energy Leader-strategie. Het is een belangrijke stap voorwaarts op weg naar het koolstofarm maken van de landbouw, en het gebeurt nu, nu de ontwikkeling van deze duurzame tractor de productiefase heeft bereikt. Het is vanaf dit seizoen van 2022 commercieel beschikbaar voor onze klanten”, zegt Michael Cornman, Livestock and Dairy Segment Manager voor New Holland Agriculture North America.

Dezelfde prestaties als diesel met tot 30% lagere bedrijfskosten

De T6 Methane Power levert de prestaties van zijn dieselequivalent – ​​hetzelfde vermogen bij 180 pk, koppel bij 740 Nm en duurzaamheid – met als bijkomend voordeel een verlaging van de bedrijfskosten tot 30%. Het biedt operators ook brandstofflexibiliteit en kan werken op biomethaan of gecomprimeerd aardgas (CNG).

Vergeleken met de emissielimieten die zijn toegestaan ​​onder de Europese Stage V-emissievoorschriften, produceert de T6 Methane Power 98% minder fijnstof. Bij gebruik van biomethaan kan het een CO2-reductie van 10 tot 15% opleveren voor een negatief emissieprofiel. Voor de nabehandeling wordt een eenvoudige, onderhoudsvrije driewegkatalysator gebruikt, waardoor uitlaatgasrecirculatie en selectieve katalytische reductiecomponenten en dieseluitlaatvloeistof niet meer nodig zijn.

De T6 Methane Power is voorzien van een geheel nieuwe NEF 6,7-liter motor die speciaal is ontwikkeld voor landbouwtoepassingen door FPT Industrial en profiteert van de meer dan 20 jaar ervaring van het bedrijf in de ontwikkeling van technologie voor aandrijflijnen op aardgas. Tot op heden heeft FPT Industrial meer dan 50.000 aardgasmotoren geproduceerd.

Meer? Zie op www.newholland.com of bekijk dit filmpje

 
Mini GUSS – de autonome sproeier

Mini GUSS is de volgende revolutionaire autonome machine van GUSS Automation, ontwikkelaars van autonome landbouwmachines. Met deze nieuwe, compactere versie van GUSS kunnen telers van wijngaard, hop, bosbessen en boomgaarden met een hoge dichtheid profiteren van de vele voordelen van GUSS autonome sproeiers.

 

Meer op : https://gussag.com/mini-guss/

 
Langetermijninvestering in nematodenonderzoek loont

Bron: Good Fruit Grower /Hansen M.

Michelle Moyer, hoofdonderzoeker van het project, universitair hoofddocent aan de WSU en specialist in wijnbouw, van de Washington State University Extension legt uit hoe nematodenresistente onderstammen, in de rij links van haar, in juli 2021 gezondere luifels vertonen bij hittestress, vergeleken met de tekenen van waterstress die zichtbaar zijn in de eigen gewortelde wijnstokken, op rechts, in een herbeplante wijngaard in Paterson.

Het einddoel van het nematodenonderzoek dat momenteel aan de gang is in Washington is het vinden van een duurzame aanpak voor langdurig beheer van aaltjes om de wijngaarden gezond en productief te houden. Dit onderzoek ondersteunt het nieuwe certificeringsprogramma van de wijnindustrie in Washington voor duurzaamheid, maar weerspiegelt ook de realiteit dat er maar weinig wondermiddelen zijn voor chemische bestrijding van ongedierte. Bevindingen uit eerdere fasen van het aaltjesonderzoek geven aan dat er verschillende tactieken nodig zijn om de bodemplagen in toom te houden.

Plantparasitaire nematoden zijn draadachtige, ronde wormen die zich voeden met plantenwortels en bedreigen de levensvatbaarheid van de wijngaarden in Washington op de lange termijn. Nematoden zijn alomtegenwoordig in landbouwgronden en tasten veel gewassen aan. In de beginjaren van de wijnindustrie in Washington werden druiven geplant op maagdelijk land en veroorzaakten nematoden weinig problemen. Maar naarmate de industrie volwassener wordt en wijngaarden opnieuw worden aangeplant of andere gewassen worden gevolgd, kunnen nematoden binnen een paar jaar na herbeplanting een acute achteruitgang van de wijnstokken of chronisch verlies van kracht en opbrengst in volwassen wijngaarden veroorzaken door jarenlange opbouw van de nematodenpopulatie. De belangrijkste soorten van zorg in Washington zijn dolk- en wortelknobbelaaltjes. Controle na het planten is erg moeilijk omdat aaltjes hun leven ondergronds, in of vlak bij de wortels doorbrengen.

Meer dan zeven jaar geleden begon een team van wetenschappers van de Washington State University en het Amerikaanse ministerie van Landbouw, met steun van de Washington State Wine Commission, aan een meervoudig, tienjarig onderzoeksproject om zowel het schadepotentieel van plantparasitaire nematoden te begrijpen als hulpmiddelen te vinden. om wijndruiventelers te helpen om te gaan met dit wortelvoedende ongedierte.

Hoewel veel onderstammen niet echt resistent zijn tegen dolk- en wortelknobbelaaltjes, omdat ze een langzame opbouw van nematodenpopulaties mogelijk maken, lijken de vier in dit onderzoek tolerant te zijn. De tot dusver waargenomen verbeterde groeikracht van de wijnstokken zal naar verwachting meer uitgesproken worden naarmate het onderzoek vordert. Onderstammen hebben als bijkomend voordeel dat ze telers helpen om phylloxera te beheersen, een andere plaag die zich voedt met wijnstokwortels en die onlangs werd ontdekt in de wijnbouwregio's van Washington.

 

Het groeikrachtverschil tussen nematodenresistente onderstammen (links) en wijnstokken met eigen wortel is duidelijk zichtbaar in de trosgrootte na een periode van hittestress op een herplant-plaats.

 
KELDERTECHNIEKEN
Een techniek om lucht uit kurken wijnsluitingen te verwijderen

Bron: Vitisphere

 

"We konden inert gas zien worden toegevoegd aan zakken met 1.000 kurken of, beter nog, een manier vinden om inert gas in een fractie van de tijd toe te voegen tijdens het degorgeren. Het zou een tweede revolutie zijn, na die van TCA-vrije kurk”, voorspelt Benoît Villedey, zich er terdege van bewust dat hij met zijn drie miljard sluitingen de wolf tussen de schapen in de kurkindustrie plaatst. - foto : Comité Champagne

"Kurkfabrikanten hebben te hard hun best gedaan om zich te onderscheiden middels de permeabiliteit van hun kurken, terwijl 80% van de hoeveelheid zuurstof die twee jaar na het bottelen in de wijn wordt opgelost, afkomstig is van desorptie", zegt Benoît Villedey, assistent-hoofd van de wijnafdeling van het Champagne wijn marketing board (CIVC).

Het fenomeen is bijna identiek voor alle kurken, ongeacht of ze natuurlijk of micro-geagglomereerd zijn. “Na 3 maanden geeft de kurk 2,5 tot 3 mg O2 per fles af”. Het volledig vullen van de kopruimte bij degorgement met inert gas tijdens het injecteren maakt geen verschil.

Na drie jaar van vertrouwelijke proeven hebben Villedey en zijn team deze oxidatieve schok kunnen elimineren. "We zijn erin geslaagd om de afgewerkte kurken inert te maken door ze drie maanden op te slaan in een isobare tank, de stikstofoverdruk te handhaven en het gasvolume elke week te vernieuwen", legt hij uit.

De kurken begonnen zich pas zes uur na verwijdering uit hun met stikstof gevulde atmosfeer opnieuw met O2 te vullen en verloren hun fysieke eigenschappen niet. "Zodra deze enorme toevoer van zuurstof is geëlimineerd, volgt de instroom van zuurstof door de kurk die van dezelfde wijn op de droesem", zegt Villedey, die er zeker van is dat het toevoegen van inert gas aan kurken in combinatie met ‘jetting’ wijnbouwers in staat zou stellen af ​​te zien van sulfieten tijdens disgorgement.

Het marketingbureau van Champagne tracht nu via de kurk- en bottelblokfabrikanten om deze ontdekking werkelijkheid te laten worden in de praktijk.

 
Stimula Chardonnay: verhoog de productie van wereldwijde aroma-intensiteit in witte wijnen

Het is niet echt een ‘nieuw’ product en de kans is reëel dat verschillende mensen onder jullie dit product reeds kennen, maar gezien we in ons Belgenlandje allemaal massaal Chardonnay hebben aangeplant (en nog steeds! ) is dit misschien toch wel een nuttige melding.


Stimula™ is een nieuwe reeks 100% autolysaatproducten van gist, samengesteld om: leveren de optimale niveaus van bekende aminozuren, sterolen, vitamines en mineralen om het aromatische gistmetabolisme te optimaliseren. Stimula Chardonnay™ is bijzonder rijk aan biotine, vitamine B6 en in magnesium en zink die de biosynthese van vluchtige esters door gist optimaliseren.

Door onze kennis van het gistmetabolisme en met recente resultaten met onze onderzoekspartners hebben we het optimale moment bepaald om Stimula toe te voegen Chardonnay™. Er werd aangetoond dat de gist switch van een primaire groeimetabolisme naar een secundair aromatisch metabolisme van esterbiosynthese aan het einde van de groeifase.

Dus hier Stimula Chardonnay™ aan toevoegen moment zal deze stofwisselingswisseling versterken en de biosynthese optimaliseren van aromaverbindingen en ondersteunen de bioconversies van voorlopers naar vluchtige esters tot het einde van de fermentatie.

 

Vergelijkende proef op een Chardonnay-wijn (Spanje, 2016) DAP vs Stimula Chardonnay™ beide toegevoegd aan 40 g/hL bij de eerste 1/3 alcoholische drank fermentatie. De staven vertegenwoordigen de winst in sommige belangrijke esters in % voor elke verbinding bij gebruik van Stimula Chardonnay™ versus DAP (waarden boven de waarnemingsdrempel liggen).

Nog meer weten ? Kijk hier of bekijk dit filmpje.

 
Praktisch alternatief voor ontijzering in biologische witte wijnen

Bron: Science&Wine / J.S. Poblete

Tijdens de productie- en opslagprocessen van wijn moet de aanwezigheid van metaalionen worden gecontroleerd, aangezien een te hoge concentratie de bewaring en de kwaliteit van het product aanzienlijk beïnvloedt, hetzij door de wijziging van sensorische parameters of zelfs door gezondheidsproblemen voor de consument te veroorzaken. Omdat metaalionen, wanneer ze aanwezig zijn in concentraties, zelfs in sporenniveaus, oxidatie-reductiereacties veroorzaken die de organoleptische kenmerken beïnvloeden, zoals kleur, geur, astringentie en mondgevoel. Daarom moeten elementen en verbindingen die betrokken zijn bij de destabilisatie van wijnen en bij hun oxidatieve evolutie, zoals zuurstof, polyfenolen, ijzer-, koper- en mangaanmetaalionen, routinematig worden gecontroleerd. In deze context is het ferri-kation (Fe3) het metaalelement dat het meest waarschijnlijk veranderingen in wijn veroorzaakt, omdat het het meest voorkomt. Bij concentraties boven 10 mg L-1 vormt het een onoplosbare suspensie die bekend staat als "ferric case". Daarom is de beheersing van deze metaalionen van het grootste belang tijdens wijnbereidings- en wijnconserveringsprocessen vanwege hun effecten op latere consumptie.

Momenteel worden in de wijnindustrie verschillende metaalion-saneringsmethoden toegepast, waarbij de kaliumferrocyanidemethode, ook wel "blauwe klaring" genoemd, de meest gebruikte is. Deze methode heeft echter nadelen, zoals een beperkte werkzaamheid en het genereren van afvalwater dat een gecompliceerde behandeling vereist. Daarom zijn alternatieve methoden bestudeerd die metaalionen kunnen verwijderen die aanwezig zijn in wijnen zonder hun organoleptische kenmerken te veranderen, zoals extractieprocedures om metaalionen te scheiden, die over het algemeen gebaseerd zijn op ionenuitwisselingsharsen; vloeistof-vloeistof; micro-extractie; wolkpunt verwijderen; en vastefase-extractie. Van deze technieken hebben ionenwisselingsbehandelingen veel wetenschappelijke aandacht gekregen, omdat de harsen een ijzerverwijderingsefficiëntie van bijna 100% hebben bereikt zonder slib te genereren, en het is ook een meer economische techniek dan "blauwe klaring" in wijnen.

 

Het gebruik van bio-gebaseerde polymere materialen versterkt met cellulose en in staat om metaalionen in een waterige oplossing te verwijderen, heeft wetenschappelijke aandacht getrokken omdat het een biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en overvloedig materiaal is. Gefibrilleerde cellulose (CF) is eerder gebruikt om chroom in hydrogels te verwijderen en heeft mechanische versterkende eigenschappen. Terwijl plantenvezels, zoals Scirpus californicus (SC) en Gunnera tinctoria (GT) wetenschappelijke aandacht hebben getrokken. SC-vezels worden voornamelijk aangetroffen in meren en kunnen groeien in omgevingen met giftige verontreinigende stoffen. Anderzijds is GT een niet-hout bosproduct, van erkend belang in Zuid-Chili, voornamelijk op het niveau van kleine producenten, waar individuen en/of plattelandsgroepen zich wijden aan de inzameling en informele verkoop. Op basis van het bovenstaande presenteert dit onderzoek een effectief en praktisch alternatief voor ijzerverwijdering in waterige oplossingen en biologische witte wijn, gebaseerd op continue filtratie door mechanisch geprepareerde filters, samengesteld uit plantaardige vezels van SC, GT en CF, gewonnen uit Eucalyptus globulus (Eucalyptus) (zie figuur 1). Deze filtermaterialen werden gekarakteriseerd door technieken zoals Fourier-transformatie infraroodspectroscopie (FT-IR), scanning elektronenmicroscopie (SEM), thermogravimetrische analyse (TGA) en dynamische mechanische analyse (DMA). FT-IR-signalen bevestigden dat hydroxyl- en carboxylgroepen in de vezels aanwezig waren; SEM-microfoto's toonden een compacte oppervlaktemorfologie tussen de drie bestudeerde vezels; TGA en DMA identificeerden een thermische verbetering en een toename van de druksterkte van het mengsel na toevoeging van CF. Bovendien werd het effect van de hoeveelheid van elke vezel op de ijzerretentie in water en wijn geëvalueerd, waarbij de resultaten aantoonden dat filters met 15% CF betere ijzerretentieprestaties vertoonden. Bovendien waren de ijzerretentiecapaciteiten of -efficiënties 139,4 mg kg-1, 57,3% in waterige oplossing en 26% in witte wijn, met behulp van het systeem bestaande uit 21% GT, 64% SC en 15% CF. Deze resultaten geven het potentieel van deze natuurlijke vezels aan bij de demetallisatie van biologische wijnen.

 
TEELTTECHNIEK
Kunnen etherische oliën glyfosaat vervangen?

Onkruid begint een paar uur nadat de essentiële oliën zijn aangebracht tekenen van verwelking te vertonen. Ze worden volledig geëlimineerd na een tweede toepassing, 7 tot 10 dagen na de eerste. - foto: Banton & Lauret

De Belgische start-up Apeo – oftewel Agronomical Plant Extracts & Essential Oils – biedt de belofte van een alternatief voor glyfosaat op basis van essentiële oliën die onschadelijk zijn voor mens en milieu. Gemaakt in januari 2021 na 10 jaar onderzoek aan de Universiteit van Luik, heeft het zeer bemoedigende resultaten opgeleverd op het gebied van onkruidbestrijding.

Over de werking van de essentiële oliën is echter nog niet alles geweten. “We weten dat sommige moleculen in de essentiële oliën in de celmembraan kunnen penetreren, maar we weten nog niet exact wat er in de cel gebeurt. Daar is nog meer cellulair en moleculair onderzoek voor nodig”, geeft Jijakli aan. Het team onderzoekers merkt wel dat de plant na 1 dag erg achteruit gaat, en lijkt te verbranden.

Of het gaat om een contactherbicide is dus nog helemaal niet zeker. Ze vermoeden wel een totaal andere werking in vergelijking met glyfosaat, die ook een goede werking had in de wortel van de plant. “Voorlopig merken we dat er bij 2 toepassingen geen hergroei is van de plant. Het zou kunnen dat het product ook tot bij de wortels raakt, maar dat moeten we nog onderzoeken, want dat is belangrijk voor het registratiedossier.”

"Jarenlang hebben we duizenden commercieel verkrijgbare, redelijk geprijsde essentiële oliën gescreend en doorzocht", zegt Haisam Jijakli, de mede-oprichter van het bedrijf. Na kasproeven werden drie oliën gemengd en met succes in de praktijk getest in 2018, 2019 en 2020, in België, Zuid-Frankrijk en het VK. De formule, die geheim is gehouden, werd in december 2019 gepatenteerd. Apeo haalde vervolgens 6 miljoen euro op bij publieke en private investeerders in Wallonië. Dankzij de financiering kon het zijn personeelsbestand uitbreiden en het goedkeuringsproces starten. “We hebben ons vooral gericht op de 'huis & tuin'-markt, met producten met een lage concentratie. Sinds 2021 zijn we ook bezig met vollegrondsgewassen. Voor wijnstokken overwegen we twee formules: een product om te wieden aan het begin van het seizoen of in de herfst, en een tweede voor kroonuitzuiging”, legt Jijakli uit. Proeven voor goedkeuring als wijnbouwproduct zullen dit jaar beginnen en de marktintroductie zal naar verwachting in 2026 worden uitgerold, voornamelijk in Europa en Noord-Amerika, "in het premiumsegment".

 
WIJNRECHT
Breaking News : wijzigingen aangebracht in alcohol- en gezondheidsaanbevelingen in Europa

Het Europees Parlement heeft erkend dat er een verschil is tussen schadelijk en matig alcoholgebruik, aangezien het vandaag een eindstemming houdt over de goedkeuring van een rapport over kankerbestrijding.

De Europese Commissie heeft de conclusie goedgekeurd van een rapport van BECA - de speciale commissie voor de strijd tegen kanker van het Europees Parlement - waarin staat dat elke hoeveelheid alcoholgebruik een gezondheidsrisico met zich meebrengt; er is "geen veilig niveau".

En men vreest dat een dergelijk rapport zal leiden tot aanbevelingen dat EU-lidstaten een aantal harde maatregelen zullen opleggen aan producenten van alcoholische dranken, van waarschuwingsetiketten op flessen tot verbod op reclame en reclame voor dranken.

Deze week heeft het Europees Parlement echter gedebatteerd en gestemd over een reeks amendementen op het BECA-rapport, die met name een belangrijk en nieuw onderscheid maken tussen 'schadelijke' niveaus van drinken, in tegenstelling tot elk niveau van consumptie.

Zoals hieronder te zien is, suggereerde het vorige rapport dat "alcoholgebruik een risicofactor is voor veel verschillende vormen van kanker", maar is nu gewijzigd om te lezen dat "schadelijke alcoholconsumptie een risicofactor is voor veel verschillende vormen van kanker".

Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een afzwakking van de aanbevelingen betekent, toont het aan dat de organisatie erkent dat alcoholmisbruik het grootste probleem is als het gaat om kanker en andere ziekten, en niet het lage alcoholgebruik, dat decennia van wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het wel degelijk onderdeel kan zijn van een gezonde levensstijl.

Pau Roca, directeur-generaal van de OIV, zei vandaag in een interview over deze wijziging van het rapport dat er "een paar amendementen zijn aangenomen", met als belangrijkste de introductie van het concept van schadelijke consumptie."  Hij vervolgde: "Dit creëert een onderscheid tussen consumptie en schadelijke consumptie, wat conceptueel erg belangrijk is."   Het rapport bevat echter nog steeds de boodschap dat er "geen veilig niveau" is van alcoholgebruik, dat blijkt uit een onderzoek van The Lancet in 2018, dat sindsdien gebrekkig is gebleken.

Hoewel Roca zei dat hij "bezorgd" was dat het BECA-rapport "gebaseerd is op een zwakke wetenschappelijke basis", zei hij dat hij "kon leven" met het idee dat alle niveaus van drinken een risico met zich meebrengen, omdat "alles een risico met zich meebrengt; dit is normaal."  Wat betreft de uitgifte van gezondheidswaarschuwingen op etiketten, zei Roca dat de aanbeveling in het gewijzigde rapport "milder" was dan hij had gevreesd, waarbij hij opmerkte dat etiketten de boodschap "drinken met mate en verantwoordelijkheid" moeten dragen.

Voor alle alcoholische dranken wordt in het rapport echter “de verplichte vermelding van de ingrediëntenlijst en voedingswaarde-informatie” aanbevolen.  Roca vond het moeilijk om te benadrukken dat het opleggen van dergelijke aanbevelingen "in de handen van de lidstaten" was, wat betekent dat elk land kan beslissen of het de nieuwe etiketteringsrichtlijnen wil aannemen.

 
De wijnindustrie wil niet dat Brussel het beheer van zijn GI's 'uitbesteedt'

Bron: EFOW (European Federation of Origin Wines)

De Europese Commissie bereidt momenteel de hervorming van het wettelijk kader voor geografische aanduidingen (GI's) voor als onderdeel van haar "van boer tot bord"-strategie. De voorbereidingen baren de landbouwsector in het algemeen en de wijnindustrie in het bijzonder zorgen. De Association of European Regions for Products of Origin (AREPO), de Assembly of European Wine Regions (AREV) en de European Federation of Origin Wines (EFOW) hebben in een open brief laten weten “bezorgd te zijn over het voornemen van de Europese Commissie om het dagelijkse beheer van onze GI-specificaties aan het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO), dat verantwoordelijk is voor de registratie van merken en modellen”.

 

De voorgestelde overdracht, waarnaar herhaaldelijk werd verwezen door leden van het directoraat-generaal Landbouw (DG Agri) van de Commissie, is volgens de ondertekenaars van de brief “uiterst verontrustend”: de specifieke kenmerken van geografische aanduidingen en hun verschillen met andere intellectuele-eigendomsrechten (IER's), waardoor een ander beheersysteem gerechtvaardigd is".

AREPO, AREV en EFOW benadrukken de economische resultaten van het huidige model voor Europese handel ("GI's vertegenwoordigen 15,5% van de totale EU-export van agrovoedingsproducten") en voor producenten (toegevoegde waarde "gemiddeld 2,85 voor GI-wijnen"). “Het beheer van EU-GA's moet in handen blijven van de Europese Commissie en mag niet worden toevertrouwd aan een extern bureau. Dit zou het verzet van de EU tegen het standpunt van de VS ondermijnen dat een collectief of certificeringsvertrouwensstelsel de meest effectieve manier is om GA-bescherming te bieden”.

 
AGENDA
Nieuw

Vinexpo America/Drinks America  maart 9-10   New York
               
https://www.vinexpoamerica.com/

 

Wine Paris & Vinexpo Paris 2022 blikken tevreden terug: 20.000 bezoekers!

 
Overzicht 2022
Maart

04-06 WeinMesse Rheinland-Pfalz - Leipzig (DUITSLAND)
          https://www.weinmesse-rlp.de/leipzig

08      Webinar Wine and Cancer: is there a risk?
          Wine in Moderation :
https://www.wineinmoderation.eu/agenda/wine-and-cancer-is-there-a-risk

 

09-10 Vinexpo America - Drinks America - New York (USA)
          https://www.vinexpoamerica.com
12-13 Wein - Aachen (DUITSLAND)
          https://www.webermesse.de/messe/wein-aachen
19-25 Antiprima die Toscana – Firenze (ITALIE)
          https://www.anteprimetoscane.it/AT/landing?lang=en
31-07 Expovina 2022 - Zürich (ZWITSERLAND)
          https://www.expovina.ch/

 
April

04-05 Grandi Langhe – Torrino (ITALIE)
          https://www.grandilanghe.com/
04-06 Barcelona WIneWeek (SPANJE)
          https://www.barcelonawineweek.com/

05-07 Agrovina 2022 - Martigny (ZWITSERLAND   )     wijnbouw
          https://www.agrovina.ch
10-12 Intervitis Interfructa - cancelled → Digitaal vervang-event
          https://www.dwv-kongress.de/en/about-the-congress.html
10-13 Vinitaly 2022 - Verona (ITALIË)
          https://www.vinitaly.com/en/
15-27 WeinFrühling - München (DUITSLAND)
          https://www.webermesse.de/messe/wein-muenchen-fruehling
25-28 Primeurweek van Union des Grands Crus de Bordeaux (FRANKRIJK)
          nog geen details bekend

 
Mei

15-17 Prowein 2022 – Düsseldorf (DUITSLAND)
           https://www.prowein.com/

 
Juni

07-09 London Wine Fair (UK)
          
https://www.londonwinefair.com/

11-12 Vi-Tec 2022 - Waregem (BELGIE)     wijnbouw
          https://www.vi-tec.be

 
Juli
Augustus
September
Oktober

05-07 CapeWine 2022 - Kaapstad (ZUID-AFRIKA)
          https://www.capewine2022.com/
31-04 43e World Congress of Vine and Wine     (MEXICO)
          nog geen details bekend

 
November

16-17 Wine Industry Financial Symposium (USA)
         
https://na.eventscloud.com/website/5035/home

 
December
Overzicht 2023

17-19 Feb   Weimesse Berlin 2023 (DUITSLAND)
                    https://www.weinmesseberlin.de
28-30 Nov   Sitevi 2023 - Montpellier (FRANKRIJK)
                    https://en.sitevi.com/

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online