Wijnbouwer.be
2022 - Maart

Beste wijnbouw(st)er,

Vanzelfsprekend is ook de wijnmedia overstelpt met berichten omtrent de oorlog in Oekraïne.
De artikels gaan over vastberaden Oekraïnse wijnbouwers die vandaag hun flessen eerder gebruiken om Molotov-cocktails te maken tot wijnvelden die doelbewust door Russische tanks vernietigend doorkruist werden enzoverder. Veel berichten over schrijnende toestanden en dappere burgers, maar ook over blunders. Zo las ik over een boycot van ‘Stolichnaya’ – een Vodka, waarvan iedereen dacht dat het Russisch product was – maar dat in Litouwen wordt geproduceerd. (Trouwens, er wordt slechts een minimale hoeveelheid Vodka in Rusland zelf geproduceerd.  Zelfs in Diepenbeek en nog andere plekken in België worden elke maand vele tienduizenden liters ‘Vodka’ gemaakt.) Het laatste bericht dat ik oppikte was met betrekking tot het wijndomein Ganevat in de Jura dat nu te koop staat. Het domein is eigendom van de Russische oligarch Alexander Pumpyansky, en deze wil het domein nu zo snel mogelijk verkopen. Gelukkig ook positieve berichten zoals het Association de la Sommelier Internationale (ASI) dat Oekrainse vluchtelingen aan jobs helpt.
 Ik hou niet erg van ramptoerisme en beperk mijn verslag dan ook tot de punten die mogelijk een invloed hebben voor ons Belgisch wijnverhaal.  Hiermee wil ik absoluut de situatie niet minimaliseren maar ik vermoed dat de Oekraïners hebben meer nood aan daden dan aan woorden:
                                         steun Oekraïne - 1212

 
VARIA
Oekraïne-conflict roept EU-zorgen op over wijnexport

Bron: O. Styles

De Russische invasie van Oekraïne heeft de Franse president Emmanuel Macron, tal van wijn- en landbouworganisaties en vooraanstaande figuren in EU-landen ertoe aangezet hun bezorgdheid te uiten over de toekomst van de export naar de Russische Federatie. Tijdens een toespraak op de Internationale Landbouwsalon die dit weekend in Parijs wordt gehouden, vertelde de Franse premier de aanwezigen dat de oorlog gevolgen zou hebben voor de Franse landbouwindustrie en voor veel landen.

 

"De president waarschuwde de wijnsector dat er blijvende gevolgen zouden zijn voor zijn exportmarkten", zei Alexandre Abellan op de wijnnieuwssite Vitisphere.com.

"Oorlog is teruggekeerd naar Europa. Een oorlog die eenzijdig door president Poetin is gevoerd. Er zullen ongetwijfeld gevolgen zijn voor onze belangrijkste exportsectoren", zei de Franse premier, waarbij hij in het bijzonder de wijn- en graansector benadrukte.

Anderen vreesden een terugslag van het Kremlin als gevolg van de geplande internationale sancties tegen Rusland. Het bestuursorgaan van de Italiaanse landbouwfederatie (Confagricoltura) zei dat de Italiaanse wijn- en pasta-export zou kunnen lijden in een handelsoorlog.

"Italië, evenals andere EU-landen, wordt nog steeds geconfronteerd met een verbod op groenten en fruit en varkensvleesproducten dat in 2014 door de Russische Federatie is ingesteld als reactie op de maatregelen die de EU heeft genomen na de annexatie van de Krim door Rusland", aldus regionaal Italiaans nieuws Il Friuli.

De Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore was het daarmee eens en zei dat tegensancties "zeker een impact zullen hebben op de sector", eraan toevoegend dat er "problemen zouden zijn die verband houden met de verwachte ineenstorting van de roebel en de stijging van de energiekosten". Het rapport voegde eraan toe dat de Italiaanse wijnunie (Unione Italiana Vini, of UIV) had gemeld "lange wachtrijen voor vrachtwagens aan de Lets-Russische grens" en "grote hoeveelheden goederen die niet bij de douane werden opgehaald".

Samen met Georgië is Italië een van de grootste wijnexporteurs naar Rusland, met een wijnexport naar het land ter waarde van naar verluidt € 332 miljoen (US $ 375 miljoen). Volgens rapporten zijn de belangrijkste exportproducten Prosecco, Lambrusco en Asti Spumante, evenals een reeks klassieke DOP/DOC-wijnen uit Toscane, Sicilië, Piemonte en de Veneto.

Italië is ook een belangrijke wijnleverancier voor Oekraïne, waar in de eerste negen maanden van 2021 de vraag naar flessenwijn met 20 procent toenam en naar mousserende wijn met 78 procent.

Ook in Spanje (de op twee na grootste exporteur van wijnen naar Rusland) probeert de wijnsector de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog te projecteren.

"Degenen die aan het hoofd staan ​​van de belangrijkste landbouw- en voedselsectoren, zoals [olijfolie] en wijn, hebben hun zorgen geuit als het conflict zou blijven groeien of als Rusland nieuwe sancties zou opleggen", zei de regionale Spaanse wijnnieuwszender Vinos de Castilla La Mancha (Vinos). CLM) Media, die de lezers ook herinnerde aan het embargo van 2014 op groenten en fruit.

Anderen, zoals Julio Suárez, die in 2019 begon met het importeren van Spaanse ham, kaas en Codorníu-wijnen in Oekraïne nadat hij daar winkels vol Italiaanse producten had gezien, komt in het reine met het waarschijnlijke einde van zijn project, ondanks het doorstaan ​​van de oplopende conflicten tot de invasie en de gevolgen van de pandemie.

"Als Rusland blijft, zullen we de onderneming moeten laten vallen", zei hij vrijdag tegen de Spaanse krant El Mundo.

In totaal heeft de Spaanse wijnexport naar Rusland een waarde van ongeveer € 110 miljoen, of US $ 120 miljoen (cijfers voor 2020).

Het Vinos CLM-rapport voegde eraan toe dat de wijnsector in de centrale regio Castilla La Mancha in Spanje het zwaarst zou worden getroffen door mogelijke Russische sancties. Francisco Martínez Arroyo (minister van Landbouw, Water en Plattelandsontwikkeling) voegde er echter aan toe dat de Russische markt, hoewel de lokale economie naar schatting 10 miljoen euro waard was, voor de regio "relatief klein" was.

Andere effecten die door de rapporten worden benadrukt, zijn onder meer hogere energiekosten en effecten op de aanvoer van meststoffen, die beide een belangrijke Russische export zijn. De meeste nieuwsberichten van de reguliere media in Europa hebben zich inderdaad gericht op de mogelijke stijging van de energie- en brandstofkosten als gevolg van de gevolgen van het conflict.

 
MARKT & TRENDS
Cavaproducenten willen hun reputatie herstellen

Bron: C. Waters/ The Globe

Cavaproducenten hopen de goedkope en vrolijke reputatie van hun mousserende wijnen te veranderen met de introductie van nieuwe kwaliteitsklassen. De categorieën Cava de Guarda en Cava de Guarda Superior zijn ontworpen om consumenten te helpen het kwaliteitsniveau en de herkomst van de populaire Spaanse mousserende wijn te begrijpen en te waarderen.

Als onderdeel van de nieuwe regelgeving zullen cava's die zijn gemaakt van een enkele wijngaard en minimaal 36 maanden gerijpt zijn, dezelfde minimale verouderingscriteria voor vintage champagne, het hoogste kwaliteitsniveau vertegenwoordigen, Cava de Paraje Calificado.

De nieuwe regels zijn niet alleen bedoeld om het consumentenvertrouwen op te krikken. Het is ook te hopen dat ze respect zullen opbouwen voor cava binnen de Spaanse wijnscene. In het afgelopen decennium hebben verschillende toonaangevende mousserende producenten, zoals Gramona, Llopart en Raventos I Blanc, de term verlaten. Ze geloofden dat ze het prestige en de kwaliteit van hun eigen mousserende wijnmerken effectiever konden vermarkten door afstand te nemen van het goedkope en lage imago van cava. In 2019 werd een concurrerende groep mousserende wijnmakers opgericht in het Catalaans, Corpinnat.

Een deel van de frustratie van deze wijnmakers was dat cava kon worden geproduceerd in een enorm gebied, waaronder bijna 30 van de 80 erkende appellatieregio's van Spanje. Het had geen gevoel van plaats.

Nieuwe en veeleisendere regels zullen ertoe leiden dat cava-wijnmakers de locatie waar de druiven zijn verbouwd, specificeren om regio's te helpen individuele reputaties op te bouwen. Later dit jaar zullen er nieuwe kleurgecodeerde labels op flessen verschijnen om consumenten te helpen weten hoe lang de cava heeft gerijpt en wat de herkomst van de druiven was.

Wijnnerds zullen het leuk vinden om andere kwaliteitspraktijken te kennen die nodig zijn om de Cava de Guarda Superior-aanduiding te verdienen. Zo moeten de druiven met de hand worden geoogst van een gevestigde wijngaard met rijpe wijnstokken (ouder dan 10 jaar). De noodzaak dat alle producenten tegen 2025 biologisch gecertificeerd zijn, zal ook een belangrijke verkoopkans zijn.

Ondanks alle positieve punten liggen er grote uitdagingen in het verschiet, vooral hoe wijnmakerijen en de verschillende betrokken promotieverenigingen deze gecompliceerde nieuwe maatregelen zullen communiceren zonder de consumenten te verwarren of te verliezen die cava gewoon zien als een betaalbare vervanging voor champagne.

 
Wie drinkt hoeveel wijn?

Bron: Wine Business International

Het was weer een tijdje geleden dat we nieuwe cijfers konden bemachtigen over het drinkgedrag van laatste jaren… Gelukkig verscheen er een nieuw rapport.

 

Veranderende gewoontes leiden tot veranderende consumptie. In landen als Frankrijk is een groot percentage van de bevolking gewoon gestopt met het drinken van wijn als dagelijkse drank. In zijn rapport van 2015 - het meest recente - merkte France Agrimer op dat 46% van de bevolking van boven de 15 het in het weekend drinkt, maar slechts 29% doordeweeks. In hetzelfde rapport verklaarde 25% van de mannen en 39% van de vrouwen dat ze geen wijndrinkers waren, terwijl respectievelijk slechts 11% en 23% zeiden dat ze het regelmatig drinken. Daarentegen is het percentage frequente bierconsumenten in de vijf jaar tussen 2010 en 2015 gestegen van 12% naar 18%.

Daarentegen heeft de consumptie zich ontwikkeld in landen buiten het vasteland van Europa, zoals Scandinavië, het VK, Noord-Amerika, Australië, China, Japan en Korea. In sommige van deze landen, zoals Australië, de VS en China, heeft de groeiende lokale productie het drinken van wijn gestimuleerd. Over het algemeen heeft wijn ook geprofiteerd van de invloed van toegankelijke wijnen met rassenlabels die als toegankelijker worden beschouwd dan de wijnen uit het verleden, met minder zorgen over hoe en wanneer ze moeten worden geserveerd.

 

Het behandelen van wijn als een drank die vaak zonder eten wordt gedronken en als alternatief voor bier, aperitieven en frisdranken heeft zeker geholpen om de verkoop in de nieuwere markten te verhogen en de achteruitgang in gevestigde markten te vertragen.

Na een daling als gevolg van de wereldwijde economische crisis in 2008 groeide de wereldwijde consumptie, maar heeft deze nu over het algemeen een plateau bereikt, en in landen die eerder een sterke groei lieten zien, zoals Scandinavië, Japan, de Verenigde Staten en het VK, zakt het terug, is tot stilstand gekomen, of vertoont zeer weinig groei.

Een reden hiervoor is de toenemende aantrekkingskracht van alternatieve dranken, waaronder ambachtelijke bieren, RTD's, Hard Seltzers en nieuw leven ingeblazen sterke dranken zoals gin en bourbon. Niet-alcoholische dranken winnen ook marktaandeel, aangezien jongere consumenten helemaal afzien van alcohol.

Er is hoop dat India voor meer nieuwe wijndrinkers kan zorgen als de accijnzen worden verlaagd. Veel waarnemers zijn ook van mening dat China weer zal groeien, zo niet in het explosieve tempo van het begin van de eeuw. Die markt heeft een paar klappen gekregen in de vorm van de inperking van giften in 2013, de Covid-lockdown van 2020 en de dramatische stijging van de accijns op populaire Australische invoer. De populariteit van overzeese reizen onder de groeiende Chinese middenklasse en de investeringen die al in de Chinese industrie zijn gedaan, zullen naar verwachting echter gunstig zijn voor wijn.

De jeugdige bevolking van Afrika zal naar verwachting ook een vruchtbare markt bieden, maar potentiële exporteurs zullen moeten leren omgaan met de uiteenlopende behoeften van elk land in die regio.

 
Franse biologische wijnproductie stijgt met 22%

De productie van biologische wijn is in 2020 met 22% gestegen ten opzichte van 2019; meer dan 137.000 ha in biologische productie (hetzij gecertificeerd biologisch of in conversie). Er waren in totaal 9.784 biologische wijngaarden: 21% meer dan in 2019. Tegen het einde van 2020 vertegenwoordigde de totale biologische oppervlakte 17% van de oppervlakte die bestemd is voor de wijnproductie in het land.

Frankrijk - al 's werelds tweede grootste wijnproducent - heeft Spanje nu ingehaald om de grootste producent van biologische wijn te worden, volgens de gegevens van AgenceBio.

Wat is een biologische wijn?

In Frankrijk moet biologische wijn voldoen aan de eisen van de biologische regelgeving van de Europese Unie. Biologische producenten zijn onderworpen aan verplichte jaarlijkse controles: die beoordelen het hele productiesysteem van de wijngaard tot de wijnmakerij en uiteindelijk tot aan de verpakking.  Wijnmakers moeten bijvoorbeeld 100% biologische landbouwingrediënten gebruiken (druiven, suiker, alcohol, gerectificeerde geconcentreerde most); terwijl bepaalde fysieke processen (zoals dealcoholisatie of elektrodialyse) verboden of beperkt zijn. Wijnen moeten ook een beperkte lijst van additieven en oenologische hulpstoffen respecteren, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan biologische oorsprong, en mogen een bepaald gehalte aan sulfiet niet overschrijden (dat lager is dan dat bij conventionele productie).

 

Hoewel de conversie een proces van drie jaar is, zijn steeds meer wijnmakerijen bereid om biologisch te worden.  "De cijfers voor 2020 zijn buitengewoon positief", zegt Millesime Bio, een Franse vakbeurs gewijd aan biologische wijn die deze maand in Montpellier werd gehouden. “Er is een duidelijke stijging waar te nemen in het aantal omschakelingen naar biologische wijnproductie: in 2020 werden 3.186 nieuwe biologische wijngaarden gecreëerd tegenover 1.313 in 2019; 891 in 2018; 572 in 2017 en 87 in 2016.​  "Omschakelingen naar biologische wijngaarden nemen grotendeels toe met een totale toename van 27% van de oppervlakte in het eerste jaar van omschakeling, wat neerkomt op 26.564 ha."

Bovendien lijkt de progressie naar biologisch door te zetten. Het omschakelingsproces naar biologisch duurt drie jaar. In 2010 bevond 11.889 ha zich in het eerste jaar van omschakeling. In 2020 was dit meer dan verdubbeld tot 26.650 ha.  De grootste producent van biologische wijn in Frankrijk is de zuidwestelijke regio Occitanie, waarvan een deel profiteert van het mediterrane klimaat. Het is goed voor ongeveer 37% van de totale oppervlakte van de Franse biologische wijngaarden, wat overeenkomt met 51.101 ha en een productie van ongeveer 1,4 miljoen hl wijn in 2020.

Vijf wijngebieden zijn goed voor 79% van het biologische wijnvolume van het land: Languedoc Roussillon (in Occitanie); Rhône, Bordeaux, Provence en Corsica.

De vraag van de consument overtreft het aanbod

Franse consumenten zijn vooral geïnteresseerd in biologische producten: 55% zegt vaak biologische producten te kopen (tegen 38% in 2015 en veel meer dan in het VK, waar 41% van de consumenten in 2020 biologisch kocht).  En deze trend wordt weerspiegeld in de wijnindustrie. Uit een onderzoek van IPSOS blijkt dat 54% van de Franse consumenten biologische wijn heeft gedronken: een stijging van 36% in 2015. In vergelijking met hun buren is dit een groot aantal: 33% van de consumenten in Duitsland zegt biologische wijn te hebben gedronken.

De Franse consument van biologische wijn is meestal jong, stedelijk en afgestudeerd met een hoog inkomen. Het stedelijke centrum van Parijs heeft een bijzonder grote belangstelling voor biologische wijn: 75% van de mensen die in de agglomeratie wonen, heeft biologische wijn geproefd (bijna het dubbele van het Europese gemiddelde).  De markt voor biologische wijn heeft een vraag die de productiecapaciteit overtreft, en tussen 2012-2020 heeft de markt voor biologische wijn in Frankrijk een jaarlijkse gemiddelde waardegroei van 13% opgetekend. In termen van waarde bereikte de markt in 2020 € 1,1 miljard ($ 1,2 miljard).

Biologische wijn vertegenwoordigt ongeveer 4,7% van de wijn die in Frankrijk wordt geconsumeerd, gemeten naar volume, en 6,7% van het geëxporteerde volume.  In totaal werd 45% van de verkoop van biologische wijn gerealiseerd in de directe verkoop; in tegenstelling tot slechts 10% in gespecialiseerde biologische wijnwinkels. Wijnhandelaren waren goed voor 23% van de omzet en supermarkten 21%.

 
KLIMAAT
Napa Wine Country vreest voor het bevriezen door nachtelijke temperaturen

In Napa en de Bay-area is men niet meer gewoon om nog nachtvorsten te kennen in februari. Men dacht aanvankelijk dit jaar een vroege lente te krijgen maar het weer sloeg om.  De wijnbouwers houden hun hart vast nadat er vorst-alarm is afgekondigd.

Zie hier het weerbericht op KPIX van eind februari: klik op deze link

Andere wijnbouwers zien in de enorme temperatuurschommelingen weer een opportuniteit en beschouwen het als positief voor de wijnstokken: klik op deze link

 
Kasteel uit Bordeaux gaat wijnbouw-klimaat van 2050 'simuleren'

Château La Tour Carnet, een van de vele grand cru classé-landgoederen die eigendom zijn van Bernard Magrez, heeft gezegd dat het luchtvaarttechnologie zal gebruiken om de mogelijke impact van toekomstige opwarming van de aarde op de wijngaarden en wijn van Bordeaux te testen.

Bron: C. M./Decanter

 

De proefwijngaard van La Tour Carnet

In verschillende voordrachten en berichten heb ik reeds verteld over het FACE-project (Fre Air Carbon Dioxide Enrichment) van de Universiteit van Geisenheim(D) dat het CO2-klimaat van 2050 simuleert. Ook in Bordeaux is men geïnteresseerd in de effecten die ons als wijnbouwers te wachten staan.

Château La Tour Carnet meldt dat het een experimentele wijngaard zal blootstellen aan kunstmatig hogere temperaturen om enkele van de omstandigheden na te bootsen waarmee de Bordeaux 2050 vintage kan worden geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering.  Het maakt deel uit van het 'Oracle'-project op het vierde groeilandgoed, een van de wijngaarden in Bordeaux die wil begrijpen hoe goed klassieke druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering.  Bij La Tour Carnet zullen dit jaar verwarming worden gebruikt die vaker in vliegtuigen worden gebruikt om het sap van wijnstokken te verwarmen op een proefterrein met onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot en een reeks andere druivensoorten uit Bordeaux en daarbuiten.

'Door de sapstroom te verwarmen en de groei van de wijnstokken te versnellen, bootsen we in feite warmere temperaturen na', zegt Julien Lecourt, een plantwetenschapper die hoofd onderzoek en ontwikkeling is bij Maison Bernard Magrez, eigenaar van La Tour Carnet plus andere grand cru classé landgoederen, waaronder Pape Clément in Pessac-Léognan.  Door de wijnstokken te verwarmen, blijft de groeicyclus voor op het seizoen, in overeenstemming met de voorspellingen voor toekomstige jaargangen, vertelde Lecourt aan Decanter. ‘De modellen zeggen dat we 15 dagen tot drie weken van tevoren gaan oogsten in vergelijking met tegenwoordig.’

Hoewel er veel andere potentiële factoren zijn, van het bodemtype en de individuele kenmerken van een wijngaard tot het vooruitzicht van meer extreme weersomstandigheden in de toekomst, zei Lecourt dat het team zich graag wilde concentreren op temperatuur als een 'belangrijkste aanjager' van toekomstige omstandigheden.  Het maakt deel uit van een groter proces van proeven in La Tour Carnet, een van de vier grand cru classé-eigendommen die eigendom zijn van de Franse wijnondernemer Bernard Magrez in Bordeaux.   La Tour Carnet en het Magrez-team plantten in 2013 een proefwijngaard met 84 verschillende druivensoorten en installeerden hetzelfde aantal microvaten in de wijnmakerij om kleine batches experimentele wijnen te maken, analyseren en mengen.

Lecourt zei dat het team zich voorlopig op rood concentreerde en ongeveer 21 interessante variëteiten heeft geïdentificeerd.

 
VEILIGHEID & GEZONDHEID
Hoeveel calorieën zitten er echt in je glas wijn?

Bron: P. Schmitt / Drinksbusiness

Nadat een goed gepubliceerde studie had vastgesteld dat twee middelgrote (175 ml) glazen wijn evenveel calorieën kunnen bevatten als een burger, en twee glazen van sommige wijnen alleen al je dagelijkse suikerinname verzadigen, onthullen we hoeveel calorieën er werkelijk zijn in je glas wijn.

 

De Alcohol Health Alliance UK (AHA) publiceerde een analyse waarin werd gekeken naar het calorie- en suikergehalte van een reeks populaire wijnen. In plaats van de bevindingen, vermeldden in het oog springende krantenkoppen, dat twee standaardglazen wijn evenveel calorieën zouden kunnen opleveren als een burger, en dat twee glazen van sommige wijnen ertoe zouden kunnen leiden dat volwassenen hun dagelijkse suikerinname alleen overschrijden.

Volgens de bevindingen van de AHA zijn hier de vijf wijnen met de hoogste calorieën per glas van de "top tien toonaangevende wijnmerken in het VK".

·         Hardy Stamp Shiraz Cabernet:               139,7 cal/glas van 175 ml.

·         Yellow Tail Shiraz:                                   139,3 cal/glas van 175 ml.

·         Barefoot Bubbly Pink Moscato:               137,2 cal/glas van 175 ml.

·         Casillero Diablo Cabernet Sauvignon:    132,3 cal/glas van 175 ml.

·         Campo Viejo Rioja Tempranillo:              132,3 cal/glas van 175 ml.

Vier van de top vijf zijn rode wijnen, met één sprankelende uitdrukking: de Barefoot Bubbly Pink Moscato.

Ondertussen zijn hier de top vijf van drank met het hoogste suikergehalte, opnieuw uit de "top tien toonaangevende wijnmerken in het VK".

·         Barefoot Bubbly Pink Moscato:                       13,8 g suiker/175 ml.

·         Barefoot Pink Moscato:                                   11,1 g suiker/175 ml.

·         Echo Falls Fruit Fusion Zomerbessen (9%):     9,2 g suiker/175 ml.

·         Echo Falls Sparkling Summer Berries:              8,5 g suiker/175 ml.

·         Echo Falls Fruit Fusion Zomerbessen (5,5%):  8,2 g suiker/175 ml.

 

Producenten zijn momenteel niet verplicht om voedingswaarden op hun etiketten te vermelden in het Europa of het Verenigd Koninkrijk, alleen het volume en de sterkte (ABV) van de fles.

Hoewel alcohol vaak wordt omschreven als 'lege calorieën', vanwege het vermeende gebrek aan voedingswaarde, betwistte prof. Rosa M. Lamuela-Raventós deze term tijdens een virtueel evenement genaamd 'Wijn- en gewichtsbeheersing - is het mogelijk?'

Terwijl ze opmerkte dat alcoholische dranken 'lege calorieën' worden genoemd, zei ze: "Daar ben ik het niet mee eens", en voegde eraan toe: "het belangrijkste bestanddeel van wijn dat calorieën levert, is ethanol, maar wijn bevat ook mineralen, zoals kalium, en het heeft polyfenolen en een divers assortiment, er zijn meer dan 75 soorten, van anthocyanen tot flavonoïden, en de meest bekende is resveratrol (zie lijst met wijncomponenten hieronder).”

Hoewel bier enkele polyfenolen bevat, zoals resveratrol, worden de hoogste concentraties onder alcoholische dranken aangetroffen in wijn, met name rode wijnen, met een 'standaard' maat van 100 ml die 200 mg polyfenolen bevat, en witte wijn rond de 30 mg.

Cruciaal is dat een natuurlijk fenol zoals resveratrol het lichaam helpt de hoeveelheid bruin weefsel die in het lichaam wordt geproduceerd te verhogen, volgens Lamuela-Raventós, een soort 'goed' vet dat voedsel in warmte verandert, wat "je helpt om meer te verbranden calorieën in voedsel,” zei ze.

 
BOEK

Het gaat nu eens niet onmiddellijk over een specifiek boek. Maar als je, net al ik, toch een beetje liefde koestert voor boeken, mocht dit toch niet ontbreken in dit capitel.

 
Château Haut-Brion: bouwen aan de ultieme wijnbibliotheek

Bron: E. Resnick/Inside Bordeau

 

Volgens Alain Puginier, Estates' Heritage and Records Manager, een fijn historicus en expert op het gebied van het erfgoed van de eigendommen van Domaine Clarence Dillon, kwam het idee van een bibliotheek bij prins Robert in 2009 toen hij op een veiling een boek van Antonin Carême kocht, Le Maître d'hôtel français, chef-kok van Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord. Eigenaar van Haut-Brion van 1801 tot 1804 Talleyrand was Napoleons minister van Buitenlandse Zaken voor Napoleon Bonaparte, de toekomstige Napoleon 1, handbediende Carême, 'koning der chef-koks en de chef der koningen' gedurende 12 jaar. Gedurende deze tijd ontving hij veel van 's werelds prinsen, vorsten en staatshoofden en serveerde hij hen Carême's eten en de wijnen van Haut Brion. Hij stond bekend om te zeggen: 'het is door mijn stoofschotels en mijn keuken dat mijn diplomatie haar doelen bereikt'.

Roberts passie voor het verzamelen van kunst en boeken komt voort uit een lange traditie in de familie Dillon. Zoals Martin Latham stelt in zijn boek The Bookseller's Tale, "[...] de belangrijkste reden voor het verzamelen van boeken [is] een gevoel voor geschiedenis, van het gebruik van oude boeken om de toekomst van de mensheid te verbeteren. Opmerkelijke boekverzamelaars uit het verleden hebben hun verzamelgewoonte expliciet geworteld in een verlangen om de geschiedenis te gebruiken om een ​​betere toekomst te maken".

 

Zowel de overgrootvader van prins Robert, Clarence Dillon als zijn grootvader, Douglas Dillon, waren gepassioneerde verzamelaars en francofielen. In 1951 droeg Clarence Dillon bij aan de aankoop van het Livre de Raison door de Franse schrijver Montaigne in New York. Het boek werd geveild voor 21.000 dollar (ongeveer 221.000 dollar vandaag) aan de Franse regering, dankzij Clarence Dillon en andere gulle Amerikanen. Douglas Dillon, ook een francofiel, was meer geïnteresseerd in Aziatische kunst dan zijn vader. Hij was voorzitter van het Metropolitan Museum of Art van 1970 tot 1977 en voorzitter van de Board of Trustees van 1977 tot 1983. Zijn belangrijkste project was het helpen creëren van een van de meest vooraanstaande collecties Chinese schilderkunst en kalligrafie, belichaamd door de oprichting van de Douglas Dillon-galerijen voor Chinese schilderkunst en kalligrafie werden in 1981 geopend. Het Dillon-fonds verleende ook een afdelingsvoorzitterschap in Chinese kunst en een positie in de conservering van Chinese schilderijen.

Naast de familietraditie leidde de lange geschiedenis van Chateau Haut-Brion en de ligging van het land dat vrijwel zeker door de Romeinen tot wijnstokken was beplant, ertoe dat prins Robert een verzameling oude wijn- en wijnstokkengereedschappen bouwde, evenals kunstwerken. Hij verwierf op verschillende veilingen objecten die te maken hebben met wijn, parfums of water - alles wat vloeibaar is en getuigt van een lange geschiedenis over de hele wereld. Een van zijn laatste aanwinsten is een mozaïek uit de 6e eeuw na Christus, te zien achter de welkomstbalie van het kasteel. Zijn doel is om te laten zien hoe diep wijn deel uitmaakt van een beschaving en hoe Château Haut-Brion daaraan bijdraagt.

 

De bibliotheek speelt een belangrijke rol in dit plan. Het hout dat in het timmerwerk is gebruikt, dateert uit de 17e eeuw. Het interieur is ontworpen met de hulp van een Britse ontwerper, James Hunter, als een ronde kamer met boekenplanken van vloer tot plafond en een klein balkon dat rond de muren loopt. Vanaf vandaag zijn er ongeveer 2500 boeken, manuscripten en menu's van over de hele wereld.

Het oudste boek dateert uit 1516: het is in het Latijn geschreven door de Napolitaanse dichter Francesco Mario Grapaldo. Hoogtepunten van de collectie zijn de boeken over gastronomie en wijn van de beroemdste chef-koks of culinaire fijnproevers sinds de 18e eeuw: Antonin Carême, natuurlijk, maar ook Brillat-Savarin of La Reynière.

Naast de boeken wordt in de bibliotheek een indrukwekkende verzameling galamenu's bewaard waar de wijnen van Haut-Brion werden geserveerd. Sommige zijn prachtige kunstwerken: een, bijvoorbeeld, van een menu uitgestald in een gelakte doos versierd met Perzische patronen van toen de sjah van Iran in oktober 1971 een banket organiseerde in Teheran ter gelegenheid van de 2500e verjaardag van de oprichting van het Perzische rijk. Eenvoudiger van opzet maar rijk aan kwaliteit, het menu aangeboden aan John F. Kennedy, toen president van de Verenigde Staten, en zijn francofiele en Franstalige echtgenote, Jacqueline Bouvier-Kennedy, tijdens hun bezoek in 1961 door de Franse president, generaal De Gaulle, met een fles Château Haut-Brion wit 1953. Was het omdat de minister van Financiën toen Douglas Dillon was, wiens familie Château Haut-Brion sinds 1935 bezat?

De bibliotheek herbergt ook de kelderboeken van het Elysée-paleis, de officiële residentie van de Franse presidenten, van 1959 tot 1969, over de voorzitterschappen van generaal de Gaulle. Het bevat ook de menu's die aan de gasten van de generaal worden geserveerd. Het boek onthult dat in 1961, ten tijde van het bezoek van Kennedy, 37 flessen Chateau Haut-Brion White 1953 werden geconsumeerd, waardoor er 11 in de kelder achterbleven.

Of u nu oude of moderne tijd, diplomatie, kunst, wijn of gastronomie overweegt, de kleine maar rijke bibliotheek van Château Haut-Brion draagt ​​een krachtig gevoel van cultureel erfgoed. Het is een juweeltje van cultuur, kwaliteit en schoonheid, vredig genesteld in een van de mooiste wijndomeinen van Bordeaux.

Let op: de bibliotheek is op aanvraag open voor onderzoekers. Het blijft open tijdens de volledige renovatie van het kasteel vanaf maart 2022, wanneer Haut-Brion drie jaar gesloten blijft.

 
KELDERTECHNIEKEN
(Bottling-techniek) Vergeet blikjes: wijn in full-size-aluminium flessen

En jij dacht dat schroefdoppen controversieel waren? Wat als de hele fles eigenlijk een schroefdop was?

Bron: Food&Wine/Pomeranz. M

 

Bordeaux produceert gedurfde rode wijnen boordevol Cabernet Sauvignon en Merlot en wordt vaak beschouwd als 's werelds beste wijnregio. Maar als je 's werelds duurste wijn wilt, moet je naar het oosten in Frankrijk naar Bourgondië, de thuisbasis van Romanée-Conti. Over het algemeen staan ​​Bourgondische wijnen bekend om hun absurde prijzen. Dus hier is een onwaarschijnlijke vraag: zou je bereid zijn een Bourgogne te kopen die verpakt is in een volledig aluminium fles?

CCL Container - dat zichzelf "de toonaangevende Noord-Amerikaanse fabrikant van geëxtrudeerde aluminium verpakkingen voor een breed scala aan consumentenproducten" noemt - heeft onlangs aangekondigd dat ze een nieuwe Bourgondische aluminium wijnfles aan hun portfolio hebben toegevoegd. Het bedrijf zegt dat deze metalen flessen een "eerste in hun soort" zijn met een diameter van 76 centimeter.

Terwijl veel wijnflessen, waaronder de stijl voor Bordeaux, de neiging hebben om een ​​consistente cilindervorm te hebben, hebben Bourgondische flessen traditioneel een grotere tapsheid aan de bovenkant en zijn ze breder aan de onderkant (tot de vloek van sommige wijnrekken). Het is een elegant pakket voor elke wijn, of het nu uit de Franse regio komt of niet. En dankzij ingeblikte wijn is aluminium zeker een populairdere verpakking dan vroeger. Maar metalen flessen van 750 milliliter voor wijn in welke vorm dan ook zijn nog steeds uiterst zeldzaam. Is een specifiek Bourgondische fles zelfs nodig?  CCL Container richt zich op de vele voordelen van de verpakking ten opzichte van traditionele glazen flessen. Deze aluminium flessen zijn "hersluitbaar met een dop met schroefdraad die de wijn langer vers kan houden", en aangezien "de schroefdraad in de dop geen plastic bevat, is de hele container, gemaakt van nieuw aluminium, 100 procent recyclebaar", schrijven ze. Aluminium flessen wegen minder, waardoor ze goedkoper te verzenden zijn, en ze gaan ook minder snel kapot. CCL voegt toe: "Met een hogere thermische geleidbaarheid en betere koude-retentie dan glas en plastic, koelen aluminium flessen snel af en blijven ze langer koeler." Bovendien maakt aluminium ontwerpelementen over de hele fles mogelijk, niet alleen op een etiket, om deze toch al unieke flessen nog verder te laten opvallen.

 

Maar in een tijd waarin zelfs de keuze tussen een kurk of een schroefdop nog steeds voor veel discussie zorgt, zijn consumenten dan klaar voor een Bourgondische fles die, in een bepaalde manier van denken, volledig is gemaakt van een schroefdop?

In de aankondiging erkende Kimberly Kizer, CCL's Vice President of Sales, dit probleem, maar wees op kansen. "De wijnindustrie is doordrenkt van traditie die duizenden jaren teruggaat, maar veel merken en wijndrinkers schreeuwen om innovatie," zei ze. "De nieuwe, Bourgondische aluminium wijnfles biedt het beste van alle werelden op het gebied van kwaliteit, versheid, duurzaamheid en unieke merkmogelijkheden."  Natuurlijk, alleen omdat er iets kan worden gemaakt, betekent niet dat wijnmakers - vooral die in een zeer traditionele wijnregio als Bourgondië - aan boord zullen springen. In de aankondiging zegt CLL Containers alleen dat het bedrijf "uitkijkt" naar samenwerking met wijnmakerijen. En in feite gaf een woordvoerder van het bedrijf toe dat ze nog geen 750 milliliter wijnflessen van welke aard dan ook voor welke klant dan ook moeten produceren.

Dat gezegd hebbende, er is altijd een primeur voor alles, en als het eerste merk ze in de detailhandel verkoopt, zou dit zeker de aandacht van mensen kunnen trekken. Toch is het waarschijnlijk veilig om aan te nemen dat Romanée-Conti nog niet zal bellen.

 
Eik 100% met zonne-energie getoast

Boisé, verdeeld vanuit Frankrijk door Vivelys brengt in zijn gamma van Boisé Range nu houten ‘staves’ uit die voor 100% getoast zijn op basis van zonne-energie.  Deze high-end leverancier in eik-materialen voor wijn-profilering, heeft zwaar geïnvesteerd om dit te realiseren. Zeker een interessante en prijsgunstige optie om te verkennen.

 

video

Meer info nodig : klik hier

 
TEELTTECHNIEK
De relatie tussen de rijpingssnelheid van druiven en de kwaliteit van de wijn

Bron: P. PRevitali – C. Ford (University of Adelaide) / WineScience

Druiventelers worden geconfronteerd met de gevolgen van een veranderend klimaat, dat op verschillende manieren van invloed is op de druivenopbrengst en -kwaliteit. Van bijzonder belang zijn toenemende niveaus van atmosferisch CO2, verhoogde temperatuur en waterstress, omgevingsparameters die voornamelijk betrokken zijn bij de regulering van het plantenmetabolisme. De samenstelling van het fruit bij de oogst levert de belangrijkste bijdrage aan de wijnkwaliteit en "uniekheid", dus er is een groot voordeel voor telers bij het begrijpen van de reactie van de druivensamenstelling op verschillende klimaatscenario's.

Het proces van suikeraccumulatie, een belangrijk kenmerk van het rijpen van druiven, gaat gepaard met de synthese van andere "gespecialiseerde" metabolieten in de vrucht. Deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor kleur- en aromakenmerken, twee onbetwiste determinanten van de kwaliteit van een wijn. Een zorgwekkende trend is waargenomen in de meeste wijnregio's waar druiven tegenwoordig in een sneller tempo suikers ophopen als gevolg van verhoogde temperatuur en CO2-niveaus. Een snellere suikerophoping is niet per se een probleem, maar het wordt nadelig wanneer dezelfde versnelling niet optreedt voor andere belangrijke kleur- en aromastoffen. Met andere woorden, rijpingsprocessen die nauw op elkaar zijn afgestemd, vinden nu in verschillende snelheden plaats. Dit fenomeen, beschreven als een "ontkoppeling" tussen suikers en de "gespecialiseerde" verbindingen, is van groot belang bij de druivenproductie, omdat telers een compromis moeten sluiten tussen suikers en kleur- of aromaverbindingen. Als ze druiven oogsten op het beoogde suikergehalte, blijft het gewenste alcoholgehalte behouden, maar met minder kleur en aroma; als alternatief kunnen telers besluiten om te wachten op de optimale ontwikkeling van kleur en aroma, maar in dit geval worden ze gedwongen druiven te oogsten die meer suiker bevatten dan gewenst, wat een hoger alcoholpotentieel en onevenwichtige wijnen betekent.

Er zijn dus mitigatiestrategieën nodig om de suikerophoping in druiven te vertragen, om de balans tussen suikers en de “gespecialiseerde” metabolieten te herstellen. Het doel van onze studie was om wijngaardstrategieën te implementeren om de suikeraccumulatie te vertragen en het effect op de wijnkwaliteit te evalueren. Het experiment werd uitgevoerd in Californië met behulp van Cabernet Sauvignon-wijnstokken die zijn geteeld in het Lodi American Viticultural Area en Riesling-wijnstokken in de San Joaquin Valley.

Experimentele behandelingen, namelijk het ‘dunnen’ van de gewassen en irrigatie in het late seizoen, gericht op het manipuleren van de snelheid van suikeraccumulatie om een ​​snellere en langzamere TSS-accumulatie (Total Soluble Solids, een gebruikelijke maatstaf voor druivensuikers in de industrie) te verkrijgen in vergelijking met de controledruiven, beheerd volgens aan de industriestandaard. Er werden twee gewasniveaus vergeleken: hoge oogst (niet-gemanipuleerde wijnstokken) en lage oogst (wijnstokken in clusters uitgedund om 1 tros/scheut over te laten). Differentiële irrigatie werd op afstand gepland in percelen van 170 wijnstokken met behulp van innovatieve druppelirrigatiesystemen met variabele snelheid. De standaardirrigatie vulde respectievelijk 85 en 70 % van de wijnstokverdamping in Cabernet Sauvignon- en Riesling-wijnstokken aan. Met het standaardregime werd een late seizoensirrigatie vergeleken, waarbij de irrigatiehoeveelheden in het laatste stadium van rijping met 50% werden verhoogd. In het late seizoen werd irrigatie toegepast op Cabernet Sauvignon-wijnstokken van 20 tot 26 ° Brix en van 17 tot 21 ° Brix in het geval van Riesling.

Dezelfde behandelingen toegepast op Cabernet Sauvignon en Riesling leidden tot verschillende resultaten in termen van suikeraccumulatie (Figuur 1). In het Riesling-experiment weerspiegelde de accumulatie van TSS de omstandigheden van de gewasbelasting en het dunnen van de clusters versnelde de rijping met 3 weken. Bij hoge of lage gewasbelasting had de irrigatie in de late seizoeninvloed op de snelheid van suikeraccumulatie van Riesling-druiven. In Cabernet Sauvignon leidden de vier behandelingen tot drie verschillende kinetica van suikeraccumulatie, waarbij het dunnen van de clusters en de combinatie daarvan met irrigatie in het late seizoen leidde tot respectievelijk een snellere en langzamere suikeraccumulatie. Er was geen effect op het gewicht van bessen of trossen in druiven van Cabernet Sauvignon, wat aangeeft dat behandelingsverschillen niet het gevolg waren van concentratie- of dunnings. Aspecten van druivenrijping, wijnstokfysiologie en druivenchemie voor Cabernet Sauvignon zijn beschikbaar in ons artikel gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Hoewel irrigatie in het late seizoen een veelbelovende strategie kan zijn om de rijping uit te stellen, heeft onze studie aangetoond dat de efficiëntie ervan afhangt van het bereik van TSS-rijpheid (bijv. Riesling vs Cabernet Sauvignon) en de oogst van wijnstokken (dwz de balans tussen bladoppervlak en vruchtgewicht) . Deze aspecten verdienen nader onderzoek voordat irrigatie in het late seizoen kan worden voorgesteld als een wijngaardpraktijk voor wijnbouwers.

 

Figuur 1. Suikeraccumulatie van Cabernet Sauvignon (links) en Riesling (rechts) druiven onderworpen aan clusterdunning en irrigatie in het late seizoen. Het gele gebied geeft het TSS-bereik aan waarin irrigatie in het late seizoen is toegepast. Voor de duidelijkheid worden drie behandelingen vermeld en de vierde behandeling (d.w.z. controle + irrigatie in het late seizoen) gaf resultaten die identiek waren aan de controle (grijze kleur). Afkortingen: DOY, dag van het jaar; LSI, irrigatie in het late seizoen.

De drie verschillende kinetica van suikeraccumulatie in Cabernet Sauvignon boden een unieke kans om de relatie tussen rijpingssnelheid en wijnsamenstelling te evalueren. De analyse van de chemische samenstelling van Cabernet Sauvignon-wijnen toonde een gunstig effect van vertraagde suikeraccumulatie, eenvoudigweg "vertraagde rijping" genoemd (Figuur 2). Vertraagde rijping verhoogde de concentratie van terpenen en norisoprenoïden, van druiven afgeleide aromaverbindingen die verantwoordelijk zijn voor fruitige en bloemige tonen. Op zijn beurt nam de overvloed aan C6-verbindingen en IBMP af in de langzaam rijpende druiven, met een gunstig effect op de wijnkwaliteit omdat deze verbindingen verantwoordelijk zijn voor groene, grasachtige of bladachtige eigenschappen die ongewenst zijn in rode wijnen. Wat betreft de van gisting afgeleide esters, die verantwoordelijk zijn voor aangename fruitige tonen, hebben verschillende rijpingssnelheden niet geleid tot significante veranderingen in de uiteindelijke Cabernet Sauvignon-wijnen. De fenolverbindingen van wijn, die betrokken zijn bij de wijnkleur en de eigenschappen van het mondgevoel, werden ook verbeterd of bleven onveranderd in wijnen van langzaam rijpende druiven, wat eerdere rapporten bevestigt waarin de kleur van de wijn werd verbeterd wanneer de accumulatie van suiker werd vertraagd door middel van wijngaardpraktijken.

 

Figuur 2. Chemische samenstelling van aromaverbindingen in Cabernet Sauvignon-wijnen van druiven met verschillende suikeraccumulatie: snel (oranje, tros dunning), gecontroleerd (grijs) en langzaam (groen, tros dunning + LSI). Concentraties (in µg/L, tenzij anders aangegeven) worden weergegeven voor klassen van druiven- en fermentatie-afgeleide verbindingen. Afkortingen: C6 (zes-koolstof); IBMP (2-isobutyl-3-methoxypyrazine).

In Riesling was het niet mogelijk om het effect van de rijpingssnelheid volledig te scheiden van die van de experimentele behandelingen vanwege het ontbreken van een "langzame" rijping (Figuur 1). Er waren echter significante verschillen in de concentratie van belangrijke aromastoffen in Riesling-wijnen die in hetzelfde tempo rijpen, namelijk snel (clusterdunning) en snel met LSI (Figuur 3). De toevoeging van LSI aan uitgedunde wijnstokken resulteerde in lagere concentraties van C6-verbindingen en hogere concentraties van fruitige esters, waardoor de samenstelling van aromaverbindingen van snel rijpende druiven verschoof naar een vergelijkbaar profiel als de controle die 3 weken later werd geoogst. Een dergelijk "ontkoppelend" effect van LSI op de bepaalde aromaverbindingen moet in toekomstig onderzoek worden aangepakt.

 

Figuur 3. Chemische samenstelling van aromaverbindingen in Riesling-wijnen van druiven met verschillende suikeraccumulatie: snel (sinaasappel, trosverdunning); snel (groen, clusterdunning + LSI); controle (grijs). Concentraties (in µg/L, tenzij anders aangegeven) worden weergegeven voor klassen van druiven- en fermentatie-afgeleide verbindingen. Afkortingen: C6 (zes-koolstof); IBMP (2-isobutyl-3-methoxypyrazine).

Onze studie heeft het effect onderzocht van verschillende snelheden van suikeraccumulatie op de wijnsamenstelling, waarbij de nadruk werd gelegd op een verbeterde wijnkwaliteit als gevolg van een langzamer rijpingsproces. Deze resultaten tonen verder het belang aan van het bereiken van een juiste rijpingssnelheid om het druivenpotentieel voor wijnbereiding te verbeteren. Bovendien wordt het belang benadrukt van het toepassen van mitigatiestrategieën wanneer de suikeraccumulatie te snel is, vooral als reactie op warmere en drogere veldomstandigheden.

Dit werk werd ondersteund door het Australian Research Council Training Centre for Innovative Wine Production, gefinancierd door de Australische regering met aanvullende steun van Wine Australia en E. & J. Gallo Winery.

 
Franse kwekerijen zien historisch laag in herstelpercentages voor enten

Bron: Vitisphere

De wijnoogst van 2022 verslechtert nu al in de wijnbouwbedrijven in Frankrijk. "De gemiddelde herstelpercentages van de enten zijn op een historisch laag niveau en elke regio wordt getroffen", waarschuwt de Franse Federatie van Wijnbouwkwekerijen (FFPV). Meestal met 60-65 procent, zijn ze gekelderd tot 30% in de Elzas en de Champagne, "die ook te maken hebben gehad met het optreden van meeldauw veroorzaakt door hevige regenval"; 40% in Bordeaux, Cognac en Occitanië; en 48% in wijngaarden in het Midden-Oosten van het land.

 
OPLEIDINGEN
AGENDA
Nieuw

 

13 april  Precision Viticulture Demo Day – Salinas Valley, CA (USA)
         
https://www.asev.org/2022-asev-ngra-precision-viticulture-demo-day

 8-9 juni   WB/WE World Bulk Wine Exhibition USA – Sonoma County (USA)
                Sonoma County Event Center
               
https://wbweusa.com/en/

 

26-29 juni   18th Australian Wine Industry Adelaide (Australië)                        
                   Technical conference & Trade exhibition
                   
https://awitc.com.au/about/registration-now-open/

 
Overzicht 2022
April

04-05 Grandi Langhe – Torrino (ITALIE)
          https://www.grandilanghe.com/
04-06 Barcelona WIneWeek (SPANJE)
          https://www.barcelonawineweek.com/

05-07 Agrovina 2022 - Martigny (ZWITSERLAND   )     wijnbouw
          https://www.agrovina.ch
10-12 Intervitis Interfructa - cancelled → Digitaal vervang-event
          https://www.dwv-kongress.de/en/about-the-congress.html

13      Precision Viticulture Demo Day – Salinas Valley, CA (USA)
          https://www.asev.org/2022-asev-ngra-precision-viticulture-demo-day
10-13 Vinitaly 2022 - Verona (ITALIË)
          https://www.vinitaly.com/en/
15-27 WeinFrühling - München (DUITSLAND)
          https://www.webermesse.de/messe/wein-muenchen-fruehling
25-28 Primeurweek van Union des Grands Crus de Bordeaux (FRANKRIJK)
          nog geen details bekend

 
Mei

15-17 Prowein 2022 – Düsseldorf (DUITSLAND)
           https://www.prowein.com/

 
Juni

07-09 London Wine Fair (UK)
          
https://www.londonwinefair.com/

08-09 WB/WE World Bulk Wine Exhibition USA –   Sonoma County (USA)      

           Sonoma County Event Center
          
https://wbweusa.com/en/

11-12 Vi-Tec 2022 - Waregem (BELGIE)     wijnbouw
          https://www.vi-tec.be

26-29 18th Australian Wine Industry Adelaide (Australië)                        
           Technical conference & Trade exhibition
           
https://awitc.com.au/about/registration-now-open/

 
Juli
Augustus
September
Oktober

05-07 CapeWine 2022 - Kaapstad (ZUID-AFRIKA)
          https://www.capewine2022.com/
31-04 43e World Congress of Vine and Wine     (MEXICO)
          nog geen details bekend

 
November

16-17 Wine Industry Financial Symposium (USA)
         
https://na.eventscloud.com/website/5035/home

 
December
Overzicht 2023

17-19 Feb   Weimesse Berlin 2023 (DUITSLAND)
                    https://www.weinmesseberlin.de
28-30 Nov   Sitevi 2023 - Montpellier (FRANKRIJK)
                    https://en.sitevi.com/

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online