Wijnbouwer.be
2020-03 (maart)

Beste wijnbouwliefhebbers ! -- maart 2020 --

Gelukkig hebben we na de stormen van vorige maand toch een serie mooie dagen gehad die ons snoeiwerk toch een stukje aangenamer maakten. Hier is weer een vogelvlucht over het internationale wijnlandschap van de voorbije maand…

Eerste Corona-reacties uit China

Op 2 februari reageerde China met een verlaging van invoertarieven op 75 miljard aan invoergoederen uit de VS om de dalende import door de Corona-uitbraak te compenseren. Tegelijk werd gemeld dat meer dan 1400 koel-containers uit Chili met voornamelijk wijn niet konden worden uitgeladen. De nieuwe maatregelen omtrent Corona vertraagde de verwerkingssnelheid van 350 containers per dag naar 40. Tegen 11 februari lag de wijntrafiek helemaal stil in China zodat men sprak van de ‘Grape Wall of China’.

De email die je niet wil krijgen…

Een ervaren wijnliefhebber trachtte zijn passie over te brengen naar zijn dochter door jaarlijks met haar een wijntrip te doen langs een aantal wijnhuizen in een wijnstreek. De dochter is een 39-jarige succesvolle professional die begonnen was een wijncollectie te verzamelen. Op de terugvlucht vertelde ze haar vader: “Papa, laten we stoppen met deze tripjes. We worden beter behandeld in elk restaurant of wijnshop in vergelijking met wat we nu hebben meegemaakt bij deze 15 wijnmakers. De meeste gaven duidelijk geen enkele f**k dat we bij hun langskwamen. Laten we volgende keer gaan kamperen of een trektocht maken...”. De vader realiseerde zich dat ze samen voor ongeveer 10.000$ aan wijn hadden gekocht bij die 15 wijnbouwers maar dat 4 ervan niet eens de reservatie hadden genoteerd of het tijdstip genoteerd. 2 wijnhuizen hadden niet eens nagekeken wat we vorig jaar hadden gekocht. Slechts één keer hadden we een ontmoeting met de persoon die voor ons was voorzien. Meestal werd er een fles en glazen neergezet en kwam men nadien checken ‘of er nog iets moest zijn...’. Kortom, je verwacht toch minstens vriendelijk personeel te ontmoeten wanneer je flessen van 50$ en meer aanschaft… Volgende jaar gaan we naar een grot verkennen !..en de wijn vinden we elders ook wel…

Bron : wineblog SVB

Valorisatie van afvalstromen

In Argentinië, één van de 10 grootste wijn producerende landen, is, onder leiding van Prof. Diana Romanini, een initiatief begonnen om trachten nuttige moleculen te winnen uit de restpulp na fermentatie van rode wijnen. Het is algemeen geweten dat rode wijnen een heleboel nuttige en gezonde stoffen bevatten. Deze stoffen worden tijdens de maceratie uit de druiven (schil, vlees en pitten) geëxtraheerd. Een flink deel ervan blijft echter achter in de pulp na fermentatie. De hoeveelheid die in de pulp achterblijft varieert de druivenvariëteit. (zie grafiek hieronder)

Een van de interessantste stoffen voor recuperatie zijn de polyfenolen (in dit geval ‘gebonden fenolen’). Al eerder werd getracht op industriële schaal dit te winnen en hierbij werd gebruikt gemaakt van organische solventen. Prof. Romanini werkt nu samen met Dr. I. Cabezudo om hiervoor een duurzamere methode te hanteren gebaseerd op industriële enzymen. Tegelijkertijd wordt een bio-raffinage doorgevoerd op basis van e schimmel Aspergillus niger. Op deze manier is al een succesvol proces voor de winning van tannase, alfa-amylase en pectinase opgezet waarbij ook significante hoeveelheden galluszuur (een sterk antioxidant) verkregen werd.

Bron : Science&Wine

Moët Hennesy gaat pesticide-vrij

Moët Hennesy investeert 20M€ in een researchinstituut in de Champagnestreek in kader van duurzame wijnbouw onder de projectnaam “University of Living Soils”.

Alleen druiven van de gewenste rijpheid

Herve Lhuiller (Chateau Fleur Haut Gaussens – Bordeaux) gebruikt een densimetrische sorteertafel om alleen de druiven van een gewenste rijpheid te verwerken. Deze tafel is een soort ‘Rube Goldberg’-machine ☺, waarmee de druiven in een bad met een gekalibreerde suiker-oplossing terecht komen waar de bessen met de gewenste rijpheid naar de bodem zinken en gebruikt worden om te fermenteren.

Kostprijs : 32000€. Herve had in 2018 een machine gehuurd maar het resultaat was zo verbluffend dat hij onmiddellijk zijn eigen machine heeft aangeschaft. Hij is hiermee de eerste ‘early adapter’ uit Frankrijk die deze techniek toepast. Ook in de VS zijn er hier en daar high-end-productiehuizen die deze techniek schoorvoeten beginnen toe te passen.

Bron: Wine Communications – Mike Dunne

Wijn & gezondheid

In ons lezerspubliek moet waarschijnlijk niemand nog overtuigd worden, maar het kan nuttig zijn om aan bezoekers te vertellen… Wetenschappers van het prestigieuze Johns Hopkins-instituut (Baltimore) hebben aangetoond dat een matig gebruik (één à twee glazen per dag) leidt tot een reductie van 29% op chronisch nier-ziekte (CKD). We wisten reeds dat dit ook het geval was voor hart en bloedvat-aandoeningen maar nu blijken ook de nieren baat te hebben bij gematigd wijngebruik.

Bron: Wine Spectator – Douglas De Jesus

Zelf waterstress meten

Waterstress in de druivenplant is een belangrijke invloedsfactor voor niet alleen de opbrengst maar zelfs de smaak van de uiteindelijke wijn. (Denken we maar aan de beroemde ‘petrol’-tonen van Riesling de waterstress heeft gehad na veraison). Het meten van waterstress was tot nu toe niet zo eenvoudig. De firma Tule heeft hiervoor een oplossing bedacht en heeft een tool ontwikkeld (Tule Vision App) om met behulp van de camera van een smartphone de beelden te vergelijken met modelbeelden en hieruit de watertoestand van een wijnstokblad te bepalen. Niet alleen is de kostprijs aanzienlijk lager dan de klassieke meettoestellen met drukkamer maar ook de nauwkeurigheid zou beter zijn. Meer info : https://www.tuletechnologies.com/

Nieuwe variëteiten voor Virginia voorgesteld

Eind februari werd de langverwachte presentatie gehouden over potentiële nieuwe variëteiten voor de Virginia-streek. Dit event werd opgeluisterd door de groten der aarde zoals. Dr. Bruce Reisch (Cornell Univ.) en trok hierdoor opvallend veel geïnteresseerden uit de ‘klassieke’ wijnstreken waar momenteel alleen traditionele rassen staan. De sessie ging over zowel potentiële hybride nieuwkomers als over klassieke variëteiten die in Virginia mogelijk zouden kunnen zijn. Opvallend was de open-minded sfeer tijdens de vele discussies en vragen.

Bron : Linda Jones McKee – Wine Bussiness

Nieuwe wijn-grootmacht in aantocht ?

India, lijkt stilaan uit de startblokken te komen in de wijnrace. Nashik, is met zo’n 50 wijnhuizen de Indiaase wijnhoofdstad maar was voordien vooral bekend voor ajuinteelt en tafeldruiven. NY-times journalist Vindu Goel heeft een exploratie gedaan in de streek : meer op deze link

NIEUWE WIJNFILM : Netflix Drama ‘Uncorked’ komt eraan

Beste wijnbouwliefhebbers ! -- maart 2020 --

 

Gelukkig hebben we na de stormen van vorige maand toch een serie mooie dagen gehad die ons snoeiwerk toch een stukje aangenamer maakten. Hier is weer een vogelvlucht over het internationale wijnlandschap van de voorbije maand…

Modify your subscription    |    View online