Wijnbouwer.be
2022 - Mei

 

Beste wijnbouw(st)er,

Tegen dat jullie deze nieuwsbrief ontvangen zijn de ijsheiligen reeds lang voorbij, maar vandaag op moment van schrijven (11/5) is de eerste aan de beurt: Marmetus. Er volgen er dus nog drie maar het ziet er al naar uit dat ook dit jaar de ijsheiligen niet voor een vriesnacht gaan zorgen. Vorig jaar hebben ze nog menig wijnbouw(st)er verrast door op 24 mei nog een prik uit te delen. Laten we hopen dat dit ons bespaart blijft dit jaar. (Vandaag 18/5). Zo, de ijsheiligen liggen achter ons. Dat is alvast goed verlopen. Nu nog de komende hagelbuien zien te overleven die meestal eind mei/aanvang juni opduiken.

Nog even een praktisch mededeling: de nieuwsbrief juni zal vermoedelijk met enige vertraging verschijnen aangezien ik de tweede helft van juni in’t buitenland ben. Ik krijg die niet afgerond voor het einde van juni en dat zal dus iets later verschijnen, vermoedelijk gecombineerd met de maand juli.

 
VARIA
Van tractoren tot tanks, de prijs van wijnbereidingsapparatuur schiet omhoog

Bron: Vitisphere

 

Ongekende prijsstijgingen voor grondstoffen en energie sturen schokgolven door de wijnindustrie.

In een brief aan de regering van 12 april anticiperen de Franse nationale federatie van dienstverlenende bedrijven en distributie van landbouwmachines (SEDIMA) en de Franse vereniging van industriële bedrijven in de sector landbouwmachines en agromilieu (Axema) op een scherpe daling van de verkoop die landbouwproductie zal verstoren.

“De prijzen van grondstoffen zijn sinds 24 februari dramatisch gestegen. Staalplaten uit Noord-Europa werden in januari 2021 voor 680 euro per ton verhandeld en bereiken nu prijzen van 1.800 euro per ton, met pieken van 2.200 euro”, aldus de voorzitters van de twee organisaties. Leveranciers aan fabrikanten, die ook afhankelijk zijn van sterk verstoorde toeleveringsketens, kunnen prijzen en doorlooptijden niet langer garanderen en passen prijsverhogingen toe zonder kennisgeving aan hun klanten, die op hun beurt genoodzaakt zijn de verhoging geheel of gedeeltelijk door te berekenen.

Aangezien hun cashflow kritiek is, hebben fabrikanten van apparatuur geen andere keuze dan verdere verhogingen door te rekenen, in navolging van de verhogingen van 10 tot 15% die vorig jaar al werden toegepast.

Ook zien ze een verslechtering van de leveringsproblemen. “De levertijden van landbouwmachines zijn met gemiddeld 11 weken toegenomen ten opzichte van normaal.”

Ook de bouwprojecten van wijnmakerijen zijn getroffen. "De crisis treft de materialen die worden gebruikt in wijnbouwprojecten - staal, roestvrij staal, beton en hout", zegt Roman Tournier van het ontwerpbureau Ingévin. Het bouwen van een wijnmakerij kost wijnbouwers 20 tot 25% meer dan voorheen.

 
Het 30e ‘Concours Mondial de Bruxelles’ wordt gehouden in Kroatië

Istrië, en meer specifiek de stad Porec, zal gastheer zijn van de belangrijkste proeverij van de wedstrijd gewijd aan rode en witte wijnen. De proeverijen vinden plaats in de regio op 12, 13 en 14 mei 2023.

Het Concours Mondial de Bruxelles is een internationale wedstrijd waarbij meer dan 10.000 wijnen worden ingezonden door producenten om te worden geproefd en beoordeeld door een panel van experts. Onze ervaren wijnproevers beoordelen de concurrerende wijnen met een doel voor ogen, en dat is om wijnen van onberispelijke kwaliteit te selecteren zonder vooroordelen die voortvloeien uit het label of het prestige van een appellatie. De wedstrijd is een van de toonaangevende evenementen in zijn soort in de wereld en steeds vaker zien we hier Belgische namen opduiken onder de laureaten.

 
MARKT & TRENDS
Hoe Franse wijnboeren ‘ras-verzuiling’ willen vermijden met historische druivenrassen

Bron: French Wines / M. Bazir

 

Hernieuwde belangstelling voor erfgoeddruivenrassen veroorzaakt ernstige problemen voor exploitanten van kwekerijen, vanwege een combinatie van gebrek aan plantmateriaal en een vraag die soms niet aan de verwachtingen voldoet.

Ongeveer twintig druivenrassen beslaan 90% van het wijnbouwareaal in Frankrijk, vergeleken met 400 Franse druivenrassen die worden bewaard in de INRA-conserveringscollectie op Domaine de Vassal bij Montpellier in het zuiden van Frankrijk. 200 hiervan staan ​​in de officiële catalogus en komen daarom in aanmerking voor teelt”, benadrukte Olivier Yobregat, hoofd plantmateriaal bij de afdeling Zuidwest van het IFV, als inleiding op het symposium over erfgoeddruivenrassen in Occitanië, georganiseerd tijdens de Tentoonstelling 'Dégustez en V.O.!' in Montpellier begin mei.

Wijnboeren verspreid over de regio grijpen terug naar meer traditionele variëteiten. In Roquebrun teelt Thierry Navarre Oeillade, Terret en Ribeyrenc in zijn wijngaard van 12 hectare. “Er waren een paar Ribeyrenc-wijnstokken op het landgoed toen ik jonger was en ik herinner me dat mijn grootmoeder me vroeg om wat druiven voor haar te gaan plukken omdat ze van hun dunne schil hield. Toen ik het landgoed overnam, heb ik het ras vermeerderd en op drie hellingen opnieuw geplant om te zien wat er gebeurde toen het werd gevinifieerd”, legde hij uit tijdens een paneldiscussie.

Franse wijnbouwers merken dat hun high-value-cliënteel steeds vaker op zoek gaat naar wijnen die buiten de mainstream liggen. Overaanwezige druivenrassen (Chardonnay, Pinots, Sauvignon…) verliezen daarom steeds meer marktvolume in de hogere prijsklasses ten voordelen van minder bekende variëteiten.

In hun gemengde en enkele variaties zijn de variëteiten erg populair, zoals blijkt uit het succes van Grégory Langevin, een Parijse wijnhandelaar die gespecialiseerd is in erfgoedvariëteiten. “Als ze goed zijn, verkopen de wijnen heel gemakkelijk omdat ze een achtergrond hebben. De kunst is om ze te delen en een passend serveeradvies te geven”.

 
Levering transparante flessen (:witte en rosé) verandert in een "nachtmerrie"

Toen Arnaud Sauvaire van het gelijknamige landgoed in AOC Languedoc werd gevraagd hoe de aanvoer van transparante flessen voor witte en roséwijnen in de eerste helft van 2022 verloopt voor de oogst van 2021, vat hij de situatie samen als "een nachtmerrie". Sauvaire staat aan het roer van het 25 hectare grote Domaine des Sauvaire in de Gard in Zuid-Frankrijk en sprak op de vakbeurs ‘Dégustez en V.O!’ in Montpellier. Terwijl hij andere verpakkingsopties overwoog om zijn leven gemakkelijker te maken - waaronder PET-flessen - was hij uiteindelijk in staat om al zijn wijnen op tijd te bottelen. Zijn gevoel van opluchting wordt nog vergroot door het feit dat zijn leverancier hem heeft laten weten dat hij hem voor de zomer geen flessen meer kan leveren.

Om hun deadlines te halen, veranderen sommige bedrijven van strategie. “Onze voorraden dreigden op te raken voor het bottelen van onze wijnen, maar toevallig compenseerde onze glasmaker het tekort met gerecycled glas. Het was niet de stijl die we wilden, maar het betekende dat we alles konden bottelen”, legt Lise Fons-Vincent uit, hoofd van Château de Fourques en zijn wijngaard van 50 hectare in Juvignac, in de buurt van Montpellier. "We hadden deze moeilijkheden niet verwacht, het was niet wat we hadden verwacht. Doorlooptijden variëren van 1 tot 3-4 maanden met tekorten”, voegt Fons-Vincent toe. Op een ander landgoed in de Languedoc werd de lancering van een nieuwe reeks roséwijnen gewoon geannuleerd, uit angst om niet op tijd de juiste flesstijl te hebben. “Zelfs met een vast contract zijn we er niet meer zeker van dat we onze bestelling op tijd krijgen”, bevestigt een wijnboer uit Hérault.

 
WIJNTOERISME
Verona wordt thuisbasis van grootste wijnmuseum en bezoekerscentrum van Italië

Het project Museo del Vino (MuVin) werd eerder deze maand officieel onthuld in Vinitaly, met de goedkeuring van de Italiaanse minister van Toerisme Massimo Garavaglia, Roberta Garibaldi van het Italiaanse nationale bureau voor toerisme, en prof. Diego Begalli, directeur van de afdeling bedrijfseconomie van de universiteit van Verona.

Het resulterende MuVin-project is een ambitieus museum-, bezoekers- en tentoonstellingscentrum van € 50 miljoen (£ 42 miljoen) dat op een geschikte locatie zal worden gevestigd in Gallerie Mercatali in Verona. De locatie ligt tegenover het tentoonstellingskwartier van de stad, dat het hele jaar door actief is en een aantal populaire shows organiseert, waaronder Vinitaly zelf.

 

"Het is duidelijk dat het museum zal vertrouwen op het enorme aantal mensen dat het gebied al bezoekt, waaronder zo'n 32 miljoen toeristen die elk jaar naar het Gardameer gaan, evenals 3,8 miljoen die Verona bezoeken, plus al het andere dat in de regio gebeurt," zei Corsi. ‘Het behoeft geen betoog dat de talrijke tentoonstellingen in Verona ons ook zullen helpen met extra bezoekers. Dit wordt het grootste museum van Italië dat gewijd is aan wijn, het wordt het belangrijkste knooppunt van het land voor enotoerisme en zal ook een internationale reikwijdte hebben.'

De Gallerie Mercatali, ooit de thuisbasis van de tuinbouwmarkt van Verona, beslaat een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante meter. Het museumgebied van MuVin zelf zal ongeveer 5.400 vierkante meter beslaan, en de resterende oppervlakte is bestemd voor aanvullende activiteiten. MuVin zal inderdaad ook een ervaringsgericht "pad" van bijna 5.800 m² bevatten dat bezoekers meeneemt op een ontdekkingsreis, waarbij thema's worden aangeraakt zoals de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnproductie, de impact van klimaatverandering op de wijnbouw en wijn en foodpairing.

De structuur gaat ook educatieve activiteiten aanbieden, waarbij wijnliefhebbers welkom zijn om wijnproeverijen te leren en virtuele bezoeken te brengen aan wijnmakerijen en UNESCO-erfgoed-wijngaarden in augmented reality-kamers.

 

Het MuVin-complex biedt plaats aan tijdelijke tentoonstellingen met zowel Italiaanse als internationale wijnen, naast culturele initiatieven - allemaal met een wijnoogpunt - zoals hedendaagse kunst, muziek, literatuur en film.

'Er zal ook een wijn- en voedselmarkt, eetgelegenheden, een grote wijnkelder, een conferentiecentrum en een wijnveilingruimte zijn', voegde Corsi eraan toe, 'evenals een WebTV en ruimte om andere belangrijke Italiaanse producten te tonen die wijnliefhebber liefde, zoals azijn, sterke drank en olijfolie.'

Volgens Corsi is de volgende stap van het project de oprichting van de MuVin Foundation, die aanstaande donderdag 5 mei officieel zal worden bekrachtigd. De Stichting zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de ontwikkeling van het project en zal uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het beheer van het museum.

‘De Stichting zal het project officieel aftrappen. Het heeft de interesse gewekt van verschillende lokale raden, handelsorganisaties, consortia, bedrijven, wijnmakerijen, die allemaal welkom zijn om mee te doen', zei Corsi. 'We verwachten dat MuVin klaar zal zijn in 2026, wanneer Noord-Italië de volgende Olympische Winterspelen zal organiseren.'

 
WETENSCHAP
Nieuw ontdekte schimmels om wijngaardziekte te bestrijden

Bron: T. Summer/Pentico

 

Pollard-Flamand, uit Dawson Creek/ Canada – dus geen Belg zoals zijn naam lijkt aan te geven - ,  heeft in zijn masterscriptie twee soorten schimmels ontdekt, die zeer effectief blijken te zijn tegen de stamziekte van wijnstokken, een grote bedreiging voor boomgaarden en wijnproducenten in de hele provincie.  Pollard-Flamand zegt verheugd te zijn het onderzoek van zijn team te delen, dat is gepubliceerd in het enige echte Journal of Fungi, waarbij de ontdekking van groot belang is voor de landbouwwetenschap.

"Er is geen remedie voor deze ziekte, als je het eenmaal hebt, is het gewoon een kwestie van proberen het te beheersen. En in Canada zijn er geen producten om infecties te voorkomen, er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, geen producten voor biologische bestrijding die zijn geregistreerd voor wijnstokziekte”, zei hij. "Ons plan was in wezen om naar de literatuur te kijken voor wat er over de hele wereld is gedaan, en te zien wat we hier kunnen doen."

Pollard-Flamand zei dat de nieuwe ontdekking mogelijk miljoenen dollars kan besparen voor de wijnindustrie, waardoor het typische doodvonnis van geïnfecteerde wijngaarden wordt verminderd. Telers namen vroeger hun toevlucht tot het besproeien met een gespecialiseerd type arseen als behandeling, zei hij, verre van ideaal voor druiven om door mensen te worden geconsumeerd.

Met de naam Trichoderma Canadense en Trichoderma Viticola, zei hij dat de twee soorten naar verwachting een zeer nuttig hulpmiddel zullen zijn voor commerciële druiventelers, met een klinische effectiviteit van 70 tot 100% bij het elimineren van de ziekte.  "Meer dan 80% van de druiven die in British Columbia worden verbouwd, wordt alleen in de Okanagan-vallei verbouwd, dus het is een geweldige plek om het te bestuderen", zegt Pollard-Flamand, die in Summerland woont en werkt.

Pollard-Flamand groeide op in Dawson Creek en zegt dat zijn interesse in biologie al op jonge leeftijd begon, wat hem ertoe bracht een bachelor in biochemie en moleculaire biologie te volgen aan UBC Okanagan, waar hij ook slechts twee jaar geleden zijn masteropleiding afrondde.  "Ik heb bijna mijn hele leven wetenschap en school gedaan", zei hij. "Ik was geïnteresseerd omdat je al deze dingen leert die klinken alsof het sci-fi zou moeten zijn, maar het is eigenlijk echt, en ik wilde in een moleculair laboratorium stappen."  Het is een onderneming die zijn vruchten afwerpt, zegt Pollard-Flamand, die meer dan vijf jaar als onderzoeker bij Agri Food Canada heeft gewerkt en het DNA van planten en schimmels heeft gesequenced.

"Ik heb dingen kunnen doen zoals DNA-extracties en voorlopige kettingreacties, ik moest DNA-sequenties bepalen, waarvan ik dacht dat het alleen in boeken stond, maar ik moest het doen," zei hij.  Pollard-Flamand zegt dat hij eerder dit jaar ook de kans kreeg om te spreken op een conferentie over stamziekte bij wijnstokken, en hij was verheugd om het nieuws te delen met collega-wetenschappers, sommigen zelfs uit Californië, een ander gebied dat bekend staat om zijn wijnproductie.

 
Fotoselectieve schaduwfilms verminderen schade door hittegolven door de afbraak van anthocyanine en flavonol in druiven van druiven (Vitis vinifera L.) te verminderen

Bron: Climate-smart Agronomy

voorlopig aanvaard wetenschappelijk artikel.
De definitieve versie van het artikel zal hier binnenkort worden gepubliceerd in afwachting van de laatste kwaliteitscontroles

Lauren E. Marigliano(1), Runze Yu(2), Nazareth Torres(3), Justin D. Tanner(1), Mark C. Battany(1) en Sahap K. Kurtural(1)

    (1) Universiteit van Californië, Davis, Verenigde Staten

    (2) California State University, Fresno, Verenigde Staten

    (3) Openbare Universiteit van Navarra, Spanje

 

De productie van wijndruiven wordt uitgedaagd door voorspelde stijgingen van de luchttemperatuur en droogte als gevolg van klimaatverandering en fotoselectieve schaduwfilms boven het hoofd zijn veelbelovende hulpmiddelen in warme wijnbouwgebieden om klimaatgerelateerde factoren te overwinnen. Het doel van deze studie was om de kwetsbaarheid van 'Cabernet Sauvignon'-druivenbessen voor overmatige blootstelling aan zonnestraling te evalueren en het gebruik van schaduwfilm te optimaliseren voor het behoud van de samenstelling van de bessen. Er is twee jaar lang geëxperimenteerd met vier kleurfilms (D1, D3, D4, D5) met verschillende doorlaatbaarheid van de zonnestralingsspectra en vergeleken met een onbedekte controle (C0). Integralen voor bladgasuitwisseling en stengelwaterpotentieel werden in beide jaren niet beïnvloed door de schaduwfilms. Bij de oogst werden de primaire metabolieten van bessen niet beïnvloed door behandelingen die in beide jaren werden toegepast. Ondanks uitsluiting van neerslag tijdens de slapende seizoenen in beschaduwde behandelingen en clusterzonetemperaturen die 58oC bereikten in C0, werd de opbrengst niet beïnvloed. De samenstelling en het gehalte aan anthocyanine en flavonol van de bessenhuid werden gemeten met C18 reversed-phase HPLC. In 2020 waren de totale anthocyanines van de huid (mg-bes-1) in de gearceerde behandelingen 27% hoger dan C0 tijdens het rijpen van bessen en bij de oogst. Omgekeerd daalde het flavonolgehalte in 2020 in gedeeltelijk gearceerde wijnstokken in vergelijking met C0. Het gehalte aan flavonoïden in bessen nam in 2021 toe tot de oogst, terwijl de afbraak van flavonol duidelijk was van veraison tot oogst in 2020 over gedeeltelijk beschaduwde en gecontroleerde wijnstokken. Onbehandelde controle vertoonde lagere di- tot tri-gehydroxyleerde flavonolverhoudingen dichter bij de oogst. Onze resultaten leverden bewijs dat gedeeltelijke beschaduwing van wijngaarden boven de grond de afbraak van anthocyanine vermindert door de temperatuur in clusterzones te verlagen en een nuttig hulpmiddel is bij het bestrijden van klimaatverandering in warme klimaatgebieden.

 
Giftige, invasieve zwarte skeletmot ontdekt in wijngaard in Californië

Diverse bronnen:  SFGATE/A.Bindman, Wine Business, …

Er is nog geen sprake van enig gevaar in Europa of België maar dit insect is ook in Californië normaal niet aanwezig en nu dus wel waargenomen. Er zijn dan nog maar weinig stappen nodig vooraleer dit probleem in Europa kan opduiken. De kans op een aanwezigheid in België is gering omdat die niet beantwoorden aan de leefomstandigheden maar we weten allemaal hoe variabel die soms kunnen zijn en hoe snel organismen zich kunnen aanpassen.  Je kan maar best zo vroeg mogelijk geïnformeerd zijn me dunkt.

 

Als larve prikken en irriteren hun lange plukjes giftige zwarte stekels de huid en bedekken ze de handen van boeren met boze rode striemen. En als er genoeg van zijn, zullen ze de wijnstokken volledig ontbladeren, druivenrot veroorzaken en niets achterlaten behalve een "necrotisch", skeletachtig blad, zoals hun naam al aangeeft. En nu zijn ze in de wijngaarden van Napa County in Californië gespot.

 

CBS meldde dat insectenvanger Jesse Guidi de griezelige, metallic blauwzwarte westerse ‘grapeleaf skeletonizer mot’ ontdekte terwijl hij op jacht was naar een ander ongedierte, de glazig gevleugelde sharpshootter (lees : Flavecense Doree-verwekker) . Volgens de afdeling Entomologie en Nematologie van de Universiteit van Florida komt de niet-inheemse Harrisina metallica oorspronkelijk uit Arizona en New Mexico en wordt ze meestal aangetroffen in Florida en de oostelijke helft van de Verenigde Staten. Maar nu maken functionarissen en telers van Napa County zich zorgen dat het ongedierte zich in hun lokale wijngaarden gaat vestigen.

"Alle levensfasen van larven zijn vraatzuchtige eters die uitgebreide schade aan druivenbladeren veroorzaken, inclusief gedeeltelijke of volledige ontbladering van wijnstokken", vertelde Greg Clark, voormalig landbouwcommissaris van Napa County in 2015. "Overmatige voeding kan fruit beschadigen, leiden tot secundaire schimmel schade en het rotten van druiventrossen.”

Gelukkig zegt Farm Progress dat het gemakkelijk is om te zien of een blad is geterroriseerd door de beruchte skeletonizer. Wanneer de larven klaar zijn met eten, is er meestal niets anders dan een "onderscheidend blad met kanten skelet waarvan alleen de hoofdaders overblijven." Ze zeggen ook dat het gebruik van insecticiden of het vrijgeven van duizenden parasieten zoals Apanteles harrisinae en Amedoria misella kan helpen de plaagpopulatie onder controle te krijgen.

Voor nu zegt CBS dat de gemeenschap van Napa County wordt aangespoord om "onmiddellijk" westerse grapeaf skeletonizer-rupsen of volwassen motten naar het kantoor van de landbouwcommissaris te brengen, waar ze kunnen helpen ze te identificeren. Zowel bewoners als telers wordt ook geadviseerd om alle binnenkomende landbouwapparatuur te controleren op de invasieve plaag.

 
NIEUWE PRODUCTEN/TECHNIEKEN
De tops en flops van vorstbeveiligingssystemen voor wijngaarden

Thomas Gouroux besloot zijn presentatie met het vrijgeven van de resultaten van tests die in de Loire-vallei zijn uitgevoerd op witte P30 polypropyleenplaten. “85% van de controlewijngaard had last van vorst, vergeleken met slechts 12% voor het deel onder de kap en 5% voor kaarsen die minder milieuvriendelijk zijn”.

Thomas Gouroux, adviseur wijnbouw bij de Landbouwkamer van de Côte d'Or in Bourgondië, presenteerde op de VinEquip-beurs in Mâcon op 6 april proeven die zijn team en collega's in andere regio's hebben uitgevoerd met de verschillende systemen voor vorstbestrijding.

“De methoden zijn ofwel de wijnstok zelf, met behulp van bijvoorbeeld biostimulanten, ofwel de omgeving, door de luchttemperatuur te verhogen of door het warmteverlies door straling te beperken”, legde hij als inleiding uit. In eerste instantie benadrukte Gouroux dat de Champagne Wine Marketing Board (CIVC) chitosan met weinig succes heeft getest. "We hebben ook veel gehoord over PEL 101 en PEL 102, preparaten op basis van appelpectine die 12 tot 48 uur voor vorst worden aangebracht". In de Yonne hebben deze producten een effectiviteit van 0 tot 50% laten zien. "PEL is effectief wanneer de wijnstokken worden blootgesteld aan minimumtemperaturen van -2°C en wanneer de vochtigheidsgraad gematigd blijft", legt Gouroux uit.

Vorig jaar probeerde Champagne ook homeopathie, met behulp van ClimatPlant gemaakt van essentiële oliën, lithothamnion, klei en zwavel, die wordt aangebracht wanneer de wijnstokken bloeden. "Toen de omstandigheden in 2021 erg koud waren, waren de resultaten van ClimatPlant niet overtuigend".

Wel lijken flitsen van UV-C licht de intrinsieke vorstbestendigheid van de plant te verbeteren. “Je moet 48 en 24 uur voor de vorst alle rijen doorlopen. Het is omslachtig en kostbaar, maar in 2021 constateerde het CIVC 30 tot 40% minder knopverlies dan bij een controleblok”. Volgens Gouroux blijft beregenen de beste oplossing, mits de apparatuur state-of-the-art is en goed wordt onderhouden.

Van de systemen die op het milieu zelf worden gebruikt, heeft de Landbouwkamer van de Loire-vallei de Frost Buster getest, die bestaat uit gasflessen en een heteluchtpistool. "Bij -4,9°C beperkte de machine de schade slechts over 0,025 hectare van de 0,3, een veel kleiner gebied dan de fabrikant beweerde".

“De klassieke kaarsen zijn effectief, mits er voldoende wordt gebruikt en de natte temperatuur niet te laag wordt”, voegde Gouroux er snel aan toe, voordat hij verder ging met de pelletkachels Vitichauffe, Filpack en Terrasystema.

Torenwindturbines werden in 2021 opnieuw getest in de Yonne en hadden een zichtbaar effect op 1,5 tot 3 hectare van de 4 hectare die werd geclaimd. “Hun effectiviteit hangt echt af van de windkracht en de topografie van de percelen”, legt Gouroux uit. De turbines leveren echter goede resultaten op in combinatie met vuurpotten.

 
Nieuwe onbreekbare, duurzame wijnglas productlijn van govino

Persmededeling

 

Vaatwasmachinebestendig, oneindig herbruikbaar (geproduceerd in de VS)

Govino, het bedrijf dat in 2008 de categorie voor herbruikbare en duurzame, op polymeer gebaseerde wijnglazen creëerde die overal naartoe gaan retail en direct-to-consumer markten. Met een gladde, gepolijste lip en Govino's bekroonde, gepatenteerde duim-inkeping ontwerp, levert BEST govino EVER een kristalachtige ervaring als mogelijk in omgevingen waar glas niet praktisch is. Als de volgende generatie govino - de enige onbreekbare glazen die speciaal zijn ontworpen voor het zintuiglijke genieten van wijn - is BEST govino EVER zeer duurzaam, vaatwasmachinebestendig en gemaakt om jarenlang mee te gaan. De BEST govino EVER-lijn wordt gemaakt in de VS, net als alle govino-producten.

“BEST govino EVER is voortgekomen uit het succes van onze originele Festival govino-lijn, die nog steeds veel gevraagd is op luxe evenementen en festivals waar hergebruik centraal staat. Deze locaties zijn Coachella, Taste of Vail en Vina Robles Amphitheatre, om er maar een paar te noemen. Sinds onze oprichting in 2008 hebben klanten ons gevraagd om een ​​govino-glas te produceren dat bestand is tegen de ontberingen van huishoudelijke en commerciële vaatwassers, maar toch de elegante uitstraling en het gevoel behoudt van ons originele govino-wijnglas dat overal mee naartoe kan”, zegt de oprichter van govino. en president Joseph Perrulli. “Dankzij deskundig vakmanschap en engineering hier in de VS hebben we dat doel bereikt. De BEST govino EVER-productlijn kan jarenlang worden gebruikt, in overeenstemming met onze duurzaamheidsinitiatieven. We geloven dat hergebruik echt de beste vorm van duurzaamheid is en we zijn verheugd om samen te werken met partners die hetzelfde ethos delen.”

BEST govino EVER bestaat uit 100% Tritan van Eastman, een in de VS gemaakt, BPA-vrij polymeer dat een verhoogde helderheid en structuur biedt, vergelijkbaar met fijn kristal, maar toch volledig onbreekbaar is.

 

Perrulli als partners in Govino zijn tweede generatie luxe Napa Valley-wijnboeren Erik Nickel, van de Far Niente Family of Wineries and Vineyards, en KR Rombauer III, van de gelijknamige Rombauer Winery.

“Als lid van een familie van telers en wijnboeren met meerdere generaties, ben ik gepassioneerd door de zorg voor en de toekomst van ons milieu. Govino's toewijding vanaf de eerste dag om een ​​duurzaam, herbruikbaar en recyclebaar kristalachtig glas te produceren dat het mogelijk maakt om overal van wijn te genieten, sluit aan bij wat ik beschouw als de beste zakelijke en persoonlijke praktijken. BEST govino EVER biedt een betere wijndrinkervaring die past bij onze mantra van hergebruik en duurzaamheid”, zegt Nickel.

BEST govino EVER is verkrijgbaar in de maten 12-ounce en 16-ounce en verpakt in zowel two-packs (adviesprijs $ 12,95) als four-packs (adviesprijs $ 24,95). De verpakkingsgrootten voor de detailhandel, evenals bulk-singles voor service op locatie, zijn ook verkrijgbaar in de online winkel op govino.com.

Later dit jaar zal govino een nieuw ontworpen champagneglas introduceren in de BEST govino EVER-productlijn. Er zijn ook plannen om nieuwe ontwerpen voor bier en sterke drank op te nemen.

 
Bodem-koolstof neemt toe onder bodembedekkers

Onderzoeker Joseph Marks met een gespleten kernmonster van grond dat wordt gebruikt om koolstofniveaus te analyseren van bodembedekkers die onder wijnstokken zijn geplant.

Het planten van bodembedekkers direct onder wijnstokken kan de effecten van klimaatverandering helpen verminderen en de duurzaamheid van het land verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Adelaide.  Het niveau van organische koolstof in de bodem (SOC) was bijna 23 procent hoger in gebieden met bodembedekkers direct onder de wijnstokken, vergeleken met een standaardmethode voor het sproeien van herbicide op de grond.

Toenemende niveaus van SOC kunnen de bodemstructuur bevorderen, de bodembeluchting, de waterafvoer en -retentie verbeteren, samen met het verwijderen van kooldioxide uit de atmosfeer. Hoofdauteur Joseph Marks, een promovendus aan de universiteit, zei dat hoewel de voordelen van het planten van bodembedekkers tussen de rijen wijngaarden algemeen bekend waren, er minder onderzoek was gedaan naar de effecten van bodembedekkende gewassen.

"We ontdekten dat de door gewassen beheerde bodem onder de wijnstok tot 23 procent meer organische koolstof (SOC) in de bodem vasthoudt dan de traditionele herbicidepraktijk gedurende een groeiperiode van vijf jaar", zei Marks.  “De microbiële activiteit nam met meer dan het dubbele toe in bodembedekkers, als gevolg van een toename van opgeloste organische koolstof en dat er bewijs is voor meer resistente koolstof in bodems van bodembedekkers.

"Deze resultaten suggereren dat het beheer van bodembedekkers onder wijnstokken een mogelijke oplossing is om de SOC-voorraden in wijngaardsystemen te vergroten. "Alles bij elkaar geven de resultaten van deze studie aan dat een verschuiving van kale aarde naar bedekte gewassen in het wijnbouwgebied het potentieel heeft om koolstof in de wijngaardbodems vast te houden."

De studie werd uitgevoerd op twee wijngaardlocaties die in 2014 werden opgericht, waarbij de grond werd onderzocht met vier verschillende behandelingen, waaronder twee combinaties van bodembedekkers, een stromulch en een door herbicide beheerde controle.  Bodems werden bemonsterd onder wijnstokken tot een diepte van maximaal 30 cm, en werden geanalyseerd op concentraties van organische koolstof in de bodem en bulkdichtheid, om het niveau van organische koolstof in de bodem te bepalen.

Bodembedekkende gewassen worden geplant om bodembedekking te bieden in plaats van om te worden geoogst. Ze worden gebruikt om erosie te vertragen, de gezondheid van de bodem te verbeteren, de beschikbaarheid van water te verbeteren, onkruid te verstikken, plagen en ziekten te helpen bestrijden en de biodiversiteit te vergroten.

Dr. Thomas Lines, Chris Penfold en professor Tim Cavagnaro droegen ook bij aan het onderzoek.  De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science of The Total Environment.

 
BOEK
Het nieuwe boek van Tor Kenward blikt terug op bijna 50 jaar wijn maken in Napa Valley

Als het op wijn aankomt, had Tor Kenward het allemaal gedaan - er druiven voor verbouwd, gemaakt, verkocht en over de hele wereld gepromoot.  Zo ongeveer het enige dat hij niet had gedaan, was erover schrijven. En nu heeft hij precies dat gedaan door "Reflections of a Vintner: Stories and Seasonal Wisdom from a Lifetime in Napa Valley" te publiceren.

 

Het boek geeft lessen die Kenward gedurende bijna 50 jaar heeft geleerd in het maken van wijn, samen met vrienden en collega's zoals Robert Mondavi, Julia Child en Andre Tchelistcheff.  "Het gaat over relaties en over een wijnmaker die fouten maakt en daarvan leert", zei Kenward tijdens een interview in zijn huis in Sint-Helena. "Het gaat erom waarom Napa Valley anders is en ongelooflijke wijnen kan produceren die internationale erkenning krijgen."

Het boek begon als een pandemieproject, zei Kenward.

"Ik begon verhalen te schrijven over... de vroege dagen dat ik hier in de vallei was, enkele van mijn reizen en wat er gebeurde in de jaren '70, '80 en '90', zei hij. "Hoewel ik thuis opgesloten zat binnen deze muren, kon ik terug in de tijd reizen en deze dingen in mijn hoofd herbeleven."

Wat begon als een reeks blogposts trok de aandacht van een literair agent die hem aanmoedigde om zijn vizier hoger te leggen. Het resulterende boek werd dinsdag gepubliceerd met voorwoorden van wijncriticus Robert M. Parker Jr. en chef Thomas Keller.

Het boek beschrijft een onstuimige tijd waarin visionaire wijnmakers de Napa Valley op het wereldtoneel katapulteren. "Het was een magische tijd waarin alles mogelijk was", herinnert Kenward zich. “Dat vonden we tenminste. We waren ervan overtuigd dat we alles konden doen. Het was hard werken, maar achteraf was het erg leuk.”  Hij begon in 1977 voor Beringer te werken, bouwde wijn- en culinaire programma's en verdiende een plek naast de meest prominente wijnmakers van de vallei. In 2001 vertrok hij om TOR Wines te lanceren, dat een cultstatus kreeg en in 2021 de Judgment of Napa Tasting won.  Kenward werd ook een ambassadeur voor Napa Valley-wijnmaken, reisde de wereld rond en verscheen op shows als '60 Minutes' en 'Today'.

Cast van karakters

Het boek is een liefdesbrief aan de vallei en de vrienden die Kenward hier heeft gemaakt.  "Zelfs in deze moderne tijd draait de wijnindustrie in het hart om relaties," zei Kenward. “Het gaat om vertrouwen en respect. Die dingen moet je hebben om heel succesvol te zijn.” Hoewel Kenward veel met Robert Mondavi samenwerkte - ooit met hem in een privévliegtuig gevlogen om Starbucks-CEO Howard Schultz over te halen Copia te steunen - kwam hij nooit dicht bij hem.  Andre Tchelistcheff was weer een open boek, en niet alleen bij Kenward.

'Hij hield van mensen', herinnert Kenward zich. “Zijn deur stond altijd open en hij was altijd blij om vragen te beantwoorden. Toen ik hier aankwam, denk ik niet dat er iemand was die meer wist dan Andre over Napa Valley.' Kenward's boek belicht ook enkele ondergewaardeerde personages die volgens hem niet hun verdiende loon krijgen, zoals wijnbouwconsulent Tony Soter.  "Als je kijkt naar de wijngaarden waar Tony mee begon en mee werkte - Vine Hill Ranch, wat nu Scarecrow is - zijn dat nu de grote wijngaarden," zei Kenward. "Ik ken Tony niet goed, maar elke keer dat onze paden elkaar kruisen, krijg ik meer respect voor hem."  Een andere sleutelfiguur die "niet op zijn borst wil kloppen" is John Kongsgaard, die stilletjes andere wijnmakers heeft begeleid en wijnbereidingsstijlen heeft gevestigd die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gerespecteerd, zei Kenward.

Goede Tijden Slechte Tijden

Naast het uitlichten van zijn favoriete collega's, gaat het boek ook over Kenward's eigen fouten.

"Toen ik jong was, dacht ik dat ik een hot-shot gehemelte had en elke keer het jaartal, de wijnmaker en de variëteit kon kiezen," zei hij. "Hoe meer ik dat spel speelde, hoe meer ik me realiseerde hoe stom dat is en hoe vaak ik het bij het verkeerde eind had." Zijn advies aan jonge potentiële wijnboeren is om te erkennen wat je niet weet en "je handen vuil te maken".  "Haal niet iedereen aan om al het werk voor je te doen", zei hij. "Begrijp wat het is om een ​​slang te slepen, een ton te vullen en een laboratoriumtest uit te voeren."

De financiële mislukking van Copia, een monument voor wijn, eten en kunst in het centrum van Napa, was opnieuw een vernederende ervaring. Kenward verliet het bestuur van Copia twee jaar voordat het experiment uit de hand liep, "maar je kon het zien aankomen."

“Er was overmoed daar. Daar kun je niet omheen kijken', zei hij. “De Mondavi-voorraad schoot omhoog en er stroomde veel geld door die wijnmakerij. Het was een tijd waarin Bob voelde dat hij nooit kon falen, en Copia was een idee dat hij harder reed dan wie dan ook. Hij kreeg Julia aan boord en toen kwam Julia naar mij.'

De Napa-vallei van vandaag

Het verleden opnieuw bezoeken betekent rekening houden met wat de vallei is geworden.  "We hadden allemaal dromen, en die van Bob waren duidelijk grote," zei Kenward. "Maar ik denk dat als Bobs geest nu zou verschijnen, hij zou zeggen... hij had geen idee dat de vallei er zo uit zou zien als hij nu is."

Dat wil niet zeggen dat Kenward tegen verandering is. Hij heeft een zwak voor 'beeldenstormers' die de boel opschudden. Hij omvatte Mondavi en Jean-Charles Boisset in die categorie.

“Het is heel belangrijk dat we niet allemaal hetzelfde zijn. We moeten andere stemmen hebben', zei hij. "Als je iemand als Jean-Charles hebt, is dat goed, zolang ze de agrarische kant van de vallei respecteren."

Kenward zei dat de vallei nog steeds probeert de bescherming van de landbouw in evenwicht te brengen met de noodzaak voor wijnmakerijen om zich aan te passen aan de steeds veranderende marktrealiteit.

 

https://www.amazon.com/Reflections-Vintner-Stories-Seasonal-Lifetime/dp/1951836561

 
TEELTTECHNIEK
Champagne ‘Nukes’ zijn eigen wijngaarden – Kans voor ‘Belgische Mousserende Wijnen’ om met hun duurzaamheid uit te pakken?

Bron: C.Hensy/Wine-searcher

 

De achteruitgang van Champagne van zijn eigen milieuprincipes speelt zich af in zijn wijngaarden, die steeds meer op een nucleaire woestenij lijken.

De afgelopen jaren heeft het Comité Champagne (CIVC) zich uitgesproken over zijn milieu-inspanningen en elke gelegenheid aangegrepen om op te scheppen over de vermindering van de CO2-voetafdruk. Bovendien heeft de inzet van de regio voor een "zero herbicide"-beleid sinds december 2018 veel lucht en printtijd gekregen.

Champagne was inderdaad in 2003 het eerste wijngebied dat zijn precieze CO2-voetafdruk heeft gemeten en de afgelopen twee decennia aanzienlijk heeft verminderd. De grootste winst was ongetwijfeld de half opgelegde overstap van de regio naar een lichtere fles een paar jaar geleden, maar sindsdien lijken de resultaten te vertragen. In februari spraken de twee covoorzitters Jean-Marie Barillère, voorzitter van de Union des Maisons de Champagne (UMC) tot 31 maart van dit jaar en Maxime Toubart, voorzitter van het Syndicat des Vignerons de Champagne (SGV), veranderde van koers bij het aanpakken van de toekomst van de regio en het weglaten van de milieuverplichtingen van 2025 (een vermindering van 25 procent CO2-uitstoot en nul herbiciden bereiken) om in plaats daarvan te focussen op een nieuwe visie voor 2050.

Beiden bevestigden later dat het zeer onwaarschijnlijk was dat beide doelstellingen voor 2025 zouden worden bereikt, waarbij Toubart eraan toevoegde dat "herbiciden, indien verstandig gebruikt, waarschijnlijk nog vele jaren een hulpmiddel voor wijnboeren zullen blijven".

Begin april ging hij tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de SGV nog een stap verder en stelde dat het weglaten van herbiciden niet als "verplichting" zou worden toegevoegd aan het reglement van de regio, beter bekend als cahier des charges. In plaats daarvan blijft het een "vrijwillig en pragmatisch pad" voor de toekomst, met andere woorden een pad dat "de verlichte wijnboer" graag zou moeten inslaan.

Je kunt je afvragen wat er is veranderd tussen december 2018 en februari 2022, en het antwoord is simpel: de Franse wetgeving heeft niet de volledige herbicidebeperkingen opgelegd die worden aanbevolen door het Agentschap voor Voedsel, Milieu en Gezondheid en Veiligheid op het werk (ANSES).

Samenvatting: in november 2018 gaf ANSES opdracht tot een onderzoek naar het gebruik van glyfosaat met als doel het gebruik ervan tegen 2020 uit te bannen, in overeenstemming met het standpunt van president Macron over dit onderwerp. De resultaten van de studie, die in oktober 2020 openbaar werden gemaakt, hebben het gebruik ervan in de wijnbouw ernstig beperkt, zowel wat betreft de gebruikte hoeveelheid per hectare als de oppervlaktedekking, die was teruggebracht tot slechts 20 procent van de wijngaard. In september 2021, toen de nieuwe wetgeving werd aangenomen, werd alleen de vermindering van de gebruikte hoeveelheid per hectare gehandhaafd, wat de boodschap uitzond dat de uitbanning van glyfosaat niet zo snel zou zijn als oorspronkelijk verwacht.

Dit was niet aan dovemansoren gericht, en net zoals de wetgever zwichtte voor de pro-glyfosaatlobby's, deed Toubart dat ook, die toegaf onder druk te zijn gezet op de nul-herbicide-belofte toen hij de wijnboeren toesprak tijdens de AVA van de SGV.

Dit heeft dan ook direct resultaat gehad. De afgelopen maand zijn veel van de hellingen van de wijngaarden in de regio vernietigd door herbiciden, waardoor het weelderige groene winterlandschap is veranderd in iets dat lijkt op een woestijn op Mars. Bij Hautvillers lijken de door UNESCO beschermde wijngaardhellingen op een verlaten Syrisch slagveld, waarbij de verbrande sinaasappel slechts sporadisch wordt afgewisseld met een beetje groen - voornamelijk afkomstig van de Moët & Chandon- of Taittinger-wijngaarden, of die van een zeldzame biologische teler.

Jérôme Vanneyken, tot voor kort de vertegenwoordiger van Hautvillers bij de Association Viticole Champenoise (AVC), schat dat slechts ongeveer 20 hectare van de ongeveer 200 hectare in eigendom van telers herbicidevrij is. Gelukkig is bijna een derde van de wijngaarden van het dorp in handen van Chapmagne-huizen, en het lijkt erop dat hun wijngaarden overwegend groen zijn gebleven. Zelfs als de meeste huizen meer moeite hebben gedaan om op het nul-herbicide-pad te blijven, is het belangrijk om erop te wijzen dat sommige telers dezelfde U-bocht hebben gemaakt. Omdat er geen officiële cijfers beschikbaar zijn, moet men op zicht gaan, en op het eerste gezicht lijkt het erop dat tweederde van de dorpswijngaarden - althans gedeeltelijk - is besproeid met glyfosaat of andere herbiciden.

 

Hautvillers is niet het enige dorp dat door herbiciden wordt gebakken; een korte rit rond de Côte des Blancs of de Grande Vallée de la Marne toont hetzelfde verschrikkelijke landschap. Veel telers gingen ervan uit dat dit verkiezingsseizoen de hoofden van de machthebbers zou afleiden van het feit dat ze schaamteloos de wet overtreden: de beperking van 20 procent is misschien opgeheven, maar blanco spuiten blijft illegaal.

Niet dat dit de meest fervente herbicidegebruikers tegenhoudt, die inmiddels vaak glyfosaat opnieuw hebben gebruikt. Dit is ook illegaal, aangezien slechts één toepassing met een beperkte dosis officieel is toegestaan. Met het stilzwijgende akkoord van de CIVC en de weigering van de SGV om herbicidebeperkingen op te leggen, lijkt het erop dat Champagne is teruggekeerd naar zijn oude en vertrouwde praktijken en is van plan om zijn buitensporige herbicideregime voort te zetten.

Zonder bindende beperkingen zijn er weinig prikkels voor telers om een ​​alternatief bodemmanagement in te voeren. Je zou kunnen veronderstellen dat de huizen - of in ieder geval degenen die tot dusver geen herbiciden hebben gebruikt - telers die ze wel gebruikten, zouden kunnen straffen door hun druivenprijs te verlagen of door te weigeren de druiven te kopen. Het heeft immers weinig zin om zonder herbiciden te werken als de meeste druiven in de wijn afkomstig zullen zijn van bespoten wijngaarden.

Hoewel dit misschien logisch lijkt, weet iedereen dat dit niet zal gebeuren. Deze huizen hebben misschien het belang van een "groen" imago begrepen, maar ze zijn net zo terughoudend als de CIVC en SGV om de wet vast te stellen en een verandering van de wijnbouwpraktijk af te dwingen.

 
DIT IS BELGISCH
Biobest investeert in Biopartner sp z.o.o.

Als een Belgisch bedrijf met faam, zoals Biobest, de buitenlandse wijn-media bereikt – alhoewel ik niet onmiddellijk een verband met wijn terugvind-  dan kan ik hier toch onmogelijk zomaar aan voorbij gaan, nietwaar?

 

Biopartner sp z.o.o, een baanbrekende en toonaangevende distributeur van biologische gewasbeschermingsmiddelen, hommels voor bestuiving, meststoffen en biopesticiden in de Poolse tuinbouwmarkt, en Biobest Group NV - wereldspeler in biologische bestrijding en bestuiving met hoofdkantoor in België, hebben vandaag aangekondigd dat Biobest een belang van 60% in Biopartner verwierf. Deze investering bouwt voort op een langdurige samenwerking op het gebied van biologische bestrijding en bestuiving, die begon in 1992.

Biopartner werd opgericht in 1992 en werd de eerste distributeur in Polen voor Biobest Group NV. Janusz Piatkowski en Tomasz Domagala verdeelden aanvankelijk hommels aan tomatentelers in Polen. Naarmate het Biobest-productassortiment uitbreidde, groeide de Biopartner-business mee. Biopartner was een van de eerste bedrijven in Polen die hommels en nuttige insecten aan de glastuinders aanbood. Nu, per 2022, biedt Biopartner ook biostimulanten, biofertilizers, biopesticiden en monitoringtools aan. Het bedrijf houdt zich bezig met een scala aan gewassen, waaronder beschermde kasgewassen, bedekte en vollegrondbessen en sierteeltgewassen.

Janusz Piatkowski, een van de eigenaren, merkte op: “We zijn verheugd om te zien dat de biocontrole-industrie wereldwijd snel groeit. Telers krijgen steeds meer ervaring met biologische gewasbescherming en verkennen over het algemeen alle biocontrole-opties voordat ze een agrochemisch alternatief toepassen. Met goed advies en een preventieve aanpak introduceren telers in Polen jaar na jaar meer heilzame organismen. Bovendien draagt ​​de toenemende beschikbaarheid van biopesticiden bij aan de groei van IPM-bestrijdingsstrategieën. Biopartner biedt betrouwbaar biocontroleadvies en snelle levering van kwaliteitsproducten aan telers in Polen. Ik ben erg blij om onze alliantie met Biobest aan te kondigen - dit is een geweldige manier om het 30-jarig jubileum van Biopartner en zijn samenwerkingen met Biobest te vieren. Dit zal ons helpen sneller te groeien en andere markten in Polen te verkennen.”

Tomasz Domagala, mede-eigenaar, voegde toe: “Het opzetten van een sterk netwerk van subdistributeurs in Polen was cruciaal voor het succes van ons bedrijf. Polen is een groot land en de kassen staan ​​in verschillende gebieden. Onze subdistributeurs garanderen betrouwbare en regelmatige technische ondersteuning ter plaatse. Telers waarderen deze service, die wordt ondersteund door onze eigen technische specialisten. Technisch advies is een van de belangrijkste aspecten waarmee we ons onderscheiden.”

Marc Mertens, CSO van Biobest Group NV beaamt: “Wij geloven sterk in het groeipotentieel van de Poolse markt. Daarom hebben we deze stap gezet om een ​​meerderheidsbelang in Biopartner te verwerven. Met zo'n langdurige en sterke relatie met Biopartner zullen we ons aanbod en onze positie in Polen verder versterken. Biobest zal zijn steun aan Biopartner en de Poolse telers verhogen om het gebruik van biocontrole-gewasbescherming verder te promoten.”

De naam van Biopartner wordt binnenkort veranderd in Biobest Polska. Biobest Polska blijft zich richten op de behoeften van telers en zal klanten helpen bij het kiezen van de beste oplossingen, uit een geïntegreerd portfolio van producten en diensten, om hun gewassen efficiënt te beheren. Onze sterke positie in de markt is grotendeels te danken aan het uitstekende netwerk van onderdistributeurs. Het bedrijf blijft een betrouwbare partner voor zijn leveranciers.

 
OPLEIDINGEN
Winery Chat - GO Fermentor

Cap Management Options : link

 
AGENDA
Nieuw

15-18 november SIMEI 2022 – Milaan (Italië)
Salone Internazionale Macchine per Enologia e Imbottigliamento
Internationaal Forum voor Oenologie en Botteling-technieken
       www.simei.it

27-29 juni  WINETECH 2022 Adelaide (Australië)

                www.winetech.com.au

20-30 september PACKWINE (virtual event)
     www.packwine.com.au

           20 sept : Opening Expo
27 sept : Forum

 
Overzicht 2022
Juni

07-09 London Wine Fair (UK)
          
https://www.londonwinefair.com/

08-09 WB/WE World Bulk Wine Exhibition USA –   Sonoma County (USA)      

           Sonoma County Event Center
          
https://wbweusa.com/en/

11-12 Vi-Tec 2022 - Waregem (BELGIE)     wijnbouw
          https://www.vi-tec.be

 

Meer info: zie onderaan de nieuwsbrief

 

26-29 18th Australian Wine Industry Adelaide (Australië)                        
           Technical conference & Trade exhibition
           
https://awitc.com.au/about/registration-now-open/

27-29  WINETECH 2022 Adelaide (Australië)

                www.winetech.com.au

 
Juli
Augustus
September

20-30  PACKWINE (virtual event)
                    www.packwine.com.au

          20 sept : Opening Expo
27 sept : Forum

 
Oktober

05-07 CapeWine 2022 - Kaapstad (ZUID-AFRIKA)
          https://www.capewine2022.com/
31-04 43e World Congress of Vine and Wine     (MEXICO)
          nog geen details bekend

 
November

15-18 SIMEI 2022 – Milaan (Italië)
          Salone Internazionale Macchine per Enologia e Imbottigliamento
          Internationaal Forum voor Oenologie en Botteling-technieken

www.simei.it

16-17 Wine Industry Financial Symposium (USA)
         
https://na.eventscloud.com/website/5035/home

 
December
Overzicht 2023

17-19 Feb   Weimesse Berlin 2023 (DUITSLAND)
                    https://www.weinmesseberlin.de
28-30 Nov   Sitevi 2023 - Montpellier (FRANKRIJK)
                    https://en.sitevi.com/

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online