Wijnbouwer.be
2022 - Juni

 

Beste wijnbouw(st)er,

Op moment van het typen van deze tekst zit ik in Italië bij een lekkere 31°C. Ik zie via mijn online weerstation dat het vandaag in België best heet was…

 

Gelukkig zou het slechts voor één dag zijn en is er enige neerslag in het vooruitzicht want ik ben niet in de mogelijkheid mijn nieuw aangeplante stokjes van enig water te voorzien…  Hopelijk komt er snel standvastig goed weer naar België want dat blijkt iedere zomer toch twijfelachtiger te worden. Verder krijg ik plots vragen ivm de toename van BV’s in de Belgische wijnbouw. Plots lijkt het voor de 'bekende Vlamingen' wel een hype om in de wijnbouw een graantje mee te pikken. Na Elke Vanelderen (inmiddels gestopt) start nu ook Chris Vantommelen met een wijngaard. RadioDJ’s, voetballers en andere BV’s beginnen oa. wijnhandeltjes,… Het laat een beetje uitschijnen dat wijnbouw in België makkelijk verdiend geld is. Wij, als wijnbouwers weten ondertussen wel hoe lastig het allemaal kan zijn maar we mogen wel dankbaar zijn voor de extra media die Belgische wijn hierdoor geniet. Laten we het dus maar positief bekijken.

 
VARIA
Het Concours Mondial de Bruxelles maakt de resultaten bekend van de rood-witte sessie van 2022

Het Concours Mondial de Bruxelles is verheugd om de resultaten van zijn rode en witte wijnsessie in 2022 te delen. Van 19-21 mei verzamelde 's werelds meest prestigieuze wedstrijd experts uit de hele internationale wijnindustrie om meer dan 7.300 inzendingen uit bijna 40 landen over de hele wereld te proeven.

Onder de winnaars bevinden zich wijnen uit zes continenten, waaronder alle gevestigde wijnproducerende landen over de hele wereld, maar ook uitzonderlijke locaties zoals China, Peru en zelfs Kazachstan.

De witte wijn met de hoogste score in de competitie van dit jaar is de Mar de Frades Finca Valiñas 2017 - een Albariño uit Rias Baixas, Spanje. De beste rode wijn komt uit Moldavië - de Fautor Negre 2017 is een blend van de inheemse variëteiten Feteasca Neagra en Rara Neagra.

Frankrijk verzamelde het hoogste aantal medailles (445), voornamelijk voor wijnen uit Bordeaux en Languedoc-Roussillon. Spanje staat tweede op de ranglijst met 433 medailles, voornamelijk voor inzendingen uit Castilla y Leon en Rioja. Het gastland Italië staat derde met 351 medailles. De meest bekroonde regio's van Italië zijn Sicilië, Toscane en Puglia. Portugal staat op de vierde plaats met 296 medailles, gevolgd door China met 141.

Bordeaux, Castilla y Leon en Rioja zijn de regio's die de meeste onderscheidingen voor rode wijnen hebben ontvangen. De leidende regio's in de categorie witte wijn zijn Moravië, Castilla y Leon en Languedoc-Roussillon.

De Cave Boléro Cornalin 2018 uit Zwitserland behaalde de hoogste score in de categorie biologische wijn. De meeste medailles voor biologische wijnen werden uitgereikt aan wijnen uit China.

Met 17 onderscheidingen is Spanje het land met het grootste aantal grote gouden medailles, waarvan bijna de helft voor wijnen uit Rioja.

In Oost-Europa loopt Moldavië voorop met 53 onderscheidingen, gevolgd door Tsjechië (43), Bulgarije (38) en Roemenië (36). In totaal werden 12 Oost-Europese landen tijdens de competitie van dit jaar bekroond met medailles, wat de steeds betere kwaliteit van wijnen uit dit deel van de wereld bevestigt. In feite ging een kwart van de prijzen voor witte wijn in de editie van dit jaar naar inzendingen uit Oost-Europa.

Qua prijs werden gemiddeld grote gouden medailles uitgereikt aan wijnen in de prijsklasse van 12,5 – 35 euro ex-kelder. Gouden medaillewinnaars waren doorgaans geprijsd tussen de 5 en 12,5 euro. Uit een intern onderzoek van het Concours Mondial de Bruxelles blijkt dat een medaille van de wedstrijd de verkoop tot 30% zou kunnen stimuleren.

Alle wijnen werden geproefd door de zorgvuldig samengestelde panels van experts uit de industrie die 45 nationaliteiten vertegenwoordigen van het Concours Mondial de Bruxelles. Het strenge evaluatieproces is gebaseerd op een model ontworpen door de OIV en de International Oenologist Union. Aan minder dan 30% van de ingezonden wijnen wordt een medaille toegekend.

De volgende Witte en Rode Sessie van het Concours Mondial de Bruxelles vindt plaats van 12-14 mei 2023 in Istrië, Kroatië, waar de wedstrijd zijn 30e editie zal vieren.

 
MARKT & TRENDS
Hoe het Chinese wijnmerk WiMo in één jaar de drankenmarkt overnam

WiMo, een nieuw Chinees merk voor ingeblikte wijn dat net in 2021 werd opgericht, verraste de wijnmarkt door onlangs miljoenen financiering op te halen, wat wijst op het positieve vertrouwen van de markt in China's groeiende markt voor alcoholarme dranken, die naar verwachting meer dan RMB 74 miljard (US $ 11 miljard) zal bedragen) tegen 2025.

WiMo "Pu Ke" (WiMo"葡刻"), opgericht in 2021, wat "Wine Moment" betekent in het Chinees, is een snel consumerend wijnmerk dat zich richt op de jongere generatie wijndrinkers in China. WiMo, gecreëerd door een groep millennials of de generatie na de jaren 90, heeft tot doel toegankelijke tafelwijn te produceren die het verfijnde en saaie beeld van wijn dat door Chinese consumenten wordt waargenomen, verbrijzelt.

De snelle opkomst heeft de aandacht getrokken van Kindergarten Green, een investeringsmaatschappij die wordt ondersteund door het videostreamingplatform iQIYI (爱奇艺), dat eigendom is van de Chinese internetzoekgigant Baidu Inc., voor zijn serie A-financieringsronde. Het exacte bedrag van de financiering is niet bekendgemaakt, maar Chinese media melden dat het "in de miljoenen" loopt.

 

Dit is al de tweede belangrijke investering van het bedrijf binnen een jaar na oprichting. Slechts vijf maanden nadat het werd opgericht, haalde het 10 miljoen RMB (US$ 1,5 miljoen) kapitaal binnen van zijn engelinvesteerder Telescope Investment, een Chinees durfkapitaalbedrijf dat zich richt op startende binnenlandse detailhandelszaken.

China had in september 2021 meer dan 115.000 alcoholarme bedrijven, zo blijkt uit gegevens van het bedrijfsonderzoeksplatform Tianyancha. Beroemde investeerders, waaronder Matrix Partners en Sequoia China, kijken ook naar de groeiende alcoholarme sector die zich richt op de Gen Z-consumenten.

 

Volgens staatsmedia Xinhua News bereikte de Chinese markt voor alcoholarme dranken in 2020 al een waardering van RMB 20 miljard (US$3 miljard) en zal naar verwachting groeien tot RMB 74,2 miljard (US$11 miljard) in 2025.

 “Er is altijd geen tekort geweest aan sterke spelers in de wijnindustrie, maar wijn heeft nog steeds nieuwe productvormen en gameplays die het ontdekken waard zijn. We zagen dat het WiMo-team koploper is op dit gebied. Ze verkennen ook voortdurend meer mogelijkheden in nieuwe productlijnen en business lines. Ik geloof dat dit team ons kan blijven verrassen", aldus WiMo's investeerder Kindergarten Green.

Casual wijnen verwelkomd door jongeren

Een van de belangrijkste redenen achter het succes van WiMo was de marketingstrategie die is ontwikkeld voor gezondheidsbewuste beginnende wijnconsumenten. In China stimuleert de jonge generatie de groei van alcoholvrije of alcoholarme dranken, omdat ze hopen toegankelijke wijnen te drinken zonder de last van gezondheidsrisico's en kennisniveau.

WiMo's mousserende wijnen en "Winetails" -series, twee van de meest populaire assortimenten, worden geleverd met fruitige smaken en sprankelende textuur die vergelijkbaar zijn met sap en frisdranken. Samen met de slogan "minimale toevoegingen" promoot WiMo een gezond en gemakkelijk drinkbaar merkimago dat snel populair werd onder de jonge generatie.

Voor verpakkingen koos WiMo voor de meer casual en draagbare blikverpakking in plaats van glazen flessen. Blikverpakkingen geven ook een nonchalante uitstraling, wat betekent dat jongeren de wijn bij elke gelegenheid gemakkelijk kunnen drinken, vooral om alleen thuis te consumeren en te ontspannen, aldus het bedrijf.

“De jongere generatie wijndrinkers kiest en beslist liever zelf dan ‘opgeleid worden’. Er zijn tegenwoordig veel keuzes voor wijnconsumenten, en het is duidelijk dat deze jonge drinkers zich niet abonneren op traditionele wijnen die nog steeds regels en voorschriften prediken om van wijnen te genieten", zegt de oprichter Tang Chao.

 
KLIMAAT
Wetenschappers beweren dat wijnstokken op grotere hoogte zich 'beter' kunnen aanpassen aan klimaatverandering

Bron: Drinks Business/J. Mason

Volgens wetenschappers zullen de gebieden die het meest geschikt zijn voor wijnbouw waarschijnlijk naar grotere hoogten verschuiven als gevolg van klimaatverandering.

 

In een recent overzicht schetste de wetenschappelijke gemeenschap hoe het beoordelingsrapport van 2021 van het Intergouvernementeel Panel voor klimaatverandering (IPCC) had blootgelegd hoe de afgelopen vier decennia achtereenvolgens warmer waren dan enig ander decennium sinds 1850 en dit had geleid tot verder onderzoek naar wijnbouw en het klimaat.

In de drill-down beschreef elk van de wetenschappers hoe locaties waar de wijnbouw wordt gekenmerkt door korte groeiseizoenen of lage zomertemperaturen - zoals die op hogere breedtegraden of hoogten - naar verwachting geleidelijk warmer zullen worden onder toekomstige klimaatomstandigheden, waardoor een bredere selectie mogelijk is van cultivars betrouwbaar te kweken.  Omgekeerd benadrukten ze ook hoe de huidige premium druivenproducerende regio's te lijden kunnen hebben van grote kwaliteitsverminderingen als gevolg van een verwachte temperatuurstijging en een lagere beschikbaarheid van water.

In de afgelopen decennia is er naar verluidt een toename van de luchttemperatuur, de CO2-concentratie en de droogte opgetreden in wijnproducerende regio's, met gevolgen voor de fysiologie en biochemie van wijnstokken, en als gevolg daarvan de kwaliteit van de bessen.  Wetenschappers hebben vastgesteld dat een toename van de hoogte op wereldschaal een vertraging van de fenologische fasen veroorzaakt en dat de belangrijkste effecten worden waargenomen in de oogsttijd gevolgd door het aanbreken van de knop, wat het risico op respectievelijk hagelschade en vorst zou kunnen vergroten door de periode van kwetsbare structuren blootgesteld aan het koelere deel van het groeiseizoen. Ze identificeerden echter ook dat langere fenologische fasen het mogelijk kunnen maken dat bepaalde cultivars met kortere groeicycli superieure oenologische niveaus bereiken.  De wetenschappelijke gemeenschap heeft volgehouden dat het klimaat geleidelijk warmer wordt en dat extremere gebeurtenissen het gevolg waren van een aanhoudende toename van de uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent dat, zelfs bij toekomstscenario's met zeer lage emissies, de temperaturen naar schatting hoog zullen blijven tot ten minste 2.100, en aangezien de wijnbouw voor wijnbereiding zeer gevoelig is voor klimatologische variaties, moeten er plannen worden gemaakt voor de toekomstige veiligheid van de industrie nu.

Om de juiste groeitemperaturen te behouden, hebben wetenschappers erop gewezen dat veel wijngaardeigenaren "reeds op zoek zijn naar een uitbreiding naar grotere hoogten, waar niet alleen de gemiddelde temperaturen lager zijn, maar er ook een hogere thermische amplitude en globale straling is, met name in het UV-spectrum ”.In de review schetsten wetenschappers hoe "deze hoogtegerelateerde klimatologische factoren, indien geïntegreerd, de neiging hebben om een ​​algemene vertraging in de groeicyclus, verminderde vegetatieve groei en bessengrootte te veroorzaken, samen met een verbeterd antioxidantsysteem, zowel door een hogere accumulatie van fenolische verbindingen en hogere activiteit van antioxidante enzymen”.

De recensie legde uit dat "druiven bovendien op grotere hoogten een hoger anthocyaninegehalte en een hogere zuurgraad hebben, waardoor de effecten van CC-omstandigheden die voortijdige rijping veroorzaken worden verlicht" en concludeerden ze dat ze hadden opgemerkt hoe "wijnen die zijn geproduceerd uit wijngaarden op grote hoogte, over het algemeen betere kwaliteit hebben." kleur, hogere zuurgraad en meer gewenste aromaprofielen”.

 
Frankrijk telt de kosten van hagel

Wine Searcher van 12 juni: helaas ook een fenomeen dat inmiddels zich wegens de klimaatopwarming bijna jaarlijks manifesteert: extreme hagelschade in Frankrijk. Frankrijk, dat bij aanvang van het seizoen al getroffen werd door stevige voorjaarsvorst, kreeg af te rekenen met desastreuze hagelbuien waarvan de omvang nu begint duidelijk te worden. Alsof dat nog niet genoeg is, lijdt de Franse wijnbouw (net als de Spaanse en Italiaanse) momenteel onder een verschroeiende aanhoudende droogte.

 

Hagelstenen zo groot als golfballen verwoestten deze week wijngaarden in Midden- en Zuid-Frankrijk.

 

Hagelstormen hebben afgelopen weekend wijngebieden in heel Frankrijk geteisterd, met Savoie, Bergerac, de Loire, Armagnac en Roussillon die schade aan wijngaarden rapporteerden - sommige bronnen claimen zelfs 100 procent verliezen.

In Armagnac beschreven wijnbouwers 'apocalyptische' taferelen toen hagel afgelopen vrijdag meer dan 4000 hectare (bijna 10000 acres) wijngaard sneed. Olivier Goujon, hoofd van de regionale handelsorganisatie Armagnac, vertelde persbureau AFP dat sommige hagelstenen "groter dan golfballen" waren.

 Wijnbouwkundige Nelly Lacave verloor de hele oogst van haar 8,5 hectare grote wijngaard. "Met de vroege voorjaarsvorst hadden we al 50 procent verliezen. Na de hagel is dat 100 procent. Het is een apocalyptisch tafereel," zei ze. "In de wijngaard is niets meer over; het dak van onze schuur is een gigantische Zwitserse kaas en bij het huis zijn ramen verbrijzeld. Mijn vader, die bijna 70 jaar oud is, heeft zoiets nog nooit gezien."

Soortgelijke taferelen in Bergerac, in het noorden, waar hagelstenen door wijnpublicatie Terre de Vins werden beschreven als de grootte van duiveneieren. Het meest getroffen was de westelijke sector van de appellatie.

"De wijnstokken werden in het bijzonder getroffen door hagel, van Sainte-Foy-la-Grande tot de grens tussen Gironde en Dordogne, via de rivier op de linkeroever ten oosten van het departement, via Saussignac en Pomport, waarbij 100 procent van bepaalde complotten", zei Terre de Vins.

"De hagel trof ongeveer 30 procent van de Sauvignon [Blanc], maar waarschijnlijk 50 procent van de Malbec, Merlot en Cabernet Sauvignon, die grotere bessen hadden en al ver gevorderd waren", vertelde Olivier Roches van Château Le Tap aan de publicatie.

Hoofd van de Bergerax-Duras Winegrowers' Association Eric Chadourne was niet optimistischer.

"Na de vorst begin april hadden we 30 tot 40 procent schade, maar de wijnstokken waren goed hersteld en we hadden goede hoop dat we niet te veel volume zouden verliezen in de oogst van 2022", zei hij. "Maar deze hagel aan het einde van de bloei is verschrikkelijk en het is vooral de ergste periode [...] Deze storm is een bloedbad, een echte ramp voor de mensen van Bergerac."

Verder naar het noorden in de Loire-vallei had de hagel een beperkt en zeer plaatselijk effect op de wijngaarden. Terre de Vins meldde dat terwijl Saint-Nicolas de Bourgueil de gevolgen van hagel bespaard bleef, er enkele stormen vielen op Bourgueil en Chinon - de laatste werd het meest getroffen (samen met sommige sectoren van Saumur).

De stormen bleven echter niet beperkt tot afgelopen vrijdag en zaterdag, met wijnnieuwswebsite Vitisphere.com meldde eerder deze week gelokaliseerde - maar zware - hagelschade in de Roussillon.

Maandag sloeg een onverwachte hagelbui in op een sector van de Les Aspres-subregio van Roussillon, ten noordwesten van Perpignan. Volgens rapporten is ongeveer 100 hectare wijngaard getroffen, hoewel de schade aan gewassen tussen de 30 en 50 procent ligt.

Ondertussen moesten in delen van de Savoie sneeuwploegen worden ingezet om hopen hagelstenen op de wegen te ruimen.

"De storm verraste ons net voor het middaguur. De hagel maakte een tapijt zo dik dat het op sneeuw leek", vertelde Franck Berkulès, woordvoerder van de Savoie-wijnhandelsorganisatie (Comité Interprofessionnel des Vins de Savoie), aan Vitisphere.com. "De hele wijngaard van de Combe de Savoie wordt aangetast, in verschillende mate. De hagel kan op het ene perceel zeer zwaar zijn gevallen, niet in het volgende, en dan het volgende."

Wijnboer Fabien Trosset in Arbin vertelde de publicatie dat 20 van de 25 hectare (50 van de 62 acres) werd getroffen met een aantal van zijn percelen volledig verwoest. Vooral zijn Altesse en Roussanne hebben geleden. Het was een soortgelijk verhaal in Cruet.

"Van onze 360 ​​hectare (890 acres), zijn er minstens 25 meer dan [sic] 100 procent vernietigd, met takken gekapt tot de tweede draad, zonder bladeren en geen druiven," vertelde de voorzitter van de Cruet-coöperatie, Yvan Bouvet, Vitiphier. "Zestig hectare (150 acres) hebben tot 50 procent verliezen met vele anderen rond de 30 procent."

Het is echter niet allemaal slecht nieuws geweest. Het slechte weer heeft ook gezorgd voor wat broodnodige regen naar delen van Frankrijk die een reëel risico lopen op droogte (zoals twee weken geleden gemeld).

In de zuidelijke Rhône geven rapporten echter aan dat de regio dit jaar afstevent op grote droogte, waarbij Orange slechts 200 mm regen heeft gekregen sinds de oogst. Regionale aanduidingen laten zien dat de gebieden rond Orange en Avignon (met name net ten westen van Avignon, aan de andere kant van de Rhône, rond Signargues) onder bijzondere druk staan.

"De wijnstokken groeien momenteel, maar op sommige percelen vertraagt ​​een derde tot de helft van de hoofdscheuten in groei", aldus een officieel rapport dat afgelopen weekend werd gepubliceerd. "Op sommige percelen in moeilijkere situaties beginnen we ontbladering waar te nemen."

 
WIJNTOERISME
Airbnb introduceert nieuwe categorie ‘Vineyard’

Om te bewijzen dat wijntoerisme springlevend is, heeft Airbnb een nieuwe categorie "Vineyard" gelanceerd met meer dan 120.000 verblijven op actieve wijngaarden over de hele wereld.

 

Vakantie-app Airbnb heeft onthuld dat de gemiddelde 'gastheer' van een wijngaard vorig jaar meer dan £ 9.200 verdiende van wijnliefhebbers die ervoor kozen om in hun accommodatie te blijven.

Voortbouwend op de aanhoudende kracht van wijntoerisme, heeft het bedrijf zijn nieuwe vermeldingscategorie 'Vineyard' onthuld, met meer dan 120.000 op wijn gerichte verblijven om te bladeren. Het is ook een samenwerking aangegaan met Wine GB om een ​​reeks 'verlanglijstjes' voor wijngaardverblijven in het VK te maken.

In 2021 verdiende de totale Vineyard-categorie op Airbnb in het VK alleen al bijna £ 35 miljoen, wat aantoont dat de eetlust van de consument voor wijn groot blijft, en het lint is doorgesneden op de nieuwe categorie net op tijd voor de Engelse wijnweek (18-26) Juni).

"De samenwerking met Airbnb kan niet op een beter moment komen voor het wijntoerisme in het VK, aangezien wijnliefhebbers Engelse en Welshe wijn kopen en meer willen vinden", aldus Simon Thorpe MW, CEO van Wine GB. “Producenten in het hele land verwelkomen bezoekers en bieden een scala aan spannende ervaringen, van de kelderdeur tot prachtige accommodatie.

“Airbnb biedt zoveel verschillende opties om op of in de buurt van wijngaarden te verblijven, waarvan er vele zich in enkele van de mooiste delen van het land bevinden. We kunnen niet blijer zijn dat er nu een Vineyard-categorie is die veel meer mogelijkheden biedt om enkele van de Britse wijnparels te ontdekken.”

 
WETENSCHAP
Wetenschappers kunnen nu gespoten zwavel van druiven volgen tot in de beekjes

Bron: Nieuwsbrief van University of Colorado Boulder

Elke week tijdens het groeiseizoen bedekken Californische wijnmakers hun kostbare druiven met zwavelfungiciden om infectie met echte meeldauw te voorkomen. Het is een effectieve verdediging tegen een potentieel verwoestende ziekte in een van de grootste industrieën van deze staat.

Maar als het regent en het fungicide wordt weggespoeld, waar gaat dan alle zwavel heen?

Nieuw onderzoek van de University of Colorado Boulder, is het eerste dat aantoont dat zwavel in de landbouw een unieke vingerafdruk heeft en die van toepassing tot eindpunt kan worden getraceerd. Onlangs gepubliceerd in Environmental Research Letters, baant de studie de weg om waterwegen stroomafwaarts te beschermen tegen onbedoelde effecten van zwaveltoepassing.

 

Anna Hermes (hoofdauteur van de studie) en Monica Cooper (van de University of California Cooperative Extension Office) verzamelen monsters naast een wijngaard.  Anna Hermes (hoofdauteur van de studie) en Monica Cooper (van de University of California Cooperative Extension Office) verzamelen monsters naast een wijngaard.  "We ontdekten dat je het effect van de wijnbouw in de Napa-rivier kon zien wanneer wijngaarden slechts 11% van het landoppervlak in het hele stroomgebied uitmaken. Het is een zeer stabiele vingerafdruk voor ons om te traceren en dan te begrijpen wat er uiteindelijk gebeurt”, zegt Eve-Lyn Hinckley, senior auteur van de publicatie en assistent-professor milieustudies.

Gedolven uit minerale afzettingen over de hele wereld, wordt zwavel in de landbouw zowel als meststof als als pesticide gebruikt. In 2020 overtrof het de verbranding van fossiele brandstoffen als de grootste menselijke bron van zwavel in het milieu - deels als gevolg van de Clean Air Act van 1970 en de wijzigingen daarvan, die de luchtvervuiling reguleerden en het zwavelgehalte van atmosferische bronnen tot pre- industriële niveaus. Voordien was zwavel in de atmosfeer vrij alomtegenwoordig - een hoofdbestanddeel van wat bekend werd als 'zure regen'.

Veel boeren compenseren deze vermindering van atmosferische afzettingen nu zwaar, door hun gebruik van zwavelhoudende meststoffen op te voeren. Volgens Hinckley gebruiken wijnboeren tegenwoordig veel grotere hoeveelheden zwavel dan wat er tijdens de zure regen uit de lucht zou vallen.  Deze felgele chemische stof is ook het belangrijkste bestrijdingsmiddel dat wordt gebruikt in de landbouw in Californië, voornamelijk in wijngaarden, waardoor ze volgens Hinckley een geweldige plek zijn om te begrijpen hoe het door de bodem beweegt, waar het terechtkomt en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Onderzoekers vermoeden dat het stroomafwaarts problemen kan veroorzaken door zware metalen, zoals kwik, te mobiliseren in wetlands, waardoor gifstoffen vrijkomen die een bedreiging vormen voor mensen en dieren in het wild.

De handtekening van zwavel

Om de atmosferische en door mensen aangebrachte zwavel uit elkaar te halen, werkten de onderzoekers als forensische detectives. Overal in de Napa-vallei, door de prachtige heuvels en valleien, namen ze monsters om de zwavelconcentraties te meten vanaf het pad door de bodem naar het oppervlaktewater. Terwijl ze gingen, analyseerden ze de chemie van de zwavel en vonden een unieke chemische handtekening van de landbouwzwavel, herkenbaar op atomair niveau.

Zelfs als de zwavel in de landbouw verschillende chemische transformaties ondergaat, door interacties met microben en andere chemicaliën in de omgeving, blijft er een unieke signatuur bij de toegepaste zwavel waardoor het kan worden getraceerd, zei Hinckley.  "Het is heel anders dan de signatuur die we zien in atmosferische depositie of geologische verwering, die de andere achtergrondbronnen van zwavel zijn", zei Hinckley.

 

Het doel van haar werk is echter niet om het gebruik van zwavel in de landbouw – dat al sinds de tijd van de Egyptenaren wordt gebruikt – stop te zetten, maar om het gebruik en de toepassing ervan strategisch te verfijnen om zowel de wijnindustrie te ondersteunen als onbedoelde milieueffecten te minimaliseren. .

"Dit werk zou kunnen helpen bij de ontwikkeling van technologieën die boeren helpen te kiezen wanneer en hoeveel ze toepassen, in plaats van steeds dezelfde hoeveelheid preventief toe te passen," zei Hinckley.  Veel wijnboeren begrijpen dat de toekomst van hun bedrijf te maken heeft met het land en de gezondheid van lokale ecosystemen, vooral omdat ze al te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval, droogte en natuurbranden.

“Mijn doel als wetenschapper is om altijd samen te werken met de landeigenaren en met de boeren. Ik hoop dat we een plek kunnen bereiken waar ze op een zeer duurzame manier kunnen voortbestaan, waarbij ook de omgeving wordt beschermd”, aldus Hinckley. Nu het gebruik van landbouwgrond wereldwijd toeneemt, hoopt Hinckley ook dat de inzichten uit dit werk kunnen worden toegepast op andere gebieden waar het gebruik van zwavel alleen maar zal toenemen.

Van druif tot glas

De meeste wijnen ter wereld worden gemaakt met sulfieten, het proces waarbij zwaveldioxide wordt toegevoegd tijdens het wijnbereidingsproces. Deze eeuwenoude praktijk kan beschermen tegen oxidatie en de kleur en smaak van een wijn beïnvloeden, maar een klein deel van de bevolking is gevoelig voor sulfieten.  Wijnetiketten die momenteel zeggen "geen zwavel toegevoegd" verwijzen naar deze zwavel die is toegevoegd tijdens het wijnbereidingsproces, niet eerder.

 

Maar op een dag zullen consumenten misschien een etiket op flessen zien die verwijst naar de zwavel die is toegevoegd aan druiven die nog aan de wijnstok hangen - een teken van de toewijding van een wijngaard om hun lokale bodem- en waterkwaliteit te beschermen. Misschien verschijnt "duurzame zwaveltoepassing" in glanzende letters naast "biologische" en andere certificeringen die tot doel hebben de aankoopbeslissingen van drinkers te beïnvloeden. “Voor wijnconsumenten is het geweldig om te weten hoe die druiven werden verbouwd en waar ze vandaan kwamen. En er zijn telers die echt hun best doen om zo licht mogelijk te zijn op het land, en om te werken met en zich aan te passen aan de veranderingen waarmee ze worden geconfronteerd door klimaatverandering”, zegt Hinckley.

 
In de ruimte geteelde wijnstokken zijn beter bestand tegen klimaatverandering

Bron: DrinksBussinesses/E. Feilden

Wijnstokken die meer dan een jaar aan boord van het internationale ruimtestation in gewichtloosheid hebben gegroeid, vertonen tekenen van verhoogde resistentie tegen meeldauw en phylloxera. Wetenschappers hopen dat het onderzoek "biologische oplossingen voor de toekomst van de landbouw op aarde" zal opleveren.

 

Twaalf flessen Petrus Millesime 2000 en 320 wijnranken zijn na 438 dagen en 19 uur aan boord van het internationale ruimtestation afgelopen januari op aarde teruggekeerd en zijn nu geanalyseerd. De reis zonder zwaartekracht, in totaal 300.000.000 km, komt overeen met ongeveer 300 reizen tussen de aarde en de maan. De wijn werd in november 2019 de ruimte in gestuurd en in maart 2020 vergezeld door de wijnstokken op het internationale ruimtestation.

Beide ladingen werden de ruimte ingestuurd als onderdeel van Mission Wise, het eerste particulier geleide onderzoeksprogramma dat gebruikmaakt van microzwaartekracht in een poging de toekomst van de landbouw op aarde te verbeteren. Het onderzoek is ontwikkeld door het Europese particuliere bedrijf Space Cargo Unlimited. Nu ze zijn teruggekeerd naar de aarde, hebben de wijnstokken een analyse ondergaan om het effect van zwaartekracht op hun groei te begrijpen.

En als eerste stap voerde Space Cargo Unlimited een inleidend onderzoek van 90 dagen uit om mogelijke veranderingen van belang te identificeren.

Plantobservaties onthulden verhoogde resistentie tegen valse meeldauw en phylloxera, evenals veranderingen in het polyfenolgehalte, veranderingen in groeisnelheden en veranderingen in de bacteriën en schimmels die met de planten zijn geassocieerd. Michael Lebert, van de FAU Erlangen-Neurenberg Universiteit in Duitsland, is de wetenschappelijke directeur van de afdeling Celbiologie van Space Cargo Unlimited.

Hij is van mening dat het onderzoek de mogelijkheid aan het licht brengt om ruimte te bieden om "nieuwe biologische wijnrassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering". Hij zei: "De recente resultaten bevestigen duidelijk de mogelijkheden van ons zelfgeleide evolutieproces, een veelbelovende mogelijkheid van biologische oplossingen voor de toekomst van de landbouw op aarde."

"Er is nog meer werk nodig, maar we zijn erg enthousiast over de vooruitzichten, vooral met onze aanstaande eerste oogst van Space-druiven om wijn te produceren." Ruimtewijnstokken zijn vergeleken met controleplanten die op aarde zijn achtergebleven. Verdere genetische analyse van scheuten van ruimtewijnstokken toont de expressie van meer dan 90 genen die verband houden met het basismetabolisme en de afweerreacties van scheuten van ruimtewijnstokken in bladeren van Merlot.

Space Cargo Unlimited wil deze bevindingen later dit jaar bevestigen met veldtesten om te controleren of deze gemoduleerde genen zou kunnen worden gecorreleerd met een hoger vermogen om abiotische en biotische stress te weerstaan, zoals waargenomen bij andere soorten.

De herbeplanting vond plaats in februari 2022 en de eerste "ruimtedruiven" zijn nu zichtbaar aan de wijnstokken. De eerste oogst wordt verwacht in het najaar van 2023, wanneer de druiven hun eerste vinificatie ondergaan.

Groupe Mercier, de commerciële partner van Space Cargo Unlimited, gaat door met het eerste buiten entproces van de Cabernet Sauvignon-wijnstokken, het testen van de levensvatbaarheid van de wijnstokken vanuit de ruimte.

De twaalf flessen Petrus Millesime 2000 die ook een jaar onder nul zwaartekracht in de ruimte hebben doorgebracht, zijn sindsdien ook verder geanalyseerd.

Er zijn verschillende chemische analyses aan de gang om de veranderingen in de kerncomponenten van wijn te beoordelen, en er zijn twee proeverijen georganiseerd om onderscheid te maken met wijn die op aarde is gerijpt.

Emmanuel Etcheparre, mede-oprichter van Space Cargo Unlimited, zei over het onderzoek: "Space Cargo is verheugd om bij te dragen aan het begrijpen van de rijping van wijn en om het baanbrekende werk van onze onderzoeksteams van het Institut Francais de la Vigne et du Vin in Bordeaux te ondersteunen. en aan de FAU Erlanger-Neurenberg Universiteit voor de toekomst van wijnstokken en wijn op aarde.

"De ruimte bevestigt al zijn potentieel als een nieuwe onderzoeksdimensie en kansen voor de toekomst van de landbouw op aarde."

 
NIEUWE PRODUCTEN/TECHNIEKEN
Wijnbouwers een stap dichter bij geavanceerde computervisie

Wijnbouwers kunnen niet altijd en overal hun ogen hebben. Dat is de reden waarom op de grond gebaseerde vision-systemen de kneepjes van het vak worden.

We kunnen er niet omheen. Steeds meer zijn we aangewezen op steeds betere en steeds accuratere informatie die ook steeds sneller moet beschikbaar zijn. Ja, er zijn nog wijnbouwers die dwepen met het ‘ambachtelijke’ maar ook zij hebben de gsm in de achterzak en gaan al lang niet meer naar het postkantoor om nog postzegels te kopen… Het is nu eenmaal de evolutie en wie niet mee wil zal hopeloos achterop geraken.

We krijgen in ons kleine wijnlandje soms wel eens een goedbedoelde maar povere glimp te zien van wat dit ons kan bieden. Denken we maar aan EVA, SalkTurbo of CIMAT. Leuk om dit geknutsel eens te zien maar het verbleekt (begrijpelijkerwijs) met het zien van industriële professionele oplossingen van de echte instituten die de mond doen openvallen van verbazing.

Visiesystemen die snel en objectief de grootte van de loofwand kunnen beoordelen, bestaan ​​al een tijdje; onderzoekers van de Universiteit van Adelaide ontwikkelen zichtsystemen met meer mogelijkheden voor beeldherkenning dan ooit tevoren. De onderzoekers hebben machine learning-algoritmen getraind om belangrijke gezondheids- en ontwikkelingsindices af te leiden van fysieke en thermische camera's - inclusief plant area index (PAI), snoeigewicht, bloeiwijze en aantal scheuten, aantal knoppen en bladtemperatuur van de plant.

Dit vision-systeem van VitiVisor zal binnenkort beschikbaar zijn voor telers, evenals de enorme bibliotheek (VitiData) met afbeeldingen waarop de algoritmen zijn getraind.

 

VitiData is een bibliotheek met meer dan 175.000 afbeeldingen van wijnstokken in verschillende stadia van ontwikkeling. Zowel VitiData als het op de grond gebaseerde visiesysteem zelf maken deel uit van het grotere VitiVisor-project, gefinancierd door Wine Australia en Riverland Wine

Door VitiData te publiceren op het open-source platform voor het delen van gegevens Figshare, betalen de onderzoekers hun inspanningen door aan de grotere wetenschappelijke gemeenschap op het gebied van wijnbouw en computervisie.

In het informatietijdperk zijn data ons meest waardevolle bezit. VitiData is een uitgebreide bibliotheek met afbeeldingen verzameld op 14 verschillende locaties, in totaal 60 hectare verdeeld over de vijf belangrijkste druivensoorten die in het Riverland worden verbouwd.

 

Bijna 1.000 van die afbeeldingen zijn geannoteerd door deskundige wijnbouwers om de voorspellingen van de algoritmen te bevestigen. Dit vertegenwoordigt 420 uur aan deskundige annotatie en resulteert in een 'training'-dataset die zeer waardevol zou zijn voor bedrijven die hun zichtmogelijkheden op de grond willen creëren of verbeteren.

Door datasets zoals VitiData openbaar toegankelijk en interpreteerbaar te maken, is de kans groter dat ze worden hergebruikt, wat meer voordelen oplevert voor de wijnbouwsector als geheel. Bovendien maakt het de gegevens toegankelijk voor de mensen die eraan hebben bijgedragen: de druiventelers van Riverland.

Meer zien: VitiVisor

 
De Roller-Crimper

Het verkennen van nieuwe methoden voor onkruidbestrijding wordt steeds belangrijker om schade aan de wijnstok te voorkomen, ongedierte af te schrikken en de bodem gezond te houden. Monterey Pacific gebruikt nu voor het derde jaar een rolcrimper in combinatie met een onkruidspuit als nieuwe managementstrategie. Deze praktijk heeft geleid tot minder maai-/spuitpassages, vochtbehoud en een lagere algehele onkruiddruk.

 

Dichter bij huis is dit toestel al verkrijgbaar. Het Italiaanse Erea heeft ook een roller-crimper in het gamma.  Naar verluid zou het ideaal zijn voor het omknikken van groenbemestende kruidengewassen tussen de druiven.

 

Meer zien (filmpje) : Rullo Crimper van Erea

 
KELDERTECHNIEK
Nieuwe gist moet wijnen met twee procent minder alcohol mogelijk maken

bronnen: vitispher

 

AdobeStock

De Franse onderzoeker Antoine Gobert heeft ontdekt dat de gist "Starmerella bacillaris" de alcoholopbrengst tijdens de fermentatie van wijn aanzienlijk kan verminderen. Starmerella bacillaris is een gist die niet tot de Saccharomyces-gisten behoort en ongeveer een jaar geleden al werd voorgesteld voor druivenfermentatie in combinatie met Saccharomyces cerevisiae. Studies hebben aangetoond dat Starmerella bacillaris de wijnkwaliteit kan helpen verbeteren vanwege de matige productie van vluchtige zuren en veel glycerolen. Van sommige soorten is ook aangetoond dat ze een antischimmeleffect hebben tegen grijze schimmel op druiven, veroorzaakt door Botrytis cinerea. In het verleden werden niet-Saccharomyces-gisten als ongewenst beschouwd omdat ze vaak werden geïsoleerd uit wijnen met trage fermentaties of negatieve sensorische profielen.

De eerste experimenten van Gobert lieten een daling van het alcoholgehalte van 1 tot 1,5 procent zien. Na verdere experimenten in bioreactoren van drie liter met gecontroleerde circulatie, oxygenatie en voeding, wist hij zelfs een reductie van 2,5 procent te realiseren. Volgens zijn eigen verklaringen besteedde hij er bijzondere aandacht aan om ervoor te zorgen dat de fermentaties foutloos waren en onberispelijke wijnen produceerden.

 

De wijnen gefermenteerd met de Starmerella bacillaris-gist werden sensorisch geanalyseerd door oenologen van de Universiteit van Dijon en andere experts. Ze merkten een toename in complexiteit en fruitige tonen op. Het bedrijf Sofralab, waar Gobert werkzaam is, gaat de nieuwe gist nu op grote schaal testen. Het bedrijf zal het aanbieden aan verschillende partnerwijnhuizen en de productie- en droogmethode finetunen. De gist zal naar verwachting vóór de oogst van 2023 op de markt worden gebracht onder de naam "Starbella".

 
WIJN & RECHT
18 juni: Bayer wint vierde Roundup-zaak tegen onkruidverdelger in VS

Persmededeling : FRANKFURT, 18 juni (Reuters) - Een Amerikaanse jury heeft vastgesteld dat Bayer's (BAYGn.DE) Roundup-onkruidverdelger geen kanker bij een wijnbouwer uit Oregon veroorzaakte, zei het Duitse landbouw- en farmaceutische bedrijf zaterdag, waarmee het bedrijf voor de vierde keer op rij de overwinning behaalde op dergelijke claims.

Het vonnis, dat vrijdag werd bereikt door de Circuit Court van Jackson County, Oregon, is "in overeenstemming met de beoordelingen van deskundige regelgevers over de hele wereld en met het overweldigende bewijs van vier decennia aan wetenschappelijke studies die concluderen dat Roundup veilig kan worden gebruikt en niet kankerverwekkend is". , zei Bayer.

 
28 juni: Amerikaanse Hooggerechtshof weigert opnieuw om Roundup-rechtszaak te behandelen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag geweigerd om een beroep van de Duitse chemiereus Bayer over een veroordeling voor het gebruik van onkruidverdelger Roundup te behandelen. Daarmee wordt een veroordeling voor een schadevergoeding ter waarde van 87 miljoen dollar definitief.

Vorige week weigerde de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie al een vergelijkbare zaak te behandelen. Daardoor moest Bayer al een schadevergoeding van 25 miljoen dollar uitbetalen.

Op zijn website zegt Bayer niet akkoord te gaan met de beslissing.

 
OPLEIDINGEN
Winery Chat - GO Fermentor

Hier heb ik een filmpje geplaatst over 'Smart Barrel' dat vermoedelijk wel enige discussie of gefronste wenkbrauwen kan veroorzaken bij sommige wijnbouwers.

Het is een oplossing voor het stockeren van resthoeveelheden in een soort geavanceerd Bag-In-Box-systeem. Voor die toepassing vind ik het zeker interessant. Ze gaan echter ook nog een stap verder als stockage-oplossing met micro-oxinatie die opslag in houten vaten kan vervangen. Hierover moet je zelf maar een mening vormen maar het blijft wel een leuk inovatief idee dat ik u zeker niet wenst te onthouden. In hoeverre het voor jou specifiek van toepassing kan zijn, laat ik aal u over.  : link

 
AGENDA
Nieuw

Namens het bestuur nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan de Algemene Ledenvergadering op zaterdag 2 juli 2022.

Vorig jaar heeft onze vergadering plaatsgevonden in Lelystad om onze leden uit het noorden van Nederland qua afstand enigszins tegemoet te komen. Dit jaar kiezen we voor België zodat het voor onze Belgische collega's gemakkelijker wordt om de vergaderplaats te bereiken. We komen samen op Wijndomein De Oude Hoeve, Leenderdijk 14, 3930 Hamont-Achel.

In verband met de voorbereidingen wordt het zeer op prijs gesteld indien je vóór 25 juni a.s. even laat weten dat je komt door een mailtje te sturen naar secretaris@wijnbouwersderlagelanden.nl

 

1-3    november World Global Chenin conference – Stellenbosch (Z-Afrika)

        www.chenincongress.com

 
Overzicht 2022
Juli
Augustus
September

20-30  PACKWINE (virtual event)
                    www.packwine.com.au

          20 sept : Opening Expo
27 sept : Forum

 
Oktober

05-07 CapeWine 2022 - Kaapstad (ZUID-AFRIKA)
          https://www.capewine2022.com/
31-04 43e World Congress of Vine and Wine     (MEXICO)
          nog geen details bekend

 
November

 

  1-3 World Global Chenin conference – Stellenbosch (Z-Afrika)

           www.chenincongress.com

15-18 SIMEI 2022 – Milaan (Italië)
          Salone Internazionale Macchine per Enologia e Imbottigliamento
          Internationaal Forum voor Oenologie en Botteling-technieken

www.simei.it

16-17 Wine Industry Financial Symposium (USA)
         
https://na.eventscloud.com/website/5035/home

 
December
Overzicht 2023

17-19 Feb   Weimesse Berlin 2023 (DUITSLAND)
                    https://www.weinmesseberlin.de
28-30 Nov   Sitevi 2023 - Montpellier (FRANKRIJK)
                    https://en.sitevi.com/

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online