Wijnbouwer.be
2020-04 (april)RTBF : Gel nocturne : les pieds de vignes du Pays de Herve ont dû être protégés par la chaleur des bougies – Vivre ICI.be

Het is toch alweer eind april en nog slechts enkele weken te gaan tot aan de ‘ijs-heiligen’. Duimen dus, maar tot nu toe ziet het er goed uit. Ik heb tot nu toe over België alleen maar vernomen dat rond St-Truiden/Hasselt er (wederom) sprake is van enige vorstschade. In Pays de Herve heeft men op 13,14 en 15 april ook ca. 1000 vuurpotten moeten aansteken maar blijkbaar met succes want de schade is uitgebleven. In de VS is er ernstige vorstschade geweest in veel wijngaarden gaande van Texas tot Georgia. Dichter bij huis, in Duitsland is er ook melding van schade: In Baden-Wurtenberg waren en 247 melding van vorstschade aan fruit maar het merendeel zou om kersenteelt gaan. Ik heb afgelopen weekend dat laatste scheuten afgelegd en enkel nog bij de vorstgevoelige Chardonnay nog wat opstaande reservescheuten laten staan.

Corona
Het zal je niet verbazen maar door de doorbraak van COVID-19 in de VS is het onderwerp op de internetmedia gewoon ‘ontploft’. Alles met betrekking tot wijnbouw ontsnapt hier niet aan deze golf. Vanuit nagenoeg alle wijnlanden zie je mailings, instructies, producten, desinfectantia, ‘recommandations’, impactanalyses, briefings, et cetera… verschijnen. Soms wel eens interessant maar zelden nuttig voor de Belgische wijnbouwer. Daarom dat ik alleen die punten eruit haal waar we ook echt iets aan hebben:
– AWRI (Australian Wine Research Institute) : “Winery sanitation and COVID-19”
Het AWRI geeft enkele tips die ze onderzocht hebben naar aanleiding van ervaring met de SARS-pandemie uit 2003 en geeft hierbij volgende toelichting :
Hoewel ook SARS-CoV-2 (uit 2003) voornamelijk van persoon tot persoon wordt verspreid via ademhalingsdruppels wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, kunnen deze druppels die het virus bevatten op oppervlakken terechtkomen. Beoordeling van de literatuur en de huidige onderzoeksartikelen geeft aan dat menselijke coronavirussen uren tot dagen levensvatbaar kunnen blijven op metalen, glazen of plastic oppervlakken (Kampf et al. 2020, van Doremalen et al. 2020).
Gezien de mogelijkheid van overdracht van SARS-CoV-2 via oppervlakken, is het reinigen van oppervlakken gevolgd door desinfectie een ‘best practice’-maatregel om ook de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Houd er rekening mee dat schoonmaken doorgaans bestaat uit het verwijderen van vuil en onzuiverheden van oppervlakken die vervolgens kunnen worden behandeld met een desinfectiemiddel om eventuele virusdeeltjes te doden.
Merk op dat voor wijnmakerijen, traditionele schoonmaakchemicaliën zoals bijtende middelen niet bijzonder effectief bleken te zijn tegen SARS-CoV (het corona-virus dat verantwoordelijk is voor SARS in 2003, Pagat et al. 2007), dus detergentia zijn geschikter. Gepatenteerde mengsels die oppervlakteactieve stoffen (wasmiddelen of bevochtigingsmiddelen om vuil van oppervlakken te verwijderen) en ‘wetting-agents’ kunnen nuttig zijn bij gebruik van hard water.
Met betrekking tot ontsmetting worden chloorgebaseerde bleekoplossingen doorgaans genoemd als onderdeel van saneringsregimes door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Desinfecterende middelen en bleekmiddelen op chloorbasis worden echter NIET AANBEVOLEN in een wijnmakerij vanwege hun potentieel om chloorfenol- en chlooranisol-vlekken te genereren. Ethanoloplossingen (typisch 70% in water) zijn effectief tegen coronavirussen (Kampf et al.2020, WHO, CDC) en daarom worden dergelijke oplossingen aanbevolen voor vaak aangeraakte oppervlakken. Anders kunnen desinfectiemiddelen op quaternaire ammoniumbasis worden gebruikt, zoals aangegeven in de AGW-richtlijnen voor reiniging en desinfectie.
(bron : E-bulletin AWRI – 1 april 2020)
– Europese wijnbouwer moeten mogelijk 1 miljard flessen naar industriële alcohol omzetten.
Het kan geweldig klinken om een ​​miljard extra flessen wijn rond te hebben, totdat je echt nadenkt over de gevolgen. Waar ga je het opslaan? Uw wijnrek voor 24 flessen heeft slechts drie open plekken! En hoe ga je het drinken? Wie weet hoe lang je moet wachten om weer een etentje te organiseren! Een grapje terzijde, dit zijn echte problemen waarmee Europese wijnmakers worden geconfronteerd als gevolg van een overschot als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. En de oplossing is buitengewoon ontmoedigend: een waarschijnlijk scenario is dat veel van deze overtollige wijn wordt gedistilleerd tot industriële alcohol.

Zelfs vóór COVID-19 kreeg de Europese wijnindustrie te maken met tegenwind: de Brexit, de handelsoorlog van Trump en een nieuwe deal tussen China en Australië was al in werking getreden. "Het probleem is dat 2019 geen goed jaar voor ons was en dat we dit jaar met een crisis worden geconfronteerd die we nog nooit eerder hebben meegemaakt", vertelde Alexandre They, voorzitter van de in Frankrijk gevestigde onafhankelijke wijnmakersbond, aan The Times UK.
Volgens de Europese wijnhandelsgroep Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) omvatte de crisis een volume-daling van 30 procent en een waardevermindering van 50 procent van de EU-wijnmarkt als gevolg van de COVID-19-gerelateerde sluitingen van hotels, restaurants , en cafés. De groep zegt dat 100 procent van de leden meldt dat de export is gedaald sinds de uitbraak in januari begon. Het is duidelijk dat toerisme praktisch niet bestaat. En zelfs andere winkels hebben het moeilijk. "Bovendien, en na enige tekenen van voorraadvorming [begin] begin maart, daalde de verkoop ook weer in supermarkten aan het einde van de maand, wat de negatieve trend van de wijnmarkt versterkte", zei CEEV-voorzitter Jean-Marie Barillere in een aankondiging .

Als gevolg hiervan heeft Eric Andrieu - een Frans lid van het Europees Parlement - gezegd dat Europa als geheel ongeveer een miljard liter wijn kan hebben die niet kan worden verkocht, aldus The Drinks Business. En tot overmaat van ramp komt er relatief snel weer een nieuwe oogst binnen, wat betekent dat tanks en opslagruimte moeten worden geleegd om ruimte te maken voordat de nieuwe druiven worden geplukt.
Om met de situatie om te gaan, vraagt de CEEV de EU op vrijdag om een “COVID-19-wijnpakket", en vraagt zij de EU-regering om hulp en wijzigingen in de regelgeving - met het oog op herstelmaatregelen op zowel korte als lange termijn: zaken als het bevriezen van economische hulpbronnen , meer flexibiliteit met promotieprogramma's, lagere belastingen, bijgewerkte wettelijke kaders en zelfs het helpen van de Amerikaanse export door te spelen met president Trump.

Als al het andere echter niet lukt, zullen wijnmakerijen gedwongen worden tot 'crisisdistillatie' - een besluit dat feitelijk de goedkeuring van de EU-regering nodig heeft om verder te gaan. Om eerlijk te zijn, hoe afschuwelijk het ook klinkt, het biedt tenminste iets voor wijnmakers. "Distillatie is een alternatief, zeker minder rendabel dan de verkoop van wijn, maar wel een waarmee wijnbouwers in 2020 kunnen rondkomen en ook kunnen oogsten", aldus Andrieu door The Drinks Business. “Bovendien kan de geproduceerde alcohol in veel sectoren worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van hydroalcoholische gel.”

Als het gaat om distilleren, zou Andrieu naar verluidt hebben voorgesteld dat Franse wijnmakers 80 cent per liter zouden moeten krijgen voor hun overtollige wijn. Helaas worden die prijzen niet eerst aan het publiek aangeboden.
Of ook België zijn ‘steentje’ hierin moet bijdragen is nog niet bekend maar valt niet onmiddellijk te verwachten.
(bron : Food & Wine – Mike Pomranz)

vinSuite breidt uit
vinSUITE, het toonaangevende alles-in-één DTC-wijnmakerijplatform, werkt nu samen met Tawk.to om wijnmakerijen een gratis ‘live chat’-tool te bieden.
Nu proeflokalen gesloten zijn vanwege de voortdurende COVID-19-uitbraak, zijn veel wijnmakerijen op zoek naar manieren om de intimiteit van de proeflokaalervaring online te repliceren. Tawk.to biedt alles wat een wijnmakerij nodig heeft om berichten te beheren en heeft een klanttevredenheidsscore van 98%. De configuratie is snel, dus u kunt niet binnen enkele minuten met uw online bezoekers chatten.
(https://www.vinsuite.com/)


Bayer AG stemde ermee in om 39,5 miljoen dollar te betalen om een schikking te treffen rond de beschuldigingen dat de Monsanto-eenheid misleidende advertenties verspreidde over de controversiële Roundup-onkruidverdelger en de mogelijke gezondheidsrisico's voor mens en dier.
Als onderdeel van de deal wordt de tekst verwijderd van het label Roundup Weed en Grass Killer, waarin staat dat glyfosaat - het actieve ingrediënt van het product - alleen een enzym aantast dat in planten voorkomt.
De schikking komt wanneer Bayer koortsachtig werkt aan het oplossen van meer dan 13.000 rechtszaken omtrent die de blootstelling aan glyfosaat in Roundup. Het bedrijf ontkent dat glyfosaat kanker veroorzaakt. Na het verlies van drie kankeronderzoeken in Californië die resulteerden in een gecombineerde schadevergoeding van $ 191 miljoen, stemde Bayer ermee in om de volgende ronde van Roundup-onderzoeken uit te stellen om meer tijd te geven voor onderhandelingen. (Bron: Jef Feeley – Bloomberg)

World Bulk Wine Exhibition
De World Bulk Wine Exhibition zal nog steeds doorgaan en wenst alle producenten en kopers uit alle hoeken van de wijnwereld verwelkomen op 23 en 24 november in Amsterdam, en de organisatoren hopen dat het "een sector zal inspireren die meer drive dan ooit nodig zal hebben" .

Marketing: het voordeel van een tegenslag
Niet alleen de verkoop van toiletpapier is tijdens de eerste week van april met 160% gestegen…nee, zelfs de verkoop van het Corona-bier steeg spectaculair na de dramatische terugval. Aanvankelijk was het bier ‘onpopulair’ omwille van zijn identieke naam met het virus. Maar nu meldt Constellation Brands, eigenaar van de Corona-groep, dat de verkoop van het bier 39% boven het gemiddelde van andere jaren zit.

Duurzame wijnbouw – Green Medal Award
Voor de zesde keer werden in San Fransico de ‘Green Medals’ uitgereikt voor de ‘sustainable Winegrowing’. De winaar met de beste gemeenschappelijke scoorde in alle drie categorieën werd J. Lohr uit Paso Robles – San Jose () (foto 1) Hij slaagde erin met diverse technieken om het waterverbruik ter verminderen van 3,5 naar 1,3 liter per geproduceerde liter wijn. Daarnaast investeerde hij zwaar in zonneenergie zodat hij meer dan energie-neutraal werd. Zorgde voor nestkasten voor uilen en restaureerde de oevers zodat ze terug een natuurlijke habitat werden voor de plaatselijke fauna. Voor de plaatselijke bevolking ging hij over naar voltijdse contracten met studieprogramma’s en gezondheidsverzekeringen voor het hele gezin.
Naast deze medaille werden er nog apparte medailles uitgereikt per categorie : Environment Award : Bonterra Organic Vineyards (foto 2), Community Award : Cliff Family Winery (foto 3)en de Business Award : Pisoni Vineyards. (foto 4)

www.jlohr.com www.bonterra.com www.cliffamily.com www.pisonivineyards.com

‘Smart’ pomp : Bespaart tijd, verhoogd precisie en verminderd stress ?

Hoewel veel taken voor het maken van wijn zijn geautomatiseerd zijn wijnpompen niet veel veranderd. Centrifugaalpompen verplaatsen vloeistoffen snel maar niet per se voorzichtig. Duurdere verdringerpompen zijn zachter, maar ze kunnen de slang opblazen als je de uitlaatklep sluit voordat je de pomp uitschakelt. Luchtgedreven membraanpompen zijn zacht, maar vereisen een luchtcompressor ter plaatse.
Nu brengt de Oenopompe precisie en automatisering naar de eenvoudige pomp. Geproduceerd door PMH in Frankrijk en op de markt gebracht en onderhouden door Pellenc, is Oenopompe een verdringerpomp met belangrijke kenmerken om de precisie te vergroten en de arbeidsoverdrachten bij de wijn te verminderen door gebruik te maken van:
– Oenoflux. Een programmeerbare elektromagnetische debietmeter die automatisch wordt uitgeschakeld zodra het gewenste volume is gepompt.
– Slimme elektronica. Automatische vulling en instellingen.
– Slimme regeling. Programmeerbare drukregeling die de pomp instrueert om te starten en te stoppen.
– Drukgevoelige sluiting. Door de uitlaat of inlaatklep te sluiten, wordt de pomp uitgeschakeld.
– Draadloze, oplaadbare afstandsbediening.

5 voordelen kunnen:
– Mengnauwkeurigheid. De meest gebruikelijke manier van de kleinere wijnmakerij om de daadwerkelijk overgebrachte hoeveelheden te meten, is door een peilstok in een tank te laten vallen. In plaats van de peilstok, programmeer je deze pomp om te stoppen zodra het X liter uit Tank A heeft gepompt, dan verplaats je het naar tank B en programmeer je in Y liters, enz. Veel tanks zijn niet erg nauwkeurig ingedeeld voor volumemeting. De integratie van de stroommeter vangt dit op. “Nu kun je vertrouwen op die stroommeter om tanks en blends nauwkeurig te meten, vergeleken met iemand die bovenop de tank staat met een peilstok en zaklamp."
– Vat vulling automatisering. Omdat handgemaakte vaten enige volumevariabiliteit hebben, hebben wijnmakers die de Oenopomp gebruiken de flowmeter ingesteld op iets minder dan vol. Vaten worden vervolgens met de hand verder afgevuld door het handmatig openen en sluiten van de staaf van de loop, die de Oenopompe start en stopt. Het stoppen van de pomp door het sluiten van een klep zou onmogelijk zijn met een standaard verdringerpomp.
– Wijntransfers door één persoon. Een "verdringerpompen is ontworpen om te duwen, niet om te zuigen, dus je hebt het vat dat je leegmaakt nodig om dicht bij de pomp te zijn", wat betekent dat de pomp zich in de buurt van de tank bevindt, en ze is ver weg van de te vullen vaten. Door de combinatie van een draadloze afstandsbediening en de programmeerbare debietmeter kan één persoon de pomp bedienen en alleen vaten vullen, waardoor de communicatie met een tweede persoon via een walkietalkie wordt vervangen.
– Stressvermindering. Tijdens het vullen van vaten kunt u een vraag beantwoorden of een telefoontje aannemen, omdat u weet dat de pomp uitschakelt. Mengen is niet alleen nauwkeuriger, niemand hoeft een ladder te beklimmen, met een peilstok in een donkere tank te staren, schreeuw "zet het uit!" op het juiste moment en hopen dat de andere persoon het heeft gehoord.
– Makkelijk schoon te maken en te bedienen.
Voor 2020 lanceerde Pellenc een Smart Glass-optie, een siteglas met ingebouwde sensoren om de pomp automatisch te stoppen wanneer deze veranderingen 'ziet', zoals heldere wijn om te laten, wijn om te drinken of vloeistof om 'droog te lopen'. De pomp geeft vervolgens aan de afstandsbediening van de gebruiker door dat de pomp is uitgeschakeld.

Zo’n pomp heeft natuurlijk wel zijn prijskaartje :van ca. 12000 € voor de Oenopompe 130 tot ca. 24.000 € voor de Oenopompe 600. Bij elke investering hoort eeen financiële analyse : wordt er bespaard op arbeidskosten ? plus vermindering van gemorste wijn ? Uitsluiten van foutcorrecties ? Visie op lange termijn ? …

https://www.pmh-vinicole.fr/en/wine-pump-oenopompe.html

 

OIV-berichten :
15/4/2020 : Calardis blanc (ontwikkeld sinds 1993 door Julius Kuhn Instituut) is als nieuwe soort toegevoegd aan de officiële soortenlijst wijndruiven. Calardis is een witte schimmelresistente soort.
21/4/2020 : de bakermat van de wijnbouw ligt in …China ! Reeds 9000 BC zou in Noord-China reeds een alcoholische drank bestaan hebben die erg leek op wijn : der-ursprung-des-weinbaus-liegt-in-china
24/4/2020 : Europese wijbouwers verwachten een terugval van minstens een derde
RTBF.be : 23 april 2020
Le Soir

Modify your subscription    |    View online