2024 - Februari

Beste wijnbouw(st)er/ wijnbouwsympatisant,

Januari is al haast voorbij, en na het droevige afscheid van Geert Clarebout vernam ik dat Jonas Van de Voorde het NAC gaat verlaten.  Opnieuw erg jammer maar we wensen Jonas vanzelfsprekend veel succes in zijn verdere carrière. We zullen Jonas blijven kennen als degene geweldig sympathieke enthousiast die de fakkel van Geert overnam en met degelijke en praktisch gerichte wijnbouwopleidingen voor een welkome vernieuwing zorgde in de – op dat moment – veelal erg bedenkelijke wijnbouwopleidingen.
Het ga je goed Jonas, en voor de leergierige wijnbouwer: hier is nog wat materiaal om te verorberen.

 
VARIA
Wijn is een geschenk van God, zegt paus Franciscus

Wijn is een geschenk van God, zegt paus Franciscus tegen Italiaanse producenten

Paus vertelt leiders uit de industrie in het Vaticaan dat de drank een ‘bron van vreugde’ is, maar moedigt gezonde gewoonten aan

 

Paus Franciscus heeft gezegd dat wijn “een geschenk van God is” en “een ware bron van vreugde” voor de consumenten – woorden die onmiddellijk zijn omarmd door Italiaanse wijnproducenten die hebben gevochten tegen Europese gezondheidswaarschuwingen.

Franciscus maakte de opmerkingen tijdens een privé-audiëntie in het Vaticaan met wijnmakers uit heel Italië. Hij verwelkomde zijn publiek en grapte: “Dit lijkt op een dronken paus”, voordat hij verder zei: “Wijn, land, landbouwvaardigheden en ondernemerschap zijn geschenken van God – de schepper heeft ze aan ons toevertrouwd omdat we, met onze gevoeligheid en eerlijkheid , maken we ze tot een ware bron van vreugde.”

De paus riep de wijnmakers echter ook op om na te denken over de “morele en ethische verantwoordelijkheden” die hun werk met zich meebrengt, zoals het met respect behandelen van hun werknemers en het milieu en het aanmoedigen van gezonde drinkgewoonten.

Het evenement werd georganiseerd door Domenico Pompili, de bisschop van Verona, voorafgaand aan de wijnhandelsbeurs Vinitaly die elk jaar in april in de Noord-Italiaanse stad plaatsvindt. De sleutel tot het drinken van wijn is gematigdheid, zei Pompili. “Sint-Paulus zei het: een glas is goed om je op te vrolijken, maar met mate.”

 

Italië heeft zich verzet tegen voorstellen om gezondheidswaarschuwingen op alcoholische dranken in de hele EU verplicht te stellen, nadat Ierland goedkeuring had gekregen van de Europese Commissie om de maatregel aan te nemen. Deze stap in Ierland, die op protest stuitte van Italië, Spanje en zes andere EU-landen, zal ertoe leiden dat er vanaf 2026 gezondheidswaarschuwingen op flessen wijn, bier en sterke drank worden geplaatst.

Hoewel de dagelijkse consumptie van wijn in Italië de afgelopen vijftien jaar gestaag is afgenomen, is er volgens cijfers van Istat, het nationale statistiekbureau, sprake van een stijging van de meer gematigde consumptie. Italiaanse wijnverenigingen verwijzen hier vaak naar om te beweren dat Italianen een gezondere relatie met wijn hebben vergeleken met hun drankzuchtige tegenhangers in Noord-Europa.

Federico Bricolo, de president van Veronafiere, die Vinitaly organiseert, zei dat het eerbetoon van de paus aan wijn een herinnering was dat de drank een “symbool is van traditie en van een sociaal en ecologisch duurzaam economisch systeem”.

“En dat allemaal in naam van een gezelligheid die verenigt”, voegde hij eraan toe.

Franciscus heeft in het verleden wijn onderschreven. Tijdens een pauselijke audiëntie in 2016 zei hij dat wijn een integraal onderdeel was van een huwelijksfeest. “Een huwelijksfeest waarbij geen wijn de pasgetrouwden schaamt, stel je voor dat je het huwelijksfeest afsluit met thee”, zei hij.

Wijn is ook een cruciaal onderdeel van de katholieke mis. In 2014 bleek uit onderzoek dat Vaticaanstad meer wijn per hoofd van de bevolking consumeerde dan enig ander land.

 
Italiaanse luchthaventerminal om wijn te produceren met een wijngaard op het dak

Nog enige tijd geleden haalde de dakwijngaard van de Corda Campus nog het nieuws maar dit is al van een andere klasse…

Bron: Rafael Viñoly Architects

 

Rafael Viñoly Architects heeft plannen onthuld voor een opmerkelijke nieuwe luchthaventerminal. Het ontwerp, gelegen in Florence, Italië, is gebaseerd op de lokale traditie van wijnproductie en zal een groendak met een werkende wijngaard bevatten.

Aeroporto Amerigo Vespucci zal een oppervlakte van 50.000 vierkante meter hebben en zal naar verwachting jaarlijks ruim 5,9 miljoen internationale passagiers ontvangen.

De zacht glooiende wijngaard zal 7,6 hectare groot zijn en 38 rijen omvatten. Uiteraard zijn er uitdagingen op het gebied van irrigatie en teelt, maar volgens de ontwerpers zal een toonaangevende wijnmaker uit de regio het allemaal onderhouden en wijn produceren, die zal rijpen in gespecialiseerde kelders onder de terminal.

Naast de wijngaard die veel aandacht trekt, zal Aeroporto Amerigo Vespucci ook een bestaande landingsbaan verlengen en heroriënteren, waardoor deze weg wordt verplaatst van nabijgelegen heuvels die momenteel de mogelijkheden van sommige moderne vliegtuigen beperken om te opereren. Bovendien zullen de aankomst- en vertrekgebieden verspreid over een grote openbare ruimte in het midden van de nieuwe terminal worden ingericht. Er zal aandacht worden besteed aan het gemakkelijk navigeren van de luchthaven voor vermoeide reizigers.

 

Rafael Viñoly Architects zegt ook dat de luchthaven de LEED Platinum-norm voor groen bouwen zal ontvangen. De details zijn in dit vroege stadium nog beperkt, maar we weten wel dat het naast het grote groendak en de algemene focus op het maximaliseren van natuurlijk licht met royale beglazing, inclusief dakramen, ook zonnepanelen zal bevatten die door het hele gebouw heen zullen worden geweven, ook tussen de wijngaarden. rijen. Bovendien zullen een regenwateropvangsysteem en grijswaterrecycling het groen irrigeren en de drinkwaterbehoefte van het gebouw verminderen.

Het project zal in twee fasen worden voltooid, waarbij fase één in 2026 moet worden voltooid en fase twee in 2035 wordt verwacht. Het maakt deel uit van een groeiende trend de laatste tijd om veel groen toe te voegen aan luchthavens, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, zoals de Jewel Changi en Terminal 2 op de internationale luchthaven Kempegowda.

 
MARKT & TRENDS
De import van wijn crasht in China, de import van sterke dranken is nu 2,5 keer groter

Bron: Grape Wall of China – newletter

Eerste reactie zal mogelijk zijn: Wat hebben wij – Belgische wijnbouwers – met de Chinese import te maken?  Simpel: als die import normaal is, hebben we hier weinig last van, maar zoals nu blijkt dat de import flink keldert, dan gaan de handelaars voor die afzetmarkt andere markten moeten zoeken wat leidt tot een overaanbod in Europa. En zoals de ondernemer in u nu al weet: dan kelderen de prijzen van wijnen ook. Bovenop was China de laatste jaren redelijk kwaliteitsbewust aan het inkopen wat betekent dat het gaat om kwalitatief betrekkelijk goede wijn. Het is dan niet uitgesloten dat de prijzen ook in België van de betere wijnen zullen dalen. Dus hardere concurrentie voor onze – sowieso al ‘dure’ Belgische wijnen.  Daarom is dit zeker een belangrijk bericht voor ons wijnbouwers.

 

Zoals ze zeggen: wil je eerst het slechte nieuws of het *echt* slechte nieuws?

Het slechte nieuws is dat de import van gebottelde wijn in China in 2023 met 17,6% in waarde en met 29,1% in volume is gedaald, een jaar waarvan we hoopten dat het een grote opleving zou opleveren na drie jaar van ‘nul-COVID’-beperkingen van 2020 tot 2022.

Het echt slechte nieuws is dat deze crash geen deel uitmaakt van een soortgelijke ramp voor geïmporteerde alcohol in het algemeen, omdat zowel sterke drank als bier veel beter presteerden, en dat onderstreept dat wijn met een bijzonder ernstige crisis wordt geconfronteerd.

Bekijk deze statistieken. (De bron is CFNA of China Chamber of Commerce Foodstuffs, Native Products and Animal By-products.)

 

De cijfers hierboven laten zien dat geïmporteerde sterke drank en geïmporteerde wijn in tegengestelde richtingen snellen: de eerste steeg met meer dan 20% in waarde, terwijl de laatste bijna hetzelfde daalde. (De import van bier daalde ook, hoewel lang niet zo veel als die van wijn.)

Geïmporteerde sterke drank had meer dan tweemaal de waarde van wijn, 2,8 miljard dollar versus 1,12 miljard dollar, op de helft van het volume.

 

Als we wat dieper naar wijn kijken, zien we dat het overgrote deel van de waarde zit in verpakte wijn, meestal flessen van minder dan twee liter, met een waarde die 15 keer zo hoog is als wijn in bulk, ook al heeft het volume slechts het dubbele.

Hoe dan ook, de meest gezochte statistieken zijn voor flessenwijn van minder dan 2 liter, in wezen flessen van 750 ml, aangezien deze de meeste verpakte wijn vertegenwoordigen. Voor 2023 betekent dat 152,1 miljoen van de 160,9 miljoen liter, ter waarde van 1 miljard dollar.

Van uit welke hoek werd deze wijn aan China geleverd...?

 

Opvallend is misschien dat Australië niet voor komt in dat lijstje. Dit komt omdat Australië voornamelijk bulkwijn leverde aan China.  Wat verder opvalt is dat Frankrijk erg hard getroffen wordt tezamen met verschillende Europese exporteurs.

Het is dus hoogwaarschijnlijk dat een aanzienlijk deel van dit volume in Europa op de markt zal gegooid worden.

 
KLIMAAT
Seeding the Future (film van Porto’s Protocol)

De Porto Protocol Foundation is een belangrijk resultaat van de conferenties CLIMATE CHANGE LEADERSHIP-Solutions for the Wine Industry, een verbintenis van alle deelnemers om de principes en maatregelen die op de topconferenties zijn vastgelegd, over te nemen en te promoten.

Je vind er meer van terug : www.portoprotocol.com

Ze hebben zopas een nieuwe  - erg mooie - documentaire vrijgegeven die je hier kan kijken.

 
VERPAKKING
WineShippingBoxes.com lanceert revolutionaire luchtkussenflessenverladers

Persbericht

Een toonaangevende leverancier van verzendmaterialen voor de wijnindustrie, WineShippingBoxes.com, heeft vandaag de lancering aangekondigd van zijn nieuwe lijn luchtkussenflesverladers. Deze innovatieve verladers stellen wijnmakerijen, wijnclubs, distilleerderijen en slijterijen in staat flessen veilig en duurzaam rechtstreeks naar klanten te verzenden. De luchtkussenverladers bieden superieure flesbescherming met behulp van opblaasbare luchtkamers en nemen een fractie van de ruimte in beslag in vergelijking met traditionele materialen zoals gegoten pulptrays.

 

"Onze nieuwe luchtkussenverladers zijn een game changer voor alle zakelijke flessenverzending", zegt Mike Anderson, CEO van WineShippingBoxes.com. “Ze bieden ongeëvenaarde bescherming voor flessen tijdens het transport en verminderen de opslagbehoeften met wel 80 procent. Hierdoor kunnen onze klanten efficiënter en duurzamer opereren.”

De luchtkussenverladers zijn voorzien van opblaasbare luchtkamers die elke fles tijdens verzending veilig omsluiten. De verzenders zijn gemaakt van duurzaam, recyclebaar plastic en kunnen leeglopen zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt. Met luchtpompen of kleine draagbare luchtcompressoren, die op hun website te koop zijn, kunnen klanten de luchtkamers snel opblazen voordat ze flessen laden. Het minimalistische, lichtgewicht ontwerp vermindert afval en verlaagt de verzendkosten.

WineShippingBoxes.com

 
WETENSCHAP
Laatste nieuws omtrent virologie op wijndruiven

Hoogtepunten van de 20e bijeenkomst van de Internationale Comité voor de studie van Virussen en Virusachtige ziekten van de Grapevine (ICVG) Meeting in Thessaloniki Griekenland.

Indien u interesse heeft vind u hier de link naar het artikel.  

https://www.researchgate.net/publication/377889902_The_Latest_of_Grapevine_Virology_20th_ICVG_WBM_February_2024

Mocht het niet lukken, geef een seintje dat mail ik je het paper.

Binnenkort kan je het ook raadplegen op mijn nieuwe nieuwsbriefwebsite. Nog even geduld.

 
NIEUWE PRODUCTEN/TECHNIEKEN
Bluewhite haalt 39m$ op voor ‘robots-as-a-service’ die achteraf kunnen worden ingebouwd om elke tractor aan te drijven

De landbouw kent een lange geschiedenis van voortdurende ontwrichting door technologie, een evolutie die zich tot op de dag van vandaag voortzet. In een van de laatste ontwikkelingen heeft een Israëlische startup genaamd Bluewhite 39 miljoen dollar aan financiering opgehaald om zijn eigen bijdrage aan het veld te bevorderen: autonome robots die achteraf op elke tractor kunnen worden ingebouwd om deze autonoom te besturen, die op hun beurt niet als één tractor worden verkocht. -off-producten, maar als onderdeel van een groter dienstenpakket: robots-as-a-service.

 

De startup is van plan de financiering te gebruiken om te blijven investeren in R&D – met name om meer datafuncties in zijn servicestack te brengen (met de merknaam “Compass”) en om zijn autonome hardwaretechnologie (met de naam “Pathfinder”) te blijven verbeteren, die vandaag de dag kan worden geprogrammeerd om werken op een breed scala aan veldtypen en voertuigen (Bluewhite bouwt en exploiteert de hele stapel).

De technologie die tegenwoordig wordt gebruikt, omvat niet alleen AI en computervisie op de hardware, maar ook op AI gebaseerde algoritmen om beter te begrijpen wat er in het veld wordt ‘gezien’, die samenwerkt met big data-analyse om klanten dashboards en inzichten te bieden om beter te begrijpen wat zich afspeelt tussen hun gewassen.

Bluewhite zal de financiering ook gebruiken om door te gaan met uitbreiden in de huidige markten en om baanbrekend werk te verrichten in nieuwe markten. De tractorrobots van Bluewhite hebben tot nu toe hun sterkste aantrekkingskracht gekend in de VS, met de nadruk op Californië en Washington, waar de klanten variëren van kleine familieboerderijen tot twintig van de grootste “permanente” (het hele jaar door) telers van gewassen in het land. Cumulatief hebben de robots 50.000 uur aan autonome landbouwactiviteiten verricht op 150.000 hectare.

 
TAVA Amphora van BOUCHARD COOPERAGES

Persbericht

 

Mori Trentino, ITALIË, (5 februari 2024) - Bouchard Cooperages is bijzonder blij om onze vertegenwoordiging van TAVA aan te kondigen: de Italiaanse handgemaakte keramische amforaproducent gevestigd in Mori Trentino, Italië.

Als exclusieve distributeur van TAVA in Noord-Amerika zijn wij van mening dat TAVA de referentie-amfora is voor de wijnbereiding wereldwijd.

Geschiedenis:

TAVA is een familiebedrijf onder leiding van de derde generatie Francesco Tava en gevestigd in Mori Trentino, Italië. Al meer dan drie generaties produceert TAVA producten op keramiekbasis. In 2013 nam Francesco Tava zijn familiebedrijf over en na succesvolle proefproeven besloot hij zijn familiebedrijf te herpositioneren in de richting van de productie van keramische amfora speciaal voor het maken van wijn. Met generatieve expertise op het gebied van keramiek, werden de TAVA-amforen volledig uitsluitend ontworpen en ontwikkeld voor het maken van wijn.

Vandaag:

TAVA-amforen zijn gemaakt van een gepatenteerd mengsel van lokale klei dat is gecertificeerd en regelmatig wordt getest op samenstelling en consistentie, en is 100% natuurlijk, vrij van kleurstoffen of additieven. TAVA-amforen zijn ontwikkeld na jarenlang onderzoek met enologen en keramische technici en worden momenteel gebruikt door meer dan 1.500 wijnproducenten in meer dan 30 verschillende landen.

Productie:

TAVA-amforen worden volledig met de hand gemaakt door keramische klei in mallen te zetten en vervolgens gebakken bij temperaturen tussen 2192F en 2300F. Hoe hoger de temperatuur waarmee u vuurt, hoe kleiner de poriën van de amforen zijn en dus hoe lager de porositeit. Tijdens het eerste droogproces worden de vochtigheid en temperatuur gecontroleerd via verdampingskoelers en de aanwezigheid van vegetatie op de productielocatie. De aanwezigheid van vegetatie is cruciaal voor het reguleren van de vochtigheids- en temperatuurniveaus, wat talloze voordelen oplevert voor zowel de omstandigheden van de werknemers als het eindproduct. Elke geproduceerde amfora heeft een serienummer voor volledige traceerbaarheid.

Porositeit:

De standaardporositeit van TAVA-amfora is met 5% vergelijkbaar met die van een eikenhouten vat. Afhankelijk van het verzoek van de klant kan de porositeit echter hoger of lager zijn dan 5%, wat een langzame en consistente micro-oxidatie mogelijk maakt. De gecontroleerde porositeit en dus de zuurstofdoorlaatbaarheid van TAVA-amforen wordt gegarandeerd door de knowhow die is verworven door jaren van experimenteren en door het gebruik van specifieke ovens die worden gekenmerkt door hoge precisie in temperatuurregeling, homogeniteit en controle. Geen enkele andere amforaproducent die wij kennen, heeft de omvang en details van tests op zuurstofoverdrachtssnelheden uitgevoerd.

Onderzoek en toegankelijkheid:

TAVA heeft onafhankelijke onderzoeksactiviteiten gefinancierd waarbij verschillende onafhankelijke laboratoria betrokken waren, met gedetailleerde onderzoeken met betrekking tot porositeit, sanitaire voorzieningen en chemische inertie, beschikbaar op onze website. De studie en het begrip van hoe de baktemperatuur en de bakgradiënt van amforen de chemische eigenschappen van keramiek konden beïnvloeden, waren van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de TAVA-amforen. De kwaliteit van de klei en de nauwkeurige en gecontroleerde kooktemperatuur geven TAVA-amfora een unieke chemische traagheid, waarvan onafhankelijke studies hebben aangetoond dat er geen migratie van metalen of ongewenste materialen en geen effect op de chemische eigenschappen van wijn is. Het geteste keramische materiaal bleek, mede dankzij de lage porositeit, niet gevoelig voor microbiële kolonisatie en gemakkelijk te reinigen.

Uit onze ervaring en gesprekken met wijnmakers blijkt dat TAVA Amphorae de meest veelzijdige is op het gebied van gebruiksvriendelijke accessoires, waaronder vorkheftruckvriendelijke standaards en andere unieke opties.

Wijnbereiding en wijnstijlen:

Alle drie de formaten (320L, 750L, 1600L) amforen zijn uitgerust met wijnbereidingsvriendelijke accessoires, waaronder een afsluitbaar deksel, proefkraan, volledige afvoerklep en een palletwagen/vorkheftruckvriendelijke standaard. De 1600L-amfora kan ook worden geleverd met een externe luikdeur.

Vanwege de standaardporositeit van TAVA, vergelijkbaar met die van een eikenhouten vat, werkt de amfora het beste voor de fermentatie en veroudering van alle soorten witte wijnen of voor de verheffing van zowel lichtere als vollere rode wijnen. TAVA Amphora respecteert de locatie van uw wijngaard en de typiciteit van de variëteiten, terwijl het textuur toevoegt aan het palet en helderheid en frisheid vanuit een aromatisch perspectief.

www.bouchardcooperages.com/tavaamphora

 
KELDERTECHNIEKEN
Vatinnovatie voor rijpende wijnen uit het middensegment

Baanbrekende wijnmakers in de Verenigde Staten hervormen het landschap van het competitieve segment van de grote premiumwijnen uit het middensegment met de toepassing van Elevage-Barrels, een baanbrekende innovatie op het gebied van vatrijping op vateik. Visionaire wijnboeren wijken af ​​van de conventies en omarmen de revolutionaire technologie van Elevage-Barrels, waardoor voor elke vintage toegang tot nieuw topklasse eiken vaten mogelijk wordt gemaakt zonder de bijbehorende kosten van traditionele vaten.

Elevage-Barrels heeft een strategische alliantie gevormd met Groupe Charlois, een gerespecteerde Franse kuiperleider die bekend staat om het vervaardigen van gewaardeerde vatenmerken zoals Nadalie, Saury, Ermitage, LeRoi, Bernard, Berthomieu en Le Grand. Dit partnerschap zorgt ervoor dat Amerikaanse wijnmakers die gebruik maken van Elevage-Barrels profiteren van de expertise en kwaliteit die synoniem is aan Groupe Charlois, in combinatie met nauwkeurige zuurstofcontroletechnologie gedurende de lange effectieve levensduur van het vat.

 

Klik op de afbeelding om het video-fragment te zien

Door het traditionele wijnbereidingsproces om te keren, geeft Elevage-Barrels prioriteit aan zuurstofcontrole voordat vateiken in de wijn wordt geïntroduceerd. Deze contra-intuïtieve aanpak, gericht op een gecontroleerde zuurstoftransmissiesnelheid (OTR), heeft bewezen het ware potentieel van eikenhout van topkwaliteit te ontsluiten. Elevage-Barrels is betaalbaar en toch onwankelbaar in kwaliteit en heeft in een paar jaar tijd het vertrouwen gewonnen van meer dan 120 klanten in de VS en Australië.

Elevage-Barrels presenteert een pragmatische keuze voor Amerikaanse wijnhuizen die navigeren op de fel concurrerende premium middenklasse-markt, met een versnelling van 25-33% in rijping en cashcycli. De beproefde technologie met een vorkheftruck- en stapelbaar ontwerp dat de kelderruimte optimaliseert, zorgt ervoor dat wijnhuizen sneller klaar zijn voor de volgende vintage, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

 

Deze grotere OTR-vatencomponent van de Elevage-technologie is duurzaam en kosteneffectief en biedt een effectieve levensduur van 25 jaar, waardoor wijnmakers een uitzonderlijke en onderhoudbare vatoplossing krijgen voor het fel concurrerende grote premium middensegment. Het unieke bedrijfsmodel voor vatrijping geeft prioriteit aan herhaalbare kwaliteit en efficiëntie per liter, wat bijdraagt ​​aan het succes van de wijnmakerij en de merkreputatie in deze uitdagende markt.

Veelzijdig en duurzaam, Elevage-Barrels bieden plaats aan verschillende druivensoorten, wijnstijlen en vatplannen, waardoor Amerikaanse wijnmakers worden bevrijd van de beperkingen van traditionele eikenhouten vaten en gedoe met oude vaten. Deze vaten zijn toegewijd aan duurzaamheid en dragen bij aan een verminderde koolstofintensiteit van de wijnmakerij door afval te minimaliseren en hulpbronnen te besparen.

Peter Steer, wijnmaker en oprichter van Elevage-Barrels, benadrukt: "Elevage-Barrels biedt Amerikaanse wijnmakers een ongeëvenaarde combinatie van hogere kwaliteit, betaalbare kosten, productiviteitswinst en verminderde koolstofintensiteit. Het is niet alleen een product; het is een paradigmaverschuiving in de wijnbereiding. ."

elevageglobal.com

 
CloudSpec-spectrofotometer

Een bedrijf dat drie jaar geleden werd opgericht in Wellington, Nieuw-Zeeland, zegt dat het een spectrofotometer heeft ontwikkeld die wijnmakers meer controle over en inzicht in kleur en fenolen geeft dan voorheen mogelijk was met traditionele spectroscopiemethoden.

 

Spectrofotometers bestaan ​​al heel lang in wijnlaboratoria en maken gebruik van licht voor chemische analyse. Het nieuwe apparaat doet echter een analyse zonder enige centrifugatie of filtering. Dat betekent dat wijnmakers tijdens een live gisting, midden in de oogst, een druivenmonster of een sapmonster rechtstreeks uit de tank kunnen nemen en dit rechtstreeks in het apparaat kunnen plaatsen voor analyse.

“Het is iets heel nieuws, omdat het nog nooit eerder mogelijk was”, zegt Marco Wilkins, business development manager voor Marama Labs en CloudSpec. "We gaan erop uit om een ​​beetje voorlichting te geven over wat nu mogelijk is."

"Je kunt nu dingen meten die je nog nooit hebt kunnen meten, omdat je niet de dingen eruit haalt waar je eigenlijk naar op zoek bent (centrifugeren of filteren), wat wijnmakers altijd hebben moeten doen," zei Wilkins. . “Wat je vroeger eigenlijk meette, was het heldere sap, oftewel de heldere wijn. Dat geeft geen erg nauwkeurige meting van wat de tannine na extractie zal zijn.”

 

Het apparaat is uitgevonden door twee natuurkundigen als onderdeel van een PhD-project. Het gebruik van spectroscopie op niet-geklaarde monsters heeft testimplicaties voor een aantal industrieën.

Door het bedrijf ontwikkelde software helpt wijnmakers bij het volgen en controleren van wijnprofielen in plaats van ze alleen maar te meten.

Wilkens zei dat enkele van de beste wijnmakerijen van Nieuw-Zeeland het apparaat gebruiken wanneer druiven worden geoogst om te begrijpen hoe de wijnoogst eruit ziet als deze binnenkomt. "Ze kunnen hun processen gaan veranderen op basis van wat ze zien, zodat ze zich jaar na jaar kunnen richten op de wijnstijl die ze eigenlijk willen, in plaats van afhankelijk te zijn van de manier waarop die dingen kunnen veranderen."

Twee wijnhuizen leverden getuigenissen voor de website van het bedrijf: Cloudy Bay en Giesen

Wilkins zei dat Marama Labs de apparaten beschikbaar stelt aan Amerikaanse wijnhuizen en gratis proefperioden van drie maanden aanbiedt.

“We hebben er alle vertrouwen in dat we van hen vaste klanten zullen maken.”

Een abonnementsmodel zal ongeveer $ 6.000 per jaar kosten.

https://www.cloudspec.co.nz/

 
Tank Control Ulises TDR2, het meest efficiënte systeem van Grupo Agrovin voor het controleren en beheren van tanks in kelders

Grupo Agrovin, een toonaangevend bedrijf in de ontwikkeling van oenologische producten, biotechnologie en geavanceerde technologie voor de wijnsector, beschikt over een van de meest geavanceerde en complete automatische systemen op de markt voor het controleren en beheren van tanks. Tank Control Ulises TDR2 is een innovatieve, uitgebreide managementtool die dankzij zijn technologie kritische parameters in de wijnmakerij bewaakt voor perfect realtime beheer.

Tank Control Ulises TDR2 integreert in één technologie zes meet- en parameteruitvoeringssystemen om meerdere tanks in realtime te monitoren en nauwkeurig te beheren tijdens de vinificatie, het moment van conservering en de bereiding van wijnen vanaf één enkel punt efficiënt en effectief. Een controle die helpt mogelijke afwijkingen te voorspellen door in elke fase op het precieze moment in te grijpen.

De zes systemen waaruit Tank Control Ulysses TDR2 bestaat, zijn:

 1. Elektrowijn. Verantwoordelijk voor het meten en monitoren van het RedOx-potentieel in tanks om de neiging van de wijn tot reductie of oxidatie te kennen, waardoor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen kan worden gecontroleerd om een ​​veilige en kwalitatieve vinificatie te bereiken, gericht op het karakter van de te bereiken wijn .

2. DosiOx. Ontworpen om de precieze dosering van zuurstof in wijn te leveren met behulp van macro-, micro- en variabele oxygenatietechnieken.

3. Ulises TDR2. Een overpompsysteem dat lucht onder hoge druk in de tank injecteert met behulp van dubbele injectie die een delicate en volledige homogenisatie mogelijk maakt, waardoor de afgifte van fenol- en aromatische componenten wordt geoptimaliseerd.

4. Thermocontrol-temperatuursondes waarmee het koel-/verwarmingssysteem van de tank kan worden beheerd, de temperatuur kan worden aangepast aan de vinificatiefase en kan worden bewaakt om bij eventuele afwijkingen onmiddellijk te handelen volgens het fermentatieprotocol.

5. Dichtheidsmeetsondes worden gebruikt om een ​​real-time dichtheidsmeting te verkrijgen. Het programma bewaakt de verkregen waarden en vertegenwoordigt de curve van de fermentatiekinetiek, zodat bij afwijkingen onmiddellijk actie kan worden ondernomen.

6. Niveausensoren. Verantwoordelijk voor het meten van de aanwezigheid van most/wijn en het in realtime weergeven van de bestaande hoeveelheid.

 

Dit systeem, volledig ontwikkeld door het technologieteam van Grupo Agrovin, is ontworpen om wijnmakerijen aanzienlijke voordelen te bieden bij het nauwkeurig en efficiënt beheren van hun processen. Een van de aanzienlijke voordelen van Tank Control Ulises TDR2:

- Biedt realtime informatie over meerdere verwerkingsparameters

- Het geeft direct een overzicht van de feitelijke stortingssituatie.

- Maakt energiebesparingen van 35-45% mogelijk met het Ulysses-pompsysteem.

- Biedt de mogelijkheid om acties aan te passen op basis van de relatie tussen parameters.

- Het helpt de combinatie van zuurstofinvoer volgens oxide-reductieve kinetiek.

Tank Control Ulises TDR2 is een flexibel systeem, aanpasbaar en schaalbaar aan de behoeften van elke wijnmakerij. Het team van ingenieurs van Grupo Agrovin is persoonlijk verantwoordelijk voor het leren kennen van de behoeften van elke wijnmakerij en het op een eenvoudige manier adviseren van het wijnbereidingsteam over de specifieke vereisten voor de installatie, zodat ze efficiënter en verantwoordelijker kunnen omgaan met hun beheer.

www.agrovin.com

 
MARKETING
Zijn gepersonaliseerde sluitingen het nieuwste symbool van luxe?

Bron: Drinking Business

Drankproducenten zien kurken en schroefdoppen steeds vaker als ‘eersteklas onroerend goed’ om een ​​marketingboodschap over te brengen. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Volgens het wereldwijde sluitingsbedrijf Crealis zullen op maat gemaakte sluitingen in 2024 een prioriteit worden voor merken, om hun uniekheid op de markt te demonstreren.

Gepersonaliseerde sluitingen zijn in korte tijd een krachtig instrument geworden voor producenten van luxe wijnen en gedistilleerde dranken om boodschappen van exclusiviteit over te brengen en zich te richten op consumenten in verschillende omgevingen.

In een gesprek met de drankensector beschrijft Carlos de Jesus, directeur marketing en communicatie van kurkproducent Amorim, de sluiting van een fles als “primair onroerend goed om met de consument te communiceren”.

 

Het feit dat bij sluitingsbedrijf Diam meer dan 95% van de klanten ervoor kiest hun kurken te personaliseren onderstreept de vruchtbare trend. Dat is de reden waarom het bedrijf besloot om “op maat gemaakte opties in zeer kleine hoeveelheden voor uiterst exclusieve cuvées aan te bieden”, onthult producthoofd France Auger.

Hier bekijken we enkele manieren waarop producenten hun sluiting kunnen laten opvallen.

Glow in the dark

 

In januari van dit jaar lanceerde Crealis de nieuwe Glow! , beschikbaar voor folies, capsules en schroefdoppen, speciaal ontworpen voor de nachtclubmarkt. Een fluorescentiesysteem – “verbergt een logo, een boodschap of een ander ontwerp dat alleen zichtbaar is onder UV-lampen”, legt Group Marketing Director Isabelle Gruard uit. Ze zegt dat de technologie merken in staat stelt “een beetje ‘showtime!’” aan te bieden in de VIP-sectoren van nachtclubs.

 

"Tot nu toe hebben sommige merken, om zich te onderscheiden van de massa, fluorescerende verpakkingen ontwikkeld, met name op het etiket en ook door verlichtingssystemen in de bodem van de fles te integreren", zegt Gruard. “Het is een manier om op te vallen, om gezien en erkend te worden. Om dit effect te verlengen, hebben we de fluorescerende behandeling uitgebreid naar de bovenkant van de flessen, die vaak de meest zichtbare delen van de wijn zijn in ijsemmers in nachtclubs.”

Leuk?  Er is zelfs een clip van: CLIP

Speel met textuur

 

Een populaire aanpassingsoptie bij Amcor is het “soft touch”-aanbod dat “een fluweelzacht gevoel geeft aan de sluiting”, zegt Catherine Fontinha, hoofd marketing. De Shapeart Texture-optie van Amcor geeft schroefdoppen ook een gestructureerd uiterlijk, “terwijl er minder inkt en vernis wordt gebruikt, en daarom een ​​duurzamere optie is”.

Vinolok lanceerde zijn Duet-glassluitingen in oktober 2023, waardoor laseren aan de boven- en zijkant mogelijk is om “een onderscheidend brandeffect” te creëren, zegt Vinolok’s marketingmanager Katerina Slezáková.

(zie eerste foto bovenaan)

Ook hotfoils, embossing en 3D-labels behoren tot de mogelijkheden, evenals een hoogglanzende metaalcoating in verschillende kleuren of het bedekken van de sluiting met een ‘sieradensteentje’.

Peel and reveal

 

De Engelse mousserende wijnproducent Exton Park gebruikte digitaal printen om een ​​gepersonaliseerde folie te creëren, die, wanneer hij wordt afgepeld, een afbeelding van het landgoed en de wijngaarden onthult. Volgens Crealis, die het effect bedenkt, biedt zo'n innovatie “bij opening een echte meerwaarde”, zegt groepsmarketingdirecteur Isabelle Gruard.

De techniek sloot ook aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van Exton Park, waarbij de folie gemaakt was van biologisch geproduceerd polyethyleen en bedrukt met acrylinkt in verschillende kleuren, of de sluiting bedekte met een ‘sieradensteen’.

Duurzame shout-out

 

Drankproducenten gebruiken hun sluiting als reclamebord om hun nieuwste doorbraken op het gebied van wetenschap en duurzaamheid te promoten. Voor MA Silva vertellen de nieuwe Neo Select micro-geagglomereerde kurken (hierboven afgebeeld) consumenten over hun koolstofafvang. De kurken zijn geheel vrij van microsferen (microplastics) en laten de lijm als bindmiddel achterwege ten gunste van het gebruik van een plantaardig polyol gemaakt uit druivenpitten.

Wat betekent dit? In een typische micro-geagglomereerde kurk is de verhouding van de ingrediënten meestal ongeveer 75-80% kurk (en kurkkorrels) en 20-25% lijm. Door de 25% lijm te vervangen door een plantaardige substantie en door kurkpoeder te gebruiken in plaats van microbolletjes wordt Neo Select een veel natuurlijker product.

Door de overstap heeft het product “een klein beetje aan elasticiteit verloren (ongeveer 1%) – dus vrijwel niets”, zegt Nuno Silva, marketingmanager van MA Silva.

 
EU-news
De Europese Unie schrapt het pesticidevoorstel in een nieuwe concessie aan protesterende boeren

BRUSSEL – De uitvoerende macht van de Europese Unie heeft dinsdag een anti-pesticidenvoorstel op de plank gelegd, in de zoveelste concessie aan boeren, na weken van protesten die veel hoofdsteden en economische levensaders in het blok van 27 landen blokkeerden.

Hoewel het voorstel de afgelopen twee jaar bij de EU-instellingen was blijven liggen, was de stap van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de laatste indicatie dat het blok bereid is milieuprioriteiten op te offeren om de boerengemeenschap aan haar kant te houden. Ondanks concessies gingen de protesten vanuit Nederland naar Spanje en Bulgarije door.

 De ‘Boeren’ (de groep die hierbij belang hebben bevat lang niet alleen landbouwers…)  hebben erop aangedrongen dat maatregelen zoals die over pesticiden de bureaucratische lasten zouden vergroten en hen achter laptops zouden houden in plaats van in de landbouw, waardoor de prijskloof tussen hun producten en goedkope importen die door buitenlandse boeren zonder soortgelijke lasten zouden worden geproduceerd, groter zou worden.

 

Het besluit om het voorstel over pesticiden opzij te zetten was de jongste daad van politieke zelfvergelding van de EU als reactie op protesten die het dagelijks leven van tientallen miljoenen EU-burgers hebben beïnvloed en bedrijven tientallen miljoenen euro’s hebben gekost als gevolg van vertragingen in het transport.

Veel politici, vooral ter rechterzijde en haar randen, juichten de impact van de protesten toe.

“Lang leve de boeren, wier tractoren Europa dwingen de onzin terug te nemen die is opgelegd door multinationals en links”, zei de rechtse Italiaanse minister van Transport, Matteo Salvini.

Vorige week kondigde Von der Leyen plannen aan om boeren te beschermen tegen goedkopere producten uit Oekraïne in oorlogstijd en om boeren toe te staan ​​een stuk land te gebruiken dat ze om milieuredenen braak hadden moeten houden.

 
Pas je abonnement aan    |    Bekijk online