Wijnbouwer.be
2020-06 (juni)

Hi Wijnbouwliefhebbers           

Afgelopen week was het toch weer even kritiek. Er waren grote hoeveelheden regen en kans op hagel met grote stenen aangekondigd. Het toeval wil dat ik net die dag te Roeselare moest voor een les aan de wijnbouwers en kon hierdoor uit eerste hand de ervaringen vernemen van ondergelopen kelders te Torhout door overvloedige regenval van wel 30 l/m2. Afgesloten tunnels onderweg….
Lichtpuntje was wel dat de gevreesde hagel achterwege is gebleven. Onmiddellijk erna werden we getrakteerd op tropische temperaturen die ook even plots weer zakten naar een eerder gematigd 21°C.  Bizarre tijden die de monitoring naar schimmelziektes niet eenvoudiger maken.

Voorts heb ik nog een droevige melding : Henk Stuyven, een vriend en medewerker als vrijwilliger tijdens mijn periode op pcfruit,  is gestorven. Hij was erg geïnteresseerd in alles rondom wijnbouw en uiterst leergierig. Hij had al snel begrepen dat je dit niet kon leren uit boekjes of avondcursus  en schrok er dan ook niet voor terug om wekelijks vanuit het verre Hamme naar pcfruit te komen om gedurende een aantal jaren mee te draaien in alle wijnbouwactiviteiten.  Ik heb genoten van zijn vriendschap en ga hem bijzonder missen. Ik wens alle vrienden en nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Wat is er de afgelopen maand zowel gebeurd in het internationale wijnlandschap ?

 

 

 

ASEV'S INVASIVE PEST WEBINAR SERIES

Op 3 juni vond de eerste sessie plaats van het aangekondigde ‘Invasive Pest Webinar’. De eerste sessie op 3 juni concentreerde zich op de eerder nieuwe bedreigingen zoals de gevlekte lantaarnvlieg (Lycorma delicatula)

Tot nu toe is er voor Europa nog geen gevaar. De risico-mapping geeft wel aan dat er voor onze streken een klein potentieel zou kunnen zijn dat dit insect naar onze streken zou kunnen migreren maar tot vandaag is het risico beperkt tot de warmere streken en lopen zelfs Italië en Spanje nog relatief weinig risico. (zie kaart hieronder)

 

De volgende sessie zijn gepland voor 2 juli (Drosophilla suzukii) – 22 oktober (Lifecycle modeling en Climate change impact) en tot slot 12 november ( Europese Druivenbladrollers).

"START IN A GLASS"

 

is een nieuw boek dat zopas is verschenen.  Dit is niet zomaar een romannetje maar het is bedoeld als echte productiehandleiding voor het maken van mousserende wijnen van hoge kwaliteit via de ‘Méthode Champenoise’ . De auteur, Pedro Vargas, de wijnmaker van Paso Robles en teven winnaar van de San Francisco International Wine Competion,  vertelde dat hij toen hij begon met mousserende wijn, hij nergens materiaal vond dat hem in detail alle productiestappen uitlegde en hoe uiteindelijk alles samenpast tot één geheel.

Het boek is te koop (helaas voorlopig alleen) via Amazon  (ebook : $19,99 – paperback : $39,99)

FRANKRIJK VERHOOGD ZIJN COVID-STEUN AAN DE GETROFFEN WIJNBOUWERS

 

De Franse regering heeft verdere steun voor de wijnindustrie aangekondigd bovenop de reeds beloofde € 140 miljoen, inclusief fondsen om wijnmakerijen in staat te stellen wijn op te slaan in plaats van te distilleren.  De nieuwe maatregelen, die vorige aanvang juni zijn aangekondigd, komen bovenop de op 11 mei gemelde steunregeling. De regering heeft al zeer kleine bedrijven en kmo’s vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen verleend, terwijl ze ook 140 miljoen euro heeft uitgetrokken voor crisisdistillatie.

Wijnbedrijven kunnen ook een aanvraag indienen voor het zogenaamde solidariteitsfonds, een door de staat gegarandeerde lening, uitstel van belasting en sociale betalingen en ‘activité partielle’ (: de Franse versie van de regeling voor arbeidsbehoud).  Meer dan 85.000 bedrijven – waaronder wijngaarden, coöperaties, wijnmakerijen en handelaren – zouden door de crisis in Frankrijk zijn getroffen.

De nieuwe maatregelen beloven 30 miljoen euro extra voor de Franse wijnindustrie, waaronder 15 miljoen euro voor de lancering van een steunregeling voor particuliere opslag voor 2 miljoen hl overtollige wijn, een alternatief voor distillatie.  Het gebrek aan een alternatief voor distillatie was eerder bekritiseerd door vele Franse wijnproducenten, met name in de Champagne en de Loire.

Webinar van het OIV :
Present Harvest Mgt during COVID crisis
(1 hr 40 min)

 

Op 29 mei hield de OIV een webinar over hoe de pandemie tijdens de druivenoogst het zuidelijk halfrond trof. Vijf sprekers uit het zuidelijk halfrond vertelden hoe de wijnbouwsector zich op korte termijn aanpaste aan de situatie om de continuïteit van de druivenoogst te waarborgen, welke middelen en instrumenten er werden ingezet en welke gevolgen dat had. 

Aangezien er reële kans bestaat we middels een tweede corona-golf ook zullen moeten oogsten met COVID19-omstandigheden, kan zo’n video toch wel interessante tips opleveren. Bekijk de video van de webinar hieronder…

STOF TOT NADENKEN: W. Blake Gray : "375 ml: de alternatieve verpakkingsgrootte ?!?"

Hier is een bescheiden voorstel: wijnmakerijen die dure wijnen maken, moeten overwegen dit jaar meer flessen van 375 ml te maken voor bemonsteringsdoeleinden.   Ja, er zijn andere redenen om te overwegen meer 375’s te maken: een high-end wijnmakerij zegt dat restaurants geloven dat ze meer 375 ml zullen zoeken om te verkopen met afhaalmaaltijden. Industrieanalist Rob McMillan van Silicon Valley Bank zegt dat 375 ml aantrekkelijker zou zijn voor jongere consumenten en alleenstaande consumenten. Maar laten we even nadenken over het idee van flessen van 375 ml voor monsters.  Waarom is dit een goed idee? Omdat wijnmakerijen tijdens de pandemie aanzienlijk meer monsterflessen nodig hebben dan voorheen.

 

Ferrari-Carano verkoopt ongeveer 2 procent van zijn Fume Blanc in 375 ml en heeft onlangs een versie van Sonoma County Chardonnay van 375 ml toegevoegd.  ‘Mensen vinden het leuk. Het is een aantrekkelijk pakket,’ zei Boswell, ‘En dan kunnen we het achterlaten.  Zeker als de eigenaar er niet is, of de koper. In ons bedrijf maak je afspraken en soms is de koper er niet.’  En dit was vóór de pandemie. Nu weigeren sommige retailers verkopers in hun winkels toe te laten. Dit kan ook gelden voor restaurants wanneer ze heropenen. De dagen van één fles voor verschillende sommeliers uit verschillende restaurants zijn misschien voorbij.

Klein, maar niet te klein

Ik dacht erover om flessen van 187 ml te suggereren – maat van de luchtvaartmaatschappij – maar daar werd ik al snel van weerhouden door Erica Harrop, president van Global Package in Napa.

‘De grootte van het vliegtuig is heel uniek’, zei Harrop. ‘Ik heb alleen 187’s verkocht aan zeer grote groepen. Er zijn geen kurk- (afgewerkte) 187’s. Een vliegtuigfles is altijd een schroefdop, maar dit is een schroefdop van een ander formaat. Je hebt machines nodig die dit type schroefdop aankunnen. Er zijn bedrijven geweest die het hebben geprobeerd, maar het is erg duur. ”  Harrop zegt dat een voordeel van 375s is dat ze op dezelfde bottellijn lopen als 750’s, en zoals ze zegt, dezelfde kurk (of schroefdop) en capsule nemen. Een fles van 375 ml bespaart u echter niet veel aan kosten. Afhankelijk van de vorm en stijl van het glas, kost het misschien wel hetzelfde als de 750 ml, zegt Harrop.’Je kurk is hetzelfde. Je capsule is hetzelfde’, zegt Harrop. “Uw totale verpakkingskosten zijn ongeveer hetzelfde. Het komt neer op de kosten van de vloeistof. Voor $ 15 (detailhandel) is het misschien niet de moeite waard om twee verschillende capaciteiten te maken. Voor $ 30 of $ 40 begint het logisch te worden.”

P.J. Pedroncelli, eigenaar van het bottelbedrijf Pedroncelli in Sonoma, zei dat er $ 300 omschakelingskosten zijn om over te schakelen van bottelen van 750 naar 375 (of vice versa) wanneer zijn mobiele bottellijn arriveert, maar afgezien daarvan zijn er geen extra kosten. ‘De 375’s zijn normaal voor ons’, zegt Pedroncelli. ‘De kosten per kist van de fles zijn hetzelfde. Het zijn slechts omwisselingskosten.’

375 monsters in handen van de klant

Laten we zeggen dat u deze 375’s maakt voor bemonstering. Hoe krijg je ze bij retailers, restauranthouders en sommeliers? Voor accounts binnen Californië mogen wijnmakerijen flessen rechtstreeks naar retailrekeningen verzenden voor bemonsteringsdoeleinden, zolang ze gegevens bijhouden, zegt alcohol-alcoholadvocaat John Hinman. Maar het lappendeken van de Amerikaanse wijnwet is ingewikkeld, zoals we allemaal weten. “De flessen moeten door de groothandel gaan, afhankelijk van de monsterregels die in de betreffende staat gelden”, zegt Hinman, een van de oprichters van Hinman en Carmichael in San Francisco. “De regels zijn overal anders en het systeem is ontworpen om de exclusiviteit van de groothandel te beschermen.”

In veel staten zouden de wijnmakerijen de 375’s naar de groothandel moeten sturen en hen vragen deze aan potentiële klanten te verdelen. Het is vervelend, maar het verschilt niet van het bestaande systeem van het bemonsteren van klanten op flessen van 750 ml, hoewel u wat bezuinigingen op de verzendkosten zou vinden omdat de flessen lichter zijn dan wanneer u er 750 opstuurt.  De grootste besparing is altijd de vloeistof. Een verkoopdirecteur van een wijnmaker die ik sprak die niet genoemd wilde worden, overweegt hoe dan ook meer 375’s te maken omdat de wijnen duur zijn en het komt uit drie korte jaargangen, maar wil geen plaatsingen verliezen. De verkoopdirecteur denkt zeker na over de kosten van een steekproef.

Ook de VS-wijnindustrie ontsnapt niet aan Trump's fake-news-pogingen....

AOC Bordeaux streeft ernaar de productie in 2020 met 20% terug te schroeven (Bron: Vitisfere)

De Bordeaux-wijnbouwersvereniging bestudeert momenteel alle mogelijke hefbomen om haar aanbodoverschot als gevolg van een zwakke vraag opnieuw in evenwicht te brengen en overweegt een aanzienlijke daling van de opbrengsten voor de oogst van 2020. De geautoriseerde opbrengsten voor 2020, vastgesteld door het bestuur van de organisatie, zouden op maandag 22 juni worden ingediend bij de Bordeaux Fine Wine Federation (FGVB). Voor rode AOC Bordeaux zouden de opbrengsten dalen tot 50 hectoliter per hectare (vergeleken met 54 hl / ha). vorig jaar, volgens de FGVB), met 6 hl / ha extra individuele volumes (vergeleken met 11 hl / ha in 2019). Voor Bordeaux Supérieur zouden de opbrengsten in 2020 48 hl / ha plus 6 hl / ha extra volumes bedragen (vergeleken met 48 en 11 hl / ha); voor wit Bordeaux 60 hl / ha (vergeleken met 65 hl / ha), en rosé en Clairet 55 hl / ha (vergeleken met 59 hl / ha).

De verlaging van de toegestane opbrengsten moet worden gecombineerd met de invoering van een marketingreserve voor rode wijnen. In totaal bedraagt ​​5 hl / ha voor AOC Bordeaux en Bordeaux Supérieur, de reserve betreft de laatste 10% van de toegestane opbrengsten. Van 45 hl / ha voor rode Bordeaux en 43 hl / ha voor Bordeaux Supérieur, kan het marketingbureau gedurende een jaar geen extra volumes vrijgeven, met als doel de hoeveelheid wijnen die op de markt komt te verminderen. De enige manier waarop producenten deze hoeveelheden kunnen vrijgeven, is door zich ertoe te verbinden 10% van de AOC Bordeaux-wijngaarden te degraderen tot Vin de France (wijn zonder geografische aanduiding). Om de reserve vrij te maken, moeten producenten tekenen om uiterlijk 31 juli af te zien van de benaming.

De eerste op insecten gebaseerde meststof die op de Franse markt is uitgebracht (bron : Vitisfere)

Na vier jaar onderzoek in samenwerking met verschillende instituten, waaronder Bordeaux Sciences Agro, is Ÿnsect het eerste bedrijf ter wereld dat toestemming heeft gekregen om een ​​natuurlijke meststof op basis van insecten op de markt te brengen.

De meststof ŸnFrass is gemaakt van de uitwerpselen van de Tenebrio Molitor, een soort worm die in de Jura wordt gefokt en op bijproducten van granen wordt gevoerd. Het is ontworpen voor boeren, tuinders en wijnbouwers, maar ook voor tuinliefhebbers. ŸnFrass komt in de vorm van korrels en is gebalanceerd in stikstof, fosfor en kalium, tot een verhouding van 4-3-2. Het organische stofgehalte wordt geschat op 85%. Een opbrengstwinst van 23%

Volgens het bedrijf hebben proeven op wijnstokken aangetoond dat het resulteerde in een verhoging van de opbrengst met 23% in vergelijking met onbevruchte controles, met een betere bodemkwaliteit en een goede balans van voedingsstoffen in de bladstelen “bevorderlijk voor de wijnkwaliteit“.

NIEUWS UIT HET EUROPEES PARLEMENT

Slechts een klein gedeelte van de crisismaatregelen voor wijn, fruit en groentensector is voorlopig goedgekeurd. Het overgrote deel is geweigerd als ‘niet ambitieus genoeg’. …wordt vervolgd…

OIV-NIEUWS :

De ziekteresistente wijnstokken tegen Pierce Disease (PD) zijn nu realiteit na jaren van onderzoek

Na meer dan twintig jaar studie gaan er eindelijk lichtjes branden voor telers in door PD geïnfecteerde gebieden van het land op het gebied van resistente wijnbouw, therapeutica en ook met bestrijding van plagen.

“We wilden oorspronkelijk een geneesmiddel voor PD vinden of het met therapeutica kunnen behandelen”, zegt McIntyre. “We hebben nu twee veelbelovende geneesmiddelen die binnen twee jaar op de markt zullen worden gebracht.” McIntyre zegt dat Dr. Steve Lindow van UC-Berkeley heeft gewerkt aan een antagonistische bacterie die kan worden toegepast op een wijnstok en die de PD-veroorzaker van die wijnstok zal verwijderen.

Aan de wijnstokzijde, professor Andrew Walker, Ph.D. heeft twee projecten die worden gefinancierd door de PD / GWSS Board-beoordeling. Zijn projecten werken vanuit de University of California-Davis en pakken de taak aan van het kweken van PD-resistente wijnstokken en de moleculaire structuur achter die veredeling. ‘Het begon allemaal met een toevallige ontdekking van PD-resistentie in willekeurige wijnstokken’, grinnikte Dr. Walker. Een inheemse soort, Vitis arizonica, werd voor het eerst verzameld in de jaren zestig. Zijn werk aan de genetische merkers van PD leidde tot de ontdekking dat Vitis Arizonica deze merker had. Uitgaande van meer dan duizend monsters, beperkten ze het tot de vijf met de hoogste neiging tot weerstand.

De andere therapie is een opwindende platformtechnologie, met indicaties dat deze zou kunnen worden gebruikt als basis waarop andere toepassingen worden ontwikkeld. Het is niet alleen toepasbaar voor PD, deze nieuwe therapie kan ook breedspectrumtoepassingen hebben. Touts McIntyre: “Deze AMP (antimicrobiële peptide) kan de volgende generatie antibiotica worden voor mens, plant en dier.”

Nu deze PD-resistente wijnstokken beschikbaar zijn, zegt Hooper dat Wonderful Nurseries de productie zal opvoeren. Verzending van wijnstokken over de hele VS en wereldwijd, en deze PD-resistente wijnstokken zullen aan hun portfolio toevoegen. Hooper: “Als de PD-druk blijft toenemen, krijgen we mogelijk meer bestellingen. We willen de telers bedienen. ”

Modify your subscription    |    View online