Wijnbouwer.be
2020-07 (juli)

Hi Wijnbouwliefhebbers,

"Er zal wel niet zoiets bestaan als een 'normale zomer' in België", dacht ik een tijdje geleden terwijl  ik  het weer  bekeek.  De afgelopen jaren zijn we verwend geweest met lange droge en warme zuiderse periodes.

Maar ik herinner me ook dat een leerkracht uit de middelbare school (dus ondertussen al zo'n 40 jaar geleden) in de klas vertelde, dat toen hij in het middelbaar zat, had afgesproken met zijn klasgenoten om de eerste droge zonnige dag van de schoolvakantie allemaal samen per fiets te gaan zwemmen. Hij besloot zijn verhaal met de mededeling dat ze dat jaar niet zijn kunnen gaan zwemmen.  Ik kan hieruit alleen maar besluiten dat de mooie zomers van de afgelopen 4 à 5 jaren dus eerder een uitzondering zijn en dat wisselvallige zomers eigenlijk de regel uitmaken.  We zullen nog even geduld moeten oefenen vooraleer ons Belgisch klimaatje definitief is geëvolueerd tot Italiaanse 'estate' .  Ik was samen met mijn vrouw enkele weken geleden in Reims en dronken er (vanzelfsprekend) een glaasje Champagne wat geserveerd werd met .... een klein emmertje frietjes! Waarschijnlijk een hulde aan de uitstekende Belgische mousserende wijnen?!


Wat zijn de opvallende nieuwtjes van de afgelopen maand ? Hier kan je ze vinden...

Supply Chain Expert onthult methodologie achter het prijsmodel van Bordeaux

Wat is de waarde van een echt goede fles Bordeaux? Niet één die in de buurtwijnwinkel voor 10€ kan worden gekocht, en zelfs geen fles van 100€ die in een chique restaurant kan worden genuttigd. Hoeveel moeten verzamelaars en wijndistributeurs betalen voor die zeldzame wijnen die, als ze volwassen zijn, voor duizenden dollars kunnen worden verkocht?

Dit zijn de vragen die M. Hakan Hekimoglu beantwoordt in onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in 'Production and Operations Management'. Hekimoglu, een assistent-professor aan de Lally School of Management aan het Rensselaer Polytechnic Institute, en zijn co-auteur, Burak Kazaz van de Syracuse University, hebben een robuust en zeer nauwkeurig prijsmodel ontwikkeld voor Bordeaux-wijn verwachtingen met vier factoren: temperatuur, neerslag, markt index en expertbeoordelingen.

een intro hierover kan je zien op YouTube op deze link

Het onderzoek is zo belangrijk dat het werd gepresenteerd door Liv-ex 100, de wereldmarkt voor de handel in fijne wijnen, vergelijkbaar met de New York Stock Exchange voor Amerikaanse aandelen. Terwijl het model van Hekimoglu voor het eerst openbaar werd gemaakt in 2018, onthult de nieuwste publicatie voor het eerst de methodologie van Hekimoglu om zijn resultaten te bereiken.

"Liv-ex heeft onlangs besloten onze prijsschattingen te publiceren als‘ realistische prijzen ’vóór de jaarlijkse release van het nieuwe Bordeaux," zei Hekimoglu. “De beurs vindt onze geschatte prijzen zeer nauwkeurig en bevat ze als leidraad voor kopers. Daarom worden onze realistische prijzen de komende jaren naar verwachting gebruikt als de nieuwe benchmarkprijzen. ”

De prijsmethode van Hekimoglu lijkt te standaardiseren hoe de prijs van mooie Bordeaux-wijn toekomstig wordt bepaald. Dit zijn de prijzen die worden bepaald door 'onderhandelaars', de tussenpersonen die de wijnen van de wijnmakers kopen en verkopen aan verzamelaars en distributeurs van high-end wijnen. Volgens Hekimoglu is de wijnindustrie ongelooflijk ondoorzichtig. Hoewel het weer altijd een factor is geweest bij het bepalen van de waarde van een fles goede wijn, bepaalden de tussenpersonen eerder prijzen op basis van gevoelens en reputatie en een beetje allure, vergelijkbaar met wat men in de kunstwereld verwacht. Wat Hekimoglu heeft gedaan, is het evalueren van openbaar beschikbare, kwantificeerbare gegevenspunten en deze op een toegankelijke manier verzamelen, zodat de kopers van goede wijn kunnen weten of ze een eerlijke prijs betalen.

De methodologie van Hekimoglu omvat het interpreteren van gegevens die dateren uit 2002 en robuustheidscontroles met een Lasso-analyse, een machine-learning tool dat meer dan 8,5 miljard unieke modelcombinaties onderzoekt.

De motiverende factor voor Hekimoglu om zich te concentreren op Bordeaux-wijnen zijn de extreme prijsvariaties van jaar tot jaar in deze nichemarkt. Volgens Hekimoglu vertonen Californische wijnen en zelfs consumentenmarkt Bordeaux veel meer prijsstabiliteit vanwege de verschillende marktdynamiek. Hekimoglu gelooft echter dat zijn onderzoek kan worden gebruikt als basis voor transparantie in de wijnindustrie als geheel of zelfs voor andere landbouwproducten, zoals olijfolie, die sterk afhankelijk zijn van temperatuur en neerslag om de marktprijzen te bepalen.

De 'platte fles', een nieuwe trend in aantocht?  C.Dreizen - E. Brownstein

foto: Aino Maaranta

Hoe komt wijn binnen? Zeker in een glazen fles. Misschien een doos. Zelfs misschien in een blikje. Maar hoe innovatief alternatieve verpakkingen ook aanslaan in de wijnwereld, plastic flessen (zonder die bevredigende klikgeluiden die we allemaal associëren met het openbreken van een blik?) blijven moeilijk. De Amerikaans-Londense verpakkingsontwikkelaar Garçon Wines probeert daar verandering in te brengen met zijn lijn flessen die niet alleen van plastic zijn, maar ook plat.

De flessen zijn ontworpen met een ietwat Britse inslag in het achterhoofd: "om het probleem van gemiste leveringen van wijn aan Britse huizen op te lossen", door de uitvinding van grote, platte wijnflessen die door een gemiddelde Britse brievenbus passen.  Santiago Navarro, Garçon Wines CEO en medeoprichter gelooft in het idee. Met toegenomen online verkopen en verminderd contact met de wereld buiten de brievenbus tijdens de COVID-19-pandemie, is de vraag naar de speciale leveringen met 600% gestegen. De flessen zijn ook een hit in Nederland en Zweden en zullen binnenkort ook in Finland worden gelanceerd, aldus Navarro. Maar hij denkt ook dat "brievenbusbezorging slechts het topje van de ijsberg is".

"Ronde flessen zijn mooi, maar de meest ruimtelijk inefficiënte vorm", legt Navarro uit. 'Als ze alleen of samen worden ingepakt, verliezen ze bijna alle ruimte om hen heen.' Dus gingen Navarro en zijn team met een "dwarsdoorsnede ontwerp" van de klassieke Bordeaux-fles; ze bevatten 750 ml, dus ze zijn iets groter dan standaardflessen, maar je kunt ze stapelen - wat de sleutel blijkt te zijn voor een van de drijfveren van het bedrijf.

Duurzaamheid is een leidend principe. De flessen zijn gemaakt van gerecycled en recyclebaar PET-plastic en hun ruimtebesparing zou helpen om meer wijn in verzendcontainers te persen, wat de CO2-uitstoot zou kunnen verminderen; dat ze lichtgewicht zijn, helpt ook.

Garçon Wines streeft ernaar om zijn platte flessen tegen het vierde kwartaal van 2020 in de Verenigde Staten te zien, waarbij verpakkingsbedrijf Amcor de milieuvriendelijke flessen in Noord-Californië produceert. Garçon Wines heeft veel R&D gedaan op het gebied van statistieken en wetenschap, maar ze werken nog steeds aan een naam voor het product.

Rivier van wijn vloeit in Argentinië

Volgens Radio Impacto 98.5, een lokaal radiostation in Cafayate-Argentinië, is een kapotte pijp ergens tussen de wijngaarden,  de waarschijnlijke boosdoener. 'Toen we aankwamen met onze camera's, merkten we dat dit sediment of deze wijnpulp zich in het zand nestelde', legde een waarnemer uit. "Een van de leidingen is gebroken door de overstroming van de rivier op 29 december waarbij de vloed meer stenen en puin verplaatste. 

video-link

Salta, met enkele van 's werelds hoogste wijngaarden, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een geliefde regio voor liefhebbers  van Malbec en Torrontés. Minder welkom is de komst van wijnsmurrie en mogelijke andere verontreinigingen vreest de lokale bevolking die stroomafwaarts sterk afhankelijk is van het water van de Chusca-rivier. De gemeenteraad van Cafayate heeft om antwoorden gevraagd aan de autoriteiten op wiens toezicht dit is gebeurd en heeft aangedrongen op het analyseren van riviermonsters om ervoor te zorgen dat het water volledig wordt omgezet in water.

PODCAST : Developing new winegrape varieties - Prof. Bruce Reisch

Bruce Reisch - Cornell University

Luister naar de podcast via deze link

(Ik heb in't verleden enkele keren het geluk gehad Bruce te mogen ontmoeten, met hem van gedachten te wisselen en zijn presentaties te mogen horen. Hij is een no-nonsense ontwikkelaar van nieuwe variëteiten die niet blind is voor de problemen die nieuwe rassen bij aanvang hebben gehad maar die een klare kijk heeft op alle ontwikkelingen en vooruitgang die wereldwijd plaats vind met nieuwe rassen.- Kris Vandenwyngaert)

Waarom neemt flash-pasteurisatie wereldwijd zo sterk toe?

Hoewel flash-pasteurisatie (het snel verwarmen en koelen van wijn) een standaardpraktijk is geweest voor het maken van koosjere wijnen, betreuren wijnliefhebbers al lang dat het proces de kwaliteit van de wijn in gevaar brengt. Een nieuwe technologie, flash détente genaamd, slaat echter aan en wijnmakers van over de hele wereld - de meesten die niet betrokken zijn bij de koosjere wijnproductie - wilden het gebruik ervan graag onderzoeken.

Wat is Flash Détente?

Flash détente - ook wel 'flash pasteurisatie 2.0' genoemd - wordt in Frankrijk al jaren geruisloos gebruikt. Het is een vrij eenvoudig proces: fruit wordt geplet en van de steel verwijderd en vervolgens in de flash détente-machine gepompt. Die puree wordt ongeveer drie minuten verwarmd tot een temperatuur van 180 graden Fahrenheit en vervolgens in een vacuümkamer gepompt, waar het snel wordt afgekoeld. In dit vacuümproces gebeurt de magie; de celstructuur van de druif explodeert, waarbij tannines en kleurstoffen vrijkomen. Ook wordt tien procent van het water verwijderd, wat resulteert in meer geconcentreerde smaken.

David Flaujac van Vignobles Flaujac in Entre-Deux-Mers in Bordeaux begon in 2008 met de technologie te werken. “De flash détente helpt ons om complexere melanges te maken en wijnen te creëren met een donkere kleur, meer expressieve fruitaroma's en een zachtere en complexe smaak ”, zegt hij.

Een groeiende trend

De eerste flash-détente-machine werd in 2009 naar de Verenigde Staten gebracht. Na overleg met wijnmaker Barry Gnekow maakte hij kennis met monsters van Bordeaux-wijnen die door flash-détente gingen, en realiseerde hij zich dat het proces de oplossing zou kunnen zijn voor problemen waarmee zijn klanten worden geconfronteerd. Flash détente brengt niet alleen tannine en aromatische elementen naar voren, het verzacht ook ongewenste eigenschappen, zoals pyrazines, de verbinding die verantwoordelijk is voor paprika en plantaardige noten, die veel voorkomt in onderrijpe druiven.

In eerste instantie werd het voornamelijk gebruikt op 'problematische' wijngaarden - locaties die niet goed rijpten of vatbaar waren voor schimmel en meeldauw, omdat de hitte de gevaarlijke ziekteverwekkers doodde. Maar Gnekow startte proeven met eersteklas druiven en vond het een economische optie voor het maken van wijn van hoge kwaliteit.

Over het algemeen is men het erover eens dat de meeste premium wijnen vatgist zijn; het extraheren van alle gewenste elementen zoals tannines en kleur kan echter een arbeids- en tijdrovend proces zijn, om nog maar te zwijgen van een duur proces. Bij Klinker Brick Winery in Lodi - een van de klanten van Gnekow - brengt hoofdwijnmaker Joseph Smith het sap dat door de 'flash' is gegaan in zijn vat en heeft al die gewenste verbindingen al geëxtraheerd. "Je krijgt eigenlijk een product dat een beetje verder is, waarschijnlijk, naar onze schattingen, ongeveer zes maanden van tevoren", zei hij. Door de noodzaak van pompoverslagen, vatrotaties en het verwijderen en vervangen van cilinderkoppen te elimineren, helpt flash détente hen sneller en goedkoper resultaten te behalen.

Een techniek die helpt bij uitdagende omstandigheden

Flash détente maakt echt golven in klimaten waar het rijpen van druiven niet gemakkelijk of uniform is. Lee Lutes, vindt dat de techniek een hulpmiddel is in het koude noordelijke klimaat, niet alleen vanwege het vermogen om gewenste verbindingen in druiven te extraheren, maar ook om hele gewassen te redden. 'Onderrijp fruit is één ding', zegt hij. “Maar als je ziek fruit krijgt waar je daadwerkelijk gebruik van kunt maken, kan dat voor een teler een groot probleem zijn. Je kunt alles goed doen en je hebt nog steeds zoveel regen in het late seizoen gekregen dat Botrytis begint aan je mooie Pinot Noir-gewas, en het is zo dichtbij om geplukt te worden, maar het is misschien nog niet helemaal doorgebroken [naar de juiste rijpheidsniveaus suiker]. Met de flitsende détente als optie kan de teler het hele gewas daadwerkelijk plukken, laten flitsen en zich geen zorgen maken over dat kleine botrytis dat er misschien in zit. "

Behulpzaam maar nog steeds controversieel

Ondanks alle voordelen is flash détente enigszins controversieel, omdat sommigen het als een zeer manipulatief proces beschouwen. Klinker Brick's Smith stelt echter het tegenovergestelde. Merk op dat er tegenwoordig een hele reeks chemicaliën en additieven beschikbaar is voor wijnmakers: "Dit spul hier, het is zo ongeveer, denk erover na, warmte en lucht", zegt hij. "Er worden geen chemicaliën aan toegevoegd." Hij zegt dat de resultaten van de flitsmachine de noodzaak elimineren om te chaptaliseren, verzuren of andere methoden met hoge interventie te geven.

Naarmate meer wijnmakerijen en regio's kennis nemen van flash détente en zijn mogelijkheden, blijft het gebruik ervan groeien. Van het redden van moeilijke oogsten tot het maken van kwaliteitswijnen tegen lagere kosten - en zelfs het vinden van een oplossing voor het bederven van rook - flash détente wekt interesse in de wijnindustrie.
bron : V-pair: S. Clarke

SPIWI -project

SPIWI is de naam van een nieuw Europees gesubsidieerd (via SUSFOOD2 & CORE) project waaraan pcfruit vzw deelneemt. (niet te verwarren met het high-tech ESMERA-project met identiek dezelfde naam dat handelt over het herkennen en manipuleren van vis in trays). SPIWI, in dit geval (meer op deze link ), gaat over het maken van mousserende wijn met schimmelresistente druivenrassen.  De meeste wijnmakers weten dat dit al een gangbaar product is op de Europese wijnmarkt sinds 2012, maar het desalniettemin lukte het noodlijdende pcfruit om op die manier toch een nieuwe Europese geldinjectie te verwerven.  We wensen Vicky veel succes met het project en hopen hier in de komende studiemomenten meer over te vernemen.
Zeker interessant om te vermelden is dat van hetzelfde geldpotje (ca. 9.5M€) ook een project MI-WINE wordt ondersteund dat zoekt naar innovatieve methodes voor wijnstabilisatie.

Een veelbelovende nieuwe behandeling tegen schimmelziekten

Thorvald, een robot uitgerust met ultraviolette lampen, doodt overal schimmel. James Lawrence zegt dat dit een game-changer kan zijn voor de wijnbouw.

Een internationaal consortium van wetenschappers en fabrikanten heeft een pioniersrol vervuld in een revolutionaire behandeling van schimmelziekten die veel voorkomen in de landbouw.

De groep, waaronder onderzoekers van Cornell AgriTech in New York, de Universiteit van Florida en het Noorse bedrijf SAGA Robotics, heeft een robot ontwikkeld die ultraviolette (UV) lichtlampen gebruikt om meeldauw uit wijngaarden te verwijderen.

Volgens projectleider David Gadoury waren hun voorbereidende proeven het gebruik van een reeks UV-lampen die op een tractorwagen waren gemonteerd. De University of Florida testte de technologie op aardbeiplanten - met indrukwekkende resultaten.

Verder testen op Chardonnay-wijngaarden in 2019 leverde ook overtuigend bewijs op dat UV-licht een effectieve behandeling is voor schimmelziekten.

"In zekere zin is dit project al meer dan 28 jaar in de maak", zegt David Gadoury, senior onderzoeker bij de afdeling Plant Pathology van Cornell. “In 1991 zijn we begonnen met de eerste proeven met UV-licht. Hoewel het succesvol was in het vernietigen van de schimmelcellen, veroorzaakte het ook onherstelbare schade aan de planten. Dus we lieten het idee varen. '

Het project kwam in 2010 weer tot leven toen een van de Noorse collega's van Gadoury bewees dat de behandeling kon worden gebruikt zonder de plantencellen te beschadigen.

'Een promovendus genaamd Aruppillai Suthparan toonde aan dat de behandeling' s nachts moest worden toegepast ', legt Gadoury uit. “Deze schimmelpathogenen hebben een ingebouwd afweermechanisme tegen van nature voorkomend UV-licht - ze gebruiken gedurende de dag uitgezonden blauw licht om hun celschade te herstellen. Maar 's nachts stort deze verdediging in. Er is dus maar een kleine dosis UV-licht nodig, wat effectief is bij het doden van eencellige organismen, maar de gewassen niet schaadt. ”

Gadoury en andere wetenschappers werkten samen met het robotica-bedrijf SAGA om een ​​geautomatiseerd leveringssysteem te ontwikkelen. Het prototype, genaamd Thorvald, is een lichtgewicht robot die kan worden uitgerust met maximaal 30 UV-lampen.

"Thorvald gebruikt een zeer geavanceerd GPS-systeem en is bijna volledig autonoom", zegt Gadoury. "Nadat de teler een aantal basisvectoren heeft geprogrammeerd, kan hij vervolgens de hele nacht, zeven dagen per week, autonoom werken. De bedrijfssnelheid is vijf mijl per uur - veel sneller dan welke bestaande technologie dan ook. ”

Uit eerste onderzoek blijkt ook dat UV-behandelingen, naast het doden van schimmels, ook de plaagpopulatie kunnen verminderen - studies hebben aangetoond dat behandeling met twee verschillende ultraviolette stralen (UVB en UVC) de eieren van spintmijten en bloedluizen kan doden.

Gadoury schat dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling van het project ten minste 6 miljoen dollar bedragen. Verschillende van de Thorvald-robots zijn al gekocht door onderzoeksinstellingen.

"Ik zou verwachten dat elk robotprototype voor ongeveer (het cijfer is verre van exact) $ 60.000 zal worden verkocht", zei Gadoury. “SAGA onderzoekt momenteel de logistiek van de productie van de robots op grotere schaal. Als dat gebeurt, verwachten we dat de markt zeer positief zal reageren. De bestaande technologie die er is, is erg traag en omslachtig - onze robots kunnen op één avond 30 hectare beslaan. Dit is de toekomst. '

App om voedingsstoornissen te helpen beoordelen en beheersen

bron: RD&A Nieuws

Onderzoekers van het National Wine and Grape Industry Center (NWGIC) ontwikkelen een nieuwe smartphone-app om voedingsstoornissen in de wijngaard te beoordelen en te beheren.

Het maakt deel uit van een project dat wordt gefinancierd door Wine Australia, de NSW Department of Primary Industries (NSW DPI) en de Charles Sturt University, die als doel heeft druiventelers tijdig informatie te geven om de gezondheid en productiviteit van de wijnstokken te verbeteren.

Dr Suzy Rogiers, hoofdonderzoeker bij NSW DPI, zei dat wijnstokvoeding van invloed kan zijn op de groei, gewasopbrengst, bessensamenstelling en wijnkwaliteit.

Dr Tintu Baby and Dr Suzy Rogiers

‘Het beoordelen van voedingsstoornissen in de wijnstok met behulp van visuele symptomen kan verwarrend zijn’, zei Rogiers. ‘Er zijn veldhandleidingen beschikbaar om te helpen bij de diagnose, maar de afbeeldingen van de symptomen zijn niet soortspecifiek en tonen niet hun voortgang.’  Het onderzoeksteam heeft een proto-type smartphone-gebaseerde imaging-tool ontwikkeld met onderliggende kunstmatige intelligentie (AI) en hoopt deze de komende maanden te testen met telers.  'We creëren een beeldbank van symptomen door wijnstokken te kweken in oplossingen die ofwel te veel of te weinig van een bepaalde voedingsstof bevatten, en vervolgens de aandoeningen te fotograferen naarmate ze in de loop van de tijd vorderen', zei Dr. Baby.

'Deze afbeeldingen worden gebruikt om de algoritmen te ontwikkelen en te trainen die de diagnose zullen uitvoeren.'  De app bevindt zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium, maar er wordt verwacht dat deze door druiventelers kan worden gebruikt in combinatie met het nemen van bladsteelweefsel om voedingsstoornissen te diagnosticeren. 'Tot dusver hebben we in Chardonnay en Shiraz symptomen van magnesium-, kalium-, ijzer- en stikstoftekort en boriumtoxiciteit kunnen veroorzaken.

Zes personen werden gearresteerd nadat een wijnfraude van € 100 miljoen was ontdekt

De arrestaties werden midden juli in Castilla-La Mancha en Madrid gedaan nadat bewijs was gevonden van een internationaal netwerk dat vervalste druivenmost, wijn en sterke drank produceerde en op de markt bracht.

Volgens berichten in Spaanse media CMM Media en ABC was de operatie, met de codenaam Isolu, in september 2018 begonnen en was het een samenwerking tussen douaneambtenaren in Castilla-La Mancha en de politie van Ciudad Real.

De groep maakte gebruik van isoglucose of glucosestroop, in plaats van  druivenmost, om wijn te maken en gestookte graan - in plaats van gedistilleerde drank om brandewijn te maken.

Twee mensen, de vermoedelijke leiders, zijn samen met vier medewerkers gearresteerd. Nog eens 27 mensen worden ook onderzocht voor wangedrag, waaronder criminele organisatie, valsemunterij, fraude en witwassen.

De autoriteiten denken dat de criminele operatie van de hele operatie bijna € 100 miljoen waard was.  Het netwerk zou bestaan ​​uit meer dan 60 ondernemingen die opereren vanuit Spanje, Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Moldavië en Rusland. Volgens de autoriteiten werd isoglucose die bij de wijnfraude werd gebruikt, van productielocaties in Nederland en België naar Spanje vervoerd, waar het werd gefermenteerd en met wijnproducten werd vermengd om de productiekosten te verlagen.

Ondertussen werden sterke dranken uit Nederland gehaald en vervolgens verdund en vervalst. Na doorzoekingen van 11 adressen die verband hielden met de operatie, vond de politie frauduleuze documenten, negen luxe auto's, bankbiljetten en vier illegale vuurwapens.

Nieuwe producten :

New Holland heeft een nieuwe zeef voor de onsteler van de blauwe oogstmachines. Deze zeef is bedoeld voor de medium-size druiven (grid : 20x20mm) en was reeds aangekondigd op Sitevi 2019.
meer op  deze link

OIV-nieuws:

Er waren een aantal interessante artikels in de OIV-berichten maar helaas allemaal items die ik reeds via andere kanalen ontvangen had en hierboven al vermeld heb. Daarnaast laat het OIV nog weten dat ze zich zorgen maken ivm de mobiliteit van seizoenspersoneel nu vele landen hun grenzen dreigen te sluiten voor de tweede COVID19-golf.

Zo, dat was het weer. Blijf gezond en tot de volgende keer !

                   groetjes, Kris Vandenwyngaert - kris@wijnbouwer.be

Modify your subscription    |    View online