wv-2014-01-06_wackywayne

Air-dancers ?

Heeft iemand er al van gehoord? Er loopt een onderzoek om de effectiviteit van ‘air-dancers’ als vogelverschrikkers na te gaan.  We hebben er allemaal last van als wijnbouwers. De vogels weten als geen ander wanneer de bessen rijp zijn en doen zich graag te goed aan onze druiven. Gevolg is dat er spoedig meer vogels neerstrijken en in een mum van tijd kunnen hele zones kaal gegeten worden. In het beste geval wordt alleen hier en daar een bes ‘gepikt’ maar leidt de beschadiging tot rotting van de rest van de tros. Met alle gevolgen van dien.

In de amateur-wereld is het gebruik van vogelnetten redelijk ingeburgerd maar het blijft een vervelende handicap bij de verzorging van de struiken en het zorgt voor een tamelijk grote schaduwvorming op de planten en trossen. Voor grotere aanplantingen in professionele omgeving zijn vogelnetten meestal een te dure oplossing die voorts de mechanisatie in de weg staat.

Andere oplossing tegen vogelvraat zijn :

–  luidsprekers waarop de roep van jachtvogels te horen valt

–  het oplaten van ballonnen, molentjes en wind-linten in allerlei vormen.

–  kannonen met luide knallen om de vogels (en vaak ook omwonenden) te verschrikken

In de VS is dr.Catherine Lindell (State University of Michigan) een studie begonnen om na te gaan of een air-dancer niet een optimale vogelverschrikker kan zijn. Een air-dancer is een opblaasbare buis die bovenaan zijn lucht verliest en hierdoor heen en weer slingert. Het wordt ook bij ons veel gebruikt voor advertentie-doeleinden. Deze air-dancers zijn door kleine windturbine aangedreven en kunnen makkelijk tot 6 meter hoog zijn. Het klapperende geluid en de voortdurende beweging kan inderdaad een ideale combinatie zijn om vogels weg te houden. Nadeel is dat ze niet zonder energievoorziening kunnen funktioneren.

Het onderzoek komt naar aanleiding van de positieve resultaten die enkele wijnboeren hiermee geboekt hadden.

Misschien een idee…..?

Deel dit bericht

Lees meer

Bottelen

Wijn van het vat

Vorige week heeft Free Flow Wines de winnaars bekend gemaakt van dit jaar die de award krijgen. Hieronder enkele bekende namen : Au Bon Climat,

Lees verder »
Geen categorie

Gisting stilgevallen ?

Nu dat op de meeste plaatsen de oogst binnengebracht is, staan er al veel gistingstanks te pruttelen. Ten minste dat hopen we toch…  Ieder jaar

Lees verder »