scaphoideus-titanus

Biodynamische wijnboer wordt vervolgd omdat hij geen insecticide wil spuiten.

Emmanuel Giboulot, een biodynamische wijnmaker uit Beaune, hangt een boete van 30,000 euro en zes maanden celstraf boven het hoofd, omdat hij zijn druiven niet wilde behandelen tegen de beruchte ‘Flavesence Dorée’-ziekte.

 

Giboulot wordt vervolgd door het DRAAF-SRAL (een tak van het ministerie voor Landbouw) voor het niet-volgen van de voorschriften uitgevaardigd voor de Côte d’Or voor behandeling tegen de scaphoideus titanus. Dit bladspringend insect wordt ervan verdacht de beruchte ziekte Flavesence Dorée te hebben verspreid over heel Frankrijk en is sinds 2011 hardnekkig aanwezig in de Bourgogne-streek.

 

De wijnmaker had reeds een dagvaarding ontvangen om voor het gerecht van Dijon te verschijnen op 10 november wegens “het nalaten van een behandeling met insecticide in zijn wijngaard tussen 5 en 10 juli 2013 en sindsdien het voorkomen van de verspreiding van de ziekte ‘Flavesence Dorée’. Dhr. Giboulot kon niet op de zitting verschijnen en is nu in afwachting van een nieuwe zittingsdatum.

 

“Mijn vader is begonnen met het biologisch telen in 1970 en tot vandaag telen we uitsluitend organisch en biodynamisch”, aldus dhr. Giboulot, “Ik ben niet van plan het werk van meerdere decennia teniet te doen om een behandeling te starten waarvan de implicaties op de druiven en mensen nog niet van bewezen is”.

 

Jean-Michel Aubinal, president van de regionale Appelation, benadrukt de ernst van de zaak omtrent de ziekte Flavesence Dorée : “De ziekte is nog steeds heel actief aanwezig in Bourgogne. We brengen momenteel hieromtrent alles in kaart en waar nodig trachten we de stokken te redden.

In 2012, hebben we nog 12 hectare behandeld in de streek rond Macon. Misschien niet veel maar tegen deze ziekte moeten we erg reactief handelen voor het zich verder verspreid.”

 

“Ik ben niet verantwoordelijk”, repliceert Giboulot, “en ik probeer niet radicaal te zijn. Ik geloof gewoon niet in een systematische behandeling zonder dat er symptomen van de ziekte aanwezig zijn. Ik wil simpelweg aantonen dat er nog meer opties zijn en dat we goed moeten nadenken over onze gezondheid en die van onze klanten.”

 

bron : Decanter.com door Jane Anson (25 nov 2013)

Deel dit bericht

Lees meer

Bottelen

Wijn van het vat

Vorige week heeft Free Flow Wines de winnaars bekend gemaakt van dit jaar die de award krijgen. Hieronder enkele bekende namen : Au Bon Climat,

Lees verder »
Geen categorie

Gisting stilgevallen ?

Nu dat op de meeste plaatsen de oogst binnengebracht is, staan er al veel gistingstanks te pruttelen. Ten minste dat hopen we toch…  Ieder jaar

Lees verder »