PD-resistent-1

Resistente stokken tegen ‘Pierce Disease’

Sacramento, Californie.  De eerste commercieel beschikbare wijnstokken die resistent zijn aan de gevreesde Pierce Disease zullen in 2015 op de markt komen. De cultuurstokken voor het kweken van deze stokken zijn onlangs door het Foundation Plant Services (FPS) van de University of California, vrijgegeven aan de kwekers.
Deze stokken zijn het resultaat van een jarenlange studie gesponsord door het Department of Food and Agriculture van Californie. Het onderzoek is in 2001 gestart en heeft 10 jaar van selectie en kweek gekost om tot dit resultaat te komen. Prof. Walker heeft Vitis-stokken geselecteerd van Amerikaanse origine met de focus op Vitis Arizonica, een soort uit het zuidwesten van de US en Mexico. De traditionele Vitis Vinifera is gedurende 5 generaties gekruist met de Vitis Arizonica waarbij systematisch het aandeel genetisch materiaal van de Vinifera werd verhoogd van oorspronkelijk 50% bij de eerste kruising tot 97% bij de laatste. Hierbij werd er telkens op gelet dat het genetisch materiaal nog steeds de genen droeg die de resistentie tegen PD (Pierce Disease) had.

PD-resistent-1

UC Davis researchers (van links) Andy Walker en David Gilchrist, en bio-business consultant Peter Matlock op de voorstelling van “Pierce’s Disease-resistant grapevines” in 2013 op het “Pierce’s Disease Research Symposium” in Sacramento.

In 2010 werd een kleine hoeveelheid wijn geproduceerd van stokken die nog voor 87% Vinifera-materiaal hadden. Deze wijnen werden beoordeel door leden uit de Amerikaanse wijnindustrie. Maar toen was het verdikt nog negatief en droeg de wijn nog de typische sporen van de Amerikaanse Vitis. Bij de volgende proeven bleek dat wijn van stokken met minimaal 94% Vinifera-materiaal het negatieve element verwaarloosbaar werd. Bij het uiteindelijke resultaat waarbij de stokken 97% Vitis Vinifera-genen droegen was men ervan overtuigd dat hiermee kwalitatief hoogstaande wijnen konden gemaakt worden. Zowel de 94%-versie als de 97%-versie zijn nu vrijgegeven voor productie van stokken.
Walker hoopt dit onderzoek nog kunnen verder te zetten om niet alleen de kwaliteit van de wijn nog te verbeteren maar vooral om gecombineerde resistentie tegen meerdere ziektes te bundelen in één wijnstok.
Het is niet onmiddellijk de bedoeling om alle door PD bedreigde wijnstokken te gaan vervangen maar eerder om bufferzones aan te leggen om op die manier de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. PD is een bacteriële ziekte (Xyella fastidiosa) die verspreid wordt door de blauw-groene sharpshooter. In de US hebben ze al meer dan een eeuw last van deze gestaag oprukkende ziekte. PD werd voor het eerst ontdekt in 1892 door N. Pierce. De ziekte beperkt zich niet tot druiven alleen maar komt ook voor op meer dan 100 andere fruitsoorten zoals citrus- en steen-fruit. Sinds de dertiger jaren zijn er alle enorme oppervlakten geïnfecteerd geraakt en moeten herbeplant worden.

bluegreen_sharpshooter

De sharpshooter (een soort bladsprinkhaan, zie foto hierboven) voedt zich aan de bladen en infecteert op die manier de sapstroom van de wijnstok. De bacterie vormt een soort gel in de sapkanalen waardoor de sapstroom uiteindelijk stopt en de plant afsterft na één tot vijf jaar. In Europa is de ziekte voorlopig nog zeldzaam maar is toch al in Zuid Italië aangetroffen geweest. In de noordelijke contreien is er nog geen melding bekend.
Foto’s : zie Pierce Disease Foto’s

Deel dit bericht

Lees meer

Bottelen

Wijn van het vat

Vorige week heeft Free Flow Wines de winnaars bekend gemaakt van dit jaar die de award krijgen. Hieronder enkele bekende namen : Au Bon Climat,

Lees verder »
Geen categorie

Gisting stilgevallen ?

Nu dat op de meeste plaatsen de oogst binnengebracht is, staan er al veel gistingstanks te pruttelen. Ten minste dat hopen we toch…  Ieder jaar

Lees verder »