straightontaps

Wijn van het vat

Vorige week heeft Free Flow Wines de winnaars bekend gemaakt van dit jaar die de award krijgen. Hieronder enkele bekende namen : Au Bon Climat, Qupé, Constellation Brands, Francis Ford Coppola, Hahn Family Wines, King Estate, en The Wine Group. Ze ontvingen allen de award omdat ze elk meer dan 100.000 flessen konden verhinderen om op de markt te komen. Een rare situatie op het eerste zicht maar het gaat hierbij om het voorkomen van afval. Doordat deze wijnmakers of wijnmarketeers hun wijnen aan de man brengen door middel van een tap-systeem voorkomen deze bedrijven dat er onnodig veel glas moet verhandeld worden in plaats van wijn. Glas is in principe recycleerbaar maar de aanmaak en recyclage is nog steeds erg milieubelastend en dit is net waar deze award op inspeelt.

freeflowwines
Sinds de oprichting van dit consortium zijn naar schatting al meer dan 3,9 miljoen flessen uitgespaard geweest, aldus Jordan Kivelstadt, CEO van Free Flow Wines.
Free Flow Wines voorziet in een wijn-tapinstallatie voor restaurants, hotels en andere grootverbruikers sinds 2009 in de VS. Ze richten zich hier niet op het lage marktsegment, wat je automatisch gaat veronderstellen maar eerder op hoog-volume-‘premium wines’. Hierbij verkondigt Free Flow Wines dat ze steeds een 12-maanden sensorische analyse doen van de wijn om te garanderen dat deze in de roestvrij stalen houders niet achteruit gaat. Vaak is het echter het tegendeel. We weten allemaal dat magnum-flessen en nog grotere volumes een gunstig effect hebben op de wijn in bewaring. Waarom zou ditzelfde effect er niet zijn wanneer wijn in grotere volumes in inox bewaard wordt in een restaurant.
Ook in Europa vragen steeds meer wijnbouwers zich af waarom ze zo’n groot aandeel ‘glas’ moeten verkopen terwijl ze eigenlijk liever wijn verkopen. Dit is onder meer de reden van de heropleving van het ‘vino sfuso’ in Italië waar je zelf je flessen vult rechtstreeks van het vat of de tank en alleen nog wijn betaald zonder verpakkingsmateriaal. http://freeflowwines.com/ (en natuurlijk ook andere) spelen in op die behoefte en brengen hiervoor professionele oplossingen op de markt.
Hype of een nieuwe trend die binnenkort ook in Europa naast de grootkeuken ook zijn intrede doet bij de betere wijnen?

Deel dit bericht

Lees meer

Geen categorie

Gisting stilgevallen ?

Nu dat op de meeste plaatsen de oogst binnengebracht is, staan er al veel gistingstanks te pruttelen. Ten minste dat hopen we toch…  Ieder jaar

Lees verder »